Politică

articolul anterior articolul urmator

Alegeri prezidenţiale 2014. Vasile Dâncu: 14 sfaturi ca să pierzi alegerile. Cum le „respectă” Ponta şi Iohannis

24
6 Nov 2014 21:37:26
Autor: Sebastian Zachmann
În această campanie, cel care a făcut uz de atacuri, uneori gratuite, a fost Victor Ponta, iar Iohannis nu i-a răspuns de fiecare dată FOTO picture-alliace/dpa/AP Photo/ Andreea Alexandru
În această campanie, cel care a făcut uz de atacuri, uneori gratuite, a fost Victor Ponta, iar Iohannis nu i-a răspuns de fiecare dată FOTO picture-alliace/dpa/AP Photo/ Andreea Alexandru

Sociologul Vasile Dâncu a enumerat 14 greşeli pe care le pot face candidaţii la Preşedinţie pentru a pierde alegerile în turul doi. „Adevărul“ a corelat sfaturile sociologului cu mişcările politice ale celor doi candidaţi la Preşedinţie: Victor Ponta şi Klaus Iohannis.

Imediat după primul tur al alegerilor prezidenţiale, sociologul Vasile Dâncu, directorul institutului de sondare IRES, a publicat, pe blogul personal,  un text intitulat sugestiv: „Dragă candidatule (Câteva reţete sigure de a pierde alegerile)“. „Când vine turul II al alegerilor prezidenţiale, peisajul politic se schimbă. Partidele din spatele candidaţilor sunt încă importante, dar rămân în planul doi, candidatul nu se mai poate ascunde după activiştii îmbrăcaţi în armurile lor grele. Spunem că meciul începe de la 0-0, dar este doar o metaforă sportivă, diferenţa de potenţial rămâne. În general, este vorba de un meci unu la unu, unde contează şi calităţile sau defectele, dincolo de ideologii sau alte criterii politice“, spune Dâncu în partea introductivă a analizei. Apoi, sociologul prezintă o analiză în 14 puncte, care se vrea a fi un mic îndreptar electoral pentru candidaţii ajunşi în turul doi. Am luat fiecare „reţetă“ în parte şi am aplicat-o peste faptele celor doi finalişti: Victor Ponta şi Klaus Iohannis.

Sfatul 1: „Are şanse mari de a pierde alegerile candidatul fricos. Frica aduce greşeli majore, absenţa de la confruntări, tendinţa de face gesturi bruşte, necalculate, fuga după alianţe nefireşti sau neverosimile, demagogia greţoasă în discurs“. Ne vom concentra acum doar pe „absenţa de la confruntări“ şi pe „demagogie“, pentru că restul temelor se regăsesc, mai pe larg, la punctele următoare. În campanie electorală nu a existat nicio dezbatere între primii doi candidaţi, nici măcar între primii cinci. „Îmi voi lua popcorn şi mă voi uita la dezbateri“, spunea Victor Ponta înainte de startul campaniei. Acum, înainte de turul doi, l-a provocat pe Iohannis la nu mai puţin de patru dezbateri, dar el însuşi a stabilit temele de discuţie. „Neamţul“ l-a refuzat şi a venit cu o contraofertă: să se întâlnească cu Ponta într-o dezbatere la Universitatea de Vest din Timişoara, mai ales că anul acest se împlinesc 25 de ani de la Revoluţie. Ponta a refuzat, mai ales că în 2009, Mircea Geoană, tot în campanie, a fost huiduit copios în oraşul de pe Bega.

Sfatul 2: „ O altă reţetă de a pierde este neglijarea capitalului adunat în turul întâi, pe care-l poate considera ca fiind capital politic pentru vecie. De regulă, candidatul îi uită repede (n.r.- pe votanţii din primul tur)  pentru că vrea să fie imediat candidatul tuturor “. Această greşeală am văzut-o încă din seara primului tur. Victor Ponta a ieşit imediat şi a spus că va fi „preşedintele tuturor românilor, deci şi al lui Traian Băsescu“.

candidatul PSD s-a aliat imediat cu Corneliu Vadim Tudor, politician recunoscut pentru discursurile sale şovine şi antisemite. În plus, Ponta negociază un parteneriat chiar şi cu Dan Diaconescu, despre care spunea, după dezastrul de la Oltchim: „A venit unul de la Spitalul 9 şi ne-a dat peste mâini“.

Sfatul 4: „O reţetă de a pierde este să te ghidezi după tot ce scriu jurnaliştii şi să nu faci analize proprii, bazate pe studii, pe date“. Raportarea la presă a celor doi candidaţi în campania electorală s-a făcut după o singură strategie: prezenţa doar la televiziunile de casă.

Sfatul 5: „O reţetă de a pierde este să faci alianţe calculând aritmetic scoruri care se pot obţine pe ideea că o să-ţi aducă foştii tăi adversari electoratul pe tavă“. Acest punct li se aplică total diferit celor doi candidaţi. Ponta s-a repezit să adune procentele scoase de Vadim Tudor şi Dan Diaconescu, în timp ce Iohannis a refuzat să negocieze cu liderii politici, spunând că vrea votul românilor „în mod direct“.

Sfatul 6: „Poţi pierde alegerile şi prin stilul în care gândeşti alianţele. Noii aliaţi nu-ţi pot aduce electoratul ca pe o turmă“. Răspunsul l-a acest punct îl găsim pe contul de Facebook al lui Vadim Tudor, care a fost admonestat de propriii fani după ce s-a aliat cu Ponta.

Sfatul 7: „Poţi avea probleme dacă nu ţii cont de electoratul care vine în turul doi, dar nu a fost în primul tur la vot. Asta înseamnă că trebuie să îţi propui să comunici special cu cei care nu au fost în turul I. Să aduci problematici noi, specific unor nişe de populaţie“. Deocamdată nu vedem mesaje noi, ci doar o luptă a declaraţiilor care se înteţeşte.

Sfatul 8: „Poţi pierde dacă nu te întrebi ce motive au avut să nu te voteze cei care au votat adversarii în turul I sau cei care nu au venit la vot“. Candidaţii noştri par să nu-şi piardă timpul cu întrebări, ci, mai degrabă, sunt ocupaţi să adune electoratele candidaţilor ieşiţi din cursă.

Sfatul 9: „Se poate greşi grav dacă ai sentimentul că doar campania negativă poate face diferenţa între tine şi adversarul tău“. Cei doi finalişti au abordat campanie din două unghiuri total diferite. Ponta, direct sau prin stafful de campanie, a bombardat electoratul cu mesaje ce au depăşit de multe ori limita bunului-simţ: „Iohannis- şase case“, „Iohannis este un candidat incomplet pentru că nu are copii“; „Iohannis vrea să vândă Ardealul“. La popul opus, Iohannis a avut o campanie pozitivă, multumindu-se doar să răspundă la atacuri, dar fără a ataca şi el.

Sfatul 10:„Poţi pierde alegerile şi dacă stai conectat personal şi direct la media şi la atacurile adversarului“. În această campanie, cel care a făcut uz de atacuri, uneori gratuite, a fost Victor Ponta, iar Iohannis nu i-a răspuns de fiecare dată.

Sfatul 11: „Nu uita că realitatea românească nu este cea d  pe Facebook, social media. Ştiu, este impresionant când vezi milioane de like-uri, dar astea  vin de la internauţi pasivi care nu se implică în offline în discuţii sau politică. Doar 2% participă constant ca emiţători de mesaje, restul sunt legume virtuale“. Cea mai bună confirmare a acestui punct este cazul Monicăi Macovei, un candidat cu o popularitate extrem de mare pe facebook, dar care nu a atins nici 5% la alegeri.

Sfatul 12: „Poţi pierde dacă nu spui o poveste a ta, una care să te aibă pe tine ca personaj principal. Dacă nu poţi spune o poveste despre visul tău sau despre devenirea ta, atunci îi va fi greu maşinăriei de partid să te facă preşedinte“. Ambii candidaţi dau senzaţia că au spus tot ce avea de spus despre viaţa lor. Ponta s-a mândrit cu familia, Iohannis cu meseria de dascăl. Ponta s-a lăudat că şi-a luat viaţa în mâini şi  a plecat la Paris, Iohannis, dimpotrivă, că a rămas în ţară când tot neamul său a plecat în Germania.

Sfatul 13: „Învaţă să spui «mulţumesc» din toată inima, tuturor, chiar şi celor care nu merită“. Aici ambii candidaţi sunt la egalitate: spun «mulţumesc» aproape în orice context.

Sfatul 14: „În fine, poţi face orice tandem, trio sau cvintet pe care le sugerează consultanţii pentru transfer de simpatie sau pretigiu. Dar dincolo de tot ce îţi vor spune consilierii, să ştii că românii votează un lider, nu doi lideri deodată, nici trei“. Victor Ponta nu pozează în „el lider maximo“, ci defilează de mână cu cel puţin trei viitori premieri: Călin Popescu Tăriceanu, george maior şi Florin Georgescu. Iohannis îl are şi el pe Cătălin Predoiu pentru şefia Guvernului, dar fostul ministru al Justiţiei nu apare în primul rând, ci stă în umbră, lăsându-l pe Iohannis să capteze toată atenţia.

Aceasta este lista lui Dâncu, un fel de 14 porunci. În final, sociologul le recomdă candidaţilor „să fie oameni“. „În unele seri în care eşti obosit, treci pe la sediile de campanie şi du-le tinerilor care robotesc pentru tine câteva cartoane de pizza şi nişte cutii de bere“, încheie Dâncu.

Cine e Vasile Dâncu
Vasile Dâncu este de profesie sociolog, director al institutului IRES, cel care a dat exitpolluri aproape la zecimală după primul tur al alegerilor prezidenţiale. Însă Dâncu este în egală măsură cunoscut şi ca om politic. La insistenţele lui Adrian Năstase, în 2001, Vasile Dâncu acceptă să se înscrie în PSD şi să devină ministru al Informaţiilor publice, apoi senator. Împreună cu Ioan Rus şi Vasile Puşcaş, Vasile Dâncu a format deja celebrul „grup de la Cluj“ al PSD, care s-a opus revenirii lui Ion Iliescu în fruntea PSD.

24 Comentarii

mitrut
6.11.2014, 22:17:06

Domnule Dancu, trecand azi prin Cluj, langa statia lui 35 de pe Horea era un stand cu brosuri Iehoviste pe care scria "E SATANA O PERSOANA?" Imeiat langa, un elev tinea scris pe spatele unui caiet studentesc "DA PONTA". Explicati va rog cetatenilor cum poate fi un roman ortodox, foarte generos cu biserica, confundat cu satana? Oare pentruca banii aia nu erau ai lui? Or fi fost furati? Si-apoi cat de roman e unul care in loc sa dea o paine unei romance si copiilor ei, a preferat o filipineza? Ba a mai plimbat-o si pe la Miami pe banii romanilor?

+6 (10 voturi)
Camelian Propinatiu
6.11.2014, 23:20:53

Interpretabila satanist e si cumintenia brusca a presedintelui Basescu intre tururi. Televiziunile ne invata ca RO are numerosi consilieri si experti electorali profesionisti, rezultul finalei neputând fi decât unul strâns: 52%-48%, diferenta reprezentând la interpretare tocmai voturile pe care Elena Udrea n-a vrut sa si le dea ca Macovei lui Iohannis! Nobletea obliga ca in acest caz Ponta, din recunostinta, sa-l numeasca premier pe Basescu, asigurând in plus continuitate in batalia neobosita pt stârpirea coruptiei si linistind si pe occidentali. Cei doi au coabitat suficient ca sa invete sa si coopereze respectându-se si iubind Poporul: Ponta ar avea pe cine sa intrebe la greu, iar neposesia serviciilor l-ar transforma pe Basescu intr-un partener jovial, discret si amabil, cum era când a lansat sloganul, tipic pt ministri, cu aici sunt banii Dvs.

-1 (3 voturi)
No Name No
6.11.2014, 23:24:28

NU sunt fan ponta, in nici un caz dar cred ca Iohanis a facut o mare greseala prin faptul ca a intrat in contact cu crin antonescu acum in timpul alegerilor.... Incet incep sa cred ca vor mai trece multi ani pana vom gasi intradevar un presedinte care sa ii iubeasca cu adevarat pe romani.

+1 (7 voturi)
Kinga Toma
6.11.2014, 22:18:32

Dintre oamenii pe care ii stiu eu, nu se prezinta la vot cei care sunt foarte stresati de probleme financiare. E mediu urban. Pentru ei nu stiu daca se poate face ceva intr-un termen foarte scurt. Mai ales dl Johannis.:)

-4 (6 voturi)
Jupânu'
6.11.2014, 22:25:56

Domnul Dancu ar fi trebuit sa-si dea demisia din PSD cand mentorul Nastase a fost bagat la puscarie pe motiv de coruptie sau ( daca dansul considera ca dosarul Nastase e politic) atunci cand presedintele partidului din care face parte a acuzat de plagiat. Acum, e clar ca profesorii nostri universitari, oricat de ascutiti ar fi la minte, se complac in mocirla plagiatului " lasa bah, ca n-a omorat pe nimeni " ... nu-i asa domnu' Dancu? Oare ce le spuneti studentilor cand mergeti la bere si va-ntreaba de plagiatul lui Copy-Paste ? Mai mergeti la bere cu studentii? E la fel de cool si acum sa devii popular dupa ce bei o berica cu studentii? Poate ar trebui sa dati un sfat colegilor de partid cu sa nu mai fure ... paispe sfaturi. Ma-ntreb oare cum nu vii jena sa spuneti " sunt membru al PSD-ului" ? No, intreb si eu. Oamenii fac lucruri mai urate pentru o bucata de pita si un pic de atentie. Nu-i bai.

+6 (6 voturi)
Modifică Setările