Adrian Curaj rămâne membru în Academia lui Oprea: „Indemnizaţia este, sper să nu greşesc, de 2.700 de lei. Nu este niciun conflict de interese“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Curaj, ministru Educaţiei FOTO Mediafax
Adrian Curaj, ministru Educaţiei FOTO Mediafax

Ministrul Educaţiei Adrian Curaj nu renunţă la calitatea de membru al Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN), instituţie fondată de fostul vicepremier Gabriel Oprea, o fabrică de diplome. Curaj a mai arătat că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) i-a transmis că nu se află în conflict de interese cu funcţia sa de ministru.

„Sper să nu greşesc: 2.700 de lei este idnemnizaţia. Am donat-o. O singură dată am primit-o. Nu este niciun conflict de interes. Am întrebat la ANI“, a spus Adrian Curaj, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul şedinţei de Guvern.

Adrian Curaj, este membru din primăvara lui 2015 al Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, instituţie fondată în 2012 la iniţiativa fostului vicepremier şi ministru de Interne Gabriel Oprea, urmărit penal pentru abuz în serviciu în dosarul "Girofarul".

ASSN a luat naştere în urmă cu patru ani, prin Legea nr. 56/2012, ca urmare a iniţiativei legislative semnate de deputaţii Marian Săniuţă, Eugen Bădălan, Ion Mocioalcă, George Scutaru, Niculae Mircovici, Doru Frunzulică, Eugen Nicolicea, Gabriel Oprea şi senatorul Teodor Meleşcanu. Potrivit legii, ASSN este „o instituţie publică de interes naţional în domeniul cercetării ştiinţifice din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, de consacrare academică“, aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naţionale, MAI şi SRI.

La aproape patru ani de la înfiinţare, Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale nu are un site oficial, cu membrii şi activităţile derulate. Cu toate astea, declaraţiile de avere sau de interese au scos la iveală calitatea de membru al ASSN pe care o au unii demnitari sau foşti demnitari. De exemplu, şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, încasează 2.700 de lei de la ASSN, potrivit declaraţiei de interese.

Preşedintele instituţiei a fost timp de trei ani fostul director al SRI George Maior. Odată cu numirea lui Maior în poziţia de ambasador al României în SUA, Remus Pricopie, fost ministru al Educaţiei în Guvernul Ponta, a preluat conducerea ASSN.

Patru parlamentari PNL au iniţiat un proiect de lege de modificare a Legii de funcţionare a Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN), în sensul în care instituţia să intre sub control parlamentar şi să aibă şi rol de perfecţionare a parlamentarilor.

Potrivit proiectului de lege, plata indemnizaţiilor lunare viagere de care beneficiază membri titulari şi membri corespondenţi ai ASSN să fie suportată de la bugetul de stat prin transferuri din bugetele Ministerului Educaţiei, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi al SRI.

Citeşte şi:

Cum vrea PNL să salveze academia de impostură a lui Gabriel Oprea

Patru parlamentari PNL au iniţiat un proiect de lege prin care vor să aducă sub control parlamentar Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN), o fabrică de diplome creată de Gabriel Oprea special pentru politicieni. Potrivit legii, academicienii lui Oprea vor ţine cursuri de „perfecţionare“ pentru parlamentari, cursuri plătite de la bugetul de stat

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite