Alegeri prezidenţiale 2014: Klaus Iohannis: Arată bine sondajele. Suntem cu trei în faţă şi eu, şi Victor Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Klaus Iohannis, candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, a afirmat, la Digi 24, în emisiunea Jurnalul de Seară, că sondajele comandate de partidul său îl situează, alături de premierul Victor Ponta, în fruntea clasamentului, cu un procent care începe cu cifra trei.

Principalele declaraţii ale lui Klaus Iohannis la Digi24:

Despre topul în sondaje

Cunosc sondajele pe care le-am comandat noi şi arată bine. Suntem cu 3 în faţă amândoi. Cel mai bun sondaj este votul. Nu trebuie să le luăm ca şi lucruri date şi ele nu mă îngrijorează deloc.

Despre tema Justiţiei

Sper să nu avem de-a face cu o telejustiţie. Să fie prea mult la televizor, apoi să nu se mai întâmple nimic. Poate sunt candidaţi care nu vor să intre în spaţiul public cu proiecte. Nu cred că cineva dă comandă DNA sau Parchetului. Poate să avem nominalizări de la CSM şi nu de la Ministerul Justiţiei pentru procurori. Răspunsul trebuie să-l dea specialiştii. Trebuie o dezbatere, dar nu în campanie.

Sunt unii candidaţi care frecventează mult studiourile TV. Sunt alţii care apar rar şi alţii care apar foarte rar. Eu nu apar des, dar nici rar. Marea temă a României sunt alegerile prezidenţiale şi trebuie să avem ocazia de a prezenta temele. Pentru mine prima temă este modul în care se face politică în România. Apoi economia şi locurile de muncă. La Guvern există cu totul alte preocupări. Avem rectificare bugetară şi tăiem de la investiţii. Este foarte îngrijorător.

Măsurile vin într-o ordine care nu ne lasă să înţelegem ce vrea Guvernul. Nu mi se par foarte bine gândite. Guvernul nu ne-a explicat de ce la 1 octombrie şi nu la 1 iunie reducerea CAS. Sunt îngrijorat că aud lucruri care nu sunt normale. Suntem în campanie şi auzim de creşterea pensiilor, alocaţia pentru persoanele cu dizabilităţi. Domnul prim-ministru nu vrea să aibă buget şi aruncă responsabilitatea pe viitorul buget. Mă deranjează modul în care se guvernează. Dacă nu vrea să fie prim-ministru, să-şi dea demisia şi să fie candidat la Preşedinţie.

Nu este vorba de opţiunea prim-ministrului, dacă vrea sau nu să vină cu bugetul în Parlament. Avem o lege. După alegeri este clar că după 15 noiembrie. Ce să înţeleg? Că legea este opţională?

Despre întâlnirea cu Ponta

A fost în faza în care am fost nominalizat pentru funcţia de vicepremier. L-am vizitat pe prim-ministru să discutăm de ce va fi dacă voi deveni viceprim-ministru. A fost o discuţie tehnică, nu a fost nicio problemă acolo.

Despre informaţiile date de Meleşcanu privind jihadiştii din Statul islamic

Cred că este o problemă această informaţie. România trebuie să aibă o părere. Nu ştiu dacă vom hotărî să facem parte, să trimitem trupe, medici, logistică, dar trebuie să ne implicăm împreună cu statele care se implică acolo. Pericolul este să se extindă fenomenul. Se poate extinde dacă nu este contracarat. Trebuie să vedem care sunt statele dispuse să se implice.

Despre pericolul rusesc

România trebuie să joace foarte serios rolul în UE şi NATO. Nu trebuie să facem notă discordantă. Trebuie să dovedim că suntem un partener credibil şi de cursă lungă. Eu cred că nu trebuie să inventăm noi parteneriate, ci trebuie să ne bazăm pe cele pe care le avem. Rolul în conflictul din Ucraina este de a fi un partener serios pentru a readuce pe toată lumea în zona de a respecta tratatele internaţionale.

Corupţia există şi evident avem o combatere a corupţiei. Nu poate nimeni să spună, avem rezutate, doar dacă ne referim la politicieni condamnaţi. Eu cred că este nevoie de un preşedinte care garantează statul de drept şi independenţa Justiţiei. Eu vreau să fiu un astfel de preşedinte. Nu am ajuns la capătul drumului şi să spunem că nu mai trebuie făcut nimic. Este un parcurs care trebuie continuat. Atitudinea preşedintelui este importantă şi eu mă voi implica.

Despre Republica Moldova

Opţiunea este foarte clară: avem o relaţie specială, avem istorie, limbă, cultură comună. România este membră a UE şi Republica Moldova doreşte să devină membră a UE. Noi trebuie să sprijinim R. Moldova să devină performantă în drumul ei către UE. Foarte mulţi vin şi interpun integrarea europeană şi unificarea cu România. Aceste două aspiraţii nu sunt în contradicţie. Trebuie să sprijinim R. Moldova în drumul său către UE. Unificarea cu Republica Moldova este o chestiune pe care numai Bucureştiul o poate oferi, iar Chişinău să o accepte. Este o discuţie care nu se poate purta acum, cu criza din Ucraina. Poate peste 15-25 de ani.

Despre resursele naturale

Eu cred că este o zonă foarte importantă şi trebuie să ne concentrăm în Marea Neagră.

Despre Guvernul ideal

Guvernul ideal pentru mine este Guvernul partidului meu. Sunt preşedinte al PNL şi avem o decizie care acceptă fuziunea cu PNL. Eu îmi doresc ca partidul meu să guverneze România. Este posibil să existe o orientare în Parlament şi prin moţiune de cenzură să se schimbe Guvernul.

Despre varianta Crin Antonescu - preşedinte PNL

Nu mă preocupă. Sunt alegeri foarte grele, pentru o miză foarte mare. Eu am un singur scenariu. Dacă există unii şi se pare că există şi nu au nicio treabă cu campania, probabil crează alte scenarii, dar pe mine nu mă interesează.

Citeşte şi:

PDL, radiat din Registrul partidelor politice. PNL, omorât şi reînviat

Tribunalul Bucureşti a aprobat astăzi cererea privind fuziunea prin comasare a PNL şi PDL şi a dispus radierea celor două partide din Registrul special. Astfel, PDL dispare din registrul partidelor politice, iar PNL îşi pierde istoria de 139 de ani prin înfiinţarea unui partid nou, numit PNL, care va lua naştere din fuziunea PNL şi PDL.

Alegeri prezidenţiale 2014. Start anost de campanie electorală

Adevărul“ vă prezintă o radiografie a primelor zile de campanie pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, care au trecut aproape nebăgate în seamă de electorat. Candidaţii au început să ia ţara la pas, în căutarea voturilor

Alegeri prezidenţiale 2014. Prima zi de campanie, pe stradă: „Nu primim şi noi ceva? În alţi ani ne dădeau şepci şi tricouri“

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale a debutat oficial vineri, 3 octombrie, la miezul nopţii, însă primele semne au devenit vizibile la lumina zilei. Reporterii "Adevărul" au luat la pas oraşul, pentru a afla cum privesc cetăţenii noul decor al Capitalei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite