Politică

articolul anterior articolul urmator

AEP a decis cum vor fi împărţiţi banii pentru partide în 2021. Ce subvenţie vor primi PSD şi PNL. USR şi PLUS încasează banii separat

7
5 Jan 2021 11:35:13
Autor: Radu Eremia
Marcel Ciolacu şi  Ludovic Orban, liderii partidelor care împreună primesc 67% din subvenţii. FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
Marcel Ciolacu şi  Ludovic Orban, liderii partidelor care împreună primesc 67% din subvenţii. FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

AEP a fixat procentele din subvenţia de la bugetul de stat pe care o va primi, începând cu luna ianuarie 2021, partidele politice sau organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale. Cei mai mulţi bani vor fi primiţi de PSD, care ia aproape o treime din subvenţii.

Banii pentru partide au fost calculaţi în funcţie de două criterii: rezultatele la alegerile parlamentare (75% din sumă e dată de rezultatele de la legislative) şi rezultatele la locale (25%). 

În urma calculelor făcute de Autoritatea Electorală Permanentă, în 2021 vor merge către partide banii aferenţi următoarelor procente din totalul sumei alocate lunar: 

- PSD - 36,25%
- PNL 30,73%
- USR 9,76%
- AUR 7,33%
- PLUS 6,8%
- UDMR 5,83%
- PMP 1,89%
- Pro Romania - 1,37%. 
 
Ultimele două formaţiuni vor primi banii pentru rezultatele obţinute la locale, din moment ce nu au reuşit să treacă pragul la parlamentare.  Cu toate acestea, cel mai probabil vor fi suficienţi bani pentru asigurare funcţionării sediilor.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

mircea miricioiu
5.01.2021, 11:56:30

procentele nu au nicio relevanta. relevant este in primul rand principiul pe baza caruia, grupuri de oameni, coagulati pe baza unor interese politice si dar si personale, trebuie sa primeasca bani de la noi. aceste grupuri/partide, trebuie sa traiasca din cotizatii si sponsorizari, ca de aceea face omul politica, pentru ca are bani si isi permite astfel de activitati. totodata, pasiunea politica si convingerile de acest gen il fac sa contribuie cu mai multi bani obtinuti ( in mod cinstit ) din activitatile sale economice, asa incat formatiunea sa poata functiona. apoi, dca urmare a succesului in plan politic, apar salariile ( foarte consistente ) obtinute de acesti politicieni din functii de demnitate publica dar si sume primite pentru functionarea aparatului demnitarului. de aici trebuie sa vina si alte sume pentru partid. deci de ce eu sa contribui la functionarea unui partid care astfel isi permite cheltuieli exagerate ( sedii de lux, limuzine, calatorii si vacante la nivel de top, extravagante total nemeritate) in timp ce eu fac economii, pentru familia mea, la utilitati, la educatie, la confortul minim, decent ? in al doilea rand se pune problema sumei exacte alocate prin bugetul de stat pentru partide. cine o stabileste, pe ce criterii, cu ce conditii, in ce maniera de justificare a cheltuirii banilor astfel obtinuti ? DE FAPT ESTE O FORMA DE EVAZIUNE, DE SIFONARE A UNOR SUME ENORME DE BANI, CU JUSTIFICARI PUERILE, LIPSITE DE LOGICA, ARGUMENTATIE CLARA SI DECENTA. CU POVESTI.DE ADORMIT COPII, DE LA CEI CONVINSI CA TOTI SUNT PROSTI SI NU PERCEP HOTIA ASCUNSA DUPA FANFARONADE..

+2 (6 voturi)
M Costi
5.01.2021, 12:41:00

"...de ce eu sa contribui la functionarea unui partid..." !?! mircea , n-ai auzit de declaratiile ( repetate ! ) lui Klaus : "Democratia costă...!" ? ( sigur , avea in vedere necesitatea tinerii alegerilor parlamentare cu orice risc ! ) Asa incat , ...bea mircea ...aghiazmă , că tot l-ai laudat pe sefu' de multe ori .... !

+1 (5 voturi)
gigione delaDJ
5.01.2021, 11:57:18

Eu cred că este o mare nesimţire ca organizaţii de particulari, reprezentînd interese de grup, să fie finanţate din bani publici! Ce e măgăria asta? Partidele trebuie să se susţină din fondurile membrilor, ex: cotizaţii, donaţii etc. Plus e 6,8%??? Legitimitate de 2 bani, nu? Au miniştri aceste janghine? AU!

+2 (4 voturi)
mircea miricioiu
5.01.2021, 12:58:15

nu sunt simpatizantul nimanui, persoana sau partid. nu am laudat astfel pe nimeni. iar daca democratia costa, atunci costa prin cheltuielile pe care se fac pentru functionarea statului nu pentru functionarea partidelor. caci daca statul e o entitate de la sine inteleasa, partidul, oricare ar fi el, poate fi sau nu. si din partea mea, avand in vedere modul in care acestea se prezinta in Romania, nu le-as simti lipsa. si un alt argument : daca acest nou partid, aur, a intrat in parlament, chiar cu 10 %, fara nicio alocare de bani de la buget, inseamna ca poate functiona asa si in continuare. si deci si celelalte la fel.

+2 (4 voturi)
Vasile Naftuli
5.01.2021, 13:45:23

Lupta „democratică” pentru putere și bani a „politicienilor” este continuă dar „respectând” principiile „democrației”.

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările