Politică

articolul anterior articolul urmator

AEP: 282 de alegători români din afara ţării s-au înregistrat online. 214 dintre aceştia au optat pentru votul prin corespondenţă

1
3 Apr 2020 18:48:17
Autor: News.ro
MEDIAFAX FOTO
MEDIAFAX FOTO

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP)anunţă că, până vineri, 282 de alegători români din afara ţării s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro, dintre care 214 au optat pentru votul prin corespondenţă.

„Precizăm că, pentru alegerile parlamentare din acest an, până astăzi, 3 aprilie 2020, ora 16:00, un număr de 282 de alegători români din afara ţării s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro, din care 214 au optat pentru votul prin corespondenţă, iar 69 pentru votul la secţia de votare. Preşedintele AEP recomandă tuturor cetăţenilor români cu drept de vot din străinătate să opteze cu încredere pentru votul prin corespondenţă, ca modalitate sigură şi comodă de vot la distanţă, fără cozi, fără deplasări şi fără costuri”, a transmis, vineri, AEP.

Potrivit legislaţiei în vigoare, termenul de înregistrare ca alegător prin corespondenţă sau la o secţie de votare începe la data de 1 aprilie a anului în care au loc alegerile parlamentare şi se termină la data expirării a 15 zile de la data începerii perioadei electorale.

De asemenea, AEP anunţă că, la închiderea chestionarului de evaluare a experţilor electorali din străinătate implicaţi în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2019, opinia majoritară a acestora este că modul de organizare şi desfăşurare a scrutinului prezidenţial în afara ţării a fost foarte bun.
Astfel, dintre cei 541 de preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate şi locţiitori ai acestora care au completat chestionarul (dintr-un total de 1670), peste 70% au acordat note de zece (44,9%) şi de nouă (27%) modului de organizare a procesului electoral.

„De remarcat faptul că absolut toţi respondenţii au apreciat ca foarte utilă (93,5%) şi utilă (6,5%) utilizarea semnăturii electronice a alegătorilor în secţiile de votare din străinătate, procedură folosită în premieră la scrutinul prezidenţial din anul 2019. De aprecieri pozitive din partea majorităţii preşedinţilor birourilor electorale ai secţiilor de votare din străinătate şi a locţiitorilor acestora s-a bucurat şi măsura organizării votării la secţiile de votare pe durata a trei zile (67,5%)”, a mai transmis AEP.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Tomescu Tom
3.04.2020, 18:57:40

Dacă parlamentarii pot vota electronic .. noi de ce nu ? Dacă sunt încurajat să folosesc toate instrumentele electronice .. aflate la dispoziția noastră ..de ce să nu votăm și electronic .. ??? Adică ..atunci când e vorba de bani și votul parlamentarilor .. ...totul este super securizat ..și demn de încredere ... Când este vorba de momentul în care noi cetățenii trebuie ne exprimăm opțiunile....mmmmm ...nu e chiar așa .. Până la urmă unde e abureala ... ?????