Alegeri prezidenţiale 2014. Victor Ponta, la B1 TV: Dacă ar fi vorba despre ce îşi doresc partenerii noştri strategici, aş fi ales

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Adevărul
Premierul Victor Ponta FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta a vorbit, la B1 TV, despre ultima săptămână din campania electorală pentru turul I al alegerilor prezidenţiale, dar şi despre jocurile colegilor săi de partid pentru preluarea şefiei PSD, care vin în contradicţie cu decizia de la Orăştie.

Principalele declaraţii ale premierului:

Despre campania electorală

Din păcate, campania nu este atipică. Eu am vorbit despre ce vreau să fac ca preşedinte. O parte dintre contracandidaţi, în special domnul Iohannis, doamna Udrea, aşteaptă ca DNA să câştige alegerile prezidenţiale. Toate energiile se canalizează către votul negativ. Nimeni nu spune de ce este bun domnul Iohannis.

Despre profilul preşedintelui

Eu încerc să fiu acel preşedinte care ar fi trebuit să fie Crin Antonescu, candidatul USL. Un preşedinte care să nu fie implicat în activitatea partidelor, care să medieze între puterile statului. În zona executivă, preşedintele îl sprijină pe prim-ministru, ori, dacă nu este de acord, stă deoparte.

Despre relaţia cu Crin Antonescu

Am mai vorbit, dar nu se pune problema să mă susţină pe mine. 99% din programul guvernamental şi de ţară al USL, acel program vreau să-l duc mai departe. După turul I sau turul II vom reface USL. Există PDL, care se luptă pentru Iohannis. Majoritatea liberalilor este cu domnul Tăriceanu. Mă aştept ca PDL, împreună cu domnul Iohannis, să încerce să supravieţuiască catastrofelor din 2012 încoace.

Despre voturile din turul II

Mă bazez pe voturile tuturor celor 12 contracandiaţi care nu intră în turul II. Am spus să avem o dezbatere cu toţi cei 14 candidaţi. Am respect pentru toţi. O să ne vedem în turul II între primii doi, conform votului din 2 noiembrie, nu conform sondajelor. Am dat răspunsul celor de la IPP. Am spus foarte clar că particip la orice dezbatere unde sunt toţi cei 14 din motivul că nu ştim care sunt primii şase. Eu încerc să fiu preşedinte şi pentru alegătorii domnului Kelemen Hunor şi ai lui Dan Diaconescu.

Eu nu cred că DNA se implică în campanie. Dacă ar face-o, ar fi foarte grav. Este vorba că în special staff-ul domnului Iohannis, format din cei de la PDL, spun că „nu avem ce să facem cu Iohannis, atunci să aşteptăm că poate DNA ne câştigă alegerile“. Sunt insituţii media care au anumite opţiuni politice. Nu sunt o ţintă a nimănui, toată lumea mă sprijină. Chiar şi Iohannis, prin gafele pe care le face.

Despre situaţia tensionată din PSD

99,1% din militanţii noştri sunt în campanie. Singurul moment în care au răbufnit orgoliile a fost atunci când au apărut stenogramele. Lucrurile s-au lămurit. Le-am spus că deocamdată eu sunt preşedintele partidului. Eu nu am luat în calcul că urmează să văd la televizor ce discutăm noi. PSD îşi va alege la Congres liderii. Întotdeuna au câştigat cei care au venit ultimii, spunea un analist cunoscut.

Despre problemele parlamentarilor cu legea

La Senat avem un senator, Akos Mora, care a fost declarat incompatibil şi stă acolo. La Cameră avem un pedelist, domnul Stoica. Eu nu pot să-l oblig pe domnul Chiuariu sau Akos Mora să plece din Parlament. În timp ce eu şi Guvernul pe care îl conduc spunem că noi mărim pensiile, ei spun că avem corupţi în Parlament, dar şi ei au. Noi am avut un caz, domnul Hrebenciuc, şi nu am vorbit cu el. O să cerem luni să plece Akos Mora şi Ştefan Stoica. Spre deosebire de domnul Blaga şi domnul Iohannis, care mint, eu v-am spus adevărul. Nu ştiu cum vor vota senatorii. Nu a existat niciodată o decizie la nivel de partid.

Cred că ar fi foarte grav să existe un candidat, Victor Ponta, şi un altul care îl face DNA preşedinte. Nu o să vină DNA să lucreze în locul domnului Iohannis. Mă aştept ca orice act de Justiţie să fie văzut bine de toată lumea. Politica nu trebuie să folosească Justiţia în campania electorală.

Dacă o să luăm ca la europarlamentare tot 37,5% în primul tur, înseamnă că partidul nu este slăbit. Eu nu o să vin să le spun cine să le fie şef. Noi am spus că Băsescu l-a adus pe Boc şi a fost foarte rău. Domnul Iohannis îl aduce pe domnul Predoiu, ceea ce este foarte rău. Sibiul este chiar foarte frumos. De ce vrea domnul Iohannis să plece de acolo?

Despre stenogramele dintre Şova şi Hrebenciuc

Chiar trebuie să-l băgăm la închisoare pentru că a vrut să fie preşedintele PSD? El mi-a spus că vrea să nu mai fie vicepreşedinte şi purtător de cuvânt tocmai pentru că devenise o ţintă politică a adversarilor politici. Şi pentru noi este o ţintă politică că lângă Iohannis stă Blaga, Anastase, Flutur, Falcă, Videanu. Eu sunt recunoscut celor de la DNA că nu au dat stenogramele din 2010, că am negociat cu toată lumea, cu preşedinţi ai Consiliilor Judeţene.

Eu nu vreau să ne întoarcem la vremurile când vorbeai cu soţia dădeai drumul la radio să nu audă cineva. I-am certat puţin şi toată lumea munceşte la Campanie. Şi domnul Vanghelie şi domnul Dragnea. Domnul Vanghelie are un conflict cu domnul Ghiţă.

Pietrele de moară ale candidatului PSD

Cred că s-a dezumflat problema cu ofiţerul acoperit. Domnul Băsescu mi-a făcut un mare serviciu. Cred că s-a lămurit toată lumea că pe lista neagră a domnului Băsescu sunt pe locul 1, ceea ce este foarte bine. De la pisic, la James Bond. Vă daţi seama? Dacă voi fi preşedinte niciodată nu voi implica serviciile de informaţii în campanie. Atacul nu a fost la mine, ci împotriva serviciilor secrete.

Eu am informaţii pentru că sunt vicepreşedinte al CSAT. Cunosc foarte multe lucruri. Dacă aş fi venit şi aş fi spus că un jurnalist este ofiţer acoperit? Nu aş fi făcut niciodată asta. Este ilegal să folsoeşti asemenea informaţii. Este un precedent foarte periculos. Nu am avut nicio discuţie cu domnul Meleşcanu, ci doar pe temele ce ţin de activitatea mea ca prim-ministru. De câte ori m-am dus într-o vizită în străinătate, cer SIE să-mi spună care este situaţia în ţara respectivă, care sunt interesele României. Nu voi folosi niciun fel de informaţii pe care am obţinut-o de la un serviciu de informaţii. Ar fi ilegal şi împotriva.

Despre dosarul cu ANI al lui Iohannis

Nu l-am invocat niciodată Ştiam de dosarul domniei sale şi m-am gândit că propabil are o apărare bună şi va câştiga. În momentul în care am văzut că trage de timp, am intrat la idei. Eu vreau să câştig la vot, nu la masa verde. Cu siguranţă nu ar fi preşedinte dacă pierde procesul. Nu va mai putea fi nici primar.

Despre casele lui Iohannis

Aia cu ghinionul a fost groaznică. Eu am fost în zona privată timp de cinci ani, mi-am declarat veniturile. De când amd evenit prim-ministru nu am nicio modificare în declaraţia de avere. Am fost la Bistriţa, acolo unde Biserica Evanghelică a primit unul din licee. Domnul Iohannis a retrocedat licee şi primeşte chirii din banii oamenilor.

Despre contracandidaţii săi

Doamna Udrea este consecventă. Aceasta este diferenţa între doamna Udrea şi domnul Iohannis. Are un defect domnul Iohannis pentru care nu l-am pus ministru de Interne. Mi-a creat impresia că dorea să aibă o funcţie. Domnul Tăriceanu este liberal din 1990. A fost liberal şi când era în Opoziţie şic ând era la Putere. Domnul Meleşcanu este un om cu o extraordinară experienţă. Sunt doi oameni pe care i-am considerat serioşi, eleganţi şi decenţi. Oferta pentru Partidul Liberal există.

Despre independenţa Justiţiei

Nu am intervenit niciodată în niciun fel în activitatea Justiţiei. Singurul comentariu a fost după sentinţa domnului Năstase şi am spus că este o răzbunare a domnului Băsescu. De ce nouă ani nu am avut nimic în afara domnului Năstase şi le avem pe toate în ultimul an? Sunt nişte întrebări.

Despre politica externă

Politica externă este un subiect care mă avantajează. Domnul Băsescu a fost la Bruxelles şi ieri m-au sunat liderii şi mi-au spus „ce facem cu energia?“ pentru că ei ştiu că eu aplic. Îmi lipseşte o singură susţinere. Singurul prim-ministru cu care nu m-am văzut în mod oficial este domnul Orban. A fost şi la Bucureşti şi s-a văzut cu domnul Băsescu. Dacă ar fi vorba despre ce îşi doresc partenerii noştri strategici, aş fi ales. Am lucrat foarte bine cu ei doi ani şi jumătate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite