Politică

articolul anterior articolul urmator

Alegeri parlamentare 2020. PMP protestează în faţa Ambasadei Republicii Moldova din Bucureşti pentru „lovitura de stat” de la Chişinău

1
4 Dec 2020 13:49:47
Autor: Iulian Bîrzoi
Eugen Tomac FOTO Mediafax
Eugen Tomac FOTO Mediafax

PMP organizează vineri un protest în faţa Ambasadei Republicii Moldova de la Bucureşi, unde va înainta o notă privind evenimentele recente de la Chişinău, acuzând o „lovitură de stat”.

Anterior, Traian Băsescu a acuzat o lovitură de stat parlamentară în Republica Moldova, unde partidul lui Igor Dodon, preşedintele învins în alegerile prezidenţiale, a modificat pe ultima sută de metri mai multe legi importante, printre care şi trecerea SIS (SRI-ul moldovenesc) din subordinea preşedintelui în subordinea Parlamentului. Fostul preşedinte acuza şi tăcerea României şi a Uniunii Europene pe această temă.
 
Concret, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat joi mai multe legi, care vizează acordarea unui drept de veto Găgăuziei asupra legilor care o afectează sau o influenţează trecerea Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) din subordinea preşedintelui în subordinea Parlamentului. Totodată, a mai anulat legea anti-propagandă care interzicea preluarea posturilor de ştiri de limbă rusă, revenirea la limba rusă ca limbă de comunicare interetnică şi reactualizarea legii limbilor din perioada sovietică.
 
Parlamentul urmează să opereze schimbări în toate instituţiile statului aflate sau care intră prin noile legi sub control parlamentar: Consiliul Audiovizualului, Banca Naţională a Moldovei, Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Autoritatea Naţională de Integritate, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energie, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiilor, Consiliul Concurenţei,  Serviciul pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Coco
5.12.2020, 15:00:01

Ar cam trebui sa fie aici si AUR-ul dar batalia pe acelasi electorat creeaza disensiuni.

Modifică Setările