PSD-işti degeaba. Au luat ţeapă primarii traseişti ai lui Dragnea? „Au sunat copiii din străinătate şi au spus că nu mai trimit un euro dacă votează cu Ponta”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei dintre primarii traseişti ai ţării, alături de vicepremierul Liviu Dragnea, ”tătucul” Ordonanţei traseiştilor. De la stânga la dreapta: Ioan Florin Ciul din judeţul Arad, Laurenţiu Gâdei din judeţul Galaţi, Liviu Dragnea, Daniel Ştefan Drăgulin din judeţul Călăraşi    FOTO: colaj Adevărul
Trei dintre primarii traseişti ai ţării, alături de vicepremierul Liviu Dragnea, ”tătucul” Ordonanţei traseiştilor. De la stânga la dreapta: Ioan Florin Ciul din judeţul Arad, Laurenţiu Gâdei din judeţul Galaţi, Liviu Dragnea, Daniel Ştefan Drăgulin din judeţul Călăraşi    FOTO: colaj Adevărul

Ordonanţa lui Liviu Dragnea care a legitimat „migraţia“ primarilor de la un partid la altul a fost un eşec neaşteptat. „Barca“ lui Victor Ponta a pierdut alegerile. Acum, unii dintre aceştia regretă pasul făcut şi speră să fie reprimiţi în partidul pe care l-au trădat, iar alţii îşi ascund nepuţinţa în spatele „voinţei poporului“ şi merg înainte fără regrete, zic ei.

„Nu regret acest pas“, „Nu pot să îmi explic cum a pierdut PSD“, „Nu ştiu dacă să mă întorc în PNL. Mă mai gândesc“, „Nu ştiu dacă s-a meritat“ - acestea sunt câteva dintre reacţiile primarilor din toate judeţele ţării care au trecut la PSD.

Cert este că nu se pot supăra pe electorat - vorba unui primar din judeţul Timiş - „Nu pot să mă supăr pentru că mâine-poimâine mergem să le cerem iarăşi votul. Ştiţi cum o zis unul: votul lui Bulă şi al lui Einstein sunt egale”.

„Adevărul“ vă prezintă, mai jos, ce zic acum primarii traseişti din toată ţara:

BUZĂU. Victor Ponta a câştigat alegerile în toate comunele buzoiene în care PSD-ul a importat primari de la PDL şi PNL

Toţi primarii din judeţul Buzău, care au migrat odată cu ”Ordonanţa lui Dragnea”, au înclinat balanţa turului doi de scrutin în favoarea lui Victor Ponta, candidatul partidului care i-a adoptat. PNL a pierdut 18 primari, iar PDL, 14, transferul lor către PSD oglindindu-se şi în rezultate. Ponta l-a întrecut pe Iohannis, la Buzău, cu o diferenţă de 20%.

La Grebănu, comună de lângă Râmnicu Sărat, candidatul PSD a obţinut peste 60% din voturi. Actualul primar, Gheorghe Stanciu, este unul dintre cei 18 primari ai Partidului Naţional Liberal care au migrat, în toamnă, la PSD, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, Cristinel Bîgiu, fost vicepreşedinte al liberalilor buzoieni. 

”Nu am niciun regret. Dacă preşedintele Consiliului Judeţean rămânea la PNL, rămâneam şi eu. Oriunde pleca preşedintele CJ, acolo plecam şi eu. Pe săteni nu i-a interesat că am trecut eu de la un partid la altul. Le-am explicat că eu trebuia să mă duc după preşedintele Consiliului Judeţean şi au înţeles. Aş fi vrut să rămân independent, dar nu s-a putut. Ce numai eu sunt în situaţia asta?”, ne-a declarat primarul din Grebănu.

Gheorghe Stanciu mărturiseşte că rezultatul alegerilor l-a surprins, ca pe toţi românii şi consideră că unii dintre colegii din noul său partid se fac responsabili de eşecul din alegeri, nu candidatul Victor Ponta. 

”Eu mă gândeam la 48 pentru Iohannis cu 52 pentru Ponta. Nu se gândea nici Iohannis că ia scorul

image

ăsta. A supărat lumea cu grandomania, minciuna, a fost o revoltă, nu vedeţi că a ieşit lumea ca la locale? Reţele de socializare, telefoanele au mai fost o cauză. Am unul care a primit telefon din străinătate şi care i-a spus că nu mai trimite niciun euro dacă îl votează pe Ponta. Oamenii se ţin după primar într-o oarecare măsură. Dacă eram dincolo, diferenţa era mai mică dar cred că tot Ponta câştiga în comună”

, a mai spus primul gospodar din Grebănu. 

Gheorghe Stanciu este primar la Grebănu din 2004. A terminat şcoala militară de ofiţeri activi, căi ferate, construcţii iar între 1977 şi 2004 a lucrat la S.C.D.P. Buzău, ca şef formare, şef sectie şi diriginte de şantier.

Şi la Pietroasele, fostul primar PDL, Cornel Enache, a adus cu el în PSD majoritatea alegătorilor din comună. ”Eu cred că am scos un rezultat bun pentru candidatul nostru, 56% pentru Ponta, şi eu sunt convins că în general contează din ce partid este primarul comunei. Nu ştiu ce scor ar fi fost dacă eram primar PDL în continuare”, a declarat Cornel Enache.

Primarul din Pietroasele spune că rezultatul la nivel naţional l-a surprins însă eşecul noului partid nu îl dezarmează. ”Nu pot să spun nici că regret, nici că am făcut bine că am trecut. Am făcut pasul ăsta şi asta e, mergem înainte. Când am trecut, au fost şi oameni care s-au bucurat, pentru că au înţeles că am avut un interes, pentru că am făcut-o pentru noi toţi, dar şi alţii care mi-au zis că de ce am plecat. Deocamdată nu am nicio părere de rău şi tot ce ne dorim acum este linişte”, a spus Cornel Enache, primar în Pietroasele.

În judeţul Buzău, ”Ordonanţa Dragnea” a lăsat filiala locală a Partidului Democrat Liberal fără niciun primar. Din cele 87 de unităţi administrative ale judeţului Buzău, 76 sunt conduse de primari PSD, opt au rămas pe mâinile liberalilor iar trei au primari independenţi.

 

ALBA. Primar traseist din Alba: „Nu m-am aşteptat ca PSD să piardă alegerile“

În judeţul Alba, cinci primari au trecut la PSD prin „ordonanţa traseiştilor“. Unul dintre aceştia, primarul oraşului Cîmpeni, Călin Andreş, spune că se va gândi dacă se întoarce în PNL, partidul din care a plecat.

„Nu m-am aşteptat ca PSD să piardă alegerile“, a declarat, pentru „Adevărul“, primarul oraşului Cîmpeni, Călin Andreş. Acesta a mai spus că nu ştie dacă să se întoarcă în PNL. „Mă voi gândi dacă mă întorc“, a adăugat acesta.

În judeţul Alba, cinci primari au trecut la PSD. Ioan Călin Andreş, aflat la al treilea mandat de primar în oraşul Câmpeni, a trecut în ”barca” PSD-ului, profitând de Ordonanţa de urgenţă care prevede migraţia aleşilor locali, timp de 45 de zile fără ca aceştia să îşi piardă mandatul.
Edilul a candidat sub sigla USL, la alegerile locale din 2012 şi potrivit unor surse acesta ar fi foarte aproape de a face ”pasul” spre stânga.. „Am stat 6 ani în opoziţie, nu cred că mai pot sta. Dacă o fac, este pentru oameni, pentru a obţine bani pentru oraş. Am nevoie de bani pentru oraş, de proiecte”, declarat, în urmă cu câteva luni, Călin Andreş.
Primarul nu s-ar afla la prima ”mişcare” de acest gen, iar OUG care prevede migraţia aleşilor locali a fost ”irezistibilă” pentru acesta şi în 2006, când a trecut de la PRM la PNL. Un motiv poate fi faptul că electoratul din Cîmpeni a votat masiv PSD la alegerile parlamentare din 2012 şi la cele europarlamentare din 2014. Un alt motiv ar putea fi legat de investiţia privată în exploatarea aurului de la Roşia Montană, primarul Călin Andreş fiind un susţinător fervent al proiectului.

image

ARAD. Singurul primar arădean care a plecat de la PDL la PSD nu regretă pasul făcut

Deşi candidatul social-democraţilor, Victor Ponta, a pierdul alegerile din 16 noiembrie, primarul comunei Bocsig, spune că nu regretă decizia luată.

ioan florin ciul

„Cei de la PDL îmi găsiseră înlocuitor şi era normal să plec. Ordonanţa care mi-a permis acest lucru a fost doar posibilitatea, nu şi motivul. Nu regret pasul făcut. Mi-a fost greu până am decis desprinderea de PDL”, a declarat Ioan Florin Ciul.

Acesta mai afirmă că nu se pune problema unei reveniri în noul PNL, chiar dacă ar exista vreo posibilitate. „În politică este bine să nu spui niciodată, însă eu unul vă spun că nu doresc să mă întorc”, a mai punctat Ioan Florin Ciul, primarul comunei arădene Bocsig.

ARGEŞ. Bebe Ivan (PSD), primarul comunei Băbana: ”Îmi voi pune un tablou cu preşedintele Iohannis chiar în birou”

Şi-a început activitatea politică cu PRM, a trecut la PNL, a devenit primar independent, pentru ca, ulterior, să profite de ordonanţa lui Liviu Dragnea şi să treacă la PSD. Bebe Ivan nu regretă decizia luată, chiar dacă se aştepta ca Victor Ponta să câştige detaşat alegerile, dar spune că nici Iohannis nu e rău ca preşedinte.

În intervalul în care s-a dat undă verde migraţiei politice (fără pierderea mandatului), la PSD Argeş au trecut 16 primari argeşeni, 9 viceprimari şi peste 90 de consilieri locali. Toţi au reuşit să-l scoată câştigător în localităţile lor, pe Victor Ponta, Argeşul fiind, de altfel, unul dintre judeţele în care PSD a punctat bine, cu 59,27 de procente în favoarea candidatului PSD-UNPR-PC (doar în 4 comune argeşene Ponta a fost învins de Iohannis). 

Printre cei 16 primari care au profitat de ordonanţa lui Dragnea se numără şi edilul de la Băbana, Bebe Ivan, care a strâns pentru Ponta, în comuna pe care o păstoreşte, 68,8% din voturi. Altfel spus, şi-a făcut treaba pentru PSD, dar a cam rămas descumpănit după ce şeful său de partid a pierdut prezidenţialele.

“De fapt, nu ne-a bătut Iohannis, ne-am bătut singuri, după ce la televizor s-a văzut ce se întâmplă în diaspora. Cred că asta a contat cel mai mult! Eu am avut  în comună o secţie de votare la care prezenţa a fost de peste 93%. Oamenii de aici au rude în străinătate şi, după ce s-au difuzat imaginile acelea la televizor, au ieşit în număr mare la vot. Gândiţi-vă numai că 300 de persoane de la noi sunt plecaţi la muncă în afară. Contează şi s-a văzut!”, spune primarul Comunei Băbaba, Bebe Ivan (foto mai jos, cel din partea stângă).

Bebe Ivan

Nu-şi imagina că Victor Ponta va pierde şansa de a se instala la Cotroceni, dar nici cu Iohannis nu i se pare tocmai rău! Priveşte viitorul destul de pragmatic şi spune că nu va pleca din PSD doar pentru că partidul a pierdut prezidenţialele.

“Am suferit când am văzut exit-pollurile şi apoi rezultatele, dar lacrimile s-au uscat. Pentru noi, primarii, nu prea are importanţă cine e preşedintele României. Contează cine e la guvernare şi cine are şefia Consiliului Judeţean, că din direcţiile astea se distribuie banii. Cât a fost Nicolescu la CJ, Băbana era pe ultimul loc când venea vorba de alocări. Cu domnul Florin Tecău (nr. preşedintele CJ Argeş) mă înţeleg foarte bine, e un preşedinte bun şi un om priceput”, mai spune Bebe Ivan. 

“Văd că e bun mutul!”. Cât despre Iohannis… “Pe mine nu mă deranjează că e Iohannis preşedinte. La început nu-mi plăcea că era mut, dar văd că e bun mutul. Imi place! Îmi voi pune un tablou cu preşedintele Iohannis chiar în birou! ”, încheie Bebe Ivan.

Bebe Ivan şi-a început activitatea politică în 2004, cu PRM, partid în care a rămas până în 2008. Din 2008 până în aprilie 2014 a fost membru PNL. Din aprilie a devenit independent, iar luna trecută a profitat de ordonanţa traseismului şi a trecut la PSD. De altfel, Bebe Ivan mărturiseşte că a mai avut o cerere de adeziune la social democraţi, în 1996, nematerializată însă.

Toţi ceilalţi 15 primari argşeni care au trecut la PSD au reuşit să strângă în comunele lor peste 50 de procente în favoarea lui  Vctor Ponta. Este vorba despre Gheorghe Ionescu, primar comuna Călineşti (de la PNL), Liviu Poşircă, primar comuna Vultureşti (de la PDL), Dumitru Doru Slătineanu, primar comuna Tigveni (de la PNL), Cristian Dică Hristu, primar comuna Vlădeşti (de la PNL), Ştefan Benonie, primar comuna Aninoasa (de la PP-DD), Vasile Dina, primar comuna Valea Danului (de la PP-DD), Ionuţ Sandu, primar comuna Davideşti (de la PDL), Aurelian Maria, primar comuna Drăganu (de la PNL), Niculaie Dragnea, primar comuna Băiculeşti (de la PNL), Irinel Georgescu, primar comuna Dobreşti (de la PDL), Mircea Păuna, primar comuna Muşăteşti (de la PDL), Florin Dumitru, primar comuna Teiu (de la PDL), Florin Maria, primar comuna Uda (de la PDL), Niculae Dochinoiu, primar comuna Vedea (PDL), Iulian Miu, primar comuna Ungheni (de la PDL).

BACĂU. În localităţile băcăuane, cuvântul primarilor buni a fost respectat. Cum au votat alegătorii în comunele cu edili „traseişti“ 

Primarii care au avut susţinerea masivă a electoratului la alegerile locale au reuşit, de regulă, să convingă electoratul cum să voteze. Este cazul primarului Bogdan Popa, din Stănişeşti, ales cu 70% ca primar liberal şi care a reuşit după trecerea la PSD să covingă 76% dintre locuitorii comunei să voteze cu Victor Ponta. Un caz similar este şi al primarului din Sănduleni, fost liberal, care a obţinut 73% pentru candidatul PSD-PC-UNPR-PLR.

Majoritatea edililor care au trecut în barca PSD-PC-UNPR -PLR afirmă că nu regretă decizia. În Partidul Naţional Liberal (PNL) au existat mai mulţi primari care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de modul în care fostul preşedinte al partidului, Romeo Stavarache, înţelege să-şi onoreze promisiunile şi să le acorde sprijinul. Incertitudinea acestora a crescut mai ales după ce edilul Stavarache a fost arestat pentru grave fapte de corupţie. 

Astfel, în perioada interimatului lui Ionel Palăr, ca efect, au migrat mai mulţi primari către PSD şi UNPR. „Nu comentez motivele pentru care unii primari liberali au plecat, fără să înţeleagă raţiunea democraţiei, de a fi în opoziţie şi apoi la putere. Au fost motive obiective şi subiective. Unii au şi mai multe mandate şi au stat cât le-a fost bine. Mai lăsăm să se liniştească treburile şi apoi vom vedea ce este de făcut“, a precizat Ionel Palăr, copreşedintele Alianţei Creştin Liberale (ACL) şi lider interimar al PNL Bacău.

Edilii care au plecat au obţinut însă sume de bani de la Consiliul Judeţean Bacău, condus de social democratul Dragoş Benea, pentru drumuri şi şcoli.

Primarul comunei Stănişeşti, Bogdan Popa (46 de ani), inginer horticultor, a intrat în politică în 2008, ca liberal şi tot atunci a ajuns şi primar, nu prin sprijinul acordat de partid, ci mai ales că este un om apreciat al locului. După şase ani, edilul şi-a dat seama că oamenii din PNL care au promis că vor ajuta comuna, că vor repara drumurile, că vor promova proiecte cu finanţare europeană, nu au făcut nimic. „Nu am plecat din PNL din cauza doctrinei sau a siglei, ci din cauza unor oameni, care au ignorat cu totul promisiunile faţă de cetăţenii comunei Stănişeşti. Mi-am dorit să fac mai mult pentru ei, de aceea am luat această decizie de a trece la PSD, decizie pe care nu o regret“, a spus edilul. Bogdan Popa a fost ales în 2012 cu 70% din voturile populaţiei iar la alegerile prezidenţiale, în turul doi, a obţinut 76% pentru Victor Ponta.

O altă comună în care primarul a ales să treacă de la PNL la PSD este Sănduleni. Petrea Clopotaru (43 de ani) face politică de puţin timp. Înainte a fost profesor de matematică şi directorul Şcolii nr 1 din Sănduleni. „Nu regret absolut deloc. Asta a fost decizia mea, rămân acum în PSD. 73,2% dintre cetăţenii comunei au votat Victor Ponta“, a spus primarul Clopotaru.

Primarul Laurenţiu Munteanu (51 de ani) din Blăgeşti a trecut de la PNL la PSD, odată cu Ordonanţa lui Liviu Dragnea. A făcut parte din echipa lui Romeo Stavarache şi la Partidul Umanist Român. În comună, fostul liberal a obţinut 60% pentru Victor Ponta. „Dacă îmi pare rău că am trecut la PSD, ce mai pot face acum? Mergem înainte cât se mai poate. Mi-am încercat puterea. A fost uşor că mare lucru nu am făcut în campania asta!“, a spus Laurenţiu Munteanu.

Comunele în care primarii au trecut la PSD sau UNPR au obţinut mai mulţi bani de la Consiliul Judeţean Bacău. Recent, de la Consiliu au plecat spre comune 13, 926 milioane de lei, din care 4,926 milioane pentru achitarea arieratelor şi sume defalcate din impozitul pe venit şi TVA pentru cofinanţarea proiectelor de infrastructură iar restul de 9 milioane, pentru drumuri comunale. Edilii care au părăsit barca PNL-PDL au primit, de regulă, alocări mai mari, în medie cu aproape 100 de mii de lei. Totodată, pe linie de partid, s-au deschis porţi către aprobarea unor proiecte de interes local, cum ar fi modernizarea unor şcoli, dar şi proiecte finanţate din fonduri europene.

BIHOR. "A fost un bumerang". Klaus Iohannis a câştigat în comunele bihorene cu primari traseişti

Ordonanţa de Guvern 55/2014 le-a dat voie aleşilor locali ca pe parcursul a 45 de zile să-şi schimbe partidul de pe lista căruia au fost aleşi fără să-şi piardă mandatul. Printre cei care au profitat de această ordonanţă s-au aflat şi 12 primari bihoreni. Când au făcut pasul nu se aşteptau ca alegerile să fie câştigate de Klaus Iohannis, candidatul ACL la preşedenţia României. Minunea s-a întâmplat pe 16 noiembrie, iar acum vine vremea regretului.

Una dintre comunele bihorene în care Klaus Iohannis a ieşit învingător este Balc. Rezultatul a fost unul surprinzător chiar şi pentru primarul Arsenie Maroşan, care a profitat de ordonanţa traseismului politic şi a trecut dui tabăra PDL în cea a PSD.

“Nu m-am aşteptat la un astfel de rezultat. Lumea a dorit o schimbare. Când am trecut la PSD am ales să o fac pentru că era partidul de la guvernare şi aveam nevoie de bani pentru comună. Încă nu mi-am revenit după aceste alegeri”, ne-a declarat primarul.

Cu toate acestea nu exclude o posibilă revenire acum în marele PNL. “Voi analiza situaţia. Nu spus NU. Nu cred că dacă va fi guvern PNL nu vor fi colegi care să nu regrete că au trecut în tabăra opusă”, a mai spus primarul Arsenie Maroşan.

bihor

În anul 1996,  primarul din Balc era în PD al cărui membru a fost până în 2004, când a trecut în PSD, fiind membru al acestui partid până în 2006.  Din 2006 până în toamna acestui an a fost din nou membru PDL, acum fiind social democrat. Un alt primar care a ales să profite de ordonanţa traseismului politic este Nicolae Neag din comuna Dobreşti. În comuna pe care o conduce, învingător a fost, spre surprinderea sa, Klaus Iohannis.

Foto: Arsenie Moroşan (stânga), primarul comunei Balc, si Nicolae Neag (dreapta), primarul comunei Dobresti

“A fost un bumerang. Asta este. Într-o întrecere există învinşi şi învingători. S-au prezentat mulţi oameni la vot, pot spune că în comuna noastră nu am mai întâlnit un asemenea procentaj în ce priveşte prezenţa la urne. Peste 60%”, ne-a spus primarul. Nu a ales să treacă la PSD fără niciun beneficiu. A ştiut să profite de situaţie şi să negocieze. În schimbul unor sume deloc de neglijat, care au ajuns în conturile primăriei, a avut de îndeplinit un target. 1200 de voturi pentru Victor Ponta. I-au lipsit 2.

“Nu regret că am trecut. Klaus Iohannis a spus că va fi preşedintele tuturor românilor. Nu exclud varianta întoarcerii. Eu nu o să mă duc cu cerşeala. Dacă se va oferi un beneficiu pentru comună nu voi spune Nu. În primăvară cineva s-a gândit şi la comuna noastră şi am primit 220.000 de milioane de lei noi. Sper ca domnul Mang să se ţină în contiunuare de promisiuni. Un primar nu trece pentru el, trece pentru comună”, a mai spus primarul Neag.

În anul 2000, Nicolae Neag s-a înscris în PSD unde a stat până în 2006, an în care a trecut la PDL. A decis să beneficieze de ordonanţa lui Dragnea şi s-a reîntors în PSD.

BISTRIŢA-NĂSĂUD. Fără regret în tabăra primarilor care au dat PDL pentru PSD după ce Ponta a pierdut în ograda lor. „Voinţa poporului nu o putem schimba”

Aproape jumătate dintre primarii din Bistriţa-Năsăud au profitat de ordonanţa care le-a permis să schimbe tabăra politică. Victor Ponta a reuşit să obţină peste 50% doar în 16 comune, dintre care 7 sunt conduse de primari care au schimbat partidul. Conducătorii traseişti ai comunelor unde a câştigat Klaus Iohannis spun că nu regretă că au schimbat tabăra şi că votul oamenilor nu a depins de ei.

În comunele conduse de primari care au dat PDL pentru PSD, Klaus Iohannis a câştigat în 7 cazuri, în unele locuri cu procente însemnate. Astfel, Klaus Iohannis a câştigat cu 70,94% în Bistriţa Bârgăului, cu 60,82% în Ilva Mică, cu 61,08% în Măgura Ilvei, cu 57,48% în Parva, cu 69,17% în Prundu Bârgăului, cu 52,91% în Şintereag, cu 51,50% în Târlişua. Restul de primari care au dat PDL pe PSD au reuşit să atragă electoratul de partea lui Victor Ponta.  Este cazul comunelor Budacu de Jos  (51,01% Victor Ponta), Şanţ (62,65%), Zagra (54,80%).

Voturile din comunele conduse de primari care au trecut de la PDL la PLR au mers tot spre dreapta, Klaus Iohannis câştigând cu 69,92% în Dumitra şi cu 55,89% în Mărişelu. Şi în comuna unde primarul a ales independenţa voturile au mers tot spre Klaus Iohannis. Astfel, în Telciu candidatul ACL a obţinut 75,43%.
Şi voturile din comunele cu primari care au trecut de la PNL la PLR au mers în mare parte spre Klaus Iohannis. Astfel, Klaus Iohannis a câştigat în Livezile cu 69,71%, în Miceştii de Câmpie cu 62,06%, în Poiana Ilvei cu 56,75%, în Şieuţ cu 51,24%, în Tiha Bârgăului cu 85,09%, în Urmeniş cu 55,13%.
Doar trei dintre primarii care au trecut de la PNL la PLR au reuşit să atragă electoratul din comună spre stânga. Astfel, Victor Ponta a câştigat în Romuli cu 61,99%, în Sânmihaiu de Câmpie cu 61,60% şi în Silivaşu de Câmpie cu 53,71%. Primarul comunei Căianu Mic, singurul pe care l-a avut PP-DD în judeţ şi care a trecut de curând în barca PSD-ului, a adus electoratul de partea lui Victor Ponta, care a obţinut 65,43%.

Ce spun aceşti primari despre cum s-a votat în ograda lor?

Doru Crişan (foto dreapta), primarul comunei Prundu Bârgăului, acolo unde Klaus Iohannis a obţinut 52,91% spune că poporul a ales şi că nu se poate împotrivi dorinţei oamenilor. Întrebat dacă îi pare rău că a dat PDL pentru PSD, edilul răspunde:

„Exclus. Eu pot să vă spun cu sinceritate că acolo am găsit oameni şi echipă care au fost alături de mine, lucruri pe care dincoace nu le-am găsit”. Întrebat dacă consideră că pierderea alegerilor va afecta în vreun fel alocarea de fonduri, Doru Crişan completează „Cu siguranţă vor fi afectate fondurile. Nimic nu mai este sigur”.
Doru Crişan este om de afaceri la bază şi este la primul mandat. Acesta a candidat în 2012 din partea PDL, în care a intrat abia cu o lună inainte de alegeri. Încă din 2013 a început să cocheteze cu PSD.

doru crisan

În comuna Şintereag, condusă de Ioan Bob, trecut şi el de la PDL la PSD a câştigat tot Klaus Iohannis cu 51,50%.
„Nu pot să spun de ce s-a votat aşa, aşa a dorit lumea. Votul e liber, eu nu pot să coordonez votul. Greşelile sunt multe şi sunt făcute de sus, nu aici la mine”.
Întrebat dacă îi pare rău că i-a părăsit pe PDL-işti pentru PSD, Ioan Bob precizează: „De ce să-mi pară rău? Nu are de ce să-mi pară rău”.
Când vine vorba de fondurile alocate şi de modul cum a împărţit marţi Consiliul Judeţean banii, când a alocat diverse sume doar comunelor unde a obţinut Victor Ponta peste 50%, Ion Bob spune: „Şi eu aveam nevoie de bani, dar dacă aceasta este decizia Consiliului Judeţean eu o respect”.
Ioan Bob conduce comuna Şintereag de 14 ani. A candidat pe listele PDL, însă a dat semne că vrea să plece încă din 2012, când a participat la lansarea candidaţilor USL. Acesta a profitat de ordonanţa traseiştilor şi a trecut la PSD.

ioan bob

Primarul Vasile Codrea, social-democrat de când se ştie, care însă nu a reuşit să atragă electoratul de partea lui Victor Ponta, Klaus Iohannis obţinând în Budeşti 53,89% spune că viaţa poate merge înainte şi cu un Guvern de stânga şi un preşedinte de dreapta.

„Voinţa poporului nu o putem schimba. Nu am candidat eu, am făcut tot ce am putut. Nu a depins totul numai de noi. Cred că aceste alegeri au arătat o maturizare a electoratului. Poate înţelegem şi noi că putem merge înainte cu un Guvern de stânga şi un preşedinte de dreapta.(…) Nu cred că alegerile acestea vor influenţa în vreun fel alocarea de fonduri. Cei care au avut proiecte au primit şi până acum bani”, a explicat Vasile Codrea (foto dreapta).

vasile codrea


BRAŞOV. Traseismul politic nu a schimbat cu nimic rezultatul votului la Braşov

Primarul din Crizbav, Sorin Balaşi (53 de ani) este un fost pădurar care lucrează la instituţie din 1982. Primar este din 2004 când a câştigat din partea PDL. A rămas fidel partidului până acum două luni.  Acum, odată cu ordonanţa traseismului politic a trecut la PSD. Are studii economice şi un master în administrare publică, studii făcute în perioada 2003-2009.

Crizbavul este una dintre cele două comune în care Victor Ponta a reuşit să obţină peste 50% dintre voturi. Astfel, la Crizbav, Victor Ponta a obţinut 58,23% dintre voturi (750 voturi), iar Klaus Iohannis a obţinut 41,77% dintre voturi (538 de voturi). Crizbav este o comună cu 2600 de locuitori. Primarul Sorin Bălaşi nu a vrut să vorbească despre migraţia sa la PSD şi nici să spună dacă acest lucru a avut vreo legătură cu victoria lui Victor Ponta în comună. Primarul a fost sunat în repetate rânduri de reporterul Adevărul, iar când a răspuns într-un final a motivat că nu are semnal şi nu aude conversaţia.

O altă localitate cu primar traseist este Sâmbăta de Sus, o comună că 1581 de locuitorii şi un imens potenţial turistic datorită mănăstirii Constantin Brâncoveanu supranumită şi Ierusalimul Ardealului. Vasile Andreas, primarul localităţii, aflat în funcţie din 2008 când a câştigat din partea PSD a trecut acum la PSD. Acest lucru nu a contat la alegeri, Klaus Iohannis câştigând detaşat la Sâmbăta de Sus. Iohannis a obţinut un procent de 62,81% (723 de voturi), iar Victor Ponta a obţinut un scor de 37,19% (428 de voturi). Primarul din Sâmbăta de Sus a fost om de afaceri înainte să intre in politică.

Primar Sâmbăta

Vasile Andreas spune că nu regretă mutarea făcută. „Motivele pentru care au trecut la PSD sunt personale şi nu-mi pare rău că am migrat în acest partid. Nu cred că alegerea mea ar fi putut influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale în comună. Toată lumea ştie că în mediul rural contează foarte mult omul şi mai puţin partidul din care face parte“ ne-a declarat Vasile Andreas.

La Braşov mutări la alte partide au avut loc în municipiu. Viceprimarii au schimbat tabăra, la fel ca şi unii consilieri. Cea mai mare mutare a fost a membrilor PPDD la PDL, partidul din care face parte şi primarul George Scripcaru.

BRĂILA. Primar brăilean trecut de la PDL la PSD: „Nu regret alegerea făcută. Cât am fost în PDL, am cerut degeaba ajutor pentru implementarea unor proiecte”

În judeţul Brăila au trecut la PSD, înainte de alegeri, trei primari şi 14 consilieri locali. Toţi cei trei primari au fost aleşti din partea PDL, însă au considerat că PSD-ul le va asigura un viitor politic mai bun. În prezent, chiar şi după ce candidatul acestui partid a pierdut la scor alegerile prezidenţiale, primarii traseişti spun că nu regretă gestul făcut.

Unul dintre edilii care au abandonat PDL în favoarea PSD este Gheorghe Ionel, primarul oraşului Însurăţei. Acesta spune că a făcut mutarea ca să fie mai bine pentru întreaga comunitate şi că, din punctul acesta de vedere, nu are de ce să regrete. „Nu regret că am trecut la PSD, fiindcă la ceilalţi (PDL n.n.) am fost atâţia ani şi nici nu s-au uitat la mine. Am încercat să pun în practică o grămadă de proiecte, pentru binele oraşului, şi nu am primit niciun ajutor de la ei”, ne-a declarat primarul Însurăţeiului (foto mai jos, credit foto: "Obiectiv - Vocea Brăilei" ).

Acesta spune că, deşi este membru PSD de doar câteva săptămâni deja a reuşit, cu sprijinul partidului, să rezolve o problemă importantă pentru comunitate. „Avem în construcţie un campus şcolar şi se acumulaseră o grămadă de datorii, fiindcă nu primeam finanţarea de la bugetul de stat. După ce am făcut mutarea, s-au plătit aceste arierate, iar lucrarea poate merge înainte”, declară Gheorghe Ionel.

gheorghe ionel

Singura părere de rău a edilului din Însurăţei este că a lăsat în urmă mai mulţi prieteni vechi, cu care a fost împreună în PDL foarte mulţi ani. Gheorghe Ionel a intrat în politică la finalul anilor '90, în Alianţa pentru România a lui Teodor Meleşcanu, iar după ce acest partid politic s-a desfiinţat, în 2002, a trecut în partidul lui Traian Băsescu, unde a rămas până în toamna acestui an.

Un alt primar care a ales să treacă de la PDL la PSD este Dima Priceputu, de la Viziru. Şi acesta afirmă că nu îi pare rău pentru decizia luată deoarece nici pe el nu l-a ajutat PDL-ul atunci când a avut nevoie.

„Eu am făcut tot ce s-a putut pentru acel partid, iar când am cerut sprijin pentru implementarea unor proiecte în comună nu l-am primit. Din acest motiv am ales să trec la PSD. Acum sper să rămânem la guvernare până în 2016, dar chiar dacă o să trecem în opoziţie nu e nicio problemă. Sunt obişnuit să nu primesc sprijin. N-am primit nici când PDL a fost la putere, nu primesc nici acum, asta-i situaţia.... Chiar şi fără sprijinul lor, tot am implementat câteva proiecte în comună”, spune primarul Dima Priceputu.

Celălalt primar traseist, Nicolae Ganea, din comuna brăileană Galbenu, spune că a fost membru PDL încă de la înfiinţarea acestui partid şi că acest lucru nu prea a contat atunci când a avut nevoie de ajutor pentru finanţarea unor proiecte. "Sper ca la PSD să găsesc mai mult sprijin şi să fie mai bine pentru comuna noastră", a declarat, scurt, primarul din Galbenu.

CĂLĂRAŞI. Daniel Ştefan Drăgulin, primarul Călăraşiului: "Nu am pierdut alegerile, a fost voinţa poporului, un semnal pentru clasa politică"

După 12 ani petrecuţi în PNL, primarul Călăraşiului, Daniel Ştefan Drăgulin, trecut cu "arme şi bagaje" la UNPR cu două luni înaintea alegerilor prezidenţiale 2014, nu regretă niciun moment pasul făcut. Consideră că PSD nu a pierdut alegerile, ci că acest lucru a fost voinţa poporului.

Chiar dacă ar exista posibilitatea să se întoarcă, edilul-şef al Călăraşiului nu s-ar mai uita o clipă în urmă." Sigur că 12 ani petrecuţi în PNL nu pot fi uitaţi, am făcut pasul în cunoştinţă de cauză, însă sub nicio formă nu aş reveni .Eu nu sunt traseist politic, altele au fost motivele care m-au determinat să plec, interesul pentru călărăşeni a fost pe primul plan", a spus Drăgulin. Astfel, PNL-ul a rămas fără primarul reşedinţă de judeţ, iar progresiştii au câştigat un om valoros care va fi din nou pe liste pentru alegerile locale la Primăria Călăraşi în 2016. Drăgulin a declarat că vrea să aibă cât mai multe realizări în partidul din care face parte acum, dar şi că nu va face acuze la adresa fostului partid în care a activat peste 12 ani.

“Eu am venit aici pentru că am fost primit cu braţele deschise şi toţi sunt nişte oameni extraordinari, începând de la preşedintele Organizaţiei Centrale, domnul ministru Oprea, şi până la ultimul membru. Indiferent de activitatea politică, eu trebuie să-mi respect promisiunile pe care le-am făcut. A sosit momentul să fac mai mult pentru cei care m-au ales şi doresc astfel să lansez un apel către toate formaţiunile politice care alcătuiesc Guvernul României să sprijine administraţia local”, preciza Drăgulin la plecarea din PNL. El a deţinut funcţia de preşedinte al Organizaţiei municipale PNL Călăraşi şi a fost vicepreşedinte al Organizaţiei judeţene .

calarasi dragulin

Ponta, votat de orăşeni. Deşi Victor Ponta, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale 2014, a pierdut cea mai înaltă funcţie în stat, Drăgulin crede că asta a fost voinţa poporului. "Nu am pierdut alegerile, a fost un semnal pentru toată clasa politică. Această situaţie se poate întoarce oricând: la alegerile parlamentare, la locale şi chiar la viitoarele prezidenţiale", a mai spus primarul. Drăgulin e de părere că politica trebuie făcută "cu faţa spre cetăţeni în fiecare zi, nu doar în campanie electorală. Am venit într-o echipă cu oameni serioşi, care respectă şi care sunt respectaţi", a mai adăugat Daniel Ştefan Drăgulin. La alegerile din 16 noiembrie, Victor Ponta a fost votat masiv de persoanele din mediul urban. În judeţul Călăraşi, în cele două municipii(Călăraşi şi Olteniţa), dar şi în cele trei oraşe(Budeşti, Fundulea şi Lehliu-Gară), PSD a obţinut scoruri cuprinse între 51 şi 69%. În municipiul Călăraşi, 51,31% din alegători i-au dat votul.

CLUJ. Trei, Doamne, şi toţi trei. Ce mai fac primarii traseişti ai Clujului după ce partidul lor a pierdut alegerile

Trei primari clujeni de comune, unul de la PNL şi doi de la PDL, au trecut la PSD prin „Ordonanţa traseiştilor”. Preşedintele executiv al ACL Cluj, Mihai Seplecan, declara, în urmă cu o lună, că aceste treceri nu vor afecta rezultatul alegerilor, întrucât alianţa a rămas cu 46 de primari, iar PSD are 20.

Ce zic acum, după alegeri, cei trei primari. Primarul Ion Fârtan din comuna Sînmărtin, fost PNL, a declarat, pentru „Adevărul“, că nu se aştepta ca PSD să piardă alegerile şi nici vorbă să se întoarcă în PNL.

„Nu m-am aşteptat ca PSD să piardă alegerile, dar în ţara asta totul e posibil. Şi nu mă gândesc să mă întorc în PNL. Cred că nici ei nu m-ar primi“, a afirmat primarul. Acesta mai afirmă că nu PNL şi nici PSD l-au făcut pe el primar, ci oamenii. „Pe oameni nu îi interesează la ce partid sunt“, adaugă Ion Fârtan. În comuna sa, Victor Ponta a luat 75,62%, iar Klaus Iohannis – 24,37%.

În comuna Jichişu de Jos, primarul Ioan Moncea, fost PDL, declară că se aştepta ca PSD să piardă alegerile. Mărturiseşte că a trecut la PSD fiindcă i-au promis fonduri pentru diverse proiecte, cum ar fi drumul din localitate. „Au spus că ne ajută şi ne-au ajutat“, zice primarul din Jichişu de Jos. În ce priveşte reîntoarcerea la PNL, Moncea spune că „nu ştie încă“ şi că depinde  de „cine va fi preşedinte la PNL“. În Jichişu de Jos, Victor Ponta a luat 53,47% dintre voturi, iar Klaus Iohannis – 46,52%.

Cel de-al treilea primar traseist, Augustin Mureşan din comuna Bobâlna, fost PDL, spune că vestea pierderii alegerilor de PSD a fost neaşteptată. Întrebat dacă are de gând să se întoarcă în partidul din care a plecat (PDL, acum devenit PNL), primarul Mureşan spune că „nu ştie“ şi că acum „e mai bine să tacă“.
În comuna Bobâlna, Victor Ponta a fost votat de 55,09% dintre săteni, iar Klaus Iohannis – de 44,90%.

Ce zice partidul de unde au plecat. Mihai Seplecan, preşedinte executiv al PNL Cluj (fost ACL Cluj) a afirmat că partidul nu îi vrea înapoi pe cei trei primari traseişti, dar şi că în politică trebuie să-ţi asumi deciziile luate şi că nu poţi fi mereu pe val.

„Cred că aceşti primari, pe care îi cunosc foarte bine şi îmi sunt prieteni, au trecut la PSD prin acea ordonanţă nu pentru că ar fi avut ei simpatii de stânga. Toţi trei au trecut fie că au fost cumpăraţi cu anumite sume de bani prin Ordonanţa 28, fie ameninţaţi cu diferite controale ori cu Curtea de Conturi. Cred că, în sufletul lor, le pare rău că au trecut, deşi unii neagă acest lucru. Amical, i-aş primi înapoi, dar din punct de vedere politic, nu. Trădătorii nu trebuie judecaţi, ci eliminaţi, politic vorbind“, a afirmat Seplecan.

DOLJ. Primarii care au migrat la PSD şi-au plătit mişcarea cu pierderea electoratului: „Nu ştiu dacă s-a meritat“

Primarii traseişti au fost miza lui Victor Ponta pentru alegerile prezidenţiale.Edilii recunosc că nu s-au aşteptat ca PSD să piardă alegerile, însă sunt convinşi că aceasta a fost voinţa poporului.

13 primarii PNL şi PDL din judeţul Dolj au migrat în luna septembrie la PSD. Edilii au declarat că au luat această decizie pentru că au crezut că vor avea mai mult sprijin, iar astfel vor putea continua proiectele demarate. Primarul comunei Poiana Mare, Marin Vintilă, crede că în ziua alegerilor situaţia a fost de necontrolat. „Situaţia cu diaspora trebuia să fie tratată ca atare. Aceasta a fost voinţa poporului, iar noi trebuie să respectăm acest lucru. La mine în comună sunt câteva familii care au primit telefon de la copiii plecaţi în străinătate care l-au spus cu cine să voteze. Oamenii au respectat voinţa acestora. S-a meritat să mă duc la PSD. Am făcut acest lucru păntru comuna pe care o conduc.  Este important să avem apă, canalizare şi drumuri asfaltate. Am văzut că acum s-au separat puţin puterile în parte. Acum unii sunt într-o tabără, iar alţii în alta. Nu este corect aşa ceva“, a declarat edilul din comuna Poiana Mare.

„Nu ştiu dacă s-a meritat“. În judeţul Dolj candidatul Victor Ponta a obţinut 60,60% din sufragii, iar candidatul Klaus Iohannis - 39,39%. Prezenţa la vot  a fost de 64,83%. Numărul total al voturilor valabil exprimate în Dolj a fost de 374.063. „Cu siguranţă a fost un declic la aceste alegeri. Principala cauză a fost neluarea în seamă a ceea ce îşi doreau românii din diaspora. Oamenii au trimis un semnal. Nu ştiu dacă s-a meritat să plec din partid şi nici nu ştiu dacă o să mă mai întorc“, a spus Puiu Calafeteanu, din comuna doljeană Pleniţa.

De exemplu, din 111 localităţi din Dolj, 17 au primari ACL, iar restul PSD. S-a ajuns la această cifră după ce au plecat la PSD 13 primari de la PDL şi 16 de la PNL. Edilii care au migrat la PSD recunosc că ACL a câştigat alegerile prezidenţiale prntr-o mobilizare mai mare. „Am crezut că şi în turul II prezenţa la vot o să fie de aprocimativ 50%. Nu ne aşteptam să pierdem alegerile. A mai fost şi acţiunea pe facebook şi tot ce s-a întâmplat la diaspora. Eu nu vreau să plec din PSD“, a precizat Dumitru Marcu, primarul  comunei Goicea din Dolj.
Primarul comunei Marin Vintilă, primarul comunei Pleniţa, Puiu Calafeteanu şi Dumitru Marcu, primarul comunei Goicea, au trecut de la PNL la PSD.

DÂMBOVIŢA. Primarii care au schimbat partidul înainte de alegeri au hotărât soarta alegerilor

Primarii din Dâmboviţa care au beneficiat de Ordonanţa de Urgenţă care le permitea să schimbe partidul în decurs de 45 de zile au venit cu un aport important de electorat pentru PSD. Cei mai mulţi „traseişti” sunt edili veniţi din rândurile PDL, iar unul dintre ei, cel de la Răscăieţi a obţinut cel mai bun scor pentru PSD la alegerile prezidenţiale.

PSD Dâmboviţa a primit în urma legalizării migraţiei 20 de primari. Majoritatea sunt foşti social democraţi, convertiţi la PDL în vremea guvernării Boc. Pe lângă primari 127 de consilieri locali, de la toate formaţiunile politice, s-au înscris şi ei în PSD. 

Nu s-ar întoarce în PDL. „Eu în viaţa mea nu am regretat nimic. Am făcut în cunoştinţă de cauză tot ce am făcut. Mi-am asumat si nişte riscuri. Asta e viaţa. De ce aş trece înapoi în PDL? Ce să primesc de acolo? Nu sunt un om rău. Motivul pntru care am trecut a fost acela că aş putea să fac ceva pentru omuna mea. Nu m-am gândit că se va schiba puterea. M-am gândit că mai stau doi ani şi nu apuc să las nimic în urma mea. Am fătuc un asfalt, o apărare de mal. Am făcut ceva. S-a schimbat ceva în lunile astea. Mi-am făcut prieteni, cunoştinţe în PSD. Am mers pe ideea să rămână ceva în urma mea, că nu mai puteam să dau ochii cu oamenii din sat”, a declarat primarul comunei Iedera, Vasile Breazu, fost PDL-ist, aflat la al doilea mandat.

Nu regret. E făcută treaba. Sunt mulţumit. Am fost sprijinit şi contează foarte mult acest lucru. Au fost de cuvânt cei din PSD. 13 miliarde de lei vechi am primit. Nu aş reveni în PDL. Am făcut-o, am făcut-o. Oricum, cu lege şi fără lege puteam să fac eu ce vroiam. Îmi trebuiau actele?”, ne-a spus Alexandru Constantin, primarul comunei Măneşti, aflat la primul mandat.

Edilul din Răscăieţi, al doilea cel mai performant PSD-ist la Prezidenţiale. Nu regret,  pentru că eu am tot interesul să fac ceva pentru locuitori şi atât timp cât nu eşti ajutat, nu poţi să faci nimic. Decât să stau doar cu numele de primar, degeaba. Am făcut asfaltare, pietruiri de drumuri, extindere cu apă, subtraversări la canalizare. În total am primit 800.000 de lei. Nu aş reveni. Dacă am ales să merg la acest partid, rămân aici”, ne-a spus Iulian Buibăr, primarul comunei Răscăieţi, fost PDL-ist, aflat la al treilea mandat.

Cele mai bune rezultate PSD la prezidenţiale: Costeşti Vale, 76,05% , Răscăieţi, 75,9%, Şelaru, 73,62, I.L. Caragiale 73,28, Potlogi, 73,06%, Cobia, 72,55%, Cornăţelu, 71,89%, Odobeşti, 71,72%, Crângurile 71,50%, Mătăsaru, 71,49%, Valea Mare 71,36%, Gura Şuţii 70,71%, Cojasca, 70,55%.

LISTA COMPLETĂ a "traseiştilor": Marian Alexe – Bărbuleţu, Ion Preda – Brăneşti (primar la al doilea mandat, amândouă sub PDL),  Nicolae Tudorache – Brezoaiele (provenit din PSD),  Marin Păun – Ciocăneşti (provenind din PSD, convertit de Florin Popescu la PDL),  Floarea Rădulescu – Cornăţelu (provenită din PDL, fără trecut social democrat, ba chiar cu unul puternic anti PSD),  Marian Alexandru – Conteşti  (provenit din PDL, fără trecut PSD, aflat la al doilea mandat),  Matei Gheboianu – Dărmăneşti (provenit din PSD),  Gheorghe Nica- Dobra (provenit din PSD),  Cătălin Preda – Râu Alb (primar la al doilea mandat),  Viorel Brânduş – Valea Lungă (primar la al doilea mandat),  Vasile Breazu – Iedera (pedelist la al doilea mandat),  Dincă Laurenţiu – Ludeşti (provenit din PSD),  Toma  Procopie- Malu cu Flori (primar PDL la al doilea mandat),  Alexandru Constantin –  Măneşti (primar PDL la primul mandat), Viorel Cismaru – Ocniţa (provenit din PRM, ulterior PDL),  Iulian Buibăr- Răscăieţi (primar PDL la al treilea mandat),  Gheorghe Brebeanu – Runcu (provenit din PSD),  Nicolae Alecu – Odobeşti (primar provenit din PSD),  Marian Şerban – Poiana (primar provenit din PSD),  Iulian Buibăr – Răscăieţi (primar la al treilea mandat),  Toma  Matei – Costeşti din Vale (primar provenit din PSD).

GALAŢI. Laurenţiu Gîdei, primarul oraşului Târgu Bujor: „Politica este o activitate de grup, în interes politico-electoral propriu şi personal”

Laurenţiu Viorel Gîdei este unul dintre cele mai importante „transferuri” făcute de PSD în perioada prevăzută de celebra „Ordonanţă Dragnea”. Nu regretă pasul făcut, nu s-ar mai întoarce la PDL pentru că între timp formaţiunea s-a desfiinţat şi crede că mai important este interesul alegătorului decât cel politic. Una dintre cele mai rezonante migraţii, dacă o excludem pe cea a primarului de Galaţi, Marius Stan (cel care s-a înscris în UNPR), este cea a primarului oraşului Târgu Bujor, Laurenţiu Viorel Gîdei. Acesta şi-a câştigat mandatul pe listele PDL, iar în urmă cu o lună a ales să treacă la PSD, beneficiind de controversata „Ordonanţă Dragnea”. 

Pentru edilul oraşului Târgu Bujor politica este o activitate de grup, în interes politico-electoral propriu si personal”.

„Nu prea am avut timp să analizez politic trecerea mea la PSD. Comunitatea pe care o conduc are atâtea probleme şi eu am atâta treabă , încât o analiză,  o discuţie politică este pierdere de vreme. Este adevărat că datorez respect PDL-ului pentru perioada când, prin şcolile organizate m-a format, pentru faptul că am fost candidatul lor fără şansă, dar comunitatea şi nevoile ei m-au determinat să armonizez relaţiile interumane din localitate trecând de partea dorinţei politice a majorităţii. Observaţi rezultatele electorale de la europarlamentare, prezidenţiale şi veţi înţelege care este orientarea politică a zonei”, ne spune primarul Laurenţiu Gîdei.

Când vine vorba despre rezultatele de la prezidenţialele din acest an, dar mai ales la surpriza din turul al doilea, Laurenţiu Gîdei este convins că există multe similitudini.

„Iohannis a câştigat cam cum am câştigat şi eu! Pe fondul unor emoţii, pe baza unei campanii moderne, făcută de votanţi care nu au nici o legătură cu politica, dar care şi-au dorit ceva ce speră să le ofere cel ales. Eu am reuşit şi reuşesc în continuare (e drept la scară mică) rămâne să demonstreze şi preşedintele Iohannis că va răspunde nevoilor celor care l-au votat! Indiferent, eu sunt primarul tuturor celor care m-au votat sau nu şi sunt convins că şi preşedintele va fi al tuturor românilor, al tuturor primarilor! Dar, foarte important! Prerogativele constituţionale ale preşedintelui sunt limitate! Pe 30 noiembrie este o zi grea pentru Republica Moldova, sper ca politica externă a României să fie cea buna şi cea care să răspundă nevoilor românilor”, ne mai spune edilul din Târgu Bujor.

image

L-am întrebat pe Laurenţiu Gîdei dacă mai are de gând să plece din PSD, asta după ce mi-a spus din start că la PDL nu mai are cum să se întoarcă pentru că… nu mai există. „În politica românească nu poţi fi sigur niciodată. Atât timp cât avem brambureala asta  din 2 in 2 ani alegeri care pot schimba majorităţi prin taxarea celor care sunt la putere, e greu să te pronunţi. Pe de altă parte, se face atât tam-tam pe acest traseism al primarilor, dar aş vrea să văd o lege care interzice parlamentarilor acest lucru! Primarii ar trebui să fie susţinuţi politic ca şi preşedintele ţării, pentru ca apoi să fie ai tuturor! Pentru un primar doar urbea trebuie să conteze. Politica e o chestiune secundară! A nu se interpreta că plec din PSD şi mă mut la xyz, e doar opinia mea!”, a conchis Laurenţiu Viorel Gîdei.

GORJ. Primarii traseişti nu regretă înscrierea în PSD

Ştefan Făsuescu, primarul comunei Polovragi, nu regretă că a trecut la PSD: „Când am făcut acest pas am luat în considerare şi faptul că poate voi pierde, dar asta este. Am intrat în horă, joc până la capăt. Trebuie să respectăm decizia oamenilor. Degeaba a fost Ponta aici, în Gorj, dacă nu a fost şi în altă parte. Prima greşeală a fost gestionarea votului în diaspora şi au mai fost şi altele”. Făsuescu se arată dezamăgit de rezultatul alegerilor: „Guvernul şi-a făcut datoria şi cred că ar trebui să rămână în continuare. Nu este vorba de regret, sunt doar foarte dezamăgit de rezultat”. 

Petroi: „Era chestiune de bun simţ să respectăm votul românilor“ 

image

Ilie Petroi, primarul comunei  Aninoasa, Ilie Petroi, care a plecat şi el de la PNL la PSD declară că nu regretă pasul făcut: „Nu regret nimic, era chestiune de bun simţ să respectăm votul românilor. Nu cred că va schimbat guvernul Ponta, vor conlucra pentru că nu au de ales, preşedintele este cu treaba lui, iar guvernul cu treaba lui. Ei trebuie să apere interesele cetăţenilor”, a declarat primarul Ilie Petroi.

Bârcă: „Ne supunem majorităţii, aşa este democraţia“. Ion Bârcă, primarul comunei Turburea, nu regretă trecerea de la PDL la PSD. Acesta spune că : „Nu regret că am trecut la PSD, pentru că eu nu mă regăseam în PDL, pentru că ştiu cât de murdari sunt oamenii de acolo. Eu nu am fost de acord cu tăieri de salarii şi pensii. Eu am luat peste 70% pentru fiecare candidat pe care l-am susţint . Am luat 73% pentru Ponta. Eu fac politica comunităţii pe care o reprezint. Fiecare om să se ducă la ce partid doreşte. Fiecare are dreptul să se exprime liber. Ne supunem majorităţii, aşa este democraţia. Nu se nimeresc nici sondajele. S-a greşit unde s-a greşit“. 

Şi primarul comunei Runcu, Adi Câmpeanu nu regretă trecerea la PSD: „În niciun caz nu regret. O singură părere de rău că nu a ieşit Victor Ponta preşedinte. Este important să se facă front comun pentru ca oamenii din România să fie mai mulţumiţi. Să se facă treabă în ţară, indiferent de cine este la putere. Dacă va veni un guvern PNL vom face tot ce ne stă în putinţă să aducem fonduri guvernamentale în comună“.

IALOMIŢA. Ce spun primarii lui Liviu Dragnea din Ialomiţa despre înfrângerea lui Victor Ponta la prezidenţiale: „N-avem ce comenta, a fost voinţa cetăţenilor”

În baza Ordonanţei iniţiată de Liviu Dragnea care a permis aleşilor locali să treacă de la un partid la altul, Partidul Social Democrat Ialomiţa a fost singura formaţiune care a câştigat de partea sa cei mai mulţi edili.

Trei dintre aceştia au obţinut în 2012 mandatele, în calitate de reprezentanţi ai Partidului Democrat Liberal, iar celălalt a candidat la locale susţinut de Partidul Naţional Liberal. Este vorba despre edilii: Marius Carpen, primar de Armăşeşti, Daniel Popa de la Bărcăneşti, Cristinel Lambru, din Gura Ialomiţei şi Dragomir Răducanu, de la Ciocârlia.

Vorbe de duh administrative. Om cu ştate vechi în administraţia locală ialomiţeană, Dragomir Răducanu, primarul de la Ciocârlia, spune că a trecut în barca Partidului Social Democrat Ialomiţa pentru binele localităţii. Până acum a primit doar promisiuni de la formaţiunea din care a făcut parte, însă acum speră ca măcar o parte din lucrurile care i-au fost promise să se concretizeze. Situaţia comunei pe care o conduce este similară celorlalte din judeţ. „A fost alegerea mea să trec la PSD. Am făcut-o pentru binele localităţii. Ne-au promis multe, sper să se ţină de cuvânt. Ne gândim la investiţii, dar n-avem cu se să le facem” susţine edilul de Ciocârlia.

Cât priveşte rezultatul alegerilor de duminică, primarul Dragomir Răducanu nu are ce să-şi reproşeze.
Consideră că înfrângerea suferită de Victor Ponta a fost decisă de întreg electoratul, chiar dacă la unica secţie de votare din localitatea sa Victor Ponta l-a înfrânt pe Klaus Iohannis cu 124 de voturi.
„A fost voinţa alegătorilor, eu n-am ce să-mi reproşez mie personal. Oamenii au venit şi au votat. N-am influenţat pe nimeni cu nimic, în niciun fel” precizează edilul.

Aceeaşi poziţie o are şi proaspătul său coleg de partid Marius Carpen, primarul comunei Armăşeşti. Trecut şi el în barca PSD-ului, acesta refuzat categoric să facă declaraţii cu privire la rezultatele votului. „Nu am ce să comentez. Sunt într-o şedinţă ne auzim într-o jumătate de oră” a precizat acesta.

ialomita 2

IAŞI. Cum a pierdut PSD judeţul Iaşi. Avansul de 0,67% al ACL a fost decis în trei comune cu primari traseişti, racolaţi la limită, la insistenţele lui Liviu Dragnea

Vicepremierul Liviu Dragnea a făcut cel puţin două vizite la Iaşi după emiterea de către guvernul Ponta, pe 26 iunie, a celebrei OUG 45/2014, actul legislativ care a permis migraţia primarului către alte partide înainte alegerilor prezindenţiale.

Prima vizită a vicepremierului a avut loc la nunta fiicei primarului Gheorghe Nichita, pe data de 28 septembrie. Senatorul PNL Varujan Vosganian a relatat atunci pe blogul personal că primarii PNL au fost chemaţi la negocieri chiar în restaurantul din Iaşi în care a avut loc nunta, "La Castel." A două "descălecare" a lui Dragnea la Iaşi a fost pe data de 14 octombrie, cu ocazia Sfintei Parascheva.

Deşi toţi liderii PSD importanţi s-au afişat pe podiumul festivităţii religioase, Dragnea a participat la o nouă întâlnire, extrem de discretă, cu primarii din opoziţie. Deşi analiştii politici locali considerau că PSD nu va reuşi să convingă mai mult de 10 primari, din cei 45 de edili PNL din Iaşi, la finalul negocierilor Dragnea a adunat 24 de edili în judeţul Iaşi.

Şeful de campanie al PSD a insistat mult pentru atragerea primarilor din comunele limitrofe municipiului Iaşi şi a reuşit să-şi atragă sprijinul a trei dintre cei mai influenţi membri PNL din judeţul Iaşi: Gheorghe Ştefurac, primarul comunei Holboca, Ştefan Timofte, primarul comunei Tomeşti, şi Gheorghe Cazacu, primarul comunei Bîrnova.

Localităţile, situate la graniţa sudică a municipiului Iaşi, au un bazin electoral însemnat şi sunt puternic influenţate de locuitorii oraşului capitală de judeţ, acolo unde scorul în favoarea ACL a fost de 60,16% – 39,83%. Liviu Dragnea a înţeles necesitatea controlării acestor localităţi, iar strategia de campanie a liderului PSD a dat roade în turul 1, când Tomeşti şi Holboca au înclinat în favoarea PSD, iar la Bîrnova, cei de la ACL s-au impus la limită.

Cu toate acestea, ACL s-a impus în judeţul Iaşi în turul 2, cu scorul de 50,66% – 49,33%. Diferenţa de voturi a fost de aproximativ 5.500, mai precis  207.223 voturi la 201.757 voturi.

PSD a pierdut, în total 20 dintre cele 98 de localităţi ale judeţului. Cel mai important, a pierdut în Tomeşti şi Holboca, acolo unde Dragnea a insistat să racoleze primarii PNL, la diferenţe de aproximativ 10%. În plus, Klaus Iohannis a fost ales la o diferenţă covârşitoare în municipiul Iaşi, acolo unde se concentrează aproape jumătate din voturile din judeţ, cu scorul de 60,16% – 39,83%.

Potrivit unor surse din mediul politic, mai mulţi primari şi consilieri locali care au dezertat la PSD ar fi încercat, în ultimele zile, să se reîntoarcă în sânul PNL Iaşi. Ştefurac şi Timofte, perdanţii grei ai PSD, foşti membri de vază ai PNL, vorbesc printre dinţi de alegerea făcută. "Nu regret că am trecut la PSD, pentru că motivul a fost altul. Nicăieri nu e bine, nicăieri nu curge lapte şi miere. Un primar face tot ce trebuie ca să-i fie bine comunităţii sale. Pe mine, PNL-ul nu m-a ajutat cu nimic timp de opt ani", a spus Ştefan Timofte, primarul PSD al comunei Tomeşti.

MARAMUREŞ. Primarii traseişti din Maramureş nu regretă că au schimbat partidul pentru un PSD care a pierdut alegerile prezidenţiale

Ordonanţa traseiştilor lui Dragnea a adus organizaţiei judeţene a PSD Maramureş nu mai puţin de 14 primari, 13 viceprimari, 78 de consilieri locali, dar şi un consilier judeţean. În total au profitat de această Ordonanţă 55 peste 100 de aleşi locali.

Această schimbare de partid înainte de alegeri nu a ajutat foarte mult la scorul obţinut de Victor Ponta la alegerile prezidenţiale. Candidatul PSD-UNPR-PC a pierdut alegerile în judeţ atât în primul tur, cât şi în turul al 2-lea. Cert este că primarii traseişti nu regretă pasul făcut. Unii dintre ei, întrebaţi fiind dacă s-ar mai întoarce în partidul din care au plecat înainte de alegeri, ţin să arate că “în politică să nu spui niciodată niciodată”.

“Nu e nicio problemă că o pierdut Ponta alegerile. O pierdut alegerile de prezidenţiale. Deocamdată Guvernul e altceva. Nu am de ce să regret că am schimbat partidul înainte de alegeri.  Ce nu am putut face pe vremea PDL-ului şi a USL-ului am făcut acum pe variant PSD. Dacă m-aş întoarce în partidul de unde am plecat? Nu se ştie. În politică să nu spui niciodată NU. Vom vedea. La noi scorul obţinut de Ponta e mult mai mare decât scorul obţinut pe ţară. Noi ajungem la un 40 de procente şi e bine”, a declarat, pentru Adevărul, primarul localităţii Sălsig.

“Decizia de a trece la PSD a fost luată de mine şi de echipa pe care o coordonez. Nu are de ce să îmi pară rău. Faptul că nu a câştigat Ponta ci Klaus Iohannis e un lucru cu totul altceva. Nu am de ce să regret pasul făcut pentru că nu m-a forţat nimeni. Am trecut la PSD de bună voie şi în cunoştinţă de cauză şi luând în calcul şi varianta că Victor Ponta s-ar putea să piardă alegerile. Noi am luat ambele variante în calcul, dar viaţa merge înainte. În viaţă câştigi, dar şi pierzi. Dacă am tras lozul necâştigător nu înseamnă că viaţa nu merge mai departe. La noi nu am avut organizaţie deloc, scorul obţinut de Ponta a fost foarte bun. Unii oameni au acceptat să aibă şi această opţiune. Nu a câştigat, e ceva normal, noi am avut şi partidele maghiare. Nu m-am gândit la variant în care să mă întorc în partidul de unde am plecat. Nu ştiu ce să vă spun”, a adăugat primarul localităţii Câmpulung la Tisa, Pop Valentin.

“Un scor normal obţinut de Ponta raportat la investiţiile pe care le avem în derulare. La faptul că vom face podul peste Someş, scorul reflect munca depusă de Guvernul Ponta pentru oraşul Ulmeni. S-au alocalt fonduri numeroase pentru Ulmeni, deci scorul e unul cât se poate de normal”, a menţionat Lucian Morar, primar UNPR de Maramureş.

MEHEDINŢI. Primarul Severinului nu regretă că a trecut la UNPR înainte de alegeri

Constantin Gherghe (foto mai jos), ca marea majoritate a primarilor din judeţul Mehedinţi, a trecut în barca puterii o dată cu ordonanţa „traseiştilor”, care a permis migraţia aleşilor locali fără ca aceştia să îşi piardă mandatul. Practic, după ce s-a tras linie, ACL Mehedinţi a mai rămas cu patru primari, la Strehaia, Devesel, Tâmna şi Izvorul Bîrzii. Acum când mulţi dintre primarii care s-au grăbit să se înscrie la PSD ori UNPR regretă pasul făcut, edilul şef al Severinului declară că nu are niciun regret în acest sens. 

„Nu regret acest pas, UNPR este un partid de echilibru, cu oameni adevăraţi, cu oameni de cuvânt, care urmăresc interesul naţional, UNPR este un factor de echilibru. De la început mi s-a părut o luptă echilibrată şi în orice competiţie ambii candidaţi au şanse de câştig, eu îl felicit pe învingător şi acum împreună cu guvernarea să punem umărul la bunul mers al acestei ţări”, ne-a declarat primarul Constantin Gherghe. Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin a intrat în luna octombrie a.c. în partidul lui Oprea la mai puţin de şase luni de la înscrierea sa (n.r. – 22 mai a.c.) în Fundaţia Mişcarea Populară.

primarul severinului

Primarul Constantin Gherghe, avocat de profesie, a fost membru al PSD Mehedinţi, iar în 2008 a părăsit rândurile PSD-ului şi a candidat pentru funcţia de primar al Severinului din partea Partidului Democrat Liberal Mehedinţi. În 2012, Gherghe a obţinut al doilea mandat de primar al Severinului, tot din partea PDL-ului, dar imediat după alegeri nu s-a sfiit să iasă la braţul preşedintelui PSD Mehedinţi, Adrian Duicu, şi să-şi declare public ataşamentul faţă de PSD.

Primarii au avut un rol covârşitor în obţinerea unui procent foarte bun pentru PSD în Mehedinţi, de 63,26, în nicio localitate din judeţ ACL nereuşind să obţină un scor peste PSD.

Cât priveşte o posibilă încercare de întoarcere a unor primari la partidele pe care le-au părăsit, vicepreşedintele PNL şi, totodată, preşedinte al organizaţiei judeţene PNL Mehedinţi, este extrem de ferm declarând răspicat că „aş vrea să dau un semnal foarte clar pentru cei care au plecat din PNL şi aici vreau să vă spun că am şi acceptul colegului meu Marius Bălu (n.r. preşedintele PDL Mehedinţi), cine a plecat, plecat rămâne, deci nu vom mai primi în PNL oameni care au plecat şi care au tras în acest moment ca să ne dea afară, să rupă PNL şi să scoată pe Ponta preşedinte”.

NEAMŢ. Primar din Neamţ trecut la PSD: „Eu nu sunt traseist. Când plec, plec acasă de tot”

Primarii comunelor Alexandru cel Bun, Borleşti şi Dămuc au obţinut scoruri neaşteptat de mici pentru Victor Ponta la alegerile din 16 noiembrie, deşi edilii schimbaseră barca politică la UNPR şi PSD cu câteva zile înainte de alegeri.

Primarul comunei Alexandru cel Bun, Ion Rotaru a trecut în ultimele zile permise de „Ordonanţa Dragnea” la UNPR, părăsind astfel PDL, formaţiune sub care a câştigat în 2012 alegerile locale, sub sigla alianţei electorale APEL (PDL+UNPR+PNŢCD). La turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 16 noiembrie, electoratul comunei condusă de Ion Rotaru a votat pro-Iohannis, scorul înregistrat fiind de 57,56% pentru candidatul ACL, şi doar 42,44% pentru Victor Ponta.

„Am în comună peste 1000 de tineri plecaţi în străinătate care le-au transmis părinţilor să voteze cu Iohannis. Nu mă aşteptam, cum nu se aştepta nimeni, cred eu, să iasă preşedinte candidatul ACL, dar e clar că Diaspora a înclinat balanţa. A contat poate şi aroganţa lui Ponta, era prea încrezut, prea gomos în dezbaterile televizate. Nu-l lăsa pe celălalt să vorbească, le ştia el pe toate”, explică rezultatul alegerilor Ion Rotaru.

Edilul comunei învecinate cu Piatra Neamţ, municipiu pe care Rotaru l-a condus opt ani la rând (1996-2004) spune că nu regretă că a trecut la UNPR, „pentru că pentru că e un partid la guvernare, şi mai ales, la guvernarea locală”. 

Din cariera politică a primarului Rotaru nu lipseşte aproape niciun partid. A intrat în politică pe uşa PDAR (partidul lui Victor Surdu), apoi a trecut pe la PSD, PD, din nou PSD, PRM, iar în 2012 a câştigat alegerile cu PDL.

„Nu regret că am venit la UNPR, mai ales că eu cu partidele mici am avut de câştigat fiind ales primar pe când eram la PDAR, PD şi PRM, în timp ce cu partidele mari, ca PSD m-am dus la vale. Înapoi oricum nu ne mai putem întoarce, pentru că PDL nu mai există, iar în marele PNL…Noi, primarii, suntem iar legaţi de glie, ca iobagii  ”, spune acum  Rotaru.

„Simt că oamenii nu mă mai ascultă”. Cea mai mare dezamăgire pentru PSD Neamţ, în privinţa primarilor care au venit prin „Ordonanţa Dragnea”, a produs-o Anton Covasan, ediul comunei Dămuc. Trecut la social-democraţi de la PDL, primarul nu a reuşit să-şi convingă electoratul că Victor Ponta e candidatul cel mai bun, iar Klaus Iohannis a câştigat la Dămuc cu 63,86%, în timp ce premierul a obţinut doar 36,14%.

„Nu m-am aşteptat ca Victor Ponta să piardă alegerile, mai ales după dezbaterile televizate, nici prin gând nu-mi

image

trecea. Dar asta este, am constat că apare o uzură între primar şi oameni şi asta îmi dă de gândit. Unii mi-au zis în faţă ceva, şi au votat invers”, explică scorul de la Dămuc primarul Covasan.

Nici el nu regretă că a trecut la PSD, mai ales că are promisiuni că va primi bani pentru a rezolva problemele comunei, cea mai mare fiind reabilitarea celui mai important drum care străbate localitatea.

„Am trecut la PSD pentru că am fost sprijinit, am primit şi bani, pentru mine asta contează. Nu regret, dar simt că nu mă mai vor oamenii, nu mă mai ascultă. Nu mă dau bătut încă. Eu nu sunt traseist, am fost doar la PDL, sunt la al doilea mandat consecutiv de primar”, mai spune Anton Covasan.

Semnalul pe care l-a primit edilul de la Dămuc îi dă însă acestuia de gândit şi nu exclude posibilitatea să se retragă din administraţie.

„O să fac un sondaj aproape de alegerile din 2016, şi dacă nu mă mai vor oamenii, eu îmi fac bagajele şi plec. Oamenii-s jagardele, lumea e suspicioasă, zice că furi, dare eu aduc bani de-acasă la primărie. Unii zic că m-am prostituat, dar eu m-am uitat la interesul oamenilor şi asta nu înţeleg ei. Nu mă mai mut la niciun partid, dacă plec, eu plec de tot”, încheie primarul Covasan.

„Merita să iasă Iohannis”. Vasile Iliuţă, primarul comunei Borleşti, a trecut de la PRM la UNPR, partenerul de alianţă al PSD, însă voturile din localitate au mers spre Klaus Iohannis (51,56%). Ediul nu se arată însă foarte surprins de acest scor, şi nu pune preţ pe procente, ci mai ales pe numărul de voturi ale celor doi candidaţi la prezidenţiale.

„Mă deranjează că se vorbeşte de procente, şi nu de numărul de voturi. La mine în comună au fost 1846 de voturi pentru Iohannis, şi 1734 pentru Ponta, diferenţa nu e aşa mare. Vorbim aici de Borleşti, comuna de pe locul III pe judeţ ca mărime a populaţiei, şi pe locul II ca număr de familii, după Săbăoani”.

Primarul Iliuţă are explicaţii şi pentru votul de duminică din comuna pe care o conduce. „Domnule, merita să iasă Iohannis, a fost exact cum trebuia să fie. E foarte bine să fie un echilibru. Eu am trecut la UNPR pentru un om, Culiţă Tărâţă, pe el îl respect şi de asta am trecut, nu pentru un partid. PRM-ul de fapt mai mult mi-a făcut rău decât m-a ajutat, eu candidam la primărie, şi Vadim se certa cu Zăvoranca la televizor”, spune primarul care a condus comuna de patru ori în ultimii 22 de ani. 

A început ca independent, apoi a trecut pe la PER,PNL, PDL, PRM, iar acum UNPR. „Doar la PNL am venit singur, de bună voie, dar ne-a dus Pinalti la PLD şi PDL şi ne-a făcut portocalii. Acum mai stau în UNPR doar pentru Culiţă Tărâţă, dar cred că tot pe dreapta o să revin”, mai spune primarul.   

„Dacă nici cu Klaus nu va fi bine, să aducem unul din Arabia Saudită”.Ediulul spune că a „citit” şi psihologia consătenilor la votul din 16 noiembrie. „Oamenii s-au săturat de anumite chestii, ei zic ca tine, dar fac ce ştiu ei că e mai bine. Simţeam că aşa va fi, dar nu-mi închipuiam că Iohannis va câştiga atât de devastator. Vreau să văd şi eu cum este cu Iohannis, dacă nici cu el nu va fi bine, ne ducem dracului şi ne mai rămâne să aducem pe cineva din Arabia Saudită”.

Cât despre traseismul politic, Iliuţă e radical: „Ordonanţa Dragnea e special făcută electoral, e o mizerie. Fraierii au plecat şi au luat-o în bot. Eu nu am de ce să fiu supărat, am adus pentru Ponta ca număr de voturi destule, comuna e pe locul 8 sau 9 din judeţ”. 

OLT. Primarii traseişti de la Olt nu se aşteptau să piardă Ponta, dar nici nu s-ar întoarce la partidele de unde au plecat

Înfrângerea candidatului PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, la alegerile prezidenţiale 2014, i-a luat prin surprindere pe primarii din judeţul Olt care şi-au părăsit partidele pe listele cărora au fost iniţial aleşi în favoarea PSD. La Olt, nu mai puţin de 22 de primari au trecut la PSD de la alte partide în perioada de “mercato” de dinaintea prezidenţialelor.

Primarii localităţilor din judeţul Olt care, înainte de alegeri, şi-au părăsit partidele pentru a trece la PSD, par a nu-şi fi revenit încă de pe urma rezultatului alegerilor prezidenţiale 2014 de duminică – 16 noiembrie. Edilii intervievaţi au mărturisit că nu se aşteptau ca adversarul lui Victor Ponta să câştige alegerile şi încă la diferenţa de scor oficializată de Biroul Electoral Central, mai ales că, la Olt, din nou, majoritatea celor care au votat – respectiv 64,77% -, au votat cu Ponta. În judeţul Olt, Iohannis l-a învins pe Ponta doar în patru localităţii dintre cele 112 câte numără judeţul. 

Dacă o parte dintre primarii menţionaţi au recunoscut că au plecat din partidele unde au fost aleşi iniţial crezând că le va fi mai bine la PSD, alţii - din contră, chiar s-au ruşinat cu partidele pe care le-au părăsit în favoarea PSD, cum este şi cazul edilului Florea Negrilă din comuna Băbiciu, ales pe listele PPDD în vara 2012. De asemenea, Gheorghe Ristea, primarul comunei Valea Mare, ales pe listele PDL în vara 2012 şi trecut la PSD cu puţin înainte de alegerile prezidenţiale, nu a vrut să recunoască, contactat telefonic fiind, nici măcar numele partidului al cărui membru este de câteva luni.

Ion Şofaru însă, primarul comunei Văleni, fost membru PNL, a mărturisit franc faptul că nu regretă părăsirea partidului pe listele căruia a fost ales în funcţie deoarece el a fost exclus din partid anul acesta înainte să apară Ordonanţa 55/2014, după ce şi-ar fi exprimat făţiş opţiunea pentru PSD şi programul USL: “Eu nu regret că, acum, sunt membru al PSD chiar dacă partidul a pierdut alegerile prezidenţiale deoarece eu am fost exclus dinainte din PNL, partidul pentru care am candidat la început, deci eu nu cred că sunt ca ceilalţi colegi ai mei care au schimbat direct partidele. Recunosc că mă încearcă un sentiment de regret deoarece dl. Ponta a pierdut alegerile, nu mă aşteptam la asta şi nu ştiu ce va fi de-acum. Dacă asta a fost decizia electoratului, noi nu putem decât să o respectăm. Aşa s-a vrut, asta este.Un lucru este clar pentru mine: eu la partidul din care am plecat nu mă mai întorc, mai ales cât timp este conducerea locală de acum”.

"Nu m-aş întoarce de unde am plecat". Ion Vasile, edilul comunei Voineasa, ales pe listele PPDD în 2012 şi trecut la PSD înainte de alegerile prezidenţiale 2014, spune că pierderea alegerilor de către partidul al cărui membru este acum a fost o surpriză totală: “Vă spun sincer că nu am crezut nicio secundă că Victor Ponta va pierde alegerile, le avea <în buzunar> – cum se spune. Oricum, nu regret că am plecat din PPDD şi am trecut la PSD, niciodată nu voi regreta treaba asta, indiferent ce, şi nici nu m-aş întoarce de unde am plecat, asta e clar. Nu ştiu ce va fi de-acum, dar de bine nu cred că va fi, însă noi mergem mai departe”.

Primarul comunei Găneasa, Dumitru Costea, este şi el unul dintre cei 22 de primari din judeţ care au trecut la PSD înainte de alegerile prezidenţiale: “Nu am niciun motiv să regret că am părăsit partidul unde am fost ales ca primar pentru a trece la PSD, chiar nu am de ce să regret, chiar dacă, iată, partidul şi candidatul nostru a pierdut alegerile acestea. Nu mă aşteptam la acest eşec şi ca mine sunt foarte mulţi din judeţ şi chiar din ţară – cred, dar aceasta este viaţa, trebuie să trecem peste greutăţi şi să continuăm”.

Aproape 65% din alegătorii olteni au votat cu Ponta. Nu în ultimul rând, primarul comunei Stoeneşti, Alexandru Damian, ales în vara 2012 din partea PPDD şi aflat la primul său mandat, nu regretă nici el părăsirea “partidului mov” în favoarea PSD şi spune că nici el nu s-ar mai întoarce de unde a plecat. Mărturiseşte că, la fel ca şi colegii săi, nu se aştepta ca Victor Ponta să piardă alegerile: “Nu cred că cineva cu capul pe umeri se aştepta ca dl. Ponta să piardă alegerile de o aşa manieră în faţa dlui Iohannis, a fost o surpriză pentru toţi – inclusiv pentru cei din PNL şi PDL, adică pentru ai lui, vorbesc serios. Dar asta este: când se supără societatea civilă, nu ai ce face. Noi sperăm să fie bine pentru toată lumea: acum chiar este un echilibru, adică avem un guvern de o culoare politică şi un preşedinte de o altă culoare; ar fi bine să intrăm şi noi în normalitatea la care visăm cu toţii. Sper să poată fiecare să-şi onoreze cu toţii promisiunile din campania electorală”.

Reamintim că, în judeţul Olt, s-a înregistrat o prezenţă la urne de 67,59%. Majoritatea celor care au votat au pus ştampila pe candidatul Stângii, Victor Ponta, ce a reprezentat uniunea PSD-UNPR-PC şi care şi-a adjudecat 64,77% din voturi, în vreme ce Klaus Iohannis (ACL) a obţinut 35,22% din sufragiile alegătorilor ce s-au prezentat la urne. Practic, Iohannis a câştigat în judeţul Olt doar patru localităţi dintre cele 112 din teritoriu: Crâmpoia, Urzica, Mihăeşti şi Vădăstriţa, toate fiind conduse de primari PNL.

PRAHOVA. 22 de primari din Prahova au profitat de “ordonanţa traseiştilor”. Perdant: “Voi continua să fac politica satului”

Potrivit unor date făcute publice de PSD Prahova la expirarea celor 45 de zile prevăzute de OUG 55/2015, 14 primari au trecut la PSD de la PNL, PDL, PP-DD şi Partidul Verde. O raportare oficială a Prefecturii Prahova, la finalul termenului de aplicare a OUG indică, însă, 12 primari care au trecut în barca PSD.

Primarii de oraşe care au trecut la PSD sunt din Azuga, Constantin Samson, ales în 2012 pe listele Partidului Verde, şi din Slănic, Daneluş Costea, fost edil PNL. Cifrele traseiştilor contabilizează şi alţi cinci primari care au trecut la UNPR, trei la PLR, unul la PIR şi un edil fost PDL care a devenit independent, din comuna Măgurele. Primarul de oraş care a trecut la UNPR este Dragoş Niţă (fost PDL), din Plopeni. Cei 22 de primari care au trecut la alt partid în termenul prevăzut de ordonanţă plasează Prahova în topul judeţelor cu cei mai mulţi edili “traseişti. ”

Electoratul nu a urmat primarul în toate cazurile. Schimbarea de partid a primarilor a adus voturi PSD în două dintre cele trei oraşe unde edilii au schimbat organizaţia politică. Astfel, Victor Ponta a scos la Slănic 56,59%, în timp ce Klaus Iohannis a obţinut 43,40%, iar la Plopeni, PSD a obţinut în contul candidatului său 51,75%, pe când Iohannis a obţinut 48,24%. În schimb, trecerea primarului Samson din Azuga la PSD nu a determinat şi o schimbare a opţiunilor electoratului. Victor Ponta a obţinut în staţiunea de pe Valea Prahovei 43,55%, pe când Klaus Iohannis a luat 56,44% din voturi.

“Voi face în continuare politica satului”. Trecerea la PSD a primarilor nu s-a regăsit întotdeauna în opţiunile electoratului nici în comune. În localitatea prahoveană Cosminele, de exemplu, în baza OUG 55/2014, primarul PNL Corneliu Anton a trecut la PSD înainte de elegeri. La al doilea tur de scrutin, însă, Klaus Iohannis a obţinut 55,64% din voturile alegătorilor din comună.

Regretă primarul schimbarea opţiunii politice? “Nu, nu regret absolut deloc. Pentru că, de când am trecut la PSD, s-a cunoscut ceva în comună, drumul care face legătura spre Câmpina şi alimentarea cu apă. Îmi pare rău că electoratul nu a înţeles asta, însă eu le respect votul. Explicaţia ar fi şi faptul că aproape jumătate din locuitori sunt plecaţi afară, şi cei rămaşi probabil că au fost influenţaţi în vot. Încă o dată nu regret, mi-ar părea însă rău ca primarii aşa zis-traseişti să fie marginalizaţi din cauza votului. Eu voi încerca să termin investiţiile pe care le-am propus locuitorilor şi să fac în continuare politica satului”.

Independent în “vremuri tulburi”. Cel mai inspirat primar din Prahova care a profitat de ordonanţă este Vasile Diaconu, din comuna Măgurele. Edilul a dat PDL pe statutul de independent, însă convingerile de dreapta au rămas puternice la alegerile prezidenţiale. În al doilea tur de scrutin, în comuna lui Vasile Diaconu, Victor Ponta a obţinut 43,02%, iar Iohannis 56,97%.

Primarul din Prahova explică şi de ce a ales să rămână independent.

vasile diaconu primar magurele prahova

“În primul rând, ţin să vă precizez că decizia pe care am luat-o vine în sprijinul locuitorilor comunei Măgurele. În perioada aceasta tulbure din punct de vedere politic, prefer să rămân independent. Consider că din această postură voi putea să pun în practică proiectele pe care le am şi care sunt pentru locuitorii comunei Măgurele. Cei care m-au ales şi-au dorit un primar care să facă ceva pentru ei şi au avut încredere în omul Vasile Diaconu, nu neapărat în partidul din care făcea parte. Sunt sigur că voi găsi înţelegere de la toate formaţiunile politice şi la consilierii locali care îmi sunt alături, pentru că mă cunosc şi ştiu că tot ceea ce vreau să fac este pentru comuna mea”, ne-a spus Vasile Diaconu, primarul comunei Măgurele (foto sus).

SĂLAJ. Primarii traseişti pun pierderea alegerilor de către Victor Ponta pe seama ”căpşunarilor” şi a maghiarilor

Doi dintre cei patru primari din Sălaj care au trecut, în baza Ordonanţei traseiştilor, la PSD, au reuşit să obţină, în comunele pe care le administrează, rezultate favorabile lui Victor Ponta. Ceilalţi doi primari traseişti au migrat degeaba, nereuşind să aducă voturi suficiente pentru noul partid.

În termenul de graţie oferit de Ordonanţa 55/2014, cunoscută şi ca ”Ordonanţa traseiştilor” sau ”Ordonanţa lui Dragnea”, patru primari au trecut la PSD. Este vorba despre primarii PP-DD din Buciumi şi Horoatu Crasnei, Ioan Eugen Lazăr şi Florian Sur, primarul PNL Ioan Eugen Terec din Creaca şi primarul PDL Augustin Sabou din Lozna. Doar doi dintre aceştia au reuşit să-i aducă lui Victo Ponta victoria în comunele pe care le administrează, şi anume primarii din Creaca şi Lozna, la diferenţe mai mici, însă, de o sută de voturi.

La Horoatu Crasnei, deşi primarul Florian Sur a trecut înainte de alegeri de la PP-DD la PSD, a câştigat detaşat Klaus Iohannis, cu 844 de voturi la 533. Primarul traseist pune acest rezultat pe seama etnicilor maghiari din centrul de comună, dar şi a numărului mare de tineri plecaţi în străinătate, care şi-au pus părinţii rămaşi acasă să voteze candidatul ACL.
”Maghiarii au votat toţi cu Iohannis. Şi avem 220 cu drept de vot. Şi avem şi foarte mulţi copii plecaţi la muncă în străinătate, care le-au spus părinţilor să voteze cu Iohannis”, explică edilul.

În ciuda înfrângerii lui Victor Ponta în cursa prezidenţială, primarul Florian Sur spune că nu regretă că a trecut la PSD, întrucât apartenenţa anterioară la PP-DD nu îi aducea niciun avantaj nici lui, nici comunităţii. ”O să pot ajuta comunitatea şi de acum înainte. Ce rezolvam dacă stăteam în continuare la PP-DD?”, punctează el.

Din partidul lui Corneliu Coposu, în cel al lui Iliescu. Florian Sur nu a schimbat, acum, pentru prima oară, formaţiunea politică. El a fost până în 2012 membru al PNŢCD Sălaj. El a vrut, atunci, să candideze din partea ţărăniştilor pentru fotoliul de primar al comunei, dar a renunţat în momentul în care a apărut şi un al pretendent la candidatură din partea aceluiaşi partid. A fost momentul în care s-a înscris în PP-DD, câştigând alegerile din partea formaţiunii lui Dan Diaconescu.

„Flexibilitatea” primarului comunei Creaca. Şi primarul comunei Creaca, Ioan Eugen Terec, dovedeşte o flexibilitate politică deosebită. În 2008 ajungea primar ca membru PDL, pentru ca în 2012, cu câteva zile înainte de depunerea candidaturilor pentru alegerile locale, să treacă, subit, la PNL. După doi ani de mandat ca şi primar liberal, a făcut, odată cu Ordonanţa 55, pasul către PSD, un pas, de altfel, previzibil cu multă vreme înainte de producerea lui.
”Eu nu am intrat în politică pentru doctrina unui partid sau altul. Am intrat să fac ceva pentru comunitate, iar acest ajutor vine din scrierea proiectelor europene. Restul lucrurilor sunt relative”, declară primarul.
Întrebat dacă regretă trecerea la PSD, Terec neagă vreun asemenea sentiment: ”Mie nu-mi pare rău pentru nimic din ceea ce fac. Îmi asum în totalitate alegerile”, spune el.

În comuna Creaca, 823 de voturi au fost în favoarea lui Victor Ponta, iar 746 au fost pentru Klaus Iohannis. Numărul, totuşi, destul de mare de voturi adunate de candidatul ACL în comuna sa este justificat de Terec prin munca de convingere a celor plecaţi la muncă în străinătate. ”Am vorbit cu cetăţeni care mi-au spus că au fost sunaţi de copii, care l-au spus să voteze cu Iohannis”, precizează el.

SATU MARE. Care este preţul trădării de la sate. Mii de voturi s-au întors împotriva primarilor traseişti din Satu Mare. Grigore Pop: "votul pentru preşedinte este personal"

Dacă în unele judeţe ale ţării rezultatele din al doilea tur al alegerilor prezidenţiale pun în lumină şi eficacitatea traseismului politic la capitolul voturi câştigate în urma transferului de primari din perioada de mercato stabilită de premierul-candidat Victor Ponta prin ordonanţa traseiştilor, la Satu Mare lucrurile nu stau chiar aşa.

Deşi şase primari în frunte cu şeful CJ Satu Mare au profitat de ordonanţa traseismului şi au ales să lase PNL în pofida PLR-ului înainte de alegeri, iar alţi doi primari au ales să treacă la PSD, Victor Ponta a pierdut alegerile în Satu Mare la 30 de procente diferenţă faţă de contracandidatul său. Singurii care au reuşit să obţină un scor mai mare pentru Victor Ponta în comunele pe care le conduc sunt Florinel Andreica din Crucişor (traseist PLR)  şi cei doi primari care au trecut la PSD, Mariana Avorniciţii şi Simion Ardelean din Terebeşti şi Homoroade.

Cel mai spectaculos scor l-a avut comuna Târşolţ, unde primar e tocmai Grigore Pop, care a schimbat tabăra spre cea a PLR. Degeaba, pentru că unde Iohannis a obţinut 74% din voturi. Edilul explică că în comuna lui de vreo 25 de ani încoace oamenii au votat la alegerile prezidenţiale candidatul de dreapta şi că situaţia de pe plan local este foarte diferită de cea pe plan naţional.

“La noi, la Târşolţ, oamenii sunt plecaţi dincolo, majoritatea. De vreo 25 de ani au votat mereu un preeşdinte de dreapta. Aici putem să vedem diferenţa de pe plan local. Votul la preşedenţie este unul personal, sentimental”, explică primarul Grigore Pop.

Întrebat de ce a schimbat tabăra politică dacă era conştient de această situaţie, primarul a spus că aşa a fost situaţia la acel moment şi că asta a fost decizia de la judeţ. “Nu mă bazez eu pe partid. Dacă nu-mi fac eu treaba, nu mi-o face nimeni. Eu rămân de dreapta oricum. Am fost singurul om de dreapta din Oaş, pe vremea lui Năstase”, mai a spus primarul.

O dată cu ordonanţa traseismului, cele mai spectaculoase mişcări politice au avut loc în judeţul Satu Mare, după ce fostul ministru liberal al Transporturilor Ovidiu Silaghi, membru marcant al PNL, a candidat la alegerile parlamentare din partea PSD, apoi a trecut la PLR. Fostul ministru a reuşit racolarea şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef în PLR şi apoi a viceprimarului municipiului Satu Mare, Marcela Papici.

Ba mai mult, PLR are în plus faţă de perioada de dinaintea migraţiei sase primari, cinci viceprimari şi patru consilieri judeţeni. Primarii sunt Florinel Andreica- Crucişor, Aurel Bojan- Bogdand, Marius Roca-Căuaş, Marinel Santău- Santău, Mihai Gătina- Doba, Grigore Pop- Târşolţ,viceprimarii: Ionuţ Sarca-Odoreu, Ervin David- Urziceni, Vasile Manta- Andride, Ioan Cicio- Negreşti Oaş şi Gheorghe Barbul- Pomi. Au mai trecut de la PNL la PLR şi consilierii judeţeni Ana Maria Maruşca, Pinter Joszef, Gheorghe Rişcău şi Mihai Rusu de la PP-DD.

Dacă partidul lui Tăriceanu a reuşit să racoleze un număr impresionant de liberali în cele 45 de zile, PSD Satu Mare stă şi mai bine la acest capitol. Ei au racolatdoi primari, patru viceprimari şi alţi 36 de consilieri care au ales în perioada de migraţie să shimbe tabăra PDL sau PNL cu cea a PSD.  Cei doi primari care au părăsit PDL sunt Mariana Avorniciţii şi Simion Ardelean din Terebeşti şi Homoroade.

Viceprimarii care, la fel, au trecut la PSD sunt Ionuţ Tătar din Homoroade, Tibor Balog din Acâş, Dumitru Tămăşan din Socond şi Gavril Şimon din Pomi. Acestora li se mai adaugă alţi 36 de consilieri locali aleşi pe alte liste. Să nu uităm de consilierul judeţean Alexandru Horvat, care a schimbat tabăra PP DD pentru PSD. Singurii primari din judeţ care au ales să schimbe tabăra pentru cea a PSD, Mariana Avorniciţii, primar al comunei Terebeşti şi Simion Ardelean, primarul din Homoroade, au reuşit să influenţeze decizia cetăţenilor. Astfel că la Terebeşti scorul a fost 59% pentru Victor Ponta şi 40% pentru Iohannis. La fel şi la Homoroade unde Ponta a obţinut 57, 42% din voturi.

În schimb, primarii care au trecut la PLR au pierdut la ei în comune. Singurul care a obţinut mai multe voturi pentru candidatul PSD este primarul Florinel Andreica din Crucişor , unde scorul a fost 56% pentru Ponta.

TELEORMAN. Ponta votat la Beiu , satul în care s-a plimbat cu barca, cu 75%. Primăriţă trecută la PSD spune că nu regretă mişcarea, deşi digul promis nu e nici acum terminat

Victor Viorel Ponta ar fi fost preşedintele României, dacă  în ţară s-ar fi votat precum la Beiu, comuna în care premierul s-a plimbat cu barca pe uliţele inundate şi în care care primăriţa a trecut la PSD. Victor Ponta a fost votat masiv cu procente de 60-80% în toate comunele din Teleorman în care primarii au migrat către PSD.

Trecerea primăriţiei de la Ştorobăneasa la PSD şi demararea lucrărilor la digul aşteptat de 20 de ani au fost argumente suficiente pentru ca locuitorii de aici să voteze masiv candidatul Alianţei PSD-UNPR-PC. Ponta a obţinut la Ştorobăneasa comuna din care face parte satul Beiu 75% dintre sufragii în cel de-al doilea tur, după ce fusese votat şi în primul tur cu un procent de peste 50%. Explicaţia scorului e simplă şi are de-a face cu ordonanţa 55 : primăriţa de la Ştorobăneasa a trecut la PSD, după apariţia ordonanţei 55 şi voturile localnicilor s-au dus după ea. 

”Nu pot spune că regret”. Sătenii din Beiu l-au văzut pe Ponta de două ori anul acesta chiar pe uliţele satului lor. Premierul Victor Ponta şi

ioana magereanu

vicepremierul Liviu Dragnea au poposit la Beiu în primăvară şi s-au plimbat cu barca pe uliţele inundate ale satului. Imaginile au făcut înconjurul întregii ţări şi satul a ajuns celebru peste noapte.  Ponta le-a promis atunci localnicilor că va demara construcţia unui digul de apărare pe râul Teleormanul şi că investiţia va fi gata până la finalul lunii august. La data promisă Ponta a revenit în mijlocul sătenilor de la Beiu pentru a marca ”simbolic” inaugurarea. În realitate, lucrările nu sunt încheiate nici acum.  

Pentru săteni, trecerea primăriţei Ioana Magereanu la PSD, începerea construcţiei digului şi  prezenţa utilajelor pe malul râului au fost motive suficiente pentru a-l vota masiv pe Victor Ponta, chiar dacă promisiunile acestuia au fost doar parţial respectate.

Primarul comunei spune că nu regretă trecerea la PSD . ”Nu pot spune că regret. Până la urmă noi reprezentăm o comunitate. Important este să fim alături de oameni, indiferent cine este la guvernare”, spune Ioana Magereanu.

Digul de la Beiu promis de Ponta nu e gata nici acum. Cât priveşte digul promis de Ponta, teoretic, inaugurat în august, practic, nefinalizat nici în noiembrie, primăriţa spune că lucrarea este aproape gata:  ”Mai sunt nişte finisaje, un dig de consolidare. Se lucrează. Eu cred că termină săptămâna viitoare”.

Pentru digul  inaugurat la sfârşitul lunii august,  procesul-verbal de recepţie a lucrării nu s-a făcut nici acum,  deoarece nu sunt toate lucrările gata. Utilajele lucrează în continuare pe malul râului, la aproape trei luni de cânt Ponta a trecut prin Beiu ca să marcheze inaugurarea. 

În Teleorman, primarii migraţi la PSD şi-au făcut datoria. În urma apariţiei şi aplicării OUG 55, în PSD Teleorman au intrat cu acte în regulă 104 consilieri locali, 23 de consilieri locali supleanţi, doi consilieri judeţeni , un consilier municipal de la Turnu Măgurele, 18 primari şi 14 viceprimari.

Primarii care au ales să treacă la PSD  au adus voturi importante la alegeri prezidenţiale în favoarea lui Victor Ponta : Vlad Ion-Băbăiţa (80%), Grigore Aurelian-Beuca (64%), Răboj Daniel-Bragadiru 80,3%), Burcea Florentin-Bujoreni (68,9%), Niţu George Valentin-Călmăţuiu (76,7%) , Peţa Viorel-Conţeşti (81%) ,  Iancu Adrian Constantin-Crevenicu (67%), Lică Iulian-Crângeni (72%) ,  Mănica Ion-Dobroteşti (64%), Costică Doncea-Dracea (76,8%), Glonţ Ion-Drăcşănei (71%), Cernea George-Găleteni (73%), Dincă Ion-Poeni (60%), Briceag Stan-Răsmireşti (70,9%),Ioana Magereanu-Ştorobăneasa( 75%), Badea Iulian-Poroschia (70,3%), Cioacă Ion-Rădoieşti (81,9%),Moise Alexandru-Stejaru (68,5%). Din cei 18 primari, 7 au plecat de la PNL, 10 de la PDL şi 1 de la PPDD.

Victor Ponta a obţinut în Teleorman un procent de 63%, pe care nu l-ar fi atins fără sprijinul primarilor migratori.

TIMIŞ. Primar de oraş care a schimbat două partide în doi ani şi s-a „ţepuit” cu ordonanţa traseiştilor: „Regret că am intrat în politică”

Ordonanţa care a permis migrarea aleşilor locali de la un partid la altul fără pierderea mandatului a provocat în Timiş 10 transferuri de primari către PSD: doi de la PP-DD, cinci de la PD-L şi trei de la PNL. Unul din primarii care putea să sărbătorească acum alături de colegii săi din PNL victoria lui Klaus Iohannis, dar s-a mutat la PSD este primarul din Coşteiu, Petru Carebia.

Primarul, un traseist de profesie, trecând prin PC, PNL şi PSD, susţine că nu îi pare rău de ultima alegere pe care a făcut-o. Carebia declară că a trecut la PSD, sperând că o să primească fonduri în localitate, cu toate că nu a primit vreo promisiune în acest sens şi nici nu a cerut garanţii. „Aici am fost chemat. Nu mi s-a promis. Am fost întrebat cam ce aş vrea şi am spus că vreau să fac ceva în comună atunci când va fi vremea mea. Eu am trecut ca om, cunoscându-mă cu preşedintele Consiliului Judeţean (n.r. preşedintele PSD Titu Bojin)”, a declarat Petru Carebia.

Un alt motiv pentru care liberalul a devenit peste noapte social-democrat este...Crin Antonescu. „În momentul în care s-a rupt USL-ul m-a deranjat faptul că Antonescu a luat decizii fără să ţină cont şi de noi de pălmaşi. Un exemplu ar fi ieşirea de la guvernare. Din PSD nu mă mai duc niciunde. Mă duc acasă să mă odihnesc”, a mai punctat Carebia.

Referitor la alegereile de duminică, trecerea lui Carebia de la PNL la PSD nu a contat, Ponta obţinând 725 de voturi în timp ce Iohannis a fost votat de 1.250 dintre alegători. „Nu pot să îmi explic. Într-o săptămână, nu numai la mine la Coştei, peste tot, s-a întors lumea cu susul în jos. În 2012, au votat 75 la sută să schimbe sistemul şi acuma pun acelaşi sistem”, a mai declarat Carebia. În ciuda rezultatului obţinut de primarul PSD în Coşteiu, acesta spune că nu este supărat pe oameni. „Am stat cu ei de vorbă. Nu pot să mă supăr pentru că mâine-poimâine mergem să le cerem iarăşi votul. Ştiţi cum o zis unul. Votul lui Bulă şi al lui Einstein sunt egale”, a mai spus Carebia.

„Îmi pare rău că am intrat în politică”. Un alt primar care a pariat pe PSD înaintea alegerilor prezidenţiale este primarul din Recaş, Pavel Teodor. Inginer viticol de profesie, primarul din Recaş a reuşit performanţa ca în doi ani de când este în politică să schimbe deja două partide, trecând de la PNL la PSD. Nu îi pare rău de decizia pe care a luat-o, dar spune că îi pare rău că a intrat în politică. „Rezultatul (n.r. alegerilor prezidenţiale) este surprinzător pentru mine, dar ţinând cont că mobilizarea a fost una deosebită nu mai avem ce face. Nu îmi pare rău. Eu sunt în politică de doi ani, am făcut cu convingerea că am făcut-o pentru comunitate. Îmi asum. Nu mă mai întorc înapoi. Dacă o să mai candidez la primărie, o să candidez independent. Regret că am intrat în politică”, a declarat Pavel Teodor (foto www.primariarecas.ro).

image

Primar popular prin vot, PSD-ist prin definiţie. Una din puţinele localităţi din Timiş în care Victor Ponta a obţinut mai multe voturi decât Klaus Iohannis este Curtea, localitate situată în estul judeţului. Primarul de aici, Mircea Grecu, susţine nu a fost nevoie să facă nimic pentru a-i convinge pe oameni să voteze cu Ponta, aceştia fiind PSD-işti înrăiţi. „Nu a trebuit să-i mobilizez că aici oamenii sunt bătrâni, sunt pensionari şi sunt cu PSD-ul decât se ştiu. Munca mea nu a fost extraordinară. În plus bătrânii încă mai au naţionalismul îi ei şi au zis: cât o fi de rău, dar să fie român de-al meu”, a spus primarul din Curtea.

Întrebat ce l-a determinat, totuşi, să treacă de la PP-DD la PSD, Mircea Grecu a declarat că s-a săturat de minciunile lui Dan Diaconescu. „Cum poţi să mai stai într-un partid mort, care a ajuns de la 15 la sută la doi la sută fără să treacă printr-o guvernare? În plus, liderul de partid, Dan Diaconescu, m-a dezamăgit foarte tare prin tot ce a spus şi prin minciunile propagate la televizor”, a mai declarat primarul care explică şi motivele pentru care a ales PSD-ul atunci când a plecat din PP-DD. „Mă reprezintă. Eu sunt o persoană săracă şi partidele sociale sunt partidele oamenilor săraci, iar partidele de dreapta sunt partidele oamenilor bogaţi”, a punctat primarul care nu regretă niciun moment trecerea de la PP-DD la PSD.

VASLUI. Ce spun primarii traseişti din localităţile vasluiene. Cum a influenţat votul alegătorilor aderarea lor la PSD chiar înainte de alegeri

În judeţul Vaslui, 59,70% dintre alegători au votat cu Victor Ponta. Primarii traseişti care s-a înregiumentat în PSD chiar înainte de alegeri, profitând de ordonanţa lui Dragnea, nu au influenţat vizibil opţiunea alegătorilor. Unul din cele mai bune rezultate din judeţ pentru candidatul Victor Ponta s-a înregistrat în oraşul Murgeni, una din puţinele comunităţi vasluiene care în ultimii 10-15 ani a votat numai cu dreapta.

La alegerile prezidenţiale din 2014 cetăţenii cu drept de vot din Murgeni şi-au schimbat radical opţiunea şi cei mai mulţi au votat cu Victor Ponta. 1950 de voturi (67%) s-au îndreptat către Ponta şi doar 930 de voturi către Klaus Iohannis.

Primarul de Murgeni, Ioan Buta, după primul tur, era sigur că va ieşi preşedinte Victor Ponta şi se mândrea că a reuşit să întoarcă voturile de la drepta la stânga prin aderarea sa la PSD în defavoarea PPDD. După rezultatul final, şi-a revizuit atitudinea: “Nu-mi pare rău că am trecut la PSD, oricum am renunţat la un partid care şi-a schimbat conducerea, la nivel de judeţ, de vreo cinci-şase ori în ultimii doi ani. Nu sunt îndoctrinat şi am în spate convingeri de dreapta, am convingeri pentru o doctrină comunitară, adică să fac lucruri bune pentru comunitate. Cetăţenii votează omul, nu partidul. Când faci alianţe contra naturii, uneşti partide de dreapta cu partide de stânga, oamenii nu mai au încredere în politicieni şi în doctrine. Eu îmi pun speranţe în viitorul preşedinte Klaus Iohannis. Cred că votul românilor este rezultatul adevăratei democraţii”. Ioan Buta a testat de-a lungul carierei politice mai multe partide. În 1992 a fondat organizaţia PNL Murgeni şi a activat ca membru al acestui partid până în 2004. Ulterior s-a înscris în PNG, apoi, în 2012 a candidat ca membru PPDD.

image

Puieşti: “Aş deveni independent” . În comuna Puieşti, Victor Ponta a fosta ales de localnici cu 70% din voturi. Primarul Costel Moraru a renunţat la PNL în favoarea PSD chiar înainte de alegerile prezidenţiale. Deşi la nivel local a scos un procent foarte bun pentru partidul pe care l-a îmbrăţişat recent, Costel Moraru regretă alegerea: “Majoritatea puieştenilor nu au ştiut că am trecut la PSD, nu cred că opţiunea mea a influenţat votul lor. Având în vedere că PSD e la conducerea judeţului, nu ar trebui să am regerete că am trecut de partea lor. Dacă ar fi să dau timpul înapoi, aş deveni independent”.
Edilul de Puieşti a trecut de-a lungul timpului prin mai multe partide. În 2008 a candidat la Primăria Puieşti ca membru al PNDC, în 2012, când s-a format USL, a decis să treacă la PNL iar din octombrie 2014 a optat pentru PSD.

costel moraru primar puiesti

Iveşti: trădătorul fără vină

Nistor Dumitrache (credit foto: Nistor Dumitrache. Primarul de Iveşti şi Ana Birchall - deputat Zorleni), primarul comunei vasluiene Iveşti, nu se consideră un traseist deşi, chiar înainte de alegerile prezidenţiale a renunţat la PNL şi a intrat în PSD:

nistor dumitrache si ana birchall

“Am candidat cu USL, am rămas în USL. Electoratul meu a fost USL-ist şi i-am trădat, am rămas USL-ist”.
Electoratul “USL-ist” din Iveşti a  votat cu Victor Ponta în proporţie de 59,4% şi restul, de 40,6% cu Klaus Iohannis.

VÂLCEA. Primarii vâlceni care au migrat la PSD: „Victor Ponta să stea în banca lui, important e ca PSD să rămână la guvernare”

Primarii din judeţul Vâlcea care au migrat la PSD înainte de alegerile prezidenţiale spun că nu regretă pasul făcut, ba chiar se felicită că au părăsit PNL. Aleşii locali spun că nu contează cine e preşedinte atâta timp cât fondurile sunt repartizate de guvern.

Primarul Gheorghe Staiu din comuna Şuşani se numără printre aleşii locali din judeţ care au trecut la PSD. Deşi de-a lungul anilor a fost membru al mai multor partide, primarul se bucură de susţinerea locuitorilor din Şuşani. Pentru că Gheorghe Staiu este acum membru PSD, aproape 70 %  din localnici au votat cu Victor Ponta.

„Am obţinut un scor electoral de 67,04 % pentru Victor Ponta. După câte văd eu, electoratul din comună se cam dă după primar. Când am ajuns eu primar, era PSD la guvernare apoi, când am trecut la PDL, s-au dat cu PDL. Când am trecut la PNL s-au „îngălbenit” iar, acum, s-au dat iar cu PSD, cu mine. Oamenii puteau să mă taxeze pe mine dacă erau nemulţumiţi ”, declară primarul Gheorghe Staiu. 

Alesul local nu regretă decizia politică luată înainte de alegeri chiar dacă Victor Ponta a ratat şansa de a fi preşedintele României. 

„De ce să regretăm? Suntem bărbaţi, mergem înainte. Vom merge înainte, nu facem un capăt de ţară din faptul că Iohannis a câştigat alegerile. Sperăm ca cei de la Putere să evite războaiele, să fie şi la noi linişte, că nu se poate să fie chiar aşa de blestemată ţara asta”, mai spune Gheorghe Staiu. 

Nici primarul comunei Berislăveşti, Ion Buşagă, nu are regretă că a plecat din PNL. Alesul local spune că important e ca PSD să rămână la guvernare.

 „Nu regret că am trecut la PSD, nu am de ce să regret. Chiar am o satisfacţie că am plecat de la PNL pentru că, în timpul cât am fost membru PNL, eu n-am primit un leu pentru comună.  Am obţinut un scor electoral bun pentru Victor Ponta: 48.15 %. Victor Ponta să stea în banca lui, banii sunt la Guvern şi important e ca PSD să rămână la Guvernare. Cum am stat cu Băsescu preşedinte, putem sta şi cu Iohannis”, spune şi primarul Buşagă. 

PNL Vâlcea a pierdut şase primari după emiterea ordonanţei care le-a permis aleşilor locali să migreze la un alt partid. 

VRANCEA. Primari migratori din Vrancea, despre alegerile prezidenţiale: „Este un rezultat care ne pune la respect, dar nu regretăm nimic”

Vrancea are 73 de primari, din care cinci sunt primari de oraşe şi 69 conduc comune.  Înainte Ordonanţei migratorilor, PSD avea primari în 51 de unităţi teritorial administrative. În ultima zi de viaţă a Ordonanţei 55, numărul primarilor PSD a crescut la 58, asta după ce şase edili de comune şi unul de la oraş au trecut în barca puterii. Acest lucru s-a întâmplat  după o şedinţă de Consiliu Judeţean în care Marian Oprişan, preşedintele CJ şi al PSD Vrancea, a alocat fonduri de  la Guvern, doar pe criterii politice. Cei şapte primari foşti PNL-PDL sunt edilii comunelor Băleşti - Stancu Bălescu (PNL), Reghiu - Macovei Răduţă (PNL), Mera - Ion Sticlaru (PNL), Broşteni - Ion Alanei (PNL), Bordeşti - Gheorghe Tătaru (PDL), Gura Caliţei - Nicolae Ţandără (PDL), dar şi primarul oraşului Mărăşeşti - Valerică Chitic (PNL).

După alegerile de duminică, aceştia spun că nu regretă pasul făcut, dar că semnalul dat de electorat trebuie luat în serios.

„Cred că este un rezultat care ne pune la respect prin natura rezultatelor, să credem mai mult că oamenii s-au maturizat, că societatea este sănătoasă şi trebuie să învăţăm din aceste rezultate. Nu regret că am făcut pasul la PSD, pentru că am găsit sprijin şi am câteva proiecte la nivelul comunităţii pe care vreau să le rezolv, iar latura politică este mai puţin importantă”, ne-a declarat Neculai Ţandără, primarul comunei Gura Caliţei, ales pentru prima dată în funcţia de edil în 2012, pe listele PDL.

În aceeaşi idee este şi primarul comunei Broşteni, Ion Alanei, care a trecut de la PNL la PSD.

vrancea

„Nu pot aprecia eu rezultatul alegerilor prezidenţiale, a fost voinţa poporului, dar nu regret pasul făcut, pentru că astea au fost condiţiile de la acea vreme. Să nu uităm că eu am fost viceprimar PSD 16 ani la Broşteni iar în 2012 am candidat primar din partea PNL datorită USL-ului. Eu îmi respect comunitatea care m-a ales, deci la primărie trebuie să fiu moaşa comunală, iar politica pe locul doi”, ne-a spus şi Ion Alanei.

Unul dintre primarii care au surprins plin plecarea sa la PSD prin ordonanţa migratorilor este edilul comunei Băleşti, Stancu Bălescu, recunoscut pentru convingerile sale de dreapta, 24 de ani activând doar în PNŢCD şi PNL. Acesta spune că Ordonanţa 55 a fost doar o portiţă pentru el de a pleca din PNL, dezamăgit fiind de ruperea USL.

„Eu din primăvară mi-am dat demisia din conducerea PNL, pentru că nu am fost de acord cu apropierea de PDL. Nu regret nimic din ceea ce am făcut şi chiar la momentul când discutăm lucrăm, am drumuri în reparaţii, am şcoala care se reabilitează. Rezultatul alegerilor prezidenţiale este unul normal”, ne-a spus şi primarul Bălescu. 

vrancea

De altfel, toţi primarii migratori din Vrancea au reuşit să-şi facă datoria faţă de PSD şi au câştigat alegerile pentru Victor Ponta.

Cei şapte primari „migratori” au reuşit să-i aducă ca zestre lui Ponta 8157 de voturi, din care aproape jumătate numai în Mărăşeşti.

Mai puteţi citi:

Aroganţele baronilor PSD: „deştepţii” care l-au votat pe Iohannis sunt „manelişti“, „cocalari“ şi manipulaţi pe Facebook. Diaspora să aducă investitori

Mazăre şi-a descoperit rude nemţeşti. Mătuşa Hedda şi vărul Mişi, invocaţi la două zile după victoria lui Iohannis

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite