Alegeri prezidenţiale 2014: Macovei, la Adevărul Live: „SRI şi SIE nu trebuie să aibă oameni în presă, politică sau magistratură“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Macovei, candidat independent la Preşedinţie FOTO Eduard Enea
Monica Macovei, candidat independent la Preşedinţie FOTO Eduard Enea

Monica Macovei, candidat independent la alegerile prezidenţiale, a explicat, la Adevărul Live, fondul celor zece porunci formulate pentru clasa politică.

Principalele declaraţii ale lui Macovei:

Doamna Monica Macovei şi-a lansat ieri programul. Explicaţi-mi mai mult despre cele zece porunci.

Cele 10 porunci vin din Decalogul lui Moise. Fiecare dintre măsuri, are 10 măsuri concrete. În total, fac 100.

Prima: Să nu ai alt stăpân decât cetăţeanul.

Aici intră reforma clasei politice. Preşedintele este angajatul oamenilor. Oameni, când votaţi, angajaţi-vă un preşedinte, un senator sau un deputat! Alt principiu: eliminarea imunităţii pentru parlamentari, miniştri şi preşedinte. Să rămână imunitate doar pentru declaraţii politice. Vedem ce se întâmplă în dosarul Microsoft. Avem diferite tipuri de imunităţi. Ideea de bază, pe care eu o susţin de foarte mulţi ani, este următoarea: imunitate numai pentru opinii politice, nu pentru fapte penale.

Am şi cerut un referendum pe această temă, tocmai ca să se pronunţe oamenii pe această temă. Suveranitatea aparţine poporului. Preşedintele nu mi-a răspuns, dar mi-a răspuns implicit Ponta prin ce a făcut: toţi parlamentarii sunt în vacanţă. Parlamentul e gol, e în vacanţă, aşa că preşedintele nu are pe cine să informeze. O lună de zile, Parlamentul nu se va întruni ca să discute ridicarea imunităţii pentru cei nouă.  Aceşti oameni nu pot fi chemaţi la Parchet pentru o lună de zile.  Şi aici nu vorbim de arestare, ci de o simplă declaraţie. Ponta a blocat toată ancheta.

Mai avem un referendum cu 300 de parlamentari, tot Ponta trebuie să ne spună de ce nu l-a pus în practică. Va veni ziua în care vom pune în aplicare referendumul din 2007 şi alte referendumuri. O altă măsură: obligaţia ca un partid să se facă cu trei membri, aşa cum e în Germania. Noi suntem de departe în Europa cei care avem cerinţele cele mai aspre. Trei prieteni, cinci, 100, lasă-i să facă partid, să atragă adepţi. Trebuie spart monopolul acestor partide care sunt de 25 de ani la guvernare.  Dosarul Microsoft ne arată că toată clasa politică face afaceri, chiar dacă se ceartă la televizor.

E nevoie de schimbarea clasei politice. Verificarea tuturor privatizărilor din ultimii 25 de ani, să luăm pe cât posibil banii înapoi şi să-i punem în bugetul public. Tot aici mai intră şi votul electronic, nu numai pentru diaspora, ci şi pentru românii din ţară. E un sistem securizat. Lumea poate vota liniştit de acasă, tinerii din cluburi sau din discoteci. Dreptul la vot trebuie să fie un lucru la îndemâna oamenilor, nu să le strici programul. În clipa în care vor vota toţi, vor schimba clasa politică.

A doua poruncă: Să nu trădezi interesul naţional.

Trebuie să asigurăm independenţa energetică, să refacem industria de apărare a ţării, trebuie să avem mijlocace de apărare. Foarte mulţi dintre oameni au plecat în străinătate ca să muncească. Sunt oameni care au plecat de nevoie, nu vrem, să-i aducem acasă? E o problemă de interes naţional.  Am numit un cap de pod în materie de politică externă. Suntem la graniţa cu nedemocraţia, cu Rusia. Suntem un cap de pod al democraţiei. Atunci când eşti într-o astfel de situaţie, trebuie să o foloseşti în favoarea ta. Trebuie să întăreşti zona democratică, cu investiţii militare străine. Şi noi trebuie să profităm de asta şi să cerem investiţii mari, de la statele aliate. Investiţii politice şi militare.

Credeţi că scandalul ofiţerilor acoperiţi ţine tot de siguranţa naţională?

Ţine în măsura în care am avea un preşedinte care este ofiţer acoperit. Un preşedinte trebuie să asculte numai de Constituţie, de conştiinţa lui şi de oameni. Nu trebuie să fie şantajabil.

Este normal să fie în presă şi în politică?

În presă şi politică, nu. Avem servicii de informaţii. SRI şi SIE- care s-au reformat în procesul de aderare la UE. Dar tot nu trebuie să fie oameni în presă, în politică şi în magistratură. Pentru mine este absolut incredibil, inacceptabil şi foarte grav.

Ce părere aveţi despre candidatura lui Teodor Meleşcanu?

A fost şeful SIE. Datoria SIE este să apere ţara de duşmani externi. Domnul Meleşcanu şi-a strâns semnături în secret. N-am văzut corturi pe stradă, ceea ce e foarte dubios. Iese la TV colonelul Dogaru, care conduce o fundaţie prorusă. Mă întreb: cum a apărat Meleşcanu interesele României în UE şi NATO când îi strânge semnături o fundaţie prorusă? Vreau să arate public semnăturile. Să vedem cine sunt cei care au semnat. Eu l-aş cerceta să văd ce a făcut ca şef SIE. Trebuie să ne pună pe masă toate listele, să vedem cine a semnat şi cine a strâns. Îţi strângi semnăturile pe ascuns într-o ţară democratică?

Ce credeţi că urmăreşte atunci domnul Meleşcanu?

Suntem minţiţi foarte mult. Hai să terminăm cu asta. Logica e asta: vreau să candidez la Preşedinţie şi îmi dau demisia de la SIE. Nu strângi semnături în secret. Nu vreau un preşedinte care a strâns semnături în secret şi care în loc să ne apere a coloborat cu organizaţiii proruse. Înainte să dispară din viaţa politică, trebuie să vedem ce a făcut la SIE.  De ce colonelul Dogaru nu mi-a strâns mie semnături, de ce lui Meleşcanu?

Aţi fost ofiţer acoperit al unui serviciu de informaţii?

Nu am fost ofiţer acoperit, nici descoperit.

Ce părere aveţi de scandalul cu Turcescu?

Nu am nicio părere despre scandalul Turcescu. Nu mi-e clar.

Porunca a treia: Să nu ataci instituţiile statului, statul de drept şi justiţia.

Aici intră statul de drept: justiţia şi anticorupţia. Eu respect legea şi Constituţia întotdeauna. Voi fi un preşedinte moderator. De câte ori se va încălca legea, voi spune. Voi trimite legile înapoi dacă nu sunt ok.  Chiar dacă nu ajungem la procesul de promulgare a legii, de câte ori Parlamentul va încălca legea, o voi spune. Voi arată cartonaşul galben sau roşu atunci când se încalcă legea.  La baza unei societăţi stă legea şi justiţia dreaptă. Am propus ca premierul să poată fi revocat. Pentru asta trebuie schimbată Constituţia. Ordonanţele de urgenţă încalcă Constituţia. Guvernul şi-a luat din atribuţiile Parlamentului şi dă legi care intră în vigoare imediat. Nu mai există nicăieri în lume un astfel de sistem. Ordonanţe trebuie numai în cazuri de urgenţă şi numai după aprobarea Parlamentului. În maximum cinci zile, Parlamentul trebuie să o admită sau să o respingă. Altfel, ne jucăm.  De exmplu, ordonanţa lui Dragnea: şi ACL a luat primari, şi doamna Udrea a luat primari.

Era normal să existe deja un verdict în cazul cu incompatibilitatea lui Iohannis? Nu vedeţi un joc politic?

Justiţia decide. Recursul a fost stabilit dinainte de a se şti că Iohannis ar fi candidat. Am început să aud tot felul de bazaconii, cum că justiţia influenţează politicul. Oameni buni, DNA nu face pauză că e campanie electorală. Poţi să ai trei alegeri într-un an, Justiţia nu se opreşte.  Justiţia merge înainte, indiferent de jocul politic. Să-şi facă treaba Justiţia, indiferent de campanie.

Şi despre dosarul Microsoft s-a spus la fel.

Asta aud de 10 ani. Toţi politicienii cercetaţi spun că sunt dosare politice. Am văzut cu toţii că sunt probe reale.

În Parlamentul European tot la fel de greu merg lucrurile?

În PE se duce cerea la o comisie juridică şi se audiază persoana respectivă. Dacă cei de acolo vor mai multe documete le pot cere procurorilor, apoi se duce în plen, unde se votează întotdeauna pentru ridicarea imunităţii.
Nicăieri în lume nu se trimit probele. Parlamentarii nu sunt judecători. Ei ies şi spun că cei anchetaţi sunt nevinovaţi. Dar cine eşti tu, parlamentar, să spui despr un om că este nevonovat?

Aseară a fost doamna Udrea DNA, ca martor. Domnia sa a spus că nu crede în coincidenţe.

Asta numai serviciile de informaţii spun, că nu cred în coincidenţe. Oricine e chemat la DNA trebuie să se ducă. Şi pe mine dacă mă cheamă, trebuie să merg. Şi voi merge pentru că ştiu că şpagă n-am luat. Nu are legătură cu campania electorală. Am creat DNA în 2005, l-am găsit pe Daniel Morar, mă uit în sus ca spre Dumnezeu, pentru că a fost omul potrivit la locul potrivit. N-am să uit niciodată ziua când Legea DNA a picat la Senat , iar parlamentarii mă împingeau să modific câte ceva. N-am schimbat şi aşa a rămas legea. Nu toate filialele DNA lucrează bine, altele aproape deloc. DNA Constanţa nu ştiu ce face. Aţi auzit de vreun dosar acolo? Există şi astfel de filiale.

Este doamna Kovesi un astfel de şef?

Doamna Kovesi continuă activitatea DNA: Dar Parchetul General, unde e Niţu, aţi auzit să mai facă ceva?  În dosarele revoluţiei nu s-a mai lucrat din 2007, de când am plecat. Le ţin în fişet.  Nu vor să trimită în judecată. CEDO ne spune că aceste infracţiuni nu trebuie să se prescrie niciodată, românii au dreptul să-şi cunoască istoria. La Revoluţie au murit mii de oameni, iar vinovaţii trebuie pedepsiţi. Avem moarte prin glonţ, moarte cu bâta, toate astea au un autor, nu au murit oameni din infarct. Îmi încep campania la Timişoara, pentru că acolo a început transfomarea României acum 25 de ani. Acum începem un nou pas în transformarea României.

Porunca a patra: Să nu furi şi să nu risipeşti banul public.

Excat ce vedem de 25 de ani. Confiscarea extinsă şi de la terţi, pe care am făcut-o în Parlamentul European, evident, o să se facă şi în România. De asta trebuie să avem votul electronic, lumea să fie consultată uşor. Am avut prieteni care au vrut să trimită semnături electronice şi am întrebat BEC-ul, iar BEC-ul s-a opus. A cerut semnături pe hârtie. Semnătura electronică nu o poţi falsifica. Acest sistem merge în Belgia, în Ţările baltice. În Belgia, ai şi a treia variantă: o căsuţă în care poiţi să bifezi că nu votezi cu niciunul. Votul anulat îl ajută pe primul, iar acesta poate fi candidatul poe care tu nu-l vrei. Vreau privatizarea tuturor companiilor, cu excepţia celor care ţin de siguranţă naţională.

Porunca a cincea: Să nu minţi, plagiezi, calomniezi

În România se minte, se înşală, se vorbeşte urât, se vorbeşte vulgar, se plagiază.  Nu mai vreau să fie limbajul de lemn al comunismului, pe care mulţi îl folosesc, vorbesc fără să spună nimic, şi nici limbajul tranziţiei, la mişto. Vreau un limbaj ferm, sobru.

Pe contracandidaţi cum îi vedeţi?

Ponta face numai glumiţe. Mi-e ruşine de ţară, de el. Deci fără limbaj grosolan, urât. Ponta nu cred că mai are noţiunea de adevăr. Glumiţele lui sunt de prost gust, evită răspunsurile. Televiziunea şi radioul public trebuie depolitizate. Trebuie să le punem condiţii oamenilor să fie profesionişti. Să fie interviuri publice. Celelalte televiziuni private, care aparţin mogulilor, nu pot fi interzise, dar să fie asumate. Să fie televiziunea partidului cutare. Aşa e şi în Germania şi în Anglia. Dacă eşti republican, te uiţi la postul cutare. Hai să nu minţim populaţia că suntem independenţi.  Iar totul trebuie să fie transparent. Trebuie să ştie toată lumea de unde vin banii. Opiniile sunt libere, faptele sunt sfinte. Şcoala trebuie să îi înveţe pe copii de mici, ce e drept, să nu mintă, să nu fure.

Credeţi că religia ar trebui să fie materie obligatorie în şcoli?

Nu. Este opţională. Părintele este cel care stabileşte educaţia copilului până când împlineşte vârsta de 18 ani. orele de religie trebuie să fie opţionale, să faci orice fel de religie. Cele 10 porunci trebuie predate copiilor.  Pentru cei care sunt de alte religii, sau pentru atei, cele 10 porunci sunt valori etice.

Punctul şase: Să-ţi înmulţeşti banii şi talentul.

Iniţial era să-ţi inmulţeşti talanţii. M-am gândit că nu toată lumea ştie ce înseamnă talanţi. Nu înseamnă doar bani, ci şi talent. Pe primul loc sunt antrenorii, e o formă esenţială de libertate.  Am anulat de trei ori o licitaţie până când am făcut-o cu respecatrea condiţiilor legale. Tot auzeam că în caietul de sarcini e o firmă de la liberali. Cum auzeam câte o chestie de asta, cum întorceam licitaţia.

ANAF ul să nu mai poată bloca conturile IMM-urilor. Conturile să fiue blocate după o decizie a instanţei.  ANAF-ul trebuie să meargă după cei care fac evaziune fiscală şi să le ia banii. De ce îi ţinem pe cei de la ANAF cu salarii mari, când ei recuperează doar 5% din bani. Şi asta în urma unor decizii judecătoreşti definitive.

Punctul şapte: să-ţi educi copiii.

Sunt 80 de univerităţi de stat în România. Foarte multe sunt fabrici de diplome, care nu au nicio valoare. Copiii de acolo vor rămâne fără nicio pregătire. Universităţile trebuie reclasificate în funcţie de performanţe. Alea care sunt ok, şi care primesc din partea experţilor internaţionali note de trecere, alea rămân. Unde este România în topul internaţionl? Foarte jos. Odată ce dispar aceste fabrici de diplome, se schimbă lucruile. În liceu, copilul trebuie să înveţe să facă ceva. În afară de asta, şcolile profesionale trebuie tratate cu respect. Nu e o ruşine să fii tâmplar, să fii zidar. Să munceşti este o onoare, să stai acasă este ruşinos. Să fie ridicate la rangul pe care îl au într-o societate.

Ar fi mai bine să se revină la sistemul de admitere de pe vremea lui Ceuşescu?

Nu sunt de acord să ajungi la Facultate fără Bacalaureat. Nu ne putem bate joc de educaţie.

Nu sunteţi de acord cu a treia sesiune de Bacalaureat?

Nu sunt de acord nici cu a treia sesiune de BAC. Cine nu vrea să înveţe, nu vrea. De ce să-l obligi, dacă nu are pasiunea învăţatului. Nu există nicăieri în lume aşa ceva. Abandonul şcolar este o altă propunere. Avem un sfert  de milion de analfabeţi. Trebuie să îi aducem la şcoală, să înveţe să scrie, să citească. Nu putem sta cu 250.000 de analfabeţi în mijlocul Europei. Aceşti oameni nu pot să-şi găsească un loc de muncă, poate doar la câmp. Copilul de la oraş are în mare măsură ce-i trebuie. Statul trebuie să se implice la ţară. Să dea salarii profesorilor.

Să nu se mai schimbe ciclul şcolar, să nu se mai schimbe sistemul în timpul jocului. Când mi-am dat copilul la şcoală, trebuie să ştiu că va termina cu un examen aşa cum a fost programat. Nu să schimbi tot timpul, în funcţie de cum se schimbă Guvernul. Domnul Ponta a dat autobuze la ţară, dar a uitat să dea şi cheile. Trebuie să fie o politică naţională de cercetare.

Punctul opt: Să-ţi respecţi părinţii şi să-ţi ajuţi semenii.

Aici este vorba despre pensii şi despre sănătate. Trebuie să-i aduci înapoi pe cei care vor. Sunt foarte mulţi tineri care nu vor să ia şpagă. Avem nevoie de medici în România. Nu mai avem medici. Cine să ne trateze? Trebuie să le mărim salariile. Pierdem mult mai mult când ei pleacă, după ce am investiti miliarde în educaţia lor.

Se discută mult de reforma în sănătate, dar lucrurile se fac mai mult de formă. Aţi fi de acord cu principiul: banii să urmărească pacientul?

Da. Cei care au bani plătesc 7%, dar se duc la clinici private. Dacă plătesc, lasă-i să plătească unde vor. De asemenea, spitale private. Sunt pentru casele de asigurări private. Nu-l obliga să dea la stat.

Spuneaţi aici şi de pensii.

Statul trebuie să asigure pensii decente după o viaţă de muncă. În ceea ce priveşte asistenţa socială, sunt patru categori: bătrânii, bolnavi, cei cu handicap şi copiii.

Independenţa energetică este o problemă de siguranţă naţională. Dacă face centrale nucleare, nu în zone seismice. Chinezii sunt cu ruşii. Vrem sub ruşi înapoi? De ce să aducem chinezii şi să nu continuăm cu canadienii? Nu amc âştigat democraţia şi pacea pentru totdeauna. Dacă ajungem la gazele de şist, să fie sănătos pentru mediu şi cu acordul comunităţii, să primească ceva pentru că este deranjată, să primească o cotă din redevenţe.

Sunteţi pentru creşterea redevenţelor?

Da, sunt pentru.

Încă o problemă. Într-o oră sunt defrişate trei hectare de pădure. Trebuie oprit aces jaf. Exportăm lemn şi nu mobilă, adică valoare adăugată.

Cum vedeţi problema comisarului european?

Este un portofoliu foarte bun, dar o persoană nepotrivită. A fost jurnalistă, consiliera domnului Iliescu. Nu are nicio calificare, când mă gândesc la scrisoarea către Colin Powell... Îi dorim succes!

Punctul zece: Să-ţi respecţi identitatea, valorile şi trecutul.

Am senzaţia că nu mai suntem împreună. Trebuie să formăm caractere.

Puterea mea stă în votul oamenilor, care spun că m-ar vota, dar nu am şanse. Votează cu sufletul, ceea ce crezi. În turul II este votul util. În turul I votează omul în care crezi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite