Politică

articolul anterior articolul urmator

Alegerile locale nu vor avea loc în iunie. Guvernul prelungeşte mandatele primarilor prin OUG

3
6 Apr 2020 18:09:18
Autor: Radu Eremia
FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

Guvernul Orban va adopta în şedinţa de azi o ordonanţă de urgenţă prin care mandatelor aleşilor locali - primari, consilieri locali, preşdinţi de Consilii Judeţene şi consilieri judeţeni - vor fi prelungite până la finalul lunii decembrie, cel târziu.

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat, în şedinţa de Guvern, faptul că Executivul trebuie să ia decizia amânării alegerilor lcoale până la o dată care va fi anunţată ulterior. 

„În această situaţie nu se pot desfăşura campanii şi alegerile trebuie să se desfăşoare în condiţii sigure. Trei instituţii, Autoritatea Electorală Permanentă, împreună cu Ministerul de Interne şi Ministerul Administraţiei, au iniţiat un proiect de OUG de prelungire a actualelor mandate, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020”, a precizat Turcan. Aşadar, mandatele aleşilor locali - primari, consilieri locali, preşedinţi de CJ şi consilieri judeţeni - pot fi prelungite până cel târziu în luna decembrie.

În varianta de proiect prezentată de Raluca Turcan, numărul de semnături necesare pentru depunerea unei candidaturi ar urma să fie diminuat. De asemenea, procedura de depunere a candidaturii ar urma să fie simplificată şi în ceea ce privelte documentele depuse. 

„Va fi prezentată o singură listă de susţinători şi un număr minim de 25.000 de semnături, 500 din fiecare judeţe, 1.000 din municipiul Bucureşti. Există posibilitatea ca în locul listelor să se depună o contribuţie de 3% din valoarea maximă pentru funcţia pentru care candidează sau 50 de salarii de bază”, a mai afirmat Turcan.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Tomescu Tom
6.04.2020, 18:22:32

Niște adaosuri speciale ...la pensiile speciale ..nu le dă ? . Apropo ...nu ar fi timpul să studieze foarte serios și posibilitatea votului electronic ...? Dacă tot zic că se gândesc la sănătatea , viața noastră ? Muncim de acasă , facem operațiuni bancare de acasă, plătim facturi .. facem cumpărături ...folosind tehnologia , mediul electronic ... Până și parlamentarii .. au început să voteze electronic ... și să " lucreze " de acasă ... Noi ..de ce nu ..? Fiindcă noi cetățenii ..statul român ..am ieși pe plus în absolut toate privințele ... Singurii care care vor avea de suferit ...ar fi politicienii actuali ... Viitoarea ...fostă clasă politică ... Deci ...de ce nu ?

Werner Pompiliu
7.04.2020, 12:29:41

Greu de realizat. Acum cand au conducera MAI in mana nu-si pot permite votul electronic pentru ca ar ramane STS-ul fara ,,obiectul,, muncii. Reducerile la buget, in cazul unui vot electronic, ar fi substantiale, nu s-ar mai cheltui bani pe organizarea alegerilor cu BEC-ul, sectii de votare, comisii, buletine de vot, etichete de securizare și alte materiale electorale, forte de ordine, samd. Cine vor fi pagubitii de fonduri ? AEP, MAI, Prefecturile, SGG-ul, STS care nu vor mai primi cele peste 110 mil. lei. Asta ar insemna ca sumele destinate partidelor pentru campanie sa fie diminuate si nu cred ca le-ar conveni, STS-ul ar trebui sa doneze o mare parte din cele 25.000 de tablete la Educatie, Sanatate poate chiar ANAF, carora chiar le-ar fi utile, ceea ce iarasi nu cred iar reducerea nr. de parlamentari la 300 este un vis frumos sau un scenariu de film marca KWI cu titlul ,,Referendum vs. Constitutie,,!

-1 (1 vot)
Tomescu Tom
7.04.2020, 18:30:30

Werner Pompiliu Păi și dacă ies la vot ... și mă virusez ..cine mă " despăgubește " ??? Și dacă se organizează alegeri " clasice " ... ce ne facem dacă va fi o participare extraordinar de scăzută ???? De frica virusului ...să zicem .. Iar vor câștiga ăia care-și cară alegătorii cu autobuzele ? Care cumpără voturi oferind sacoșe roșii , cu făină și ulei .. ? Dacă parlamentarii pot vota de la distanță ..înseamnă că putem și noi ... . A pune în cârca STS-ul ..cele scrise de tine ...este doar o distragere a atenției . Mai mult decât străvezie ... La fel de bine puteai invoca fazele Lunii ..sau strălucirea planetei Venus ...

Modifică Setările