Alegeri prezidenţiale 2014: Ponta l-a întrecut pe Băsescu la demisii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, a anunţat deja două eventuale demisii din funcţia de preşedinte chiar înainte de a pune piciorul la Cotroceni. Băsescu a promis o singură dată demisia, dar nu s-a ţinut de cuvânt.

Premierul Victor Ponta se simte deja preşedinte şi îşi perimte chiar să vorbească despre eventuale demisii din postura de şef al statului, deşi drumul până la Palatul Cotroceni este pavat cu două tururi de algeri prezidenţiale.

Ponta a vorbit pentru prima dată despre o viitoare demisie - situaţie fără precedent în politica românească - în urmă cu o lună, la Adevărul Live. Atunci, Ponta preconiza o posibilă demisie pentru toamna lui 2016, cu o mare condiţie: ca actualul şef al statului, Traian Băsescu, să fie susţinut de o majoritate parlamentară pentru funcţia de prim-ministru. „Fiecare dintre cei 23 de milioane de români care pot fi prim miniştri, dacă eu voi fi preşedinte, pe unul singur nu îl voi numi, acela este Traian Băsescu pe care nu l-aş numi niciodată.

Dacă domnul Băsescu va câştiga alegerile parlamentare în 2016 cu o majoritate absolută, ceea ce ar însemna că asta e dorinţa poporului, aş demisiona din funcţia de preşedinte şi preşedintele interimar îl va numi probabil pe domnul Băsescu. Domnul Băsescu avea şi el această variantă în 2012, să demisioneze şi să-l numească altcineva pe Ponta premier, nu a ales-o, eu aşa aş face“, a spus Ponta, la Adevărul Live.

Analistul politic Radu Magdin a tradus, din perspectivă electorală, mesajul radical dat de Ponta. „Este o încercare de a-l menţine pe Traian Băsescu ca principal adversar, este ca şi cum ar candida împotriva lui Traian Băsescu. Se reactivează spectrul duşmanului, regimul băsist. Nu o văd ca pe o gafă, ci ca pe o tactică de a se poziţiona faţă de Traian Băsescu, şi nu faţă de adevăraţii lui adversari“, a spus Magdin pentru „Adevărul“.

Ponta, monarhistul

Cea de-a doua situaţie care îl va determina pe Victor Ponta să demisioneze este una surprinzătoare: revenirea la monarhie. „Mai sunt dispus să demisionez dacă în aceşti ani va trebui să existe un moment de decizie, ceea ce înseamnă forma de guvernământ. Monarhia a căpătat o mult mai mare atractivitate şi cred că ar trebui să avem un asemenea referendum“, a spus Ponta la România TV.

Premierul a detaliat puţin planul său. „Eu cred că majoritatea românilor sunt  şi azi, când vorbim, pentru forma de republică, monarhia însă a căpătat, faţă de perioada nostalgică de la început, o mult mai mare atractivitate şi cred că ar trebui, undeva în decursul mandatului meu, poate chiar până în 2016, să avem un asemenea referendum legat de forma de guvernământ. Eu aş face un asemenea referendum“, a mai spus Ponta, aflat în plină campanie electorală pentru funcţia de preşedinte.

„O alternativă pentru regalişti“

Schimbarea formei de guvernământ din republică în monarhie se poate face numai în urma unui referendum, iar preşedintele ţării are dreptul constituţional de a cere o consultare populară pe această temă. „Aducerea în discuţie a unui referendum pentru schimbarea formei de guvernământ vizează electoratul monarhist. Se plasează ca o alternativă pentru regalişti: «Dacă mă votaţi pe mine, voi lua în discuţie un referendum pentru forma de guvrnământ. Este o curtare a regaliştilor», a mai spus Radu Magdin.

Câţi vor monarhie

Potrivit unui sondaj Irealizat de NSCOP la comanda „Adevărul“, în luna iulie, dacă s-ar organiza un referendum pe tema schimbării formei de guvernământ, 41% dintre respondenţi ar vota împotriva monarhiei, în timp ce 27,2% ar fi în favoarea Casei Regale, iar un procent de 31,8% nu au o opinie formată.

Citeşte şi:

Ponta: Sunt dispus să demisionez dacă va exista o decizie privind forma de guvernământ. Trebuie să avem un asemenea referendum

Premierul Victor Ponta, invitat la RTV, a negat că ar fi fost ofiţer acoperit în perioada 1997-2001. Totodată, premierul a vorbit şi despre posibilitatea iniţierii unui referendum pentru schimbarea formei de guvernământ, ca urmare a apariţiei unei simpatii tot mai intense pentru monarhie.

Alegeri prezidenţiale 2014. Iohannis: Românii sunt prost conduşi. Avem un Guvern fără niciun fel de gândire

Klaus Iohannis, candidat al ACL pentru alegerile prezidenţiale din această toamnă, a vorbit duminică seară în cadrul unei emisiuni a postului Digi24 despre campania sa, adversarii politici din cursa pentru prima funcţie în stat şi diferite chestiuni de politică externă.

Torpile de campanie: de la „Credeţi în Dumnezeu, domnule Iliescu?“ la căprioara lui Năstase şi candidatul 007

STRATEGII Aproape toate campaniile pentru alegerea preşedintelui au fost condimentate cu veritabile bombe electorale, de presă sau nu, care au avut darul de a hotărî rezultatul final al scrutinului. „Weekend Adevărul“ vi le prezintă pe cele care s-au dovedit mai eficiente

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite