Politică

articolul anterior articolul urmator

Micro-campania

100
3 Nov 2014 10:32:04
Andrei Pleşu

Există „macro-campania”, bătălia la vedere. Atîta cîtă e. Toată lumea îşi dă seama că nu e o întrecere cinstită, pe doctrine, proiecte şi profesionalism. E un simplu caft de cartier. Niciodată nu s-a coborît atît de jos în materie de „proceduri” electorale.

Şi, evident, cine e, prin forţa împrejurărilor, la butoane are la îndemînă şi o colecţie de ciomege pe măsură. Dar există şi o micro-campanie: vînzoleala privată, anonimă, a diferiţilor suporteri, care îşi apără opţiuniile şi inventariază defectele „contra-candidaţilor”. Gigi (care ţine cu Meleşcanu) îi telefonează Marietei (care ţine cu Tăriceanu): „Ai văzut ce prostii a spus omul tău la televiziune?” Marieta: „Păi da, e mai bun Meleşcanu al dumitale care o întoarce mereu ca la Ploieşti!). Amicul Nelu (suporter al lui Iohannis) către amicul Sile (care ţine cu Monica Macovei): „Foarte subtil, n-am ce zice, să vii pe motocicletă într-un platou de televiziune şi să te dai Nelson Mandela!”. Sile: „Da` răspunsul ăla cu ghinionul profesorilor ţi-a plăcut? Sau apariţia de la Iaşi cu Chiuariu alături?”. 

Această micro-campanie e, în acelaşi timp, rizibilă şi înduioşătoare. Rizibilă, pentru că nu schimbă cu nimic situaţia statistică din teren. Nimeni nu convinge pe nimeni să-şi modifice votul. Toţi sunt „încremeniţi” în argumentele proprii şi le pun pe masă ori de cîte ori au prilejul. Disputa e, spuneam, şi înduioşătoare, pentru că atestă un soi de inocenţă utopică, un soi de delir al speranţei. Fiecare crede că are sută la sută dreptate şi că „alergătorul” lui va cîştiga cursa. Sau că ar merita să o cîştige…

Dincolo însă de comicul trist al acestor hîrjoneli subterane şi dincolo de febrilitatea lor oarecum nevinovată, se conturează o patologie socială cu efecte descurajante. Mai întîi, un exces al emotivităţii. Odată ce a decis cu cine votează, alegătorul devine un „îndrăgostit”. Nu mai percepe decît nimbul translucid al celui pe care îl susţine, aura lui îngerească. Îi iubeşte cu acelaşi patos calităţile şi defectele, abilităţile şi derapajele. Iar cine nu vede lucrurile ca el e ori orb, ori duşmănos, ori prost, ori manipulat (sau plătit) de propagandiştii „răului”. De aici, se trece foarte rapid – şi acesta este al doilea semn de boală publică – la culpabilizarea votului.

Cu puţin timp în urmă, am avut surpriza să descopăr aceeaşi meteahnă, venită din două direcţii de obicei contrare. Infatigabila Antena 3 construia un scenariu, potrivit căruia susţinătorii lui Iohannis sunt „armata nevăzută” a lui Băsescu. Nimeni nu optează pentru „neamţ” în mod sincer. Execută doar un ordin de la Cotroceni (campania pro-Udrea a preşedintelui fiind doar o perdea de fum sub care, dacă eşti atent, vezi un „aranjament” perfid cu primarul de la Sibiu). Dar iată că şi vechiul nostru amic Tismăneanu, om subţire şi bine informat, induce cititorilor săi o idee simetrică: cine nu votează cu Monica Macovei e defect. E ori anti-american, ori anti-european, ori insensibil la independenţa justiţiei, ori cripto-pesedist. E vorba, oricum, de „frustrări” şi „fobii”. Ceva mai blînd e Vladimir Tismăneanu cu „pragmaticii”, pe care, deşi îi poate, la o adică, înţelege, îi vede blocaţi într-o paralizie defetistă, de tipul celei interbelice (?!). Ce facem? Reinstaurăm, cu o retorică democratică, „opinia vinovată”? Suntem iar în momentul „cine nu e cu noi e împotriva noastră”?

Ceea ce e limpede e că puţine ţări „civilizate” trăiesc episodul alegerilor într-un mod atît de isteric cum îl trăim noi. Nici raţiunea sănătoasă, nici evidenţele, nici prieteniile vechi, nici experienţa istorică şi culturală nu reuşesc să prevaleze asupra „ambîţului” de conjunctură, asupra capriciului subiectiv, asupra „convingerilor” nestrămutate. Dialogul e cvasi-imposibil. Abia dacă se mai salvează prin mici şi rare eforturi de politeţe. Rezultatele sunt, de obicei, perfect coerente cu această atmosferă de radicalitate frenetică, de autism suveran.

Scriu acest articol sîmbătă, 1 noiembrie. Mîine merg la vot. Voi vota Iohannis. Fără iluzii maximaliste, fără idolatrie. Nu mă voi supăra pe cei  care vor vota pe altcineva.

N-aş vrea să se înţeleagă că exclud, la rîndul meu, posibilitatea fraudei, a voturilor cumpărate, a solidarităţilor impure. Nici că pledez pentru excluderea afectivităţii dintre motivaţiile oricărei opţiuni. Mi-aş dori doar ceva mai mult echilibru, mai multă cordialitate, mai mult umor şi, da, mai mult realism în modul nostru de a ne construi strategiile electorale. Scriu acest articol sîmbătă, 1 noiembrie. Mîine merg la vot. Voi vota Iohannis. Fără iluzii maximaliste, fără idolatrie. Nu mă voi supăra pe cei  care vor vota pe altcineva. Dar aş fi nesincer să spun că voi privi cu înţelegere pe cei care îl vor vota pe Victor Ponta. Modul lui de a-şi pregăti victoria, cu bacşişuri grosolane, promisiuni de tîrgoveţ viclean, minciuni distribuite prin Poşta Română, cochetării ipocrite cu Biserica şi „valorificări” josnice ale sentimentului naţional, denotă un caracter grav fisurat şi o lipsă de scrupule fără precedent. Dar dacă va cîştiga, îl vom merita! Şi nu va fi nevoie să-i bombăn eu pe suporterii săi. Mai devreme sau mai tîrziu, vor descoperi singuri că au fost (a cîta oară?) păcăliţi…


De comun acord cu autorul, redacţia nu va admite decât mesajele direct legate de subiectul articolului şi formulate într-un limbaj decent.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

master of disaster
3.11.2014, 10:52:23

e evident ca Johannis e marioneta lui Basescu...se stie..e bine totusi ca ati confirmat si dvoastra, pt cine mai avea dubii

-32 (60 voturi)
herr v2.0
3.11.2014, 11:01:40

roxy. Pontistii zic ca Iohannis e marioneta basista. Basistii ca vrea sa refaca useleul. Pe cine sa mai crezi?

+8 (34 voturi)
master of disaster
3.11.2014, 11:04:29

@herr, pe domnul Plesu :)

-9 (35 voturi)
Utilizator Adevărul
3.11.2014, 10:57:00

Comentariu considerat abuziv.

Vanatorul/d.c.
3.11.2014, 11:00:56

Spuneam mai demult, ca mai exista o forma de fraudare a alegerilor, alta decat cea FIZICA, MATERIALA, iar aceasta e fara indoiala FRAUDAREA MORALA. E vorba de manipulare sistematica si dezinformare continua, de "intoxicarea" permanenta a discernamantului unui anumit segment de populatie, caracterizat de lipsa de instruire si educatie sau doar de naivitate si credulitate excesiva. Acestora li se adauga nostalgicii activisti PCR pensionari, precum si o serie de oportunisti economici ocazionali si penali, sau arivistii fara scupule, fara culoare politica si fara nici un Dumnezeu. Fraudarea MORALA de care vorbeam, are ca intentie si ca rezultat (partial) dupa cum bine observam, efectul "apucaturilor de turma" debusolata politic si fara un minim de discernamant real si personal, efect definit prin manevrabilitate facila, datorrata intretinerii perpetue a unei stari de conflictualitate artificiala si bezmeticie existentiala. Minciuna, ipocrizia,demagogia si denaturarea adevarului prin omisiune, eludare, sau prin mistificarea realitatilor economice si sociale, cultivarea si promovarea parvenitismului si imposturii sunt doar cateva din "armele" cu care PSD si armata lui de propagandisti din mass media incearca sa deturneze Romania de la drumul ei european catre bunastare si civilizatie. La care se adauga, sigur ca da, dispretul total fata de lege si constitutionalitate. Fara doar si poate ca toata acesta "politica PSD", profund antinationala si antieuropeana, oricat de bine si aparent "neutru" ar fi ea sprijinita "dezinteresat" de Moscova, va colapsa fie pe fondul crizei economice si imposibilitatii finantarii externe a deficitului bugetar, fie ca urmare a presiunilor politice venite din partea UE si SUA. Un lucru insa este previzibil, indiferent de rezultatul final al alegerilor Victor Ponta nu va fi niciodata presedintele romanilor si-al Romaniei. Va fi doar reprezentanul tuturor celor cu dosare penale. A infractorilor. Si-a tradatorilor. Mai mult, avand in vedere faradelegile si samavolniciile, tradarea intereselor nationale, gravele abuzuri de putere precum si alte grozavii planificate si puse in practica de leadershipul PSD (baronetul penal partidului), pot pronostica ca toti cei ce si-au batjocorit propriul popor mintandu-l si acoperindu-l de rusine, vor intra in puscarii.. Poate ca vom mai pierde o batalie..Ei, si..? Razboiul dintre bine si rau va continua... Iar noi, noi romanii adevarati, romanii responsabili si cinstiti, romanii cu dragoste de adevar, de neam si de tara, sigur vom invinge. Si vom invinge pentru ca noi avem ceea ce ei, tradatorii de neam si tara, pesedistii, nu vor avea niciodata. Curaj si demnitate.Si mai ales "o inima de roman". Sa ne amintim mereu de versurile lui G.Cosbuc: "O lege-avem strabuna Prin veacuri de furtuna Ea n-a putut s-apuna Strivita de pagâni Ne-a fost Cel Sfânt tarie Si-n veci o sa ne fie: Sus inima, români !"

+10 (26 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările