Politică

articolul anterior articolul urmator

Administraţia Prezidenţială îi răspunde lui Teodorovici: Guvernul şi MFP ştiu starea gravă la care s-ar putea ajunge. Vâlcov a fost cel mandatat pentru discuţii

10
7 Aug 2018 17:50:44
Autor: Maria Tufan
Bugetul Administraţiei Prezidenţiale s-a redus semnificativ în urma rectificării bugetare. Foto: presidency.ro
Bugetul Administraţiei Prezidenţiale s-a redus semnificativ în urma rectificării bugetare. Foto: presidency.ro

Administraţia Prezidenţială a adus precizări cu privire la rectificarea bugetară, în urma declaraţiilor ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, şi a prezentat situaţia cheltuielilor şi a plăţilor angajate. În ceea ce priveşte lipsa comunicării între Administraţia Prezidenţială şi Ministerul de Finanţe, invocată de Teodorovici, Preşedinţia a spus că Dăncilă l-ar fi mandatat pentru astfel de discuţii pe Darius Vâlcov.

„Administraţia Prezidenţială a adus la cunoştinţă Ministerului Finanţelor Publice (MFP) şi Guvernului situaţia gravă în care s-ar putea ajunge dacă vor fi efectuate reducerile masive de buget", precizează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. La scurt timp după declaraţiile ministrului de Finanţe, Preşedinţia a adus o serie de precizări, arătând că „ Administraţia Prezidenţială are, la data de 7 august 2018, înregistrate în aplicaţia FOREXEBUG, operată de Ministerul Finanţelor Publice, angajamente legale în sumă totală de 45,988 milioane lei”. 

„Angajarea sumelor pentru deplasări externe se realizează în momentul semnării contractelor aferente, nu înainte. În lipsa creditelor bugetare necesare pentru efectuarea plăţilor, Administraţia Prezidenţială nu va putea achita integral viitoare obligaţii contractuale, nici pentru deplasări externe, nici pentru alte angajamente. Referitor la cheltuielile de capital, Administraţia Prezidenţială are contracte în derulare, cu termene de achitare în semestrul al doilea din anul 2018. Contractele vizează lucrări de reparaţii aflate în execuţie sau planificate pentru a fi realizate în semestrul II al anului 2018 în spaţiile oficiale ale Complexului „Palat Cotroceni”, sediul Administraţiei Prezidenţiale, pentru buna desfăşurare a activităţilor organizate de instituţie în anii 2018 şi 2019, respectiv Summitul „Iniţiativei celor 3 Mări” (17-18 septembrie 2018) şi alte evenimente găzduite în anul 2019 cu ocazia exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. În lipsa creditelor bugetare necesare pentru plata contractelor încheiate pentru cheltuieli de capital, Administraţia Prezidenţială nu va putea achita prestaţiile şi produsele care reprezintă obligaţii contractuale", transmite Preşedinţia.

De asemenea, Administraţia Prezidenţială a mai spus că a adus la cunoştinţă Ministerului Finanţelor Publice şi Guvernului situaţia gravă în care s-ar putea ajunge dacă vor fi făcute reducerile masive de buget.

„În ceea ce priveşte lipsa comunicării între Administraţia Prezidenţială şi MFP, invocată de ministrul finanţelor, precizăm faptul că în urma discuţiei telefonice pe care Preşedintele României a avut-o vineri, 3 august a.c., cu prim-ministrul, doamna Viorica Dăncilă l-a mandatat pe consilierul de stat Darius Vâlcov să poarte discuţii cu reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale pe tema rectificării bugetare. Aceste discuţii au avut loc încă de vineri şi au fost urmate de o adresă oficială transmisă de către Administraţia Prezidenţială reprezentantului Guvernului. O nouă adresă a fost astăzi expediată şi Ministerului Finanţelor Publice", adaugă sursa citată.

Preşedinţia consideră că rectificarea bugetară anunţată de Guvern nu are nicio legătură cu necesitatea consolidării bugetului naţional, ci este un instrument de sancţionare a instituţiilor nesubordonate PSD, Guvernul apelând la o formă de sabotaj bugetar, a declarat marţi Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al şefului statului. În ceea ce priveşte reducerea bugetului Administraţiei Prezidenţiale, aceasta este o încălcare grosolană şi o încercare de a bloca activitatea unei institutii fundamentale, cu consecinţe grave, a mai spus Dobrovolschi. De asemenea, Administraţia prezidenţială afirmă că blocarea activităţii preşedintelui de către Guvern, prin măsuri precum rectificarea bugetară negativă, este de natură să afecteze buna funcţionare a statului.

Purtătoarea de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi, a precizat că Administraţia Prezidenţială a transmis către Guvern o adresă în care arată în mod explicit de ce o asemenea rectificare de amploare, aproximativ 19% din bugetul aprobat, ar bloca efectiv activitatea în acest an, prezentând în mod argumentat necesităţile de finanţare pentru trimestrul III din acest an, dar, cu toate acestea, Guvernul a ignorat cu bună ştiinţă toate argumentele şi a menţinut decizia reducerii creditelor bugetare, după cum rezultă din proiectul de Ordonanţă publicat aseară pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, pentru consultare publică.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că răspunsul său la adresa trimisă de Admnistraţia Prezidenţială privind rectificarea bugetară „astăzi este nu", susţinând că instituţia nu are angajamente pentru tot bugetul alocat. Totodată, el a susţinut că, şi după declaraţia purtătorului de cuvânt al şefului statului, reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale încercau să introducă în sistem cheltuieli, pentru a ajunge la suma anunţată.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

ionescu ionescu
7.08.2018, 17:58:16

Penalul Valcov(bulgar de origine) este bun de puscarie la 8,5 ani - ce fel de mandatar poate fi un penal ?

+5 (7 voturi)
Utilizator Adevărul
7.08.2018, 18:11:02

Comentariu considerat abuziv.

king artur
7.08.2018, 18:13:17

Taierea bugetului prezidential este un act de tradare de netagaduit! Sobolanii PSD se razbuna pe Iohan de parca presedintia ar fi un srl privat.

+5 (7 voturi)
silent warrior
7.08.2018, 18:35:13

Pana la urma , daca Teodorovici vrea sa faca parnaie pentru Dragnea , e problema lui. Pan la ora asta trebuia sa fie deja audiat de un procuror si sa i se ia declaratii , daca Iohanis avea ceva oua.

+3 (5 voturi)
Tomescu Tom
7.08.2018, 19:05:29

Sumele taiate administratiei prezidentiale, vor fi investite in achizitia de tablouri ? Si in lucrari de " dosire " prin ziduri de case anonime, eventual cimitire ..? " Domnu' " Valcov ce parere are ? :))))

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările