Doar nişte alegeri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afişe electorale în Timişoara FOTO Mdiafax
Afişe electorale în Timişoara FOTO Mdiafax

S-au înmulţit scrisorile disperate către alegători, îndemnurile la vot, ultimatumurile, drumurile politicienilor la DNA, ţipetele şi glumele de campanie, cântecele şi poeziile ironice despre candidaţi. În câteva cuvinte, s-a încins atmosfera electorală. În următoarele zile o să vi se pară – după spusele unora şi ale altora – că, dacă nu faci ceva acum, după alegerile prezidenţiale vine potopul.

De fapt, indiferent de ceea ce faci la aceste alegeri, nu vine nici un potop, nici o apocalipsă. Sau nimic în plus faţă de ce e acum sau faţă de ce a fost până azi. Acesta nu este un îndemn la lehamite, aşa cum nu este nici un brânci spre urne. E o privire mai echilibrată într-un carnaval care te va zăpăci în următoarele săptămâni.

Din experienţele alegerilor trecute e bine să nu te cerţi cu prietenii susţinând până în pânzele albe un candidat. Se va dovedi, nu peste mult timp, că nici unul dintre voi nu aveaţi dreptate. Într-un fel sau altul oricare va ieşi din urnă te va dezamăgi pentru că niciunul nu va fi doar preşedintele tău, nu va conduce ca şi cum e doar antrenorul tău de viaţă. Va fi preşedintele a 20 de milioane de oameni cu idealuri şi nevoi diferite şi va trebui să-i împace pe toţi. Şi, alternativ, toţi vor fi la un anumit moment nemulţumiţi de decizii. Nu este nimic rău în asta, aşa e democraţia.

Dacă tu mergi la vot nu-i obliga şi pe alţii să o facă atâta timp cât ei nu mai văd sensul, nu se regăsesc în nici un candidat sau nu sunt hotărâţi. Deocamdată votul e un drept şi nimic mai mult. Vei avea dreptul să alegi şi, ca orice alegere din viaţa ta, la capătul acesteia încep nişte drumuri pe care vei merge şi tu, şi ţara. Ideea alegerilor este despre cum vrei să-ţi fie acest drum şi nimic mai mult. Nu se dărâmă nimic dacă nu mergi la vot. Nu eşti nici cetăţean de mâna a doua dacă nu vei băga buletinul în urnă aşa cum nu primeşti nici un premiu dacă o faci. Premiul este chiar acest drept de a vota - de a alege şi de a spera că o faci spre binele tău – şi nimic mai mult.

În schimb, dacă vezi oameni decişi să voteze - iar pe tine te-a scârbit politica – nu încerca să-i scufunzi în depresia ta. Lasă-i să voteze şi să creadă într-o persoană şi în idealuri. Nu le reteza acestor oameni dreptul la speranţă, nu-i întoarce din drum. Unele ţări merg înainte şi doar pentru că cetăţenilor nu le-a pierit entuziasmul iar atunci când aleg îşi alimentează cu energie pozitivă credinţele.

Urmează doar nişte alegeri. În decizia ta încearcă să ignori zgomotul de fond şi sentinţele. Nimic nu va fi definitiv.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite