Politică

Alegeri în timpul pandemiei. E pregătit statul să asigure protecţia votanţilor?

4
17 Jul 2020 15:03:41
Nicolae Bănicioiu

Alegerile pe 27 septembrie reprezintă cel mai grav atentat la sănătatea românilor! Ieri a fost promulgată legea care stabileşte data alegerilor locale, şi anume 27 septembrie, lăsând, în schimb, o serie de aspecte esenţiale nelămurite. Cum anume vom vota în siguranţă. Vor asigura această lege şi normele ei toate instrumentele necesare unui vot în pandemie?

Este evident că pentru o democraţie eficientă sunt necesare atât alegerile locale din septembrie, cât şi alegeri parlamentare premergătoare acestora, doar că ESTE VITALĂ O ORGANIZAREA EFICIENTĂ ŞI SIGURĂ.

Priorităţile s-au schimbat radical odată cu apariţia pandemiei Covid-19, poate sună cinic să ne gândim la alegeri în contextul în care în spitale există o situaţie gravă, însă este mult mai periculos să fie lăsată România într-o situaţie neclară din punct de vedere legislativ.

Punctul cel mai important pe lista de priorităţi în calendarul alegerilor trebuie să fie condiţiile de siguranţă ale celor care merg să-şi exercite dreptul de vot. De asemenea, trebuie să existe scenarii alternative pentru persoanele care din varii motive nu reuşesc să ajungă în secţie. Sunt necesare modalităţi pentru a vota în spital, în închisoare sau în alte locuri de genul, peste tot fiind necesare echipamente de protecţie, dezinfectant,culoare, măşti, etc.

Condiţiile de vot ale oamenilor şi a celor care gestionează secţiile de votare, dar şi activitatea de campanie electorală, precum şi prelucrarea ulterioară a datelor trebuie făcute respectând cu stricteţe proceduri şi având toate măsurile de distanţare şi de protecţie pentru ca această acţiune să nu se transforme într-un carnagiu.

Avem oare aceste pregătiri făcute? Măcar demarate? Eu unul mă îndoiesc!

Astfel spus, deşi îl vedem pe Orban arătându-se preocupat de evoluţia numărului de infectaţi, totuşi nu prezintă nimic pentru organizarea în condiţii de siguranţă a alegerilor. Oare marii specialişti liberali ori chiar dl Tătaru, nu-i explică premierului că perioada de campanie electorală cât şi cea premergătoare campaniei (strângerea listelor de semnături, de exemplu ) sunt foarte periculoase pentru răspândirea coronavirusului? Eu, unul, cred că această grijă a d-lui Orban este doar mimată! Dacă ar fi reală, nu s-ar fi grăbit cu data de organizare a alegerilor ignorând părerea şi sfatul specialiştilor ! Din păcate şi PSD aici a mers pe mâna lui Orban (din nou!) şi vor fi părtaşi poate la cea mai mare greşeală făcută în această pandemie! România nu este nici Franţa şi nici măcar n-are numărul de paturi de ATI ale Poloniei! Orice demers pre-electoral sau electoral constituie un atac la sănătatea românilor în această perioadă şi va avea consecinţe grave!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Zâna Măseluţă®
17.07.2020, 15:11:00

. Am trecut așa, în zbor, Să dau binețe tuturor! :) ;)

0 (2 voturi)
Zâna Măseluţă®
17.07.2020, 15:16:51

. Au timp suficient să legifereze: tele-mitingurile, tele-votul și, de ce nu, tele-mita electorală. :D

+1 (3 voturi)
Radu Mircea
17.07.2020, 17:43:54

# Nicolae Banicioiu Sunteti ultimul om la care ma asteptam sa vorbeasca despre ''atentat la sanatatea romanilor'' si ''atac la sanatatea romanilor'' , dovada ca tupeul dvs. este nemasurat .(asta ca sa n-o zic p'a dreapta , dar meritata , ca ma excude moderatorul de pe forum) Poate dvs. ati uitat cind clamati dupa ''Colectiv'' ca aveti in tara tot ce va trebuie pentru ingrijirea ranitilor , dar in realitate nu aveati nici macar idee despre ce inseamna un mare ars . Dar noi nu uitam si nu iertam minciuna !!! Va invit sa candidati la alegerile care va ingrijoreaza atit si veti avea o mare surpriza .... Puteti dormi domnule Banicioiu cind stiti ca vaietele arsilor , de pe care curgea carnea inca chinuie memoria pompierilor si medicilor care i-au ingrijit ???

+4 (4 voturi)
eu doar constat
18.07.2020, 19:12:04

Circulatia oamenilor printre infectatii cu COVID este similara cu circulatia masinilor. Trebuie, intai de toate, sa te feresti tu, mizand pe faptul ca si ceilalti soferi gandesc la fel. Cand unul incalca Codul Rutier, ori te loveste, ori te lovesti de el. Cam asta e si filozofia recentei legi, asa zisa a carantinei In cazul acestei legi, sunt mai multe recomandari decat reguli. Regulile trebuiesc respectate, dar recomandarile, a caror respectare este echivalenta cu condusul prudent al masinii, este facultativa. Poti s-o dai in gard, sau nu. Dar daca o dai in gard, de vina esti numai tu, iar daca dupa gard strivesti o familie iesita in propria curte la un picnic, vina si pedeapsa este multiplicata geometric. Cam asa e si cu aplicarea acestei legi, cat se va aplica fara privilegii sau discriminari. In aceasta lumina, orice activitate nu trebuie intrerupta de frica drobului de sare de pe soba. Orice alegeri, ca sunt locale sau parlamentare, ele pot fi organizate fara frica, cu respectarea catorva conditii. 1. Conditii de respectat de catre organizatorul alegerilor - sectii de votare suficiente, dotate cu cabine suficient de multe si de personal, de asemenea suficient, pentru a nu se provoca aglomeratie. Mai greu va fi in diaspora (pentru parlamentare, dar pana atunci mai e timp). 2. Conditii de respectat pentru electorat. Aceleasi ca cele dintr-un magazin: distanta fizica (in niciun caz sociala), masca pe mutra de se vad numai ochii si, neaparat manusi, care, dupa introducerea buletinului de vot in urna, se arunca. Cine n-are manusi, va primi o pereche de la sectia de votare. Oricum nici in timpuri normale n-aveai voie sa intri in cabina decat singur. Dupa care vei circula mai departe, cum o faci si cu masina. Deci, nu cred ca trebuie din nou amanate alegerile locale; ele pot avea loc, fara complicatii, pe 27 septembrie a.c.. Daca vrem complicatii, e destul sa-i ascultam pe Orban, Banicioiu, sau cine ar mai fi si sa actionam cum ne indeamna ei.

Modifică Setările