Politică

articolul anterior articolul urmator

AEP cere introducerea votului prin corespondenţă până la alegerile prezidenţiale

8
30 May 2019 10:55:01
Autor: Dan Anghel
Diaspora a stat la cozi imense pentru a vota
Diaspora a stat la cozi imense pentru a vota

Autoritatea Electorală Permanentă propune crearea unui grup interinstituţional care să găsească soluţii privind introducerea votului electronic prin corespondenţă până la alegerile prezidenţiale din acest an.

Reprezentanţi ai AEP s-au întâlnit, miercuri, cu responsabili ai Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), Centrului Naţional Cyberint (CNC) şi Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). 

Constantin-Florin Mituleţu-Buică, preşedintele AEP, a propus la o întâlnire iniţierea, în cel mai scurt timp posibil, a unui grup de lucru interinstituţional care să vizeze identificarea soluţiilor de eficientizare a proceselor electorale, în vederea introducerii votului electronic prin corespondenţă până la alegerile prezidenţiale din acest an şi a eliminării din secţiile de votare a listelor electorale tipărite.

Discuţiile s-au axat pe concluziile modului în care s-au desfăşurat procesele electorale de duminică.

“Preşedintele AEP a informat cu privire la numărul solicitărilor telefonice şi electronice din ziua alegerilor şi la modul eficient în care au fost comunicate informaţiile solicitate. Totodată, a făcut referire la funcţionarea în parametri normali a Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal în ziua votării. Directorul general al Direcţiei generale sistemul informaţional electoral naţional a subliniat că nu s-au înregistrat evenimente semnificative care să afecteze infrastructura informaţională şi a reiterat faptul că repartizarea mandatelor va fi efectuată după colectarea datelor finale de pe o staţie-computer securizată şi certificată de CERT-RO”, se arată în comunicat.

În perspectiva alegerilor prezidenţiale, Iohannis a anunţat că va înfiinţa la Cotroceni o comisie mixtă, unde va invita reprezentanţi ai tuturor instituţiilor cu atribuţii în organizarea alegerilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Bogdan Matis
30.05.2019, 11:23:17

Da chair nu este clar și nu s-a înțeles până acum de către acești politicieni corupți și incompetenți ca cetățenii romani își doresc vot electronic. Nu vot prin corespondență, nu vot de două zile, nu stat pe la cozi, nu umilință, nu birocrație. De ce există atâta rezistentă din partea politicienilor împotriva votului electronic? Ei știu ca partidele ce se bazează pe fraudare și pe prezența mică la vot vor dispărea de pe scena politică. Calculați doar ce impact pot avea 4 milioane de voturi transmise electronic din diasporă. PSD-ul va fi șters de pe hartă, ei au susținere zero în diasporă

+4 (4 voturi)
Andrei Adrian
30.05.2019, 11:41:01

Iata de ce n-ai sa vezi vot de la diaspora pana cand n-or sa fie dati afara parazitii si slugile. Or s-o molfaie prin "comitete si comitii" pana o sa se prescrie (adica or sa treaca alegerile). Scenele cu romani la coada in strainatate se vor repeta. Daca vin 4 milioane de voturi din diaspora PSD nu mai trece nici de pragul 5%. Crede cineva ca pesedistii sunt atat de prosti sa-si dea singuri foc la valize?!

+3 (3 voturi)
Bogdan Matis
30.05.2019, 11:48:07

Tocmai de aceea este atât de importată acestă chestiune a votului electronic. Politicienii nu știu altceva decât de frică. Doar acest instinct primar e ceea ce îi poate ține în frâu pe niște oameni ce nu au standarde morale, principii și alte modalități de auto-corecție. Doar teama de alegători e ceea ce poate schimba comportamentul unui politician. Fie teama de vot sau teama de revoluție. Sigur ca teama de vot este perfect vizibilă la un PSD ce a pierdut o parte importantă a României, și anume diaspora după care orașele mari din țara. Pare un partid ce se duce la vale și vor face tot posibilul de a împiedica votul în viitor

+2 (2 voturi)
Iobag Nerfos
30.05.2019, 11:26:38

Le-a intrat morcovu-n dos, au vazut ca se clatina sandramaua psd-ului si acum vor sa apara "curati". Cine a oprit server-ul din tara la votul disporei? Cine n-a fost de acord cu prelungirea termenului de votare in diaspora. Degeaba pui de pesedeu, ati avut timp sa implementati votul prin corespondenta, cel putin din 2016. Acum vreti in cateva luni? Mars acasa, susteti o rusine

+5 (5 voturi)
Un cititor
30.05.2019, 11:29:52

De ce nu cel electronic care ar insemna doar infiintarea unui cont bine securizat ?! Si de ce nu pt toata lumea ?! Crearea de alternative in a vota ! Ce este asa de greu ?! Se va mari procentul la vot !

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările