Politică

articolul anterior articolul urmator

Alegeri prezidenţiale 2014. Prima săptămână de campanie: primele murdării

16
9 Oct 2014 19:13:19
Autor: Sebastian Zachmann
În logica Gabrielei Firea, Klaus Iohannis nu este un om complet
În logica Gabrielei Firea, Klaus Iohannis nu este un om complet

Prima săptămână din campania pentru alegerile prezidenţiale a trecut fără prea multă tevatură. Singurii care s-au remarcat au fost purtătorii de cuvânt ai lui Victor Ponta, Dan Şova şi Gabriela Firea, autorii unor atacuri abjecte.

Privite din unghiul celor mai importanţi candidaţi la Preşedinţie, primele zile de campanie electorală au trecut aproape pe nesimţite. Klaus Iohannis a umblat prin ţară, le-a vorbit oamenilor despre „România lucrului bine făcut“. Victor Ponta s-a împărţit între turneele electorale şi activităţile din fruntea Guvernului. Elena Udrea şi-a lansat clipul electoral „Udrea Preşedinte. Bună pentru România!“. Monica Macovei a participat la o lansare de carte într-o berărie. Călin Popescu Tăriceanu a fost cu soţia la Antena 3. Aşa arată rezumatul unei săptămâni anoste de campanie electorală pentru cea mai înaltă funcţie în stat. Candidaţii la Preşedinţie nu s-au împroşcat cu noroi, dar de lucrurile murdare au avut grijă purtătorii de vorbe. Dan Şova, purtătorul de cuvânt al candidatului Victor Ponta, a repetat toată săptămâna că Iohannis este „gângav“. „Eu nu cred că ardelenii care se mândresc cu foarte multe lucruri pot vota un gângav în fruntea ţării. Nu cred că pot vota un om încet la minte şi nu cred că pot vota un om care nu poate vorbi fără prompter“, a spus Şova, la Alba Iulia.

Cu trei zile înainte, la Antena 3, Şova mai făcuse o astfel de afirmaţie, arătând, totodată, că nu ştie sensul cuvântului „gângav“. „Din punctul meu de vedere, ca adversar, cineva mai gângav şi mai inoportun din PNL nu se putea, deci pentru mine este o soluţie ideală“, a spus Dan Şova. Întrebat de moderatoarea Cristina Ţopescu ce înţelege prin termenul „gângav“, Dan Şova a răspuns, sigur pe el: „Gângav, în sensul că atunci când vorbeşti puţin, ori eşti filosof, ori nu te duce capul. Gângav înseamnă atunci când esti încet la minte“. De fapt, gângav semnifică un defect de vorbire, nu lentoarea în exprimare.

Firea şi teoria omului complet

Victor Ponta mai are un purtător de cuvânt. Este vorba de Gabriela Firea Pandele, şi ea la fel de acidă cu candidatul ACL. Numai că, spre deosebire de Şova, Firea a adus în discuţie o chestiune mult mai sensibilă: familia. „Nu eşti un om complet fără să creşti un copil“, a spus Firea, deşi Iohannis i-a mai răspuns o dată că nu a putut avea copii, nu că n-a dorit acest lucru. Însă Firea a găsit repede o rezolvare. „Poţi să înfiezi un copil dacă vrei să ai o familie completă din toate punctele de vedere şi mai ales că, din perspectiva financiară, nu cred că se punea problema ca familia Iohannis să nu poată să îngrijească unu-doi copii“, a mai spus fosta prezentatoare TV. Liberalii au replicat în aceeaşi manieră. „O rog pe doamna Gabriela Vrânceanu Firea Pandele să-mi spună cât a investit în educaţia şi instruirea fiului ei Tudor Ştefan Firea, care la sesiunea din vară a examenului de Bacalaureat a obţinut nota 1,2 la Limba Română, 3,6 la Sociologie şi 5,15 la Istorie?“, a replicat Gigel Ştirbu, fostul ministru al Culturii.

„Ai jignit numeroase familii“

Reacţii critice au venit şi din societatea civilă. Alexandra Tătaru, profesor de geografie şi blogger adevarul.ro, a scris: „Auziţi, doamnă Firea? Pe mine nu mă interesează că are Ponta doi copii, Iohannis niciunul şi mătăluţă trei!  Să vă trăiască şi să vă doriţi câţi puteţi creşte. Eu nu am copii şi m-ai jignit profund! Da, da, ştiu că sunt nesemnificativă şi ţi-e indiferent ce mă doare pe mine, dar ţi-o fi indiferent că ai jignit numeroase familii care îşi doresc şi fie nu au cum, fie nu au cu ce?“. Din perspectivă masculină, afirmaţiile Gabrielei Firea se văd astfel: „Ipocrizia distinsei doamne nu cunoaşte limite. De Ion Iliescu a auzit? Dacă nu, îi reamintesc eu cine e: preşedintele de onoare al PSD, partidul din care face parte, ocupant al fotoliului de la Cotroceni ani mulţi (şi tragici, mă grăbesc să adaug) şi care nu are urmaşi. Biologici adică, pentru că urmaşi politici are cât încape“, a scris şi istoricul Manuel Stănescu.

Vă mai recomandăm:

EXCLUSIV Klaus Iohannis. Secretele neamţului care vrea să fie preşedintele României. 

Elena Udrea: de la copila care sărea gardul vecinilor ca să fure roşii la cursa pentru Cotroceni.

Portretul lui Victor Ponta, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale: păcatele şi virtuţile „micului Titulescu“.

Monica Macovei, „Doamna de Fier“ care atacă fotoliul de la Cotroceni. 
 

Alegeri prezidenţiale 2014. A lăsat autonomia pentru toată România: Kelemen Hunor, maghiarul care vrea la cârma ţării noastre. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Kommentator
9.10.2014, 20:06:00

Madam Firea cati tati au copii matale? Poate Iohannis nu are un copil, dar este un excellent dascal si prin mana lui au trecut mii! Cine poate fi mai complet decat el? Tu care te plimbi din sot in sot, din scandal in scandal? Eu as tine in locul tau gura inchisa, ca miroase urat!

+10 (12 voturi)
Mihaita Sandu
9.10.2014, 20:31:04

Heil Firea!

+5 (7 voturi)
Mihaita Sandu
9.10.2014, 20:32:27

PS: Proa..a p..i

+4 (6 voturi)
Mihai A
9.10.2014, 22:34:13

Da' care-i problema ta, fă Fireo, ce face omul cu viata sa, ai ?! Cat despre infiatul de copii. Pun pariu ca a infiat zeci, daca nu SUTE de copii cat a fost PROFESOR DE FIZICA! Si sunt absolut convins ca si-a luat in serios rolul de dascăl, nemţeşte, nu cum ti-ai luat tu la misto rolul de mamă (cu beizadeaua semianalfabeta cu 1.2 nota la BAC la limba romana). PSDisti imputiti...Bine ca e Pandele sau Ponta "taur comunal"...

+9 (9 voturi)
Marele Artist
9.10.2014, 23:25:55

Mahalagioaca-i firea ta, muiere !

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările