Politică

articolul anterior articolul urmator

Mircea Vasilescu: Cum să nu-i răspunzi lui Gabriel Liiceanu?

73
27 Oct 2014 09:55:36
Dilema Veche
Gabriel Liiceanu FOTO Dana Mihai
Gabriel Liiceanu FOTO Dana Mihai

S-au adunat, pînă la ora cînd scriu, peste 240.000 de vizualizări. Rareori se întîmplă ca un text publicat pe un site să trezească un asemenea interes.

Şi nu e vorba despre vreun articolaş cu bîrfe, vedete ori „dezvăluiri senzaţionale”, ci despre un text lung, în care se face portretul „fenomenologic” al unui candidat la preşedinţia României. Articolul se numeşte „Fie-vă milă de noi, domnule Ponta!” şi a fost publicat de Gabriel Liiceanu pe www.contributors.ro pe 21 octombrie. Aşadar, în cinci zile, un număr de oameni echivalent cu populaţia unui oraş mare din România a considerat de cuviinţă să-l citească.
 
De cinci zile, tot caut (pe site-uri, în presă, pe Facebook etc.) un răspuns, o reacţie, o vorbuliţă din partea lui Victor Ponta. N-am găsit pînă acum. De ce caut? Nu pentru că m-aş aştepta la vreun răspuns substanţial, la vreo „fenomenologie”, la vreo idee extraordinară. Ci pentru că mi se pare normal ca, atunci cînd un intelectual de talia lui Gabriel Liiceanu scrie un asemenea text, să primească un răspuns. Mai ales că prezenţele sale publicistice nu sînt foarte frecvente: scrie doar atunci cînd crede că are ceva semnificativ de spus. 

Cum să nu-i răspunzi lui Gabriel Liiceanu? Şi de ce? Probabil – îmi zice un coleg – că „destinatarul” nu e în stare să scrie o replică pe măsură. Şi nici consilierii lui nu-l pot ajuta. Nu cred. Şi nici nu e nevoie să scrie ceva „pe măsură” (că doar n-o să se apuce acum să citească filozofie), ci doar să spună ceva, să arate că articolul dlui Liiceanu i-a trezit măcar tot atîta atenţie cît alte gesturi publice la care nu ratează ocazia de a reacţiona. Căci, dacă ne uităm la comportamentul tipic al lui Victor Ponta, observăm că el răspunde la orice: nu lasă fără replică nici o declaraţie a te miri cui, nici o postare pe Facebook a cutărui politician ori jurnalist. Şi atunci?
 
Articolul dlui Liiceanu conţine chiar invitaţia la răspuns:
 
Citeşte continuarea pe dilemaveche.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

73 Comentarii

rodica rodica
27.10.2014, 10:59:50

ei uite asa. N-o sa-i raspunda, si bine face. N-are motive sa-i raspunda fiindca Liiceanu nu a scris textul ala (tipic romanesc, plin de ura, denigrator si fara substanta) pentru Ponta ci pentru cititorii care-i idolatrizeaza "talia" intelectuala. Nu-i doresc Romaniei sa aiba un presedinte ca Ponta, dar nu cred ca scrisoarea asta ajuta la ceva. Dimpotriva.

-13 (21 voturi)
miron miron
27.10.2014, 11:11:31

Am citit articolul domnului Liiceanu, apoi l-am recitit, dupa fiecare rand deveneam mai crispat, m-ai posomorat, intrebanu-ma daca citesc chiar despre primul-ministru al Romaniei si candidatul cu cea mai mare sansa la presedintiale. Credeam ca domnul Plesul a reusit sa-i faca cel mai bine portretul lui Ponta, dar m-am inselat. A mai incercat sa-l mai dezbrace pe Ponta si domnul Basecu dar reusita a fost cam stearsa. In mod cert domnul Liinceanu a reusit sa ne descrie simplu si pe intelesul tuturor, adevarata valoare, comportament si felul gandirii a politicianului Ponta. Urmarindu-l pe Ponta de ani buni, n-am gasit in scrisul domului Liinceanu macar un neadevar, sau o exagerare. De fapt sunt trist, nu pentru ce a scris domnul Linceanu, sunt trist pentru simpatizanti lui Ponta, ca n-au reusit sa-l cunoasca, iar consecintele se vor rasfrange asupra tuturor...

+12 (18 voturi)
ANIM@L D
27.10.2014, 11:22:04

Bine spus!

+2 (8 voturi)
ANIM@L D
27.10.2014, 11:12:46

Plagiatorul nesimțiit,poate răspunde doar la întrebările puse de cei cu 4 clase primare...de altfel doar pe ei îi reprezintă.sper să ajungă la pușcărie,poate o să-l voteze colegii președinte de celulă...

+5 (9 voturi)
Silviu Apostol
27.10.2014, 11:43:32

Domnilor , chiar nu intelegeti ca pe Ponta si gasca lui nu ii intereseaza aceste lucruri ? Cand ai in spate multimea de atarnatori de o prostie crasa a PSD-ului , de ce le-ar pasa de ce cred altii ? Nu acesti bolsevici de cea mai joasa speta ar trebui sa fie tinta dumneavoastra ci multimea celor invatati , precum vitele , cu "sa ne dea" !

+7 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (73)

Modifică Setările