Politică

articolul anterior articolul urmator

Alegeri parlamentare 2020. Votul în diaspora a început. Românii din Noua Zeelandă, primii care votează

3
4 Dec 2020 20:08:06
Autor: News.ro
FOTO Secţiile de votare din Diaspora
FOTO Secţiile de votare din Diaspora

Votul în diaspora pentru alegerile parlamentare a început, primii care sunt aşteptaţi la urne fiind românii din Noua Zeelandă, care îşi pot exercita dreptul de vot la secţia deschisă în Auckland. Ei vor fi urmaţi de cei din Australia.

Alegerile parlamentare organizate în străinătate se desfăşoară pe durata a două zile, 5 şi 6 decembrie,  în intervalul orar 7.00 – 21.00 (ora locală), Votul în străinătate se va finaliza luni dimineaţă, la ora 7.00, odată cu închiderea secţiilor de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii. În ambele zile există posibilitatea de prelungire a votării până cel mai târziu la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21:00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.
 
Pentru aceste alegeri parlamentare au fost deschise 748 de secţii de votare în străinătate.
 
Cele mai multe secţii de votare vor fi organizate în Spania (140 de secţii, faţă de 143 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Italia (137 de secţii, faţă de 142 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Germania (61 de secţii, faţă de 80 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Marea Britanie (50 de secţii, faţă de 72 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Franţa (48 de secţii, faţă de 50 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), S.U.A. (36 de secţii de votare, faţă de 38 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Republica Moldova (30 de secţii, faţă de 37 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Belgia (19 secţii de votare, faţă de 23 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Austria (17 secţii, la fel ca la alegerile prezidenţiale din 2019), Irlanda (16 secţii, la fel ca la alegerile prezidenţiale din 2019), Olanda (15 secţii, faţă de 25 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Grecia (11 secţii, la fel ca la alegerile prezidenţiale din 2019), Norvegia (10 secţii, la fel ca alegerile prezidenţiale din 2019), Danemarca (10 secţii, faţă de 12 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Portugalia (9 secţii, la fel ca la alegerile prezidenţiale din 2019), Canada (7 secţii, faţă de 9 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Elveţia (7 secţii, faţă de 8 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019), Australia şi Noua Zeelandă (7 secţii, la fel ca la alegerile prezidenţiale din 2019), Ungaria (7 secţii, faţă de 6 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019) şi Finlanda (4 secţii, faţă de 3 organizate la alegerile prezidenţiale din 2019).
 

Votul prin corespondenţă

Alegătorii din străinătate au avut şi opţiunea votului prin corespondenţă. Conform celor mai recente cate oferite de AEP, până la data de 3 decembrie 2020, ora 14:30, a fost înregistrată primirea a 14.572 de plicuri exterioare care conţin buletinele de vot ale alegătorilor români din străinătate, cea mai mare parte find înrgistrate la birourile electorale pentru votul prin corespondenţă, însă 686  au fost depuse la reprezentanţele diplomatice. Termenul limită pentru încheierea acestei operaţiuni a fost 3 decembrie, ora 23:59. Alternativ, alegătorii pot depune plicul exterior la orice misiune diplomatică sau oficiu consular, cu respectarea termenului-limită.
 
Cetăţenii care şi-au exprimat opţiunea de a vota prin corespondenţă vor primi un e-mail de confirmare în cazul în care plicul a ajuns la termen la biroul electoral pentru votul prin corespondenţă sau la misiunile diplomatice şi oficiile consulare.
 
Precizările ministrului de Externe
 
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a precizat vineri că în ceea ce priveşte restricţiile de circulaţie care sunt în vigoare în anumite state, MAE a făcut demersuri pentru a obţine exceptări pentru cetăţenii români care participă la procesul de vot.
 
”Au fost obţinute derogări de la autorităţile din statele respective. Au fost pregătite modele de declaraţii pentru românii din ţările unde sunt restricţii de circulaţie, după o anumită oră, şi dovezi specifice care să ateste că se deplasează pentru participarea la procesul electoral”, a explicat Aurescu. 
 

Documentele necesare la votul în străinătate

 
Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:
 
a) paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu;
 
b) paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu;
 
c) paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.
 
Cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, însoţite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reşedinţei:
 
a) cartea de identitate;
 
b) cartea electronică de identitate;
 
c) cartea de identitate provizorie;
 
d) buletinul de identitate;
 
e) paşaportul diplomatic;
 
f) paşaportul diplomatic electronic;
 
g) paşaportul de serviciu;
 
h) paşaportul de serviciu electronic;
 
i) paşaportul simplu;
 
j) paşaportul simplu electronic;
 
k) paşaportul simplu temporar.
 
Condiţia domiciliului sau a reşedinţei în străinătate, respectiv a prezentării unui document ce atestă reşedinţa în străinătate, nu se aplică următoarelor categorii de alegători care se prezintă la vot la secţiile de votare din străinătate:
 
a) candidaţilor, dacă aceştia candidează în circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării;
 
b) personalului misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare, secţiilor consulare şi institutelor culturale din străinătate;
 
c) militarilor, poliţiştilor şi personalului civil român din instituţiile sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională trimişi în misiune în teatre de operaţii din străinătate.
 
Măsuri speciale în timpul votării
 
Principalele măsuri pentru prevenirea contaminării şi limitarea riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) în cazul secţiilor de votare din străinătate sunt similare cu cele implementate pentru desfăşurarea activităţilor electorale în România.
 
Printre acestea, Ministerul Afacerilor Externe menţionează:
 
  • purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către participanţii la procesul electoral pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot;
  • asigurarea distanţării fizice de minimum un metru între participanţii la procesul electoral;
  • dezinfecţia periodică şi după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanţilor la procesul electoral;
  • dezinfecţia sau nebulizarea, după caz, a sediilor secţiilor de votare, înainte şi după terminarea votării, în ambele zile de votare;
  • dezinfecţia periodică a suprafeţelor şi a instrumentelor necesare votării, pe durata derulării procesului electoral.
Ministerul Afacerilor Externe precizează că aceste măsuri vor fi coroborate cu măsurile sanitare în vigoare în statul de reşedinţă, regiunea şi localitatea în care este organizată secţia de votare din străinătate. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Dexfm
4.12.2020, 20:33:10

Cei de la AEP au facut o magarie sinistra. Au trimis plicurile de vot in strainatate cu doar 12 zile lucratoare pentru livrarea dus-intors. Asta inseamna ca plicul avea doar 6 zile sa ajunga in Romania. Evident ca jumatate din ele nu au mai ajuns (14 000 de plicuri din 34 000) pentru ca 6 zile reprezinta o tinta extrem de ambitioasa

Ce ar spune Isus
4.12.2020, 20:34:58

PSD castigator in Noua Zeelanda!

+7 (9 voturi)
m lupascu
4.12.2020, 21:35:03

- suveranitatea constitutionala a poporului este NULA - P300

Modifică Setările