Adevărul Live, vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu: „Dacă Antonescu îl susţine pe Iohannis, are şanse să revină în fruntea partidului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu, a vorbit, la Adevărul Live, despre strategiile pe care liberalii le pun la punct, în perspectiva campaniei pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Principalele declaraţii:

Despre OUG privind traseismul aleşilor locali

Aşteptăm publicarea OUG. O ordonanţă are un caracter de urgenţă. Publicarea în MO întârzie să apară. Dincolo de conţinut, cel puţin caracterul de urgenţă este sub semnul întrebării. Este de preferat să se evite legiferarea prin OUG. Trebuie să ştiţi că excesul OUG figurează inclusiv în MCV. Dacă se ajunge la emiterea unei OUG are mult sens publicarea în maximum 24 de ore.

Este ilegal să apară un alt text decât s-a aprobat în şedinţa de Guvern. Va exista o reacţie a societăţii pentru că cetăţenii sunt mult mai bine informaţi. Există un număr important de cetăţeni angajaţi care reacţionează prin vot la aceste tentative. Există un farte mare risc al aplicării acestei ordonanţe. Înclin pe publicarea unei variante modificate. Este firesc ca Avocatul Poporului să se pronunţe după ce vede OUG.

Este dreptul fiecărui cetăţean la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale să voteze şi în alte localităţi decât cea din domiciliu. Cu siguranţă mai putem vorbi de fraudarea alegerilor. Este vorba de cumpărarea unor cetăţeni de a vota sau nu un partid politic. Aici este cheia acestei ordonanţe cu turism electoral. Încolonarea unor oameni care nu ar fi votat  sunt strânşi toţi şi duşi într-os ecţie din mediul rural. Este dreptul fiecăruia să nu voteze.

Despre mitingul din faţa Guvernului

Am prezentat un material filmat. Un rol şi mai important îl au ONG-urile cu care suntem dispuşi să colaborăm. Nu avea un scop în sine, a fost un debut de campanie. În Parlament, preferăm mijloacele constituţionale de protest. Manifestaţiile noastre publice se vor concentra pe manifestaţii electorale. Programul campaniei este fixat în mare măsură. Nu va exista ceva secret, dar pot să vă spun că este vorba de mobilizarea nucleului dur. Iohannis este cel mai determinat dintre noi toţi. Candidatul Klaus Iohannis este extrem de hotărât să câştige.

Despre Crin Antonescu

Contează sprijinul oricărui lider de dreapta. Sunt convins că va exista acest sprijin. Poate că există o anumită nemulţumire la nivel personal. Partidul era firesc ca după demisia lui Antonescu să găsească rapid o soluţie. Dacă Antonescu va contribui decisiv la o campanie care îl va da câştigător pe Klaus Iohannis, nu este interzis să ocupe o funcţie de conducere.

Despre partidul lui Tăriceanu

PLR este un UNPR de dreapta. Niciunul nu a fost exclus. Depinde de voinţa şi conştiinţa fiecăruia. Pe unii îi regret, pe alţii nu.

Despre moţiunea de cenzură

În Parlament nu există tehnic PMP. Am înţeles că există o voinţă de susţinere a unei moţiuni de cenzură. Am văzut o declaraţie a PMP. O moţiune de cenzură are şi o componentă politic pe acre o utilizeză chiar şi atunci când artimetica nu pare a fi de partea ta. Cred că UDMR va fi de partea dreptei. ne gândim al turul II al alegerilor prezidenţiale şi fiecare partid îşi fac calcule cu privire la opţiunea de vot al acestui segment.

Despre candidatura Monicăi Macovei

Va fi o cadidatură de profilare, şi nu o candidatură ce poate obţine un scor important. În general, nu este foarte bine că sunt mulţi candidaţi care se revendică de dreapta. Nu este bună nici candidatura doamnei Elena Udrea, nici a Monicăi Macovei.

Despre profilul lui Iohannis

Cam aşa s-a întâmplat cu Emil Constantinescu în 1996. Cred că acest lucru se doreşte şi acum. Decizia este şi pe modelul de preşedinte pe care ni-l dorim. Cu siguranţă nu va fi un preşedinte-jucător, dar implicat. Iohannis este un candidat care se află perfect în pielea candidatului pentru alegerile prezidenţiale. Trebuie să fie chibzuit inclusiv în particular sau în întâlniri închise. Iohannis are o carte de vizită. Este vorba de Sibiu, unde s-au întâmplat nişte lucruri pe care şi le doresc toţi.

Scenariul anului 2004 şi 2009 este posibil să se întâmple şi acum. Un candidat al PSD câştigă la diferenţă mică în turul I, dar pierde în turul II. Klaus Iohannis va câştiga turul al doilea. Din păcate, contraperformanţa lui Victor Ponta ne ajută.

Despre vizita lui Iohannis la Grivco din 2009

Domnul Iohannis a spus că nu a fost. Nu merită PSD şi Ponta să intrăm într-o dezbatere de tip poliţienesc. La fel cum a fost cu acea vizită la Vila Lac. Nu numai că a fost o întâlnire la Ambasadă, dar Ponta nu a fost invitat şi nici nu ştia de ea. Domnul Iohannis nu a fost la Vila Lac. Înclin să cred Ambasada SUA. Cetăţenii sunt mai inteligenţi decât îi tratează PSD. Nu îl aleg Arhiepiscop, ci rpelşedinte.

Despre ruperea USL

Nu regret ieşirea de la guvernare. A fost prima dată când am demisionat de undeva.

Despre electoratul lui Traian Băsescu

Ne vom adresa direct electoratului în turul II. Nu vom purta negocieri între turul I şi turul II. Sondajele îi arată în aceeaşi decadă procentuală, cu un uşor avantaj al lui Victor Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite