Politică

articolul anterior articolul urmator

ALDE - ca un fum, ca o ţigară...

25
22 Sep 2019 07:39:42
Mircea Morariu

În anul 2015 un nou partid apărea pe scena politică din România. Şi-a ales un nume cu rezonanţă europeană, menit să alunge urme de îndoială în privinţa orientării sale proeuropene. S-a hotărât să se numească ALDE.

Provenea din fuziunea Partidului Liberal Reformator, creat cu vreo câţiva ani înainte de neobositul inventator politic Călin Popescu- Tăriceanu, nemulţumit de desfiinţarea USL, dar şi de faptul că vechii liberali începuseră să cocheteze cu democraţii, adică tocmai cu aceia care îl susţinuseră până la zeificare pe vechiul lui adversar Traian Băsescu, şi Partidul Conservator. Partiduleţul-televizor care, sub conducerea tânărului Daniel Constantin numit în funcţie de însuşi fondatorul formaţiunii, ex-generalul de Securitate, iar acum mare mogul media Dan Voiculescu, ieşise din lesa celui căruia îi plăcea să i se gâdile în mod plăcut urechea cerându-le lefegiilor săi de la Antene să nu uite să ni-l prezinte drept profesor.

Fireşte, la vremea respectivă nu putea să nu amuze însoţirea, cum altfel decât cu acte în regulă?, dintre liberalii care îşi spuneau şi reformatori şi auto-intitulaţii conservatori. Dar ce nu face politicianul român ca să îşi sporească zestrea? Se însoţeşte chiar şi cu Dracul. Cum-necum,  nou-apărutul ALDE a reuşit să intre în Parlament la alegerile din decembrie 2016, muşcând din ceea ce ar fi putut a fi al PNL-ului dacă acesta nu ar fi avut parte de neinspirata conducere a d-nei Alina Gorghiu făcută preşedintă din voinţa şi ordinul d-lui Klaus Iohannis. Apoi, asociindu-se cu PSD, a izbutit să intre şi la guvernare.O guvernare în cursul căreia dl. Călin Popescu-Tăriceanu care, între timp, câştigase şi lupta pentru putere cu mult mai puţin experimentatul Daniel Constantin, a funcţionat, în principal, drept goarnă anti-europeană. Adesea mai puternică şi dizarmonică, dacă nu cumva chiar mai odioasă decât aceea reprezentată de azi puşcăriaşul Liviu Nicolae Dragnea.

Pe 26 mai 2019 atât PSD cât şi ALDE aveau să cunoască gustul amar al dezastrului politic. Social-democraţii au înregistrat un scor modest, mult sub aşteptări la alegerile euro-parlamentare, în vreme ce partidul d-lui Tăriceanu nu avea să mai prindă nici măcar un loc pentru avionul spre Bruxelles şi Strasbourg. A doua zi au urmat condamnarea şi arestarea lui Dragnea, iar mai apoi preluarea deplină a puterii atât în partid cât şi în guvern de doamna Viorica Vasilica Dăncilă.

În pofida faptului că nici cei mai proşti, mai naivi analişti şi comentatori politici nu creditau defel posibilitatea ca dl. Tăriceanu să fie candidatul comun la prezidenţiale al PSD şi ALDE, aşa cum îl amăgise pe fostul manechin de la APACA dl. Dragnea, acesta s-a legat de promisiune aşa cum se leagă un amărât de candidat la înecare de cel mai firav fir de paie. Aşa după cum a povestit el însuşi luni seara în apariţia de la Realitatea tv, dl. Tăriceanu a dat  rapid fuguţa la noua şefă, d-na V.V. Dăncilă, în vederea reînnoirii jurămintelor. Aceasta mai întâi l-a ameţit, apoi a trecut cinic la dezvrăjeală dându-şi ea însăşi arama pe  faţă. Scoţându-şi la iveală incredibilele vise de mărire şi gustul pentru puterea absolută. Singura de natură să îi asigure supravieţuirea politică, supravieţuire care, în cazul doamnei Dăncilă, înseamnă totul sau nimic.

Pe 26 august, dl. Călin Popescu-Tăriceanu a decis ieşirea ALDE de la guvernare. Manipulat de dl. Victor Viorel Ponta care a ştiut cum să îi potenţeze şi alimenteze pornirile resentimentare. Dl. Tăriceanu şi grupul său de acoliţi, altminteri puţini la număr, Vosganian, Chiţoiu, Nicolai, au plănuit să tragă preşul de sub picioarele doamnei Dăncilă. Au inventat de abia apoi tot felul de pretexte, unele infantile de-a dreptul, spre  a-şi justifica gestul. Pentru moment încă nu putem fi siguri dacă operaţiunea lor a reuşit. Preşul e ponosit, dar încă e utilizabil. Aceasta în vreme ce dl. Tăriceanu, dar şi ALDE au pierdut aproape tot ceea ce puteau pierde. Funcţii, nume, grupuri parlamentare, acel minimum de importanţă. Reprezintă doar un amărât de tender oricând detaşabil de la locomotivele Ponta şi Pro România.

Nu e exclus ca foarte curând dl. Tăriceanu să piardă tot partidul. Deşi cum ALDE a fost ceea ce se cheamă un partid de lider, mult mai plauzibilă mi se pare ipoteza ca întregul ALDE să se evaporeze. Să dispară. Ca un fum, ca o ţigară....

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Vanatorul/d.c.
22.09.2019, 08:54:09

”Să dispară. Ca un fum, ca o ţigară....” (Mircea Morariu) Tariceanu catre Viorica Dancila: ”Am să-ţi spun bună seara şi-am să plec undeva, Unde nu e nimic, numai scrum, numai zaţ, Am să-ţi spun uşurat, am să-ţi spun cu nesaţ, Ce departe vă simt eu de inima mea. Uşa-n loc va-ngheţa şi nimic nu va fi, Ca un fum de ţigară voi trece în sus, Unde stelele sunt, unde oamenii nu-s..” ********************************************* (”Ca un fum de ţigară, sufletul” - Adrian Păunescu)

-6 (12 voturi)
Marck
22.09.2019, 09:48:29

Viorica Dăncilă către Tăriceanu: Am să-ți spun du-te dracu', am să-ți spun marș afară Vreau să te văd dispărând ca un fum de țigară Cu gașca ta împreună, după bani nemunciți Veșnic lihniți, veșnic avizi, veșnic nemulțumiți. Azi, mult prea departe vă simt eu de inima mea. M-ați făcut de poveste și baftă în toată lumea. Vreți să pice guvernul, vreți să mă duc și să cad? Mai bine duceți-vă voi la toți dracii din iad.

+3 (3 voturi)
Vanatorul/d.c.
22.09.2019, 09:52:02

Acuma nu ce vreau sa zic, dar PNL-ul posdecembrist, carevasazicatelea a doua mafie nationala (prima e PSD) numai conducatori escroci, politruci, mincinosi si fripturisti fara scrupule, a avut..! Si asta incepand cu Radu Campeanu, care in 1992 a batut palma cu Ion Iliescu pe la spatele lui Corneliu Coposu, pecetluind astfel hegemonia duetului transpartinic mafiot PSD+PNL), duet transpartinic mafiot care a jefuit si batjocorit Romania, pana a adus-o la statutul de ”ultima gaina” a UE..! Lui Radu Campeanu i-au urmat in fruntea PNL de-alde Tariceanu, Antonescu si Iohannis, toti aliati si tovarasi de nădeje ai liderilor mafiei pesediste gen Adrian Nastase, Mircea Geoana, Victor Ponta, Liviu Dragnea etc., de departe cel mai jalnic si mai penibil dintre liderii mafiei PNL fiind Klaus iohannis, cel pe care mafiotii pesedisti si Dan Voiculescu il plimbau in 2009 pe la mitingurile lor ca pe un pudel in lesă, incercand sa-l planteze inca de pe atunci ca marionteta a lor intr-o functie inalta, recte premier de la Grivco..! Comparativ cu Iohannis, pana si actualul lider (formal) al PNL, cocalarul lautar Sică Mandolinu, pare ceva mai putin penibil decat escrocul imobiliar cu 17 dosare penale, fostul pudel al mafiei pesediste si al lui Dan Voiculescu..! Aaa..! Iohannis se da acum măreț luptator anti-pesedist..? Vrajeală de politruc cu minte inceata, care incearca ”la spartul târgului” sa ”ingrase porcul in ajunul Craciunului” si sa mai castige inca 5 ani de huzur lenes pe spinarea contribuabililor..! Altminteri cine poate uita cat de tandru gângurea cu Ponta, la intalnirile saptamanale pe care le avea cu acesta in primul an de manadat..?

-6 (10 voturi)
victor catuna
22.09.2019, 12:38:43

Vanataie, nimic de Basescu? Doua-trei cuvinte acolo nu strica, de exemplu chestia cu turnatul,securitatea si petrovul:))))

+3 (7 voturi)
constantin constantin
22.09.2019, 11:32:43

...puşcăriaşul Liviu Nicolae Dragnea. Păi dacă era în partidul lui Macron, azi ar fi ajuns comisar european, apărat de Cioloș. Asta ca să vedem cât de puțin contează principiile și cât de mult apartenența politică, în Imperiul Franco-German, zis și UE. Iar dacă vii și condamni dublu standard, ești poreclit anti-european. În timpul comunismului au fost comuniști care criticau PCR-ul, URSS-ul, dar nu pentru că doreau capitalism, ci pentru că li se părea lor că se poate mai bine, dacă se schimbă, pe ici pe colo, câte ceva. Ăștia erau porecliți imperialiști. Cum să critici PCR-ul? Repet: ei erau comuniști și nu doreau altceva. Ion Iliescu, de exemplu. Unde am ajuns? Critici anumite practici din UE (dublu standard) și ești poreclit anti-european.... De exemplu: spui că nu este corect ca pentru aceeași faptă unul să ajungă în pușcărie (în România) și altul comisar european (în Franța). De ce ești catalogat ca fiind anti-european? Cât de ușor se pune această etichetă și de ce? Am ajuns să nu mai putem cere respectarea unor principii pe tot teritoriul Uniunii Europene? Păi înseamnă că ne îndreptăm spre o dictatură, iar dictatorii sunt ăia care pot încălca principiile pe care le impun altora. Sfârșitul politic al lui Tăriceanu a început atunci când a plecat din PNL. Trebuia să rămână acolo, chiar simplu membru. Așa.... urmașii lui Traian au luat locul urmașilor lui Brătianu. Care PNL? PNL a fost ăla cu care am votat eu, până la descălecarea băsiștilor, foștii FSN-iști. ALDE va dispărea, asta este clar. Doar Tăriceanu a putut convinge niște foști liberali ca să-l voteze, însă i-a dezămăgit. Dar nu pentru că s-a aliat cu cine s-a aliat sau pentru miniștri propuși, ci pentru că nu a fost în stare să aibă o poziție onorabilă în ALDE din PE. Bine, a dispărut și ăsta, l-a confiscat Macron. De fapt, liberalismul a dispărut din UE. Au rămas popularii, neo-marxiștii, verzii și naționaliștii. În curând, chiar foarte curând, vor rămâne doar neo-marxiștii și naționaliștii. Că Europei îi plac extremele.... Globaliști vs Naționaliști, așa arată viitorul. Cea mai mare minciună care ni se livrează, cu agresivitate maximă, este că neo-marxiștii sunt pro-europeni. Iar în curând vor rămâne singurii pro-europeni, în antiteză cu naționaliștii (adevărații pro-europeni).

-4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (25)