Alegeri prezidenţiale 2014. Cum să votezi dacă nu mai sunt declaraţii pe proprie răspundere pentru listele suplimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegeri prezidenţiale 2014. Mai mulţi români din ţară se plâng de faptul că nu mai pot vota pe listele suplimentare, pentru că nu mai există formulare tipizate pentru declaraţiile pe proprie răspundere. Purtătorul de cuvânt al BEC a oferit o soluţie, deşi nu este una rapidă.

UPDATE: 

Reprezentanţii BEC au menţionat că românii din ţară nu au voie să vină cu formularele tipizate printate de acasă. 

Doar românii din străinătate au primit concesia de a putea completa formularul pe proprie răspundere în afara secţiei, dar acesta trebuie semnat înpuntru. 

UPDATE: 

Primăriile din Capitală au multiplicat formulare de declaraţii pe propria răspundere pentru cei care votează pe listele suplimentare, acestea urmând să ajungă la secţiile de votare care au sesizat că au epuizat aceste tipizate, au anunţat reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI), potrivit Mediafax. 


În mai multe secţii de votare din Sectorul 2 din Capitală, dar şi în judeţul Cluj au apărut cazuri în care la unele secţii de votare nu mai existau formulare tipizate pentru declaraţiile pe proprie răspundere. Alegătorii nu au putut vota şi trebuie să caute alte secţii care mai au aceste formulare.

Cei care vor să voteze în afara localităţii de domiciliu, trecută în buletin, o pot face la orice secţie de vot pe listele suplimentare. Astfel, ei semnează o declaraţie pe proprie răspundere standard, tipizată şi sunt trecuţi pe liste. Dacă nu mai există formulare, unii spun că ar exista totuşi soluţii.

Contactat de “Adevărul”, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleţ, a declarat că alegătorii nu pot scrie de mână aceste declaraţii pe proprie răspundere. “Trebuie să îi ceară preşedintelui de comisie să sune la alte secţii de votare pentru a afla unde mai sunt tipizate şi să trimită alegătorii acolo”, a spus Muhuleţ.

Laura Ştefan de la Expert Forum spune că dacă alegătorii găsesc secţii unde nu mai sunt formulare tipizate, ei trebuie să primească această informaţie în scris sub semnătura şefului de secţie, apoi întocmesc declaraţia de mână, semnează şi pot vota. Acest lucru este contrazis de reprezentanţii Biroului Electoral Central.

Expert Forum susţine că împiedicarea votanţilor să-şi exercite drepturile electorale este infracţiune, conform articolului 385 din Codul Penal.

Mai multe detalii pe pagina de Facebook de la Expert Forum.

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/mai-multe-despre-alegeri-preziden-iale-2014" target="_blank">View the story "Mai multe despre Alegeri Prezidenţiale 2014 " on Storify</a>]

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite