Politică

articolul anterior articolul urmator

Alegeri prezidenţiale 2019. Calendarul complet al scrutinului din 10 noiembrie

1
7 Nov 2019 21:59:08
Autor: Sebastian Zachmann
Vot
Vot

Secţiile de votare din ţară se vor deschide duminică, la ora 7.00 dimineaţa pentru alegerile prezidenţiale, iar cetăţenii cu drept de vot îşi vor putea exprima opţiunile până la ora 21.00. Pentru a evita cozile la urne, românii din străinătate pot vota timp de trei zile la alegerile prezidenţiale. Ministerul de Extene a publicat programul şi harta secţiilor de vot din diaspora.

Duminică va avea loc primul tur al alegerilor prezidenţiale. Secţiile de votare din ţară se vor deschide duminică, la ora 7.00 dimineaţa, iar cetăţenii cu drept de vot îşi vor putea exprima opţiunile până la ora 21.00. Toţi românii care au împlinit 18 ani şi au un act de identitate valabil vor putea să-şi exercite dreptul de vot la alegerile prezidenţiale. În cazul în care nu vă aflaţi în localitatea de domiciliu puteţi vota la orice secţie din ţară, pe listele suplimentare.

Românii in străinătate care nu au optat pentru votul prin corespondenţă pot vota la oricare din secţiile de votare organizate în afara ţării, pe baza unui document de identitate valabil în ziua votării:

  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic;
  • paşaportul diplomatic electronic/ paşaportul de serviciu/  paşaportul de serviciu electronic/ paşaportul simplu/ paşaportul simplu electronic/ paşaportul simplu temporar;
  • în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.


Pot vota la alegerile prezidenţiale cetăţenii români care au vârsta de cel puţin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv;  nu au fost puşi sub interdicţie sau nu li s-a interzis exercitarea dreptului de vot, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Orar secţii de votare

  • Vineri, 8 noiembrie 2019, între orele 12-21
  • Sâmbătă, 9 noiembrie 2019, între orele 7-21
  • Duminică, 10 noiembrie 2019, între orele 7-21

Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot, anunţă MAE. Doi membri desemnaţi de biroul electoral al secţiei de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21:00 dacă în afara sediului secţiei de votare se află alegători care aşteaptă să îşi exercite dreptul de vot şi constată şi monitorizează ordinea în care aceştia au acces în localul de vot. Alegătorii aflaţi în situaţiile de mai sus pot vota până cel mult la ora 23:59.

Harta secţiilor de vot din străinătate, pe ţări, poate fi consultată aici.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Smeritu Pahomie
8.11.2019, 01:05:50

...speram ca pensionarii cat au mai ramas inca in viata......sa nu mai voteze iar ca-n 1990 tot #CIUMA ROSIE .....de data asta viclean imprashtiata-n "partiduletze" noi inventate tot de SRI....

Modifică Setările