Remus Ştefureac, INSCOP, la Adevărul Live: 29% din români cred că relaţiile româno-maghiare sunt rele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Ştefureac FOTO Adevărul
Remus Ştefureac FOTO Adevărul

Directorul general al INSCOP Research, Remus Ştefureac, a fost invitat, luni, la „Adevărul Live“, unde a prezentat datele unui sondaj privind relaţiile româno-maghiare.

Despre Sondajul privind relaţiile dintre români şi maghiari, realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul“: Relaţiile din prezent dintre români şi maghiari sunt apreciate de 29,1% dintre respondenţi ca fiind rele şi foarte rele, de 29,2% ca bune şi foarte bune şi de 37,3% ca fiind nici bune, nici rele.

Sondajul a fost realizat după meciul România-Ungaria.

Principalele declaraţii ale directorului INSCOP Research, Remus Ştefureac, analist politic şi blogger adevarul.ro:

În opinia mea, în 2013-2014 nu se va mai ajunge la procente precum cele din anii 90. În prezent, mici diferenţe sau recuperări de procente pot fi avute în vedere. În ultimii ani, lucrurile s-au moderat.

Aş dori să dau o notă bună clasei politice din ultimii 25 de ani. Am avut un eveniment în urmă cu 23 de ani care a rămas în ceaţă. Cu această excepţie, nu am avut evoluţii precum cele din spaţiul Iugoslav.

43% dintre cetăţenii români cred că tensiunile româno-maghiare despre care a relatat mass-media în ultimele luni se explică prin „provocările electorale ale politicienilor români şi maghiari”. 27,3% din respondenţi cred că aceste tensiuni se explică prin „neînţelegerile istorice dintre români şi maghiari”, iar 18,6% prin exagerările presei.

Acest sondaj e o notă bună pentru societatea românească.

Am constata pe blogul meu că în top trei articole citite sunt două care tratează subiecte despre maghiari: unul despre meciul România-Ungaria şi celălalt despre declaraţiile lui Vona Gabor, liderul Jobbik.

Mâine în „Adevărul“ găsiţi clasamentul în ceea ce priveşte relaţiile dintre români şi alte etnii.

Pe segmentul persoanelor care au cunoştinţe/prieteni maghiari, 42,7% apreciază că relaţiile istorice cu minoritatea maghiară sunt bune. La nivelul celor care nu au cunoştinţe maghiari, doar 16,6% consideră relaţiile istorice cu minoritatea maghiară ca fiind bune.

38,4% dintre respondenţi au declarat că au în cercul de cunoscuţi sau de prieteni persoane de etnie maghiară. În ziarul de mâine vom mai avea patru-cinci interpretări care confirmă această diferenţă.

Dintre cei care au cunoştinţe printre maghiarii, o pondere mare susţine că au relaţii proaste cu maghiarii.

Un element pozitiv al UDMR în diferite cicluri de guvernare..Vedem că au apărut formaţiunile radicale care nu au reuşit să disloce UDMR-ul.

Relaţiile româno-maghiare în contextul regionalizării 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite