Alegeri prezidenţiale 2014. Klaus Iohannis: Prezenţa la vot a fost cea mai mare surpriză. Am înţeles semnalul. Voi fi un preşedinte liber

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a făcut primele declaraţii după anunţarea rezultatelor care îl arată câştigător detaşat al alegerilor prezidenţiale. Iohannis le-a mulţumit românilor şi a făcut un apel la Guvern, să se prezinte cu bugetul pe 2015 în Parlament, şi la Parlament, să încuvinţeze cererile justiţiei de ridicare a imunităţii şi să respingă definitiv legea amnistiei.

Principalele declaraţii:

Bună dimineaţa! Tocmai am auzit rezultate cvasifinale. Dragi români, cu peste 6,2 milioane de voturi, m-aţi ales preşedinte al României. Vă mulţumesc! Multumesc tuturor care au ieşit ieri la vot. Este cea mai plăcută surpriză a acestor alegeri. Campania a trecut, ce a fost de ales s-a ales. Acum trebuie să ne apucăm de treaba. Eu sunt dispus să mă apuc foarte serios de treabă. Pe 16 noiembrie, cetăţenii au dat semnalul schimbării profunde în România. Acest semnal este unul extrem de puternic.

Este un  semnal, atât pentru mine, cât şi pentru clasa politică. Eu am înţeles acest semnal. Îi îndemn pe politicieni să ia în considerare acest semnal dat printr-un vot covârşitor. Solicit Parlamentului să se ţină de cuvânt şi mâine să pună pe ordinea de zi legea amnistitie şi să o pice. Tot mâine, Parlamentul să încuvinţeze toate cererile Justiţiei. Rog partidele politice să înceapă urgent discuţiile pe vot electronic şi vot pe corespondenţă. Nu vreau să se mai întâmple vreodată ce s-a întâmplat în diaspora. Este inadmisibil să nu poţi să-şi exerciţi dreptul la vot. Îmi exprim respectul pentru românii din diaporă. Cineva trebuie să suporte consecinţele. Guvernul trebuie să-i demită pe cei vinovaţi.

Îl rog pe preşedintele încă în funcţie să analizeze această situaţie şi să recheme de pe post pe toţi diplomaţii care nu au gestionat corespunzător situaţia din secţiile de vot. Trebuie retraşi ambasadorii şi consulii de acolo unde românii au fost umiliţi. Nu pot să accept să existe situaţii unde concetăţeni ai mei să fie trataţi cu gaze lacrimogene pentru că vor să voteze.

Un gând bun pentru partenerii noştri externi. Voi continua parteneriatele care sunt pilonii: parteneriatul cu SUA, rolul şi locul nostru în NATO şi UE. Voi dovedi că România este un partenr de cursă lungă. Tot legat de semnalul dat de români, invit Guvernul să poftească în Parlament cu bugetul pe 2015. Dragi români, în deschidere am spus că vă mulţumesc. Vreau să ştiţi că voi fi preşedintele românilor, un preşedinte liber. Vă voi reprezenta pe voi. Vă mulţumesc!

Am fost sunat de prim-ministrul şi am avut o conversaţie telefonică. Nu m-a sunat nici Băsescu, nici Antonescu. Voi schimba felul în care se face politică în România. Fuziunea a fost decisă în Congres şi a fost înregistrată săptămâna trecută. Nu mai este cale de întoarcere.

Citeşte şi:

Alegeri prezidenţiale 2014. Ponta: L-am sunat pe domnul Iohannis să-l felicităm de victorie. Iohannis: Am câştigat! Ne-am luat ţara înapoi!

Klaus Iohannis, candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, le-a mulţumit tuturor românilor, în special celor din diapora, care au ieşit la vot astăzi. Premierul Victor Ponta şi-a recunoscut înfrângerea şi l-a felicitat pe Iohannis de victorie.

LIVE BLOG. Alegeri prezidenţiale, turul doi. Un alegător a constatat că altcineva a semnat în locul său pe liste

Alegerile prezidenţiale 2014 au ajuns în turul doi. Bătălia pentru preşedinţia României se desfăşoară între Victor Ponta (PSD) şi Klaus Iohannis (ACL).

Alegeri prezidenţiale 2014. Estimare PSD: Ponta - 61% din voturi, Iohannis - 39%. ACL: 56% Victor Ponta, 44% Klaus Iohannis

Datele furnizate de PSD indică faptul că, la ora 11.00, candidatul PSD ar fi fost votat de 61% din români, în timp ce pentru prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, şi-ar fi exprimat opţiunea de vot 39% din electorat. Datele ACL arată diferit: 56% pentru Victor Ponta la 44% pentru Klaus Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite