Politică

articolul anterior articolul urmator

Alegeri prezidenţiale 2014. Cine sunt purtătorii de vorbe ai candidaţilor

9
30 Sep 2014 20:21:04
Autor: Alina Boghiceanu, Iulia Marin
Dan Şova, Gabriela Firea, Alina Gorghiu şi Graţiela Gavrilescu FOTO Adevărul
Dan Şova, Gabriela Firea, Alina Gorghiu şi Graţiela Gavrilescu FOTO Adevărul

Dan Şova, Gabriela Firea, Alina Gorghiu şi Graţiela Gavrilescu sunt purtătorii de cuvânt ai candidaţilor pentru Cotroceni. Comunicatorii se vor duela în declaraţii pentru a-şi apăra prezidenţiabilii.

Rolul unui purtător de cuvânt în campania prezidenţială este la fel de important ca şi cel al strategului sau al candidatului, cât timp se respectă agenda stabilită de şefii de campanie, susţin specialiştii în comunicare politică. „Existenţa unui astfel de om e importantă mai ales pentru candidaţii care pornesc cu prima şansă, cei care sunt mereu în centrul atenţiei şi despre care se scriu vrute şi nevrute“, a declarat pentru „Adevărul“ Adi Zăbavă, specialist în comunicare politică. 

Pe lângă anunţurile oficiale de campanie, purtătorul de cuvânt ar trebui să aibă un punct de vedere în situaţia în care prezenţa candidatului nu e necesară sau nu este oportună şi, în plus, este primul om care ar trebui să reacţioneaze când apare o informaţie nouă în mass-media.

Ponta: „Am colegi care pot să atace“

Pe 21 septembrie, a doua zi după lansarea oficială a candidaturii, premierul Victor Ponta a declarat că la atacurile din campania electorală vor răspunde colegii săi, întrucât el se va concentra pe programul prezidenţial. „La atacurile pe care le voi primi din partea contracandidaţilor sau a susţinătorilor contracandidaţilor, din fericire am foarte mulţi colegi care pot să răspundă şi care pot să pareze şi pot să atace la rândul lor. Eu îmi văd de programul meu prezidenţial”, a afirmat Ponta. 

PSD a decis să intre în lupta pentru Cotroceni cu doi purtători de cuvânt: Dan Şova, actualul purtător de cuvânt al PSD, şi Gabriela Firea, vicepreşedinte şi lider al PSD Ilfov.

„Cred că e un titlu de onoare să fii purtător de cuvânt al campaniei prezidenţiale. Lângă Firea, uzurpatorul sunt eu. Pentru campania care va urma ar fi nevoie să fie cinci purtători de cuvânt, nu unul. Eu şi doamna Firea suntem două modele de politicieni diferiţi, am spus chiar că ar trebui să mai existe unul, doi, trei care să aibă acelaşi statut", declara Dan Şova la “Adevărul Live”, în luna august.
Numele lui Dan Şova este legat de cel mai răsunător scandal din 2012. Într-o emisiune TV, Şova a negat pogromul de la Iaşi. Deşi era proaspăt purtător de cuvânt al PSD, Şova a fost scos din funcţie şi trimis la Muzeul Holocaustului din Washington pentru a se documenta legat de epurările la care au fost supuşi evreii din întreaga lume. Victor Ponta, prieten foarte bun cu Dan Şova, a catalogat gafa drept o dovadă de ignoranţă. Cu patru luni înainte de alegerile prezidenţiale, Dan Şova a anunţat că demisionează din funcţia de ministru al Transporturilor. Motivul invocat a fost acela de a se implica în bătălia electorală pentru funcţia de preşedinte.

Antonio Momoc, specialist în comunicare politică, susţine că problemele de imagine nu îi vor afecta credibilitatea lui Şova. „În acest moment, atenţia este prea concentrată la spioni, corupţie şi dosare de incompatibilitate. Drepturile omului şi drepturile de imagine rămân în penumbră“, ne-a declarat Antonio Momoc.

Firea, experienţă de jurnalist

Cariera Gabrielei Firea cuprinde o bogată experienţă jurnalistică, pe care a acumulat-o în anii în care a lucrat în presa scrisă şi în televiziune. În 2012, Firea a renunţat la cariera de jurnalist şi s-a înscris în PSD. În prezent, Firea este senator şi conduce organizaţia PSD Ilfov. În luna aprilie, senatoarea a fost ţinta atacurilor lui Traian Băsescu. Ea făcea parte din Comisia parlamentară Nana, care verifica modul în care a fost achiziţionat de către Ioana Băsescu un teren agricol din judeţul Călăraşi.

Klaus Iohannis, candidatul Alianţei Creştin Liberale (ACL),  intră în lupta electorală cu Alina Gorghiu (PNL). Liberala Alina Gorghiu, aflată şi la primul mandat de vicepreşedinte al partidului, este de profesie jurist, absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir din Bucureşti. Ulterior, a devenit avocat, iar cariera i-a rezervat şi un post de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional. În 2008 şi în 2012 a obţinut un mandat de deputat în Parlamentul României, unde activează în prezent în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. Din 2014, este şi vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal şi purtător de cuvânt al formaţiunii. În calitate de purtător de cuvânt, Gorghiu păstrează legătura cu presa, este vocea partidului la evenimentele formale sau informale, dar acţionează şi ca mediator între partid şi jurnalişti. Este activă în special în mediul online, unde scrie inclusiv pe blogul personal, obicei căpătat dinainte de a fi numită în funcţia de purtător de cuvânt. 

Gavrilescu, inginer

Călin Popescu-Tăriceanu are drept purtător de cuvânt un membru al partidului său. Graţiela Gavrilescu, fost membru PNL şi actual membru PLR, a început activitatea în Parlament în 2004, când a fost aleasă deputat pe listele Alianţei Dreptate şi Adevăr PNL-PD. 
Inginer de profesie, Gavrilescu a intrat în politică în 2003, ca preşedinte al organizaţiei Partidului Umanist Român din Ploieşti. În 2004, a intrat în PNL, unde a activat timp de zece ani, apoi a migrat în tabăra lui Călin Popescu Tăriceanu. Nu are experienţă în zona de comunicare politică şi nici studii în domeniu. 
Faptul că fostul prim-ministru şi-a desemnat un purtător de cuvânt în apropiata campanie electorală iese cumva din tipare, cred specialiştii în comunicare. Aceştia susţin că prezidenţiabilii care pleacă cu şanse mai mici de a intra în turul II nu au purtători de cuvânt. „Aceşti candidaţi trebuie să fie prezenţi cât mai mult pe agenda media, iar un purtător de cuvânt nu ar face decât să le diminueze vizibilitatea“, a conchis Adi Zăbavă.

Elena Udrea, Monica Macovei şi Teodor Meleşcanu nu au anunţat încă dacă vor avea un purtător de cuvânt, deşi mâine debutează campania electorală.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Utilizator Adevărul
30.09.2014, 21:24:54

Comentariu considerat abuziv.

Mihai Ion Turcu
30.09.2014, 22:29:17

Purtatoarele de cuvant plus avocatul Sova , persoane remarcabile, in aceasta ipostaza niste otravuri, Toti impotriva lui Iohannis, deformeaza si exagereaza grosier niste nimicuri. Daca iohannis va avea inteligenta de anu se lasa antrenat in aceasta stilistica infecta va castiga voturi pe seama iritarii pe care o intretin purtatorii de cuvant.

0 (2 voturi)
Cristian Din
30.09.2014, 23:03:36

doamne ce as intra in toata clasa politica cu o mitraliera....m-i se mai alatura careva?

0 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
1.10.2014, 08:31:06

Comentariu considerat abuziv.

Mark Vlad
1.10.2014, 09:37:08

Debăsificarea României Violenţa cu care „anticomuniştii” de „dreapta” ai lui Băsescu s-a dezlănţuit împotriva guvernului USL, a celor care au demascat guvernarea criminală a lui Băsescu şi a pedeleului, arată că mafia din jurul băsescului şi băsiştii nu-şi asumă eşecul şi încearcă diversiune după diversiune. Încearcă să se salveze, acum la alegerea preşedintelui păcălindu-i încă o dată pe români! Scopul clicii băsiste este alegerea unui continuator al băsismului(Johannis, Macovei, Elena Udrea, Meleşcanu, Tăriceanu) care să garanteze băsiştilor închiderea celor peste 300 de dosare penale,cu fraude de miliarde de euro, blocate acum de justiţia macovee şi continuarea jafului, în general, şi cel de la retrocedările frauduloase în special. Cine-s „anticomuniştii” lui Băsescu? Toţi profitorii regimului! Toate goarnele băsiste! „Jurnaliştii colonei” de la Gândul, Adevărul, EVZ, TVR, DigiTV, LookTV, Realitatea TV, B1TV, Revista 22, turnătorii securităţii ceauşiste,niciodată deconspiraţi recuperaţi de pdl, puşi pe liste de consilieri, deputaţi, profitorii revoluţionari ai lui Mărieş şi din asociaţia greviștilor de la Braşov din 1987, securiștii comuniști pensionaţi şi împroprietăriți cu toată averea ţării făcută în cei 50 de ani, liota de judecători, procurori promovaţi de băsescu, „caşchetarii” de azi, ICR-ul antiromânesc al lui Patavievici! Pe ei nu-i interesează genocidul românilor, că în guvernarea băsistă, în doar 4 ani populaţia României a scăzut cu 1.245.134 locuitori. Nu-i interesează că guvernarea băsistă a avut efectul a 13 bombe de la Hiroşima, trântite în capul românilor! Nu-i interesează desfiinţarea celor 70 de spitale, unele dintre ele fondate înainte de a exista statul român! Nu-i interesează nici tentativele de vindere a Hidroelectrica, Poşta Română, TVR, Tarom, Cuprumin, Roşia Montană. Pe ei nu-i interesează că un om, Năstase, a fost condamnat politic. Propaganda băsist-criminală ne spune doar că nu avem voie să comentăm nimic de la Înalta Curte! Soluţia? Debăsificarea! Eliminarea băsiştilor antiromâni din instituţiile statului, corectarea tuturor legilor băsiste, înființarea Institutului pentru Condamnarea Crimelor Băsismului, eliminarea prin vot a tuturor băsiştilor din instituţiile statului, interzicerea drepturilor de a vota şi a fi ales pentru foştii parlamentari pedelişti şi „afinii”, membri ai Grupului Politic al băsescului.

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările