Alegeri prezidenţiale 2014. Iohannis a obţinut 90% din voturile românilor din diaspora. Unde a câştigat Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi Victor Ponta FOTO Adevărul
Klaus Iohannis şi Victor Ponta FOTO Adevărul

Klaus Iohannis, preşedintele ales al românilor, s-a impus în faţa lui Victor Ponta în toate ţările unde Guvernul a organizat alegeri, cu excepţia Palestinei.

Victor Ponta nu a putut să evite o înfrângere zdrobitoare în diaspora chiar dacă românii au trebuit să aştepte chiar şi şapte ore pentru a putea vota în oraşe europene ca Paris, Londra sau Munchen. Candiatul ACL, Klaus Iohannis, a obţinut voturile a 89,73% din românii care au mers să voteze la secţiile din afara graniţelor, iar Victor Ponta a strâns, cu greu, un procent de 10,28%, performanţă foarte slabă în comparaţie cu procentul pe care l-a obţinut în ţară- 45,56%.

Aşa cum era de aşteptat, Klaus Iohannis a câştigat zdrobitor alegerile în ţări unde oamenii au stat ore bune la coadă pentru a vota: în Franţa, cu 93,46%, în Marea Britanie, cu 94,90%, în Austria cu 94,12, în Belgia cu 93,72%. Un scor foarte mare a obţinut Iohannis şi în Danemarca: 95,13%.

Marea înfrângere a lui Ponta în Republica Moldova

Deşi Victor Ponta se lăuda după primul tur că este primul candidat PSD care a reuşit să câştige alegerile în Republica Moldova, în turul doi, Klaus Iohannis l-a învins pe Ponta la o diferenţă foarte mare. Cannidatul ACL a obţinut 78, 58% din sufragii, pe când Ponta, deşi a fost susţinut frenetic de premierul Basarabiei, Iurie Leancă,  a reuşit un scor de numai 21,41%. 

Totodată, în Luxembourg, 90,98% din români au votat cu Klaus Iohannis, în Irlanda - 95,75%, în Noua Zeelandă - 93,63%, în Olanda - 92,50%,  în Norvegia, 92,54%, în Polonia - 87,87%, în Portugalia, cu 88,16%, cu în Republica Cehă, cu 89, 80%. Victor Ponta a câştigat alegerile din diaspora doar în Palestina, cu 52,635.

Istoria alegerilor ne arată o orientare a românilor din Diaspora mai mult înspre zona dreptei, fapt ce a condus la un scor şi mai categoric al lui Iohannis în turul doi, având în vedere că Monica Macovei şi Elena Udrea au fost eliminate din cursă, iar votanţii lor s-au îndreptat masiv către Iohannis.

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a obţinut 54,43% din voturi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, iar reprezentantul Alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, 45,56%, potrivit datelor finale provizorii comunicate, miercuri, de Biroul Electoral Central (BEC), după centralizarea proceselor verbale din toate cele 18.847 secţii de votare, reprezentând 100%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite