Politică

articolul anterior articolul urmator

Alegeri locale într-un singur tur sau două? Chiar contează? Cine câştigă?

6
18 Jan 2020 20:38:00
Lulea Marius Dorin
Ludovic Orban a decis ca alegerile locale să se desfăşoare în două tururi.
Ludovic Orban a decis ca alegerile locale să se desfăşoare în două tururi.

Şeful guvernului a decis să îşi asume răspunderea pe o ordonanţă de urgenţă ce doreşte să modifice actuala lege electorală şi să impună alegerea primarilor în două tururi.

Miza principală a acestei modificări făcute în chiar an electoral o reprezintă debarcarea de la conducerea Bucureştiului a primarului general Gabriela Firea, dar şi a celorlalţi primari de sector.

Având în vedere incapacitatea partidelor de opoziţie de a nominaliza un candidat unic la primăriile din Bucureşti, premierul României vine cu o soluţie salvatoare: alegerea primarilor în două tururi.  În acest fel vom avea un prim tur care va decide care sunt finaliştii şi apoi se va stabili câştigătorul.

În esenţă alegerea primarilor în două tururi de scrutin reprezintă un act democratic. Un primar ales trebuie să aibă reprezentativitate, ori alegerea într-un singur tur nu este una concludentă.

Alegerea primarilor în două tururi de scrutin se face cam în toată lumea democratică. Situaţia actuală a fost creată de jocurile politice şi în care partidele cu state vechi au dorit să îşi consolideze poziţia.

Sigur că alegerea primarilor într-un singur tur este posibilă în continuare dacă un candidat are de prima dată susţinerea necesară. Eşti un primar bun, ţi-ai făcut treaba în cei patru ani de mandat şi doreşti să continui? Ai asfaltat drumurile, ai îngrijit şcolile, ai făcut din localitate una de care cetăţenii să fie mândri? Atunci nu ai de ce să îţi faci griji deoarece votanţii te vor alege şi nu vor permite un al doilea tur.

Pe de altă parte alegerea primarilor nu trebuie să fie rezultatul unor jocuri politice ci a deciziei majorităţii cetăţenilor. Degeaba iei 30% dacă voturile ce ţi se opun ating 70%. Este evident că nu ai reprezentativitate, dar nici că aceşti primari ar fi interesaţi de ea.

Se pune întreabarea alegerea este una care va produce efecte pozitive la nivelul cetăţenilor. Răspunsul este că da, dar nu este suficient. E nevoie ca partidele să se reformeze şi să vină în faţa alegătorilor cu persoane care să poată excela în calitate de primari.

Ştim cu siguranţă că PSD va pierde în cazul unui astfel de scrutin electoral. Asta deoarece era principalul beneficiar al alegerii primarilor într-un singur tur, în lipsa unei opoziţii consolidate.

Vom vedea însă dacă această prevedere va şi rămâne valabilă, deoarece guvernul trebuie să îşi asume răspunderea pentru proiect. Alternativa la această modificare este în mod vizibil organizarea alegerilor parlamentare în acelaşi timp cu cele locale. Parlamentul va urma să decidă asupra acestui lucru, dar pare puţin probabil că proiectul va fi respins, având în vedere că deputaţii şi senatorii mai trag puţin de timpul în care deţin această funcţie publică.

Indiferent însă ce se va întâmpla, este evident că pe termen scurt liberalii vor fi principalii beneficiari ai acestei modificări.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

silent warrior
18.01.2020, 20:50:04

Ce-a fost asta ? Compunerea asta zic...

+1 (3 voturi)
Iulian Arion
18.01.2020, 20:55:30

Democratia se defineste pe cateva principii. Unele dintre ele: 1. Decizia majoritatii. In lipsa deciziei majoritatii, decizia se ia de catre grupurile minoritare de presiune. Se numeste dictatura minoritatii. Cum este in Romania de azi. 2. Infaptuirea actului de justitie cu promptitudine. Rareori se intampla in Romania si numai in situatii minore cu miza mica. Daca la mijloc sunt mari jafuri in banul public, implicat un numar mare de parlamenrtari sau traficanti de fiinte umane, judecatorii tergiverseaza judecarea faptei pana la prescriere sau ICCJ achita inculpatii pe motiv ca "fapta nu exista". 3. Impartialitatea si neutralitatea legii. Legile cu dedicatie nu sunt permise intr-un stat de drept, dar erau regula in statele feudale: pensii de serviciu pentru magistrati, pensii speciale pentru politisti etc. Toate pensiile trebuie sa fie acordate pe principiul contributivitatii.

+2 (2 voturi)
Iulian Arion
18.01.2020, 22:11:52

Dorine, Este o problema importanta, element fundamental al democratiei. Dar mai sunt si altele: Pentru fiecare traficant de fiinte umane, un procuror corupt si un complet de judecatori corupti trebuie omorati. Astfel de crime nu ar fi posibile fara complicitatea procurorilor si a judecatorilor din Romania, cea mai structurata organizatie criminala din Romania: https://adevarul.ro/news/eveniment/tanara-romania-ucisa-bestialitate-elvetia-suspectul-judecat-franta-1_5e2349135163ec42713cbedd/index.html Cred ca angajarea unui numar de zece ori mai mic de procurori americanii si englezi, decat sunt acum, ar eradica fenomenul infractional din Romania. Ce zic de judecatori? Inlocuiti cu aplicatii software in care deciziile le iau zece mii de jurati care decid on line, fara sa stie unul de altul. Singura conditie de a fi jurat, este aceea de a avea cel putin 15 ani in campul muncii si sa nu aiba cazier judiciar.

0 (2 voturi)
Iulian Arion
18.01.2020, 22:12:35

Cine castiga? Democratia! Statul de drept! Societatea!

+1 (1 vot)
Paun Al
19.01.2020, 00:06:14

Conteaza daca unul ajunge primar cu 15-30 % din numarul participantilor la vot , intr-un tur ... sau in doua tururi ..casiga cu peste 50 % din numarul celor ce participa la vot .

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările