Alegeri prezidenţiale 2014. Ponta: „Se pare că nu avem gaze de şist. Nu pot să spun mai mult, dar ne-am bătut pe ceva ce nu avem“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Adevărul
Premierul Victor Ponta FOTO Adevărul

Candidatul PSD-UNPR-PC la alegerile prezidenţiale, Victor Ponta, a vorbit, la Antena 3, despre situaţia românilor din diasporă care nu au apucat să voteze în turul I, despre relaţia cu Federaţia Rusă, despre explorarea resurselor minerale, dar şi despre avantajele sale în faţa contracandidatului său, Klaus Iohannis.

Principalelele declaraţii ale lui Victor Ponta:

Eu mă voi duce la toate cele patru televiziuni pentru a vorbi cu telespectatorii acestor televiziuni. Aceste patru (România TV, Realitatea TV, B1TV şi Antena 3 - n.r.) au informat tot ce se întâmplă în viaţa politică. Nu cum am venit în 2009 cu un jurnalist independent. Radu Tudor, cu Mihai Gâdea, Striblea cu Drăgotescu, Rareş Bogdan cu Lavinia Şnadru, cei de la B1 TV au spus oamenilor de politică. Sunt de acord să vină şi cu prompter, cu cască. Dacă nu vine, eu trebuie să conving pe câţi mai mulţi dintre români ce am în minte.

Voi merge şi voi ruga românii să meargă la vot. Eu văd scenariul din 2004 şi 2009 folosit. În 2004, domnul Băsescu a spus că îl arestează pe preşedintele BEC. În 2009, domnul Băsescu a pierdut alegerile, a fraudat voturile în diasporă. Acum se întâmplă acelaşi lucru. Încearcă să fraudeze moral alegerile. Va câştiga Ponta alegerile, dar noi vom contesta alegerile. Dacă diferenţa va fi mare, vor fi cu atât mai penibili. Numărătoarea noastră a fost verificată la virgulă. Am ştiut exact scorul. Am informaţii corecte. Sunt convins că, dacă nu fac o greşeală uriaşă, românii mă vor alege preşedinte cu o diferenţă care să-mi dea legitimitate.

Despre contracandidatul său

De ce a fost bun PSD în 2009 pentru Iohannis? Întotdeuna şi-a dorit o funcţie. În 2014, a venit şi a spus: „Vin de la Sibiu, dar vreau să mă puneţi viceprim-ministru“. Apoi a spus că îl susţine pe Crin Antonescu dacă îl pune prim-ministru. Atunci era bun şi domnul Antonescu. Domnul Iohannis are această slăbiciune a funcţiilor. Dacă oamenii îl aleg la Sibiu, înseamnă că este un primar bun. Eu ştiu un singur primar care a ajuns preşedinte, domnul Băsescu, şi un singur primar care a ajuns premier, domnul Boc. Acest unic argument nu are nişte precedente fericite.

Domnul Iohannis nu a fost în stare să spună că-l sprijine cineva. Doamna Macovei s-a oferit ea după ce a văzut că nu-i sună telefonul. Această majoritate va exista până în 2014. Cu cine vrea să lucreze? Cu domnul Predoiu? Domnul Cătălin Predoiu este cel care a semnat toate OUG prin care s-au tăiat pensiile, s-a mărit TVA. Ştiu că dânsul este cu oameni, domnul Pleşu, Liiceanu, Patapievici, care au rămas acolo. Lucrurile s-au împărţit după turul I foarte clar. Mă aştept ca diferenţa dintre noi, care a fost un milion de voturi în primul tur, să crească.

Sigur că PSD spune că avem cel mai mare număr de parlamentari, de ce să fie domnul Tăriceanu premier? Este o înţelegere politică, dar nu pe sub masă. În acordul USL nu spunea că o să fie Antonescu preşedinte, iar Ponta premier. Tot ce a fost la Traian Băsescu s-a mutat natural la domnul Iohannis. Echipa de campanie a lui Iohannis, cu Blaga, cu Felix Tătaru, este aceeaşi cu cea a lui Băsescu.

Despre politică externă

Sunt cel care am avut, alături de preşedintele Băsescu, cu care a vorbit şi secretarul general NATO şi vicepreşedintele SUA, Joe Biden, şi doamna Nuland, şi Iurie Leancă. Credeţi că oamenii aceştia vorbesc cu mine în condiţiile în care ar avea şi 1% bănuiala că vorbesc cu ei şi pun mâna pe telefon şi îl sun pe Biden. După ce am anunţat că vreau să avem un parteneriat strategic economic cu China, domnul Tăpălaga a sunat la Ambasadă: „Cum vedeţi?“.Ambasada a spus că şi noi avem un parteneriat strategic cu China. Domnul Obama, Barosso şi acum domnul Juncker, doamna Merkel, au parteneriat strategic. Ei greşesc? Hai să fim serioşi!

China are investiţii în Germania, Italia, Franţa, pe care 10% să le atragem în România, este foarte bine. Domnul Obama, când se duce în vizită la Beijing, nu discută ideologie, ci colaborare economică şi militară. Anul trecut, când a fost summitul, am rugat şi am cerut să facem un sondaj la o săptămână după. 80% din respondenţi au spus că este un lucru bun dacă fac investiţii. De ce să le spunem să nu vină la noi? Vă rugăm frumos, veniţi la noi! Alături de Deimler, alături de companiile franceze, spaniole. Dăm cu piciorul la locuri de muncă pentru o propagandă?

Despre Putin şi Rusia

De departe cea mai hilară afirmaţie este că eu sunt un mare admirator al lui Viktor Orban. Nu sunt un admirator. Este singurul premier din regiune cu care nu am avut o întâlnire oficială. Ne-am întâlnit la Bruxelles. 

Federaţia Rusă reprezintă cel mai mare risc de securitate. Republica Moldova trebuie să meargă pe drumul integrării în Uniunea Europeană. Interesele noastre se ciocnesc clar aici. Noi sprijinim Republica Moldova să meargă în UE, Rusia vrea să o oprească. Federaţia Rusă, condusă de Putin, reprezintă un risc pentru deciziile strategice ale statelor vecine.

Domnul Iohannis repetă ce a auzit de la alţii şi nu ştie exact care este opinia partenerilor noştri strategici, a vecinilor noştri care se uită cu speranţă la România. Eu am spus şi în întâlnirile oficiale: principalele arme ale Federaţiei Ruse împotriva României o reprezintă gazele. România trebuie să devină independentă energetic. Trebuie să avem resursele noastre, toate stimulentele pentru companiile care investesc la noi. Se pare că nu avem gaze de şist.  Nu pot să spun mai mult, dar ne-am bătut pe ce nu avem.

Despre protestele din ţară şi diasporă

Nemulţumirea celor din diaspora care au vrut să voteze şi nu au votat este legitimă. MAE şi BEC, care au spus odată ceva, altădată ceva, vor avea ştampile, cabine de vot. Domnul Băsescu, cel care scria să-l dăm afară pe Corlăţean, dar nu se încheiase votul, încercând să-l ajute pe domnul Iohannis, şi cei de la ACL au confiscat românilor din diasporă această temă şi au transformat-o într-o temă electorală. Totul este, de fapt, o pregătire a confiscării acestei teme, care duminica viitoare, dacă nu este un scor foarte mare, să conteste alegerile. Este un plan ticălos conceput de domnul Băsescu, în care domnul Iohannis joacă un rol. Îi asigur că duminica viitoare nu o să-şi mai bată nimeni joc de votul lor, aşa cum a fost în 2012.

Am un mesaj de respect pentru votul lor şi în 16 noiembrie vor putea să voteze, respectând procedurile anti-fraudă. Nu sunt de acord că votul din diasporă este bun şi cel din ţară este rău. Au fost făcuţi în toate felurile românii din ţară. Ideea că cei din afară sunt mai buni nu mi se pare corectă. Suntem toţi români şi egali. Şi ei trebuie să respecte votul celor din ţară. Am văzut cum este împărţită România în două. Nu tot Ardealul şi Banatul au votat cu Iohannis. Un milion de oameni m-au votat. Este enorm. Am câştigat în Hunedoara, Caraş-Severin, la Maramureş a fost diferenţă de 100 de voturi. România nu este ruptă decât în propaganda de pe Hotnews şi Gândul. 

Unul din proiectele USL a fost descentralizarea. Acesta este proiectul pe care îl facem în 2015. Cu Iohannis preşedinte, nu se va face. Când lucra cu domnul Dragnea la descentralizare, domnul Iohannis spunea: „Vreau capitala la Sibiu“.

Despre echipa sa

În politicile economice, m-am consultat cu Florin Georgescu, Daniel Dăianu, Cristian Socol. După ce am devenit prim-ministru, am mers la guvernatorul Mugur Isărescu. Dacă domnul Tăriceanu este prim-ministru, este o garanţie că politicile liberale vor rămâne ale Guvernului şi eu le voi sprijini.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite