Administraţia Prezidenţială: Candidatura la OCDE este un excelent cadru în care România poate acţiona ambiţios în plan internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România poate acţiona ambiţios în plan internaţional prin candidatura la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), a declarat consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, joi.

„Procesul de aderare la OCDE poate fi o reformă în sine, care să ofere imaginea obiectivă, clară, asupra situaţiei favorabile a României, şi să testeze, totodată, implementarea parametrilor OCDE în plan economic, social şi administrativ. Avem, aşadar, contextul tematic ideal pentru a discuta despre integrare şi convergenţă, ca filiaţie de idei ce domină evoluţia societăţii moderne. Fenomenul integraţionist pare a fi cel care, în prezent, prefigurează dinamica şi sensul convergenţei, în ciuda unor pusee vremelnice de naţionalism şi protecţionism. (...) Candidatura la OCDE este un excelent cadru în care România poate acţiona ambiţios în plan internaţional", a afirmat Marinescu, la evenimentul „România şi OCDE - Perspective actuale şi viitoare", potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Consilierul prezidenţial a subliniat că OCDE are un foarte important rol în cooperarea economică internaţională, adăugând că politicile monetare actuale sunt tot mai interdependente în întreaga lume.

„De exemplu, a fi în afara zonei euro nu mai înseamnă şi deplină independenţă a politicii monetare, de vreme ce suntem, aproape ombilical, interdependenţi faţă de piaţa comună, prin comerţul exterior, investiţii şi fluxuri de capital, precum şi prin obiective fiscal-bugetare. În acest sens, fie că luăm ca reper zona euro - integrată instituţional, fie OCDE - integrată aspiraţional, ne găsim, de fapt, în aceeaşi paradigmă a interdependenţei. Politicile economice trebuie să fie acordate la acest registru al interdependenţei şi integrării. Pentru a deveni rezultat, convergenţa trebuie să fie proces. În privinţa euro, de exemplu, consider că nu trebuie să aşteptăm până vom deveni pe deplin 'europeni', prin convergenţă reală şi în sens cultural-instituţional, şi abia apoi să adoptăm moneda comună. Aceste procese merg împreună şi se susţin reciproc“ a spus Marinescu.

Potrivit acestuia, există câteva provocări cu care România se confruntă, ca direcţii de viziune economică. „Dacă ar trebui să învăţăm ceva din criza economică recentă, ar fi, cel mai probabil, ideea că politicile pro-ciclice, de care şi România s-a lăsat sedusă, fac mai brutală căderea şi mai dureroasă redresarea. De aceea, este important să discutăm deschis, dacă şi pentru ce merită să facem deficite mari tocmai atunci când ne merge bine din punct de vedere economic, în loc să ne păstrăm spaţiu fiscal pentru 'vremurile grele', când expansiunea economică se va epuiza", a explicat Marinescu.

Consilierul prezidenţial a indicat că România este ţara care a înregistrat, în perioada post-criză, cea mai rapidă creştere a datoriei publice dintre toate ţările UE.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite