Alba-neagra, da-i mai mult neagră. Rău!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima vreme, toată lumea pare că joacă alba-neagra, fiecare jucându-şi atuul conform propriului interes. Trăim într-o lume tot mai tulbure, în care albul se poate transforma subit în negru, în care nimeni nu mai ţine cont de reguli, de înţelegeri, de tratate, de valori, de cuvânt şi bun simţ, de onoare, demnitate. Nesiguranţa se accentuează zi de zi, într-un ritm accelerat, iar binele se poate metamorfoza oricând în rău.

„Asta are, aia n-are, care-i aia marcatoare?” Vă mai aduceţi aminte de mica şmecherie a micilor escroci de stradă, care-i lăsau pe fraieri fără bani? Nu am mai văzut-o de mulţi ani prin Bucureşti, acum capitala lu' PSD - Băluţă, Negoiţă, Mutu şi ăilalţi edili de la sectoare, capitala europeană a luţ doamna primar şef Firea, a lu' Pandele din Voluntari. Ce...? A, a, a nu au eradicat ei alba-neagra cu Poliţia Locală! Nuuu, că poliţiştii locali au alte însărcinări de la partid, pardon de la edili.

Alba-neagra am auzit că a fost dusă la plimbare, exportată prin ţări străine, occidentale, de către micii afacerişti/escroci, să facă şi ei neşte euroi pe măsura valorii lor, să ia de la bogaţi să dea şi la gura săracilor! Nu ştiu cum merge businessul în Occident, dar după maşinile cu care se întorc barosanii în ţară, n-ai zice că merge rău.

În Românica noastră dragă, scumpă şi beştelită se joacă un alt fel de alba-neagra şi se joacă la nivel înalt, cu mize foarte importante. Joacă puternicii zilei, politicienii, baştanii, latifundiarii, ayatolahii, erdoganii, trumpii, putiniştii... Joacă pentru că vor şi pentru că pot. Jocurile se fac în Parlament, în Guvern, la Preşedinţie, la Curtea Constituţională şi cine mai ştie pe unde. Mizele sunt uriaşe: România, avuţia ţării (câtă mai este neciordită), libertatea şi viaţa jucătorilor, electoratul şi multe altele, ştiute şi neştiute.

În privinţa câştigătorilor, nu este nici un dubiu, cel mai puternic câştigă, după care vine alt jucător şi-l mănâncă de unde poate, luându-i locul şi caşcavalul. Pierzători siguri sunt amărăştenii, prostimea, oamenii cinstiţi, boborul, electoratul. Cu toate că nu joacă alba/neagra la masa bogaţilor, aceştia tot pierzători sunt! Şi pe lângă faptul că trebuie să supravieţuiască şi nu toţi reuşesc, pierzătorii trebuie să muncească, să plătească biruri la buget, să reumple mereu sacul banilor furaţi şi să...respecte legile făcute de câştigători.

Alba/neagra este jucată permanent în România: politicienii promit prosperitate, dar produc sărăcie; promit sănătate şi avem moarte; promit educaţie şi avem analfabetism; promit fiscalitate redusă, dar fac revoluţii şi amnistii fiscale pentru marii jucători; promit infrastructură şi în loc avem şosele de gropi, clădiri care cad pe oameni; promit infracţionalitate controlată, dar ne trezim cu puşcăriaşii eliberaţi, cu recidivişti în acţiune pe străzi şi în casele românilor; promit justiţie şi ne trezim cu legi de amnistie şi graţiere...

Putem continua la nesfârşit cu vorbele goale şi realităţile triste: ba, mai dăm o şansă PSD-ului la guvernare, ba îi cerem demisia Vasilicăi; ba întărim lupta anticorupţie, ba decapităm DNA-ul şi subordonăm instituţiile statului de drept; ba îl suspendăm pe preşedinte, ba îl jucăm ca la alba/neagra; ba îl condamnăm pe mustăciosul de la Teleorman, ba îl facem atotputernicul ţării; ba avem opoziţie, ba avem blatişti şi traseişti; ba o lege este constituţională, ba nu este constituţională!

Da, ce ne mai mirăm de cum se joacă alba/neagra la noi în ţară că şi la case mai mari, occidentale, o vedem jucată; ba au influenţat ruşii alegerile din SUA, ba nu le-au influenţat, cum susţin Trump şi Putin; ba Rusia este cel mai mare duşman al democraţiei în lume, ba este UE, NATO, Europa; ba se denuclearizează Coreea de Nord, ba se înarmează; ba se fac schimburi comerciale internaţionale, ba un război comercial la nivel mondial! Tot se spune că trăim într-o lume globalizată!

În ultima vreme, toată lumea pare că joacă alba neagra, fiecare jucându-şi atuul conform propriului interes. Parcă suntem într-o lume tot mai tulbure, tot mai nesigură în care albul se poate transforma subit în negru, în care nimeni nu mai ţine cont de reguli, de înţelegeri, de tratate, de valori, nu mai vorbesc de cuvânt şi bun simţ, de onoare, de demnitate. Nesiguranţa tinde să se accentueze zi de zi, într-un ritm accelerat, iar binele se poate metamorfoza oricând în rău.

Trăim într-o lume tot mai nebună! Vremurile, ca şi vremea din ultimii ani, devin tot mai mult improbabile, nepredictive, supuse hazardului, aducând de multe ori catastrofe naturale şi umane. Şi s-a mai reactivat şi postul de radio american Europa Liberă, pentru România şi Bulgaria, post mult ascultat de unii dintre români pe vremea Cortinei de Fier! Ce o mai însemna şi această reactivare?

În ceea ce priveşte viitorul nostru, rămâne întrebarea celebră de la alba-neagra - „Care are, care n-are, care-i aia marcatoare?” Ştie cineva răspunsul?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite