VOT CURAT Lecţia mitei electorale: „E ceva obişnuit să cinsteşti alegătorii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Drăghici, viceprimar în Moviliţa, Ialomiţa, spune că, pe viitor, nu va mai da nici măcar o ţigară în campania electorală. FOTO: MĂDĂLIN SOFRONIE
Marian Drăghici, viceprimar în Moviliţa, Ialomiţa, spune că, pe viitor, nu va mai da nici măcar o ţigară în campania electorală. FOTO: MĂDĂLIN SOFRONIE

Ziarul „Adevărul“ continuă seria de reportaje sub genericul „Vot curat“, cu două exemple care arată cât de nocivă e mita electorală. În prim-plan, viceprimarul unei comune din Ialomiţa, condamnat cu suspendare pentru că a mituit alegătorii în 2012.

Vi-l prezentăm pe Marian Drăghici (PNL), viceprimar al comunei Moviliţa din judeţul Ialomiţa. În anul 2012, pe când candida la primărie, a mituit un grup de alegători cu un total de 350 de lei înainte de alegeri, după cum arată procurorii. Fapta sa i-a adus o condamnare cu suspendare pentru şase luni.

Puţini sunt localnicii din Moviliţa care admit că au primit şi ei din pomana candidatului. Mihai Iancu (69 de ani)  locuieşte la marginea comunei şi trăieşte dintr-o pensie lunară de 430 de lei. Se simte ruşinat să vorbească despre pomenile electorale pe care le-a primit, însă, în cele din urmă, recunoaşte faptul că sărăcia l-ar putea tenta să-şi vândă votul şi la viitoarele alegeri electorale. „Lipsa de aproape orice m-ar face să primesc. Am pensia destul de mică şi nu mă pot descurca  cu ea. Nu am ce să fac, pentru că nu mă ajută nimeni cu nimic“, susţine localnicul.

În drum spre magazinul sătesc, îl întâlnim pe Costică Iordache (65 de ani), care susţine că actualul viceprimar este vinovat. A văzut cu ochii lui cum acesta căra oameni cu maşina la vot şi le dădea bani în ziua alegerilor locale din 2012. A fost întrebat, la rândul lui, dacă primeşte, dar spune că a refuzat. „Eu le-am zis că nu am nevoie de nimic. Am din ce să trăiesc. Viceprimarul a dat bani, este adevărat. I-a luat cu maşina p-ăla, p-ăla şi umbla cu sutele de lei după ei să le dea la oameni“, susţine bărbatul.

Pe Alexandru Gheorghe (34 de ani) îl rugăm să coboare dintr-o căruţă încărcată cu vinete, pe altă stradă a comunei. Alegătorul spune că, deşi până acum nu i s-a oferit vreo pomană electorală, şi-ar scoate votul la licitaţie. Candidatul care oferă mai mult, primeşte o ştampilă din partea sa pe buletinul electoral. „M-ar tenta, nu zic nu. Orice ban primit în plus, chiar şi în aceste condiţii, este bine-venit“, declară Alexandru Gheorghe. N-are însă nicio aşteptare din partea candidaţilor care ar putea să-i cumpere votul: „Nu există niciun fel de încredere în candidaţi“.

„Alţi candidaţi umblau cu icoane“

Viceprimarul comunei Moviliţa, Marian Drăghici, apare la sediul Primăriei cu câteva ore înainte de oficierea unei cununii. Se aşază pe un scaun din sala de şedinţe a instituţiei şi începe să povestească despre ancheta în care a fost implicat în urmă cu doi ani şi jumătate. Faţă de alţi candidaţi la fotoliile de primar din Ialomiţa asupra cărora au planat suspiciuni de fraudă electorală, intenţia sa de a-i determina pe alegători să-l voteze a fost singura care a putut fi probată.

Viceprimarul susţine că n-a vrut să cumpere voturile oamenilor, ci să-i cinstească. „Am făcut cinste. E ceva obişnuit să-ţi cinsteşti alegătorii. Am dat bani unor oameni săraci să-şi facă şi ei un grătar. Alţi candidaţi umblau prin comună cu icoane sau coniac. Nu m-am gândit că fac ceva rău, pentru că omul oricum în cabina electorală intră singur şi singur pune ştampila. Cu toţii facem cinste şi în campanie, şi după. Eu asta nu consider mită“, declară Marian Drăghici.

Despre ancheta care era să-l arunce după gratii bărbatul crede că totul i s-ar trage de la unul dintre candidaţi, care i-ar fi plătit pe alegătorii cinstiţi de el să-l denunţe la procurori. „Eu cred că ancheta în sinea ei a fost un abuz. Oamenii au fost chemaţi la un magazin aici în sat şi cred că o contracandidată de-a mea le-a oferit ceva să meargă la Poliţie şi să spună că le-am dat bani. Nu am probe în sensul ăsta“, adaugă oficialul.

Din toată această experienţă, Marian Drăghici mai spune că a învăţat că alegerile pot fi câştigate şi fără pomeni electorale. „Timp de 30 de zile cât ţine campanie nici o ţigară n-aş mai da. Fără niciun fel de pomeni electorale pe viitor. Aşa scrie la lege, aşa trebuie să procedăm. Legea  trebuie să fie respectată de noi toţi!“, adaugă  viceprimarul Drăghici. Chiar dacă în plan administrativ n-a reuşit să facă prea multe, Marian Drăghici îşi doreşte să ajungă din nou în postura de candidat pentru funcţia de primar al comunei. „Mă simt rănit, dar vreau să dovedesc contrariul şi nu vreau să înşel părerea celor care au votat cu mine la alegerile trecute“, încheie Drăghici.

„L-am votat pe cel care mi s-a spus“

Oraşul Panciu, din judeţul Vrancea, locul unde fermentează în hrubele lui Ştefan cel Mare cea mai bună şampanie din România, a fost în centrul atenţiei şi pentru altceva decât delicioasa băutură: pentru nereguli electorale. Înainte de alegerile locale din 2013, o parte dintre cei peste 7.000 de locuitori din oraş au primit binecunoscutele stimulente electorale: zahăr, făină, ulei şi alte produse alimentare.

Cu trei zile înainte de alegerile locale din 2012, jurnaliştii au surprins şi au filmat la Panciu faptul că angajaţii primăriei din localitate, sub supravegherea primarului, împărţeau dintr-un microbuz şcolar sacoşe cu alimente şi medicamente.

vot curat marian dragici ialomita foto madalin sofronie

Mita electorala la Panciu

Personalul pus la dispoziţie de primărie pentru această acţiune a distribuit, într-o singură zi, peste 200 de pachete conţinând ulei, zahăr, făină, mălai, cafea, dar şi medicamente, unele dintre produse fiind expirate, aşa cum s-au exprimat oamenii. Explicaţia a fost că produsele sunt din partea unui ONG. Acţiunea a continuat până în ziua alegerilor, scrutin câştigat la pas de candidatul în numele căruia s-au împărţit ajutoarele.

Astăzi, lucrurile nu par să se fi schimbat prea mult, găsindu-se destui oameni din Panciu dispuşi să se lase cumpăraţi de politicieni, cu mai nimic, înainte de a pune ştampila pe candidaţi. Ei pun acest fapt pe seama sărăciei şi nu se gândesc la eventuale consecinţe. „Dacă oamenii nu au bani, trebuie să ia mită. Dacă nu au salarii bune, trebuie să ia mită.  Primesc mită că nu au cu ce trăi“, ne spune Vasile Harabagiu, care a refuzat să precizeze dacă s-ar lăsa cumpărat pentru o pungă cu zahăr sau pentru un litru de ulei.

„Zahăr, ulei, nu bani“

Mult mai sinceră este o femeie care recunoaşte cu seninătate că a primit produse alimentare să voteze cu anumiţi candidaţi. „Am primit şi eu, de ce să nu recunosc? Hai să spun cinstit, că mie îmi place să spun adevărul. Zahăr, ulei, din astea, nu bani. Eu l-am votat pe cel care mi s-a spus, am pus votul pe domnul Nica, dar nu prea a meritat, că e prea tânăr şi zgârcit. Sunt înscrisă la ajutorul social şi îmi mai trebuie un zahăr, un ulei“, spune localnica Mariana Ivanciu (FOTO DREAPTA).

Sunt însă şi destui oameni care nu concep să se lase influenţaţi cu astfel de pomeni. „O să merg la vot şi la prezidenţiale. Nu am scăpat nici un vot, am buletinul plin. O să votez cum îmi dictează conştiinţa. Mai studiez, mai analizez. Dacă vrei să-mi dai o ciocolată primesc, dar eu merg pe calea pe care o vreau eu. Vrei să-mi dai din politeţe, îmi dai. Dacă nu, nu“, spune Pompilia Chiper, localnică.

De aceeaşi părere sunt şi alţi localnici. „Nu mi se pare corect să se ofere mită electorală sau oamenii să primească mită pentru a vota. Nu trebuie să te vinzi pentru un vot.  Fiecare ar trebui să voteze liber, aşa cum îl duc capul şi sufletul“, declară Daniela Tudorache, din Panciu.
 

vot curat mariana ivanciu

CITIŢI ŞI:

VOT CURAT Pomana electorală nu îngraşă

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite