Politică

articolul anterior articolul urmator

Alegerile locale, un examen dificil pentru PNL

39
20 Sep 2020 08:30:29
Ştefan Vlaston

PNL este de 10 luni la guvernare, timp suficient să arate ce poate, de ce este în stare. Din păcate, bilanţul este sărăcăcios, nu a demonstrat mare lucru. Într-o săptămână avem alegerile locale, şi rezultatele lor conturează şi rezultatele de la alegerile parlamentare. Pandemia a fost bine gestionată la început, în starea de urgenţă, dar acum stăm pe un butoi de pulbere, gata să explodeze.

Numărul de infectări zilnice şi numărul deceselor, riscul ca secţiile de AŢI să se sufoce sub asaltul celor care au nevoie de ele, ne dau fiori.

Greşelile PNL

Învăţământul. Este de departe zona cu cele mai multe eşecuri. Premierul Orban s-a încăpăţânat s-o păstreze pe ministrul Anisie, care a dovedit chiar de la început că nu are stofa unui manager pentru un  sistem aşa de mare şi important. A dovedit doar frică şi obedienţă faţă  de sindicate, a pus pe prim plan „colegii” profesori, iar de elevi nu i-a păsat. Iată câteva din eşecurile de la educaţie.

  • N-a fost scăzut numărul de ore din planurile cadru, ministrul Anisie obligă elevii de gimnaziu să stea şi 7 ore pe zi la şcoală. Cu masca pe faţă. Ministrul avea posibilitatea s-o facă, conform art 65 (4) din Legea Edcuatiei Naţionale. N-a făcut-o, ca să nu rămână profesorii fără norme;
  • Nu au fost aerisite programele şcolare, rămân stufoase şi încărcate cu tot felul de noţiuni şi teorii inutile în viaţa de zi cu zi;
  • Nu s-au tras concluziile din testele PISA, la care ne-am clasat pe ultimul loc din UE;
  • N-a  dat un imbold învăţământului profesional, deşi economia are nevoie acută de meseriaşi. Dna ministru a eliminat şi condiţie ca media minimă de admitere la liceu să fie 5, pentru ca să nu rămână „colegii” fără ore.  Pe lângă un milion de elevi care au făcut liceul degeaba, n-au luat bacalaureatul, se vor adăuga alte zeci de mii în aceeaşi situaţie;
  • A păstrat managerii şi întreg personalul din minister numiţi de PSD,  a ascultat de „structurile” numite de PSD.
  • Învăţământul online, sub care se ascund acum toate erorile de organizare, este o noţiune „mistică”, cu aproape 6000 de şcoli fără internet, 900.000 de elevi fără tablete  sau laptopuri, nu există în şcoli aparatura necesară transmiterii live a lecţiilor în sistemul hibrid, peste jumătate dintre profesori nu ştiu să folosească aparatura şi aplicaţiile necesare învăţământului online. N-am auzit de părinţi mulţumiţi de acest tip de învăţământ. Doar dna ministru crede ca „marea majoritate a elevilor a facut invatamant online”. Că tot nu poate verifica nimeni daca este adevarat, sau nu. După încă un semestru pierdut, la examenele naţionale din 2021 se va vedea dezastrul.


Situaţia bugetară. PNL n-a înţeles să reducă cheltuielile bugetare, a menţinut în funcţie 1,3-1,4 milioane de bugetari cu salarii de 3-4000 lei, dintre care 20-30% taie frunze la câini, plimbă hârtii. În schimb, nu are bani să mărească pensiile, de 1200 lei în medie, cu 40%. Şi există 5,2 milioane de pensionari care duminica viitoare vor merge la vot. Şi cărora nu le ajung banii pentru mâncare, medicamente, întreţinere. Creşterea deficitului bugetar la 10-12% aduce riscul de a-şi pierde creditorii încrederea în capacitatea României de a returna împrumuturile, care anul acesta au fost imense.

PNL a  ignorat parlamentul şi a demonizat PSD. Provocarea adusă de pandemie ar fi obligat preşedintele şi guvernul să aducă la aceeaşi masă partidele parlamentare, mai ales că PNL şi aliaţii săi nu au majoritatea parlamentară. Au decis invers. Să ignore parlamentul şi să demonizeze PSD. Cele două perioade de vid legislativ în gestionarea pandemiei au pornit de la faptul că PNL nu a înţeles să respecte art 53 din Constituţie, şi să ceară din timp parlamentului să restrângă prin lege drepturi şi libertăţi fundamentale. Situaţia creată acum de legea pensiilor şi a alocaţiilor are aceeaşi sursă. Erori elementare în respectarea statului de drept şi a principiilor democraţiei.

Investiţiile s-au mai mişcat. Totuşi, cu cioturi de autostradă şi câteva pasaje pe ici şi colo nu se face infrastructură. Întrebarea este: vom avea bani în anii următori pentru a continua investiţiile atât de necesare nu numai în infrastructură, dar şi în educaţie şi în sănătate? Sau vom plati in continuare salariile pentru 1,3 milioane de bugetari.

Alegeri locale la Bucureşti.  Sunt extrem de importante, dat fiind numărul mare de alegători, câteva milioane. Riscul să rămână primar reprezentanta PSD, Gabriela Firea, este mare. În cartiere mari, Ferentari, Rahova, Chitila, Pantelimon, Colentina şi multe altele, trăiesc alegători care nu văd în Nicusor Dan o capacitate în administrarea unui oraş de talia capitalei. Nu-i impresionează faptul că a fost olimpic la matematică, dar n-a condus un minister, o instituţie importantă, sau o afacere de succes. A condus doar un ONG. De ce să creadă că va fi în stare să conducă un oraş cu milioane de locuitori şi probleme de infrastructură colosale? În plus, intrarea lui Traian Băsescu în cursa pentru primăria capitalei îi răpeşte lui Nicusor Dan 8-9 procente, care ar putea reprezenta bomboana pe coliva candidaturii sale.

În mari oraşe nu s-a reuşit coalizarea forţelor de dreapta. Aici PSD are prima şansă, pentru că voturile de dreapta se împart între mai mulţi candidaţi.

Alegerile locale vor fi primul examen major în care vom vedea cum au perceput alegătorii 10 luni de guvernare PNL. Rezultatele pot oferi orice surprize. Dar vor influenţa, posibil decisiv, alegerile parlamentare. Dacă rezultatele sunt slabe pentru PNL, preşedintele Iohannis ar trebui să încerce schimbarea executivului,  pentru a da o nouă şansă forţelor politice de dreapta la alegerile parlamentare. Vom vedea dacă va avea forţa şi influenţa necesare.

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

39 Comentarii

Gheorghe Joe Negut
20.09.2020, 08:51:40

Comentariu considerat abuziv.

Vanatorul/d.c.
20.09.2020, 09:07:32

”Dacă rezultatele sunt slabe pentru PNL, preşedintele Iohannis ar trebui să încerce schimbarea executivului, pentru a da o nouă şansă forţelor politice de dreapta la alegerile parlamentare. Vom vedea dacă va avea forţa şi influenţa necesare.” Sa fim seriosi..! Iohannis nu poate decide nimic de capul lui..! El face doar ce i se spune si cand i se spune si cum i se apune de catre cei care l-au plantat la Cotroceni..! Practic e o marioneta pe post de agent electoral al mafiei liberal-neosecuristice, care face sau spune ceva doar cand i se intoarece cheița..! Singurii care stiu cand si daca va fi ”primenit” sau chiar inlocuit guvernul Orban, sunt ”baietii din ..paduri”, adica cei care l-au plantat fraudulos pe Iohannis la Cotroceni si ilegitim pe cocalarii liberali la guvernare ..! Pentru ca, sa fie clar: aceasta prezenta FRAUDULOASA a lui Iohannis la Cotroceni, precum si si ILEGITIMA a lui Orban si a PNL-ului la guvernare, faptul ca statul roman a ajuns sa fie condus de un presedinte cu 17 dosare penale, un premier care are si el un dosar penal, ambii comandând o gasca de ministri cocalari, toti arivisti incompetenti pusi doar pe jefuit banul public, demonstreaza ca Romania nu mai este o democratie functionala, eci o idiocratie cleptocratica neosecuristica, iar deciziile nu le iau acesti ”iepurii” si marionete plantate in functiile cele mai inalte si ..mai vizibile, ci ”papusarii” lor, sforarii din Noua Securitate..!

-12 (16 voturi)
Iulian Arion
20.09.2020, 10:31:10

PNL a miscat in directia afaltarii drumurilor judetene. Este mare lucru. Prin sate a fost ceva efervescenta in timpul pandemiei, dar acum multe lucrari sunt abandonate. Ma refer la judetul Ialomita. PNL trebuie sa vina cu un program de crestere anuala a salariului minim, chiar daca aceasta inseamna inlaturarea actualei echipe de conducere, de sorginte marxista. Fostele state comuniste din Uniunea Europeana sunt conduse de reziduurile marxiste ale regimurilor totalitare Statele foste comuniste sunt conduse ideologic de catre reziduurile regimului totalitar si generatia urmatoare formata din fii si fiicele acestora. In vatamantul economic academic este dominat de ideologia marxista. Nici acum ei nu citesc avutia natiunilor al lui Adam Smith. Marxistii mentin in subdezvoltare societatile foste comuniste, prin metode care au fost deja invalidate: 1. Dezvoltarea economica o asigura doar companiile multinationale. Pentru a le atrage sa investeasca, trebuie ca nivelul salariilor, implicit al salariului minim sa fie cat mai jos. Realitatea este ca investitorii straini investesc in economiile care cresc si unde exista cererea agregata, adica cetatenii au bani sa cumpere produsele investitiei lor. 2. Lor li s-a predat in scoli ca in capitalism muncitorii trebuie platiti cu salariul necesar sa poate muncii si in ziua urmatoare. Marx numeste aceasta reproducerea simpla a fortei de munca. Asa a scris Marx in Capitalul. Concluzia liderilor post comunisti: Guys, economia capitalista se dezvolta pe baza salariilor mici. In acest mod capitalistii acumuleaza bani cu care vor face investitii si vor mari salariile. Experienta de 30 de ani de la caderea comunismului nu confirma aceste teorii. Salariul minim mic atrage activitati economice in care productivitatea muncii este data de forta bratelor muncitorilor. Cand salariile sunt foarte mici, nu se justifica introducerea mecanizarii, lucrului pe banda rulanta, introducerea automatelor programabile pentru automatizarea activitatilor repetitive. Casta conducatoare are salarii foarte mari: 12 salarii minime lunare in fiecare luna. Ei spun ca asa este in vestul Europei. Aceasta a condus la lipsa muncitorilor in fostele state comuniste. Pentru a iesi din aceasta bucla negativa, trebuie adoptata Directiva salariului minim asa cum a propus presedinta European Comisiei doamna Ursula von der Leyen: Adoptarea salariului minim prin lege de catre parlament ca 60% din salariul mediu lunar. Aceasta se face o singura data pe an, pentru intreg anul. De exemplu se adopta in luna februarie, ca 60% din salariul mediu lunar din anual anterior.

-6 (8 voturi)
Iulian Arion
20.09.2020, 10:34:37

Actualul ministru al finantelor publice Catu, trebuie demis si deferit justitiei pentru ca a platit in avans o suma imensa de la buget, unei firme pentru aducerea mastilor, fara a avea o scrisoare de garantare bancara si nici polita de asigurare impotriva falimentului sau calitatii produsului, din partea unei societati de asigirari din Romania. Trebuie investigat intreg ministerul finantelor publice pentru astfel de practici de tip mafiot.

-11 (13 voturi)
Iulian Arion
20.09.2020, 10:50:41

Ideea ca unii sunt de dreapta si nu vor sa mareasca salariul minim si punctul de pensii, pentru ca fac investitii, este falsa. Nu exista forte politice de stanga sau de dreapta in Romania. Fortele politice de dreapta ar fi marit suma deductibila anual de la impozitare pentru pilonul III de pensii. Este tot 400 de euro pe an, de pe vremea PSD-Nastase! Suma deductibila de la impozitul anual ar fi trebuit sa fie cel putin 2000 de euro. Marxistii considera ca sunt bani aruncati in consum luati de la investitii. Fals! Fondurile de pensii administrate privat sunt cel mai mare creditor al statului! Guvernul se imprmuta de la fondurile de pensii in conditii mai avantajoase decat de la banci, fara a creste ROBOR! Dobanzile platite fondurilor de pensii se intoc la cetateni la pensionare. Toto atunci, odata cu ridicarea sumelor de catre beneficiari, sunt platite si impozitele catre fisc. Fondul de pensii este impozitat in momentul extragerii de catre beneficiar. In Romania fondurile private de pensii reprezinta 6% din PIB, iar in tarile west europene peste 100% din PIB. In Olanda: 196% Ratio of pension assets to GDP in selected countries in 2019. Din pacate, cu mici exceptii utile precum autorul articolului, multa inteligenta este irosita in certuri inutile si comparatii intre indivizi inepti.

-8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (39)

Modifică Setările