Alegeri prezidenţiale 2014. Scandal la vot: secţiile din Bucureşti au rămas fără formulare pentru liste suplimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să-ţi exerciţi dreptul de vot nu este atât de uşor, au descoperit românii care se află în Bucureşti, dar au adresa de reşedinţă în alt oraş.

Cel puţin la secţia de votare 191, cu sediul în liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi, din bulevardul Dimitrie Pompeiu, unde încă de la ora 12.00 au rămas fără formularele tip pentru listele suplimentare. Preşedintele secţiei de votare ne-a mărturisit că au sunat de mai multe ori să ceară suplimentarea formularelor, dar până la ora 15,30 nu ştiau dacă sau când vor mai primi. Aşa că îi îndreapta pe alegători spre alte secţii de votare, sau chiar înapoi acasa. „Puteţi să vă duceţi la Iaşi„ a răspuns ironic preşedintele secţiei de votare, întrebată de un tânăr unde ar putea să voteze.

Află aici cum poţi vota dacă nu mai sunt formulare tipizate şi care sunt regulile Biroului Electoral Central. 

Formularele tipizate s-au terminat şi la secţia 197, tot din sectorul doi, dar şi la mai multe secţii din sectorul 1, şi la cele din apropierea căminelor studenţeşti din zona Regie.

image

„Am primit mai multe sesizări în acest sens. De exemplu, cetăţenii care au venit să îşi exercite dreptul de vot la secţia de votare de la Gara de Nord au fost redirecţionaţi către alte secţii de votare din sector, însă nici acolo nu li s-a permis să voteze şi au fost îndrumaţi spre secţiile de votare din alte sectoare. Din ce am verificat noi, la toate secţiile de votare din sectorul 1 nu se mai elibereză acele adeverinţe pe proprie răspundere  deoarece s-au terminat. În mod normal, Biroul Electoral de sector trebuie să suplimenteze numărul acestora. Nu este ilegal ca cetăţenii să fie redirecţionaţi către alte secţii de votare, însă în mod normal trebuie suplimentat numarul acestor adeverinţe. Probabil Biroul Electoral evită să suplimenteze numărul de adeverinţe din cauza discuţiilor şi suspiciunilor legate de numărul mare de persoane care votează pe listele suplimentare", a declarat pentru Hotnews Ionuţ Tata, Pro Democraţia.

  

Probabil Biroul Electoral evită să suplimenteze numărul de adeverinţe din cauza discuţiilor şi suspiciunilor legate de numărul mare de persoane care votează pe listele suplimentare.Ionuţ Tata, Pro Democraţia
image

Monica Macovei: "Ponta îşi bate joc în continuare de noi"

Candidatul independent Monica Macovei a semnalat aceste nereguli pe contul de facebook unde scrie:
 „Ponta îşi bate joc în continuare de noi. În Bucureşti, în secţiile de votare din jurul campusurilor universitare sunt studenţi cărora nu li se mai permite să voteze pentru că secţiile de votare nu mai au formulare tipizate pentru declaraţii pe propria răspundere necesare votului pe liste suplimentare”
Problema nu este una ce ar putea fi neglijată. Până la ora 16.00 numărul cetăţenilor care au votat pe liste suplimentare este de 9.797 în sectorul 1, 10.400 în sectorul 2, 11.984 în sectorul 3, 7.932 în sectorul 4, 6.986 în sectorul 5 şi 12.668 în sectorul 6.
Deşi sunt mulţi care spun ca numărul formularelor tipizate au fost de la început puţine, există  şi păreri conform cărora membrii comisiilor din secţiile de votare nu vor să le mai dea cetăţenilor cu domiciliul în alte oraşe din România aceste declaraţii pe proprie răspundere. „Au, sigur că au, dar nu vor să le dea ” a spus o doamna din secţia de votare 198 din sectorul 2.  


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite