Florina Presadă: Dacă oamenii care au votat USR ţineau la tema familiei tradiţionale, votau alte partide. Nu putem avansa susţinând nevoia de nepoziţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatoarea Florina Presadă FOTO Eduard Enea
Senatoarea Florina Presadă FOTO Eduard Enea

Senatoarea USR Florina Presadă a vorbit, la Adevărul Live, despre platformele ideologice ale formaţiunii din care face parte, tema modificării Constituţiei, precum şi despre viitorul congres.

Rămâi pe adevarul.ro pentru principalele declaraţii: 

Adevărul: Tema ideologiei USR este una artificială?

Florina Presadă: USR s-a format ca un partid care avea pe agendă anumite subiecte, în special lupta anticorupţie şi împiedicarea risipei banilor publici. Acum avem parte de o dezbatere mai largă, dezbatere care ar fi trebuit să aibă loc înainte de Congresul de la Cluj. Cred că electoratul nostru aşteaptă această clarificare doctrinară, cred că este şi o nevoie a partidului de a pune pe masă nişte lucruri de la care să nu se abată. Susţinând nevoia de nepoziţionare nu putem avansa foarte mult. Noi, ca partid, trebuie să ne poziţionăm pe subiectele de pe agenda publică. În USR există un numitor comun pe anumite subiecte, cum ar fi: independenţa Justiţiei, parcursul european al României sau drepturile omului.

Ce faceţi cu subiectul familiei tradiţionale?

Sunt diverse voci în USR. Nu cred că e vorba aici despre o temă care ne împarte în conservatori, populari şi liberali. Cred că este vorba despre o decizie care să ne situeze pe un anumit curs. Dacă stăm şi ne uităm cum arată Coaliţia pentru Familie, este absolut normal să te opui acestui demers. Numai că, în interiorul USR, sunt voci care spun că poziţionarea ar duce la pierderea a unei părţi din electoratul USR. Eu nu cred. Dacă oamenii care au votat USR  ţineau la tema modificării Constituţiei, votau deja alte partide. Important era mesajul public pe care USR l-ar fi dat alegătorilor săi. E necesar ca un partid politic să spună clar şi răspicat că vorbim de un demers care nu are legătură cu apărarea familiei sau apărarea familiei tradţionale. Avem datoria să ne opunem acestui demers. Eu voi vota împotriva acestei inţiative. 

Nicuşor Dan va mai candida?

Am regretat demisia lui Nicuşor Dan. Am un mare respect pentru ce a reuşit el să clădească. Noi suntem aici pentru că a existat candidatura lui Nicuşor Dan în 2012. Ulterior, a fondat USB care a devenit USR. Nu suntem de acord pe subiectul modificării Constituţiei şi cred că Nicuşor Dan are libertatea de a alege cum se poziţionează faţă de opţiunea partidului. Chiar dacă Nicuşor Dan nu mai este membru de partid, el rămâne membru fondator al partidului. 

Îl veţi vota pe Nicuşro Dan dacă va candida din nou al şefia partidului?

E o întrebare foarte directă. Haideţi să vedem care vor fi candidaturile. Cred că vom ieşi întâriţi. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite