Politică

articolul anterior articolul urmator

Aflux de concursuri-fulger înainte de îngheţarea angajărilor la stat. Ce ministere au lansat apeluri pentru posturile din instituţie

7
4 Jul 2022 08:04:48
Autor: Radu Eremia
Miniştrii Coaliţiei au deschis larg porţile peultima sută de metri FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Miniştrii Coaliţiei au deschis larg porţile peultima sută de metri FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerele au dat drumul la zeci de concursuri în ultimele zile înainte de îngheţarea angajărilor la stat, intrată în vigoare la 1 iulie şi aplicabilă cel puţin pentru şase luni.

În ultima săptămână, ministerele cu posturi vacante au lansat apelurile de concurs, pentru a fi începută procedura înainte de 1 iulie, zi de când angajările la stat au fost suspendate pentru cel puţin şase luni.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, adică structura coordonatoare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, este instituţia care în ultima zi în care putea lansa apeluri de concurs a decis să facă acest lucru pentru 231 de posturi. De mult timp erau aşteptate concursurile pentru această instituţie, în condiţiile în care are deficit de personal care să lucreze atât pe PNRR, cât şi pe celelalte proiecte europene, fie că sunt cu finanţare nerambursabilă, fie rambursabilă.

Completare personal pentru proiecte europene

Mai precis, pe 30 iunie au fost lansate 28 de apeluri diferite pentru cele 231 de posturi. Dintre acestea, 32 sunt pentru Direcţia generală management mecanism de redresare şi rezilienţă, în timp ce 15 sunt pentru Direcţia generală implementare PNRR şi instrumente financiare. Un număr mare de posturi sunt şi pentru Direcţia generală programe europene capital uman, adică 39. Dintre acestea, trei sunt pentru funcţii de conducere, un director general adjunct, un director şi un şef serviciu. În cazul posturilor care au legătură cu PNRR, probele scrise sunt programate rapid pe 13 şi 14 iulie.

Ministerul Finanţelor, condus de Adrian Câciu (susţinut de PSD), a dat drumul la concursuri pentru 16 posturi în ultima săptămână. O bună parte din anunţuri au fost postate pe pagina de internet doar pe 1 iulie, adică după suspendarea angajărilor la stat. Numărul apelurilor pentru funcţiile vacante a fost de opt, din care cinci apărute pe site pe 1 iulie.

Şi Ministerul Familiei, unde titulara portofoliului este Gabriela Firea, are două apeluri lansate în ultima săptămână, la bătaie fiind puse 14 posturi. Ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), nu s-a lăsat mai prejos, şi instituţia pe care o conduce a anunţat 11 concursuri pentru ocuparea a 29 de posturi, inclusiv una de şef serviciu la Serviciul Comunicare, Mass-Media şi Relaţii cu Publicul.

Instituţia şi concursul

Ministerul Transporturilor (condus de Sorin Grindeanu) a scos la concurs în ultima săptămână doar şase funcţii de conducere, adică două de director şi patru de şef serviciu. Nouă posturi au fost scoase la concurs şi de Ministerul Energiei, opt dintre acestea fiind pentru Direcţia Generală Politici Energetice şi Green Deal. La rândul său, Ministerul Economiei (condus de Florin Spătaru – PSD) a scos la bătaie 24 de posturi.

Ultimul tren al începerii procedurilor de concurs a fost prins şi de Ministerul Afacerilor Externe (condus de Bogdan Aurescu), care a anunţat pe 29 iunie că organizează unul pentru ocuparea a 84 de posturi de execuţie specifice instituţiei.

Nici instituţiile conduse de reprezentanţi ai UDMR n-au lipsit de pe listă. Ministerul Mediului, unde şef este Tanczos Barna, a scos la concurs 13 posturi, dintre care două de director general.

Creşterea lefurilor, la mâna CCR

De la 1 iulie ar fi trebuit să fie aplicabile noi sporuri, astfel încât să crească lefurile din mai multe domenii, dacă proiectele de lege nu erau atacate la Curtea Constituţională. Personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri externe rambursabile, în baza legilor pentru ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României, beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Iniţial, de acest spor beneficiau doar cei pe proiecte nerambursabile.

O majorare de 15%, pentru spor de complexitate, vor avea funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerul Transporturilor, dar şi cei din Ministerul Culturii. Un spor asemănător va fi acordat şi celor angajaţi în serviciile publice deconcentrate din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi a Ministerului Culturii.

Nu în ultimul rând, de o creştere de până la 25% vor beneficia angajaţii din aparatul propriu al Ministerului Finanţelor, Ministerului Muncii şi Ministerului Sănătăţii. Curtea Constituţională vrea să ia în discuţie problematica noilor creşteri ale salariilor de bază şi ale noilor sporuri pe 6 iulie, potrivit corespondenţei purtate de fostul şef al CCR, Valer Dorneanu, cu Camera Deputaţilor.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Ludwig
4.07.2022, 08:15:30

Cel mai mare omor pe posturi e in spitale unde o infirmiera castiga 4 mii lei in mana. Se trag sfori si pile pentru un post. Apoi dupa ce reusesti sa intrii vei da un examen formal intern, nu public si vei fi avansat ca asistenta unde salariul e 6-8 mii lei in mana. Asta binenteles cu alte sfori trase. Toti sunt neamuri rude, pile. La stat freci menta pana la pensie, nu esti dat afara, se acopera unul pe altul la chiuleli, etc...Totul pe spinarea amaratilor din privat. Mai sunt si o gramada de naivi ce fac voluntariat in spital in speranta unui post desi eu nu inteleg din ce traiesc facand voluntariat gratis cu anii fara nici o speranta...

+1 (3 voturi)
NebeL
4.07.2022, 08:38:50

De unde ai scos salariile alea ? :))))))))))))))))))))

-2 (2 voturi)
Ludwig
4.07.2022, 08:55:18

Nebel...sunt pe orice site de spital...medicii au 20 mii lei...uite aici salarii nete la un spital de stat din tara.. http://www.spitalpsihiatrie-galati.ro/salarii_nete.php

+2 (2 voturi)
Ludwig
4.07.2022, 09:55:53

Da click pe linkul de dus si apoi pe art.33L , se deschide un pdf cu salarii nete...

+2 (2 voturi)
mircea miricioiu
4.07.2022, 09:50:55

cu exemplul guvernului, ca varf de lance, in toate institutiile politizate pana la metastazare, cantitatea, cat mai mare, cat mai diversificata din punct de vedere al culorii politice, bate fara drept de apel calitatea. si acest lucru e valabil in primul si in primul rand la functionarimea ( situata pe absolut toata scara ierarhica ) care plimba aerul pe holuri dar, cum sa nu, si pe plaiurile intinse ale tarii, pentru ca multi dintre ei ori nu vin deloc la serviciu ( lucreaza " de acasa ", indiferent unde se afla casa acestora - la bucuresti, in nordul moldovei, la satru mare etc. ), ori vin.....in pauze, sa serveasca doar obligatoria cafea si sa se relaxeze la o tigara, socializand in perspectiva si in interesul urmatoarelor sinecuri, posturi, avansari, premieri, delegari etc etc. la fel de important de urmarit este acelasi aspect, al promovarii, sustinerii, cultivarii efective a cantitatii in locul calitatii, in ce priveste intreaga activitate, toate lucrarile, toate proiectele, initiativele, in general, intreaga munca a celor de mai sus, privita prin prisma fisei postului. ca urmare, relatia cu cetateanul este caracterizata, in integralitatea ei ( de la modul de dialog, solicitarea/primirea actelor, pana la modul si timpul de solutionare a problemelor ridicate de cetatea ) de lipsa totala de respect. documentele intocmite, in care ies in evidenta in primul rand, actele dezastruoase legate de atribuirea de contracte de servicii, lucrari, constructii, ca sa nu mai vorbim de proiectele pe fonduri europene, unde se bate oportunistul pentru ca acolo se mai iau ( degeaba ) si bani in plus. si asa ne trezim cu tot felul de asa-zisi supercalificati ( absolventi de cursuri, masterate, doctorate etc etc. ) dar care vorbesc atat de bolovanos si incoerent, atat de lipsit de substanta pe care ti-o da profesionalismul sau detinerea de informatii relevante intr-un domeniu, incat, ca om de bun simt, cand ii asculti, ti se face rusine de penibilul in care el insusi se ineaca. ati aflat de exemplu ca Romania nu produce motorina ? si ca trebuie sa importam 3 virgula ceva tone exact din acest motiv ? asa ca, oriunde te uiti, la guvern, prin agentii, prin companiile de stat, primarii, consilii judetene, prefecturi, gasesti fara tagada, dovezi , chiar prea multe, ale unoir astfel de stari de lucruri. la mai mare.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările