Politică

articolul anterior articolul urmator

Adina Vălean: Ursula von der Leyen nu m-a ales comisar european pentru că sunt femeie, ci pentru că sunt bună

5
28 Nov 2019 10:18:01
Autor: Sebastian Zachmann
Adina Vălean
Adina Vălean

Adina Vălean susţine, într-un interviu pentru Adevărul, că a ajuns comisar european pe Transporturi datorită competenţei şi experienţei acumulate în Parlamentul European, nu a cotei de gen. O amuză sau o frustrează faptul că încă mai e prezentată ca soţia lui Crin Antonescu?

Adevărul: După ce Ursula von der Leyen v-a acceptat în funcţia de comisar european, politiceni, analişti, jurnalişti de la Bruxelles au susţinut că aţi fost aleasă datorită cotei de gen, nu expertizei din domeniul Transporturilor. Cum răspundeţi acestor acuzaţii?

Adina Vălean: Ca să fiu sinceră, nu am văzut aceste critici, dar e adevărat că la Bruxelles s-a creat foarte multă emoţie şi s-au dorit propuneri care să respecte cota de gen. Mie îmi place să cred că am fost aleasă pentru că am o lungă experienţă în politica europeană, ca europarlamentar am avut rezultate concrete, sunt respectată şi sunt profesionistă. Că mai sunt şi femeie e cu atât mai bine.

Nu credeţi că această cotă de gen impusă se întoarce împotriva femeilor? Se discută în primul rând despre genul unui candidat, apoi despre competenţe.

România a ajuns în această situaţie pentru că a rămas ultima cu propunerea de comisar. Dar Ursula von der Leyen nu m-a ales pentru că sunt femeie, ci pentru că a considerat sunt bună.

O mare parte a presei a titrat: „Soţia lui Crin Antonescu va fi comisar european din partea României”. Am dat căutare pe Google cu numele dumneavoastră şi primul rezultat e „Adina Vălean Crin Antonescu”. Vă amuză sau vă frustrează umbra soţului?

Nu-mi mai trezeşte sentimente. Foarte multă vreme m-a frustrat, pentru că am intrat în politică înainte să fiu soţia lui Crin, dar acum mă lasă rece. Eu abordez profesionist politica, am această particularitate: îmi plac foarte mult politicile şi mai puţin politica. Cred că rolul politicianului este de a crea politici publice.

***

Într-un interviu pentru Adevărul, comisarul european Adina Vălean susţine că întreg Estul Europei este slab conectat la infrastructura rutieră a Vestului, nu doar România. ”Este efectul Cortinei de fier”, susţine Adina Vălean. Dar spre deosebire de restul statelor UE mai puţin dezvoltate, România e singura ţară care va continua să primească bani europeni pentru şosele. Cât despre calea ferată, când vor prinde şi trenurile româneşti viteză?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Alfa Omega
28.11.2019, 10:30:31

Hai sa ii dam o sansa sa vedem ce face, daca nu face nimic timp de un an atunci va fi criticata si pt ca este femeie , si cum a fost aleasa ,si ca este sotia lui ka..rau !

0 (2 voturi)
imsi imsi
28.11.2019, 11:12:45

N am nimic cu doamna insa alegerea ei s a facut pt ca este din grupul ppe iar socialistii cratie idiotului de timmermans sunt pusi la colt. Presupusele si nedoveditele incompatibilitati ale Rovanei ridicate la fileul ppe istilor chiar de amabilii si zimbitorii romani ppe ist nu fac decit sa intareasca ideea ca tot pe ii o mascarada.

imacandi
28.11.2019, 11:25:59

stimata doamna,ati fost acceptata pentru ca: -proveniti din randurile PNL partidul presedintelui Iohannis,partid si presedinte sustinut de Merkel ,Germania avand rolul hotarator in Europa --sunteti sotia fostului presedinte al PNL -ati mai fost europarlamentar tot pe pile Poate ne indicati cateva realizari politice de care au beneficiat romanii

+2 (2 voturi)
Mircea Nistor
28.11.2019, 12:43:52

" Bună" ?! Speram poate pentru că sunteţi harnică,competentă,bine informată .Probabil că sunteţi " bună la toate", cum se descriu în general românii, a căror largă " competenţă " se întinde de la fotbal la medicină....

+1 (1 vot)
Emil Popescu
28.11.2019, 13:48:03

Te-a ales pentru ca esti din ciuma albastra.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările