Aglomeraţie de candidaţi pentru funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceremonia de învestire a Guvernului Ciucă FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ceremonia de învestire a Guvernului Ciucă FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Partidele din noua coaliţie de guvernare au schimbat garda conducerii Parlamentului odată cu instalarea noului Guvern. Postul de vicepreşedinte PNL din Camera Deputaţilor le pune însă probleme liberalilor, mai mulţi parlamentari râvnind această funcţie.

Funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, care va rămâne vacantă în urma demisiei lui Florin Roman, este râvnită de numeroşi liberali, fiecare dintre aceştia având atuurile sale în competiţia pentru poziţia de conducere din forul legislativ, structură condusă acum de Marcel Ciolacu.

Pregătirea pentru competiţia internă a început, cu toate că Florin Roman încă nu şi-a dat demisia din funcţie, deşi a preluat mandatul de ministru al Digitalizării de săptămâna trecută. Potrivit legislaţiei, Roman are termen de 15 zile pentru a-şi manifesta opţiunea – ministru sau membru al conducerii Camerei Deputaţilor, apoi alte 30 de zile ca să-şi înainteze demisia.

Unul dintre favoriţii „echipei câştigătoare” este Robert Sighiartău, deputat de Bistriţa-Năsăud şi fost secretar general al partidului. Liberalul are o relaţie bună cu majoritatea colegilor, face parte din rândul grupului majoritar al câştigătorilor de la Congres şi ar primi inclusiv sprijinul unor filiale mari din ţară.

Potrivit surselor „Adevărul”, al doilea nume vehiculat este Florin Alexe, deputat de Maramureş şi fost parlamentar de Bucureşti. Acesta s-ar baza nu doar pe sprijinul filialei sale, ci şi pe al unui grup de vechi liberali.

O a treia persoană care ţinteşte la funcţie este Laurenţiu Leoreanu, deputat de Neamţ, care a mai fost vicepreşedinte. Chiar dacă la Congres nu a făcut parte din echipa Cîţu, Leoreanu este considerat printre favoriţi, fiind un deputat cu experienţă, atât în partid, cât şi în relaţia cu celelalte formaţiuni parlamentare. De altfel, Laurenţiu Leoreanu a pierdut la începutul lunii septembrie la mustaţă competiţia cu Florin Roman pentru această funcţie.

O şansă importantă o are şi Alexandru Muraru, deputat de Iaşi. Parlamentarul are în spate o organizaţie puternică, aceasta fiind una dintre filialele bine plasate ca rezultate, dar face parte şi din grupul de oameni care s-au apropiat mult de Florin Cîţu, ceea ce ar însemna că ar putea ca şeful PNL să pună o vorbă colegilor pentru susţinerea la funcţia de preşedinte. Mai mult, Muraru a fost şi consilier al fostului premier pe probleme de combatere a xenofobiei şi antisemitismului.

De la favorită, la şanse minime

Raluca Turcan, în alte momente văzută ca o favorită certă la funcţie, acum are mici şanse pentru această poziţie. După ieşirile sale împotriva conducerii partidului, când a cerut demisia lui Florin Cîţu şi a prim-vicepreşedinţilor care au negociat portofoliile ministeriale, Turcan ar strânge cu greu suficiente voturi pentru asemenea demnitate publică. Cu toate acestea, Raluca Turcan este la cârma uneia dintre organizaţiile din top 5 ale PNL în ceea ce priveşte rezultatele din alegeri.

PSD, oameni noi la conducerea Camerei

Spre deosebire de liberali, care nu s-au grăbit în a-şi alege un nou vicepreşedinte la Camera Deputaţilor, social-democraţii şi-au nominalizat şi validat vicepreşedinţii odată cu alegerea lui Marcel Ciolacu la şefia Camerei. Astfel, au fost validaţi pe noile funcţii de vicepreşedinte parlamentarii PSD Ana Cătăuţă şi Daniel Suciu, în timp ce chestor a ajuns Mitică Mărgărit.

Ana-Maria Cătăuţă a fost consiliera preşedintelui PSD între anii 2007-2008, când formaţiunea era condusă de Mircea Geoană, iar mai apoi, în intervalul 2008-2010, a ocupat funcţia de consilier al preşedintelui Senatului. După 2010 a devenit director de cabinet al şefului acestei Camere.  

Spre deosebire de colega lui, Daniel Suciu este la al treilea mandat de deputat. Prima funcţie publică a fost cea de director la Cancelaria Prefectului din Bistriţa-Năsăud în 2007, devenind apoi consilier parlamentar până în 2012. Daniel Suciu este şi consilier judeţean în Bistriţa-Năsăud, lider de grup, preşedinte al TSD Bistriţa-Năsăud, vicepreşedinte şi purtător de cuvânt al PSD Bistriţa-Năsăud.

Intrarea la guvernare a dus şi la modificarea structurii conducerii Senatului, de unde şi-au dat demisia pentru posturile de miniştri vicepreşedinţii PSD Vasile Dîncu şi Gabriela Firea. Dîncu a preluat Ministerul Apărării, în timp ce Firea a fost numită la Ministerul Familiei şi Tineretului. În locul acestora au fost numiţi şi validaţi prin vot Robert Cazanciuc şi Paul Stănescu, secretar general al PSD. Ion Mocioalcă a fost desemnat secretar al Senatului.

USR, marele pierzător

Din ecuaţia noii coaliţii de guvernare, USR a pierdut cel mai mult teren în conducerea Parlamentului. Senatoarea USR Anca Dragu a fost revocată de la şefia Senatului, formaţiunea rămânând fără niciun post de conducere aici.

În Camera Deputaţilor, USR mai are un post de vicepreşedinte, ocupat de Cristina Prună încă de când şefia era deţinută de fostul liberal Ludovic Orban, dar şi un post de secretar, ocupat de Răzvan Lupu. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite