Politică

articolul anterior articolul urmator

Alegerile parlamentare din Austria: populismul ca parte a sistemului politic

8
16 Oct 2017 23:57:18
Radu Carp
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Sondajele de opinie nu au dat greş în Austria: conservatorii conduşi de Sebastian Kurz au câştigat alegerile. Mişcarea de a rupe coaliţia de guvernare tradiţională SPÖ - ÖVP în luna mai, lăsând ca ţara să fie gestionată doar de social-democraţi, s-a dovedit a fi inteligentă.

Mai mult ca sigur, noua coaliţie de guvernare va fi împreună cu FPÖ, partidul populist de dreapta condus de Heinz-Christian Strache. Dacă în 2000 alianţa celor două partide la guvernare a dus la izolarea internaţională a Austriei, în 2017 aceeaşi coaliţie nu va mai provoca pasiuni şi disensiuni la Bruxelles. Motivul este că Austria a fost urmată de mai multe ţări în care partidele populiste au ajuns la putere. Pragmatic vorbind, la Bruxelles se preferă o coaliţie în care un partid membru PPE va avea întotdeauna întâietate, unei guvernări minoritare a unui partid populist, de dreapta sau de stânga. Standardele democratice sunt astăzi diferite faţă de anul 2000: chiar şi o guvernare a unui partid populist de stânga (Syriza în Grecia) este acceptată ca partener de dialog. Iar Sebastian Kurz este deja o figură cunoscută la Bruxelles, prestaţia sa ca ministru de externe fiind apreciată.

Sebastian Kurz FOTO EPA

Pentru a vedea cum va arăta noua guvernare din Austria, este necesară mai întâi o analiză a rezultatelor acestor alegeri. SPÖ a obţinut 26,7% din voturile exprimate, urmând a avea acelaşi număr de parlamentari ca la precedentele alegeri din 2013 (52). Popularii şi-au schimbat oficial denumirea: Partidul Popular Austriac a devenit Noul Partid Popular (Neue Volkspartei) şi a schimbat culoarea, negrul tradiţional devenind azuriu. Astfel, întreaga retorică a FPÖ care se concentra pe eşecul coaliţiei „roşu-neagră“ nu a mai avut efect. Întreaga istorie şi simblistică a partidului ÖVP creat în 1945 a fost socotită un balast dar alegătorii s-au adaptat acestei schimbări. NPP a câştigat 14 mandate în plus faţă de 2013, scorul său fiind de 31,4%, cu 7,4% mai bun decât precedentul. Pariul lui Kurz s-a dovedit a fi corect: nu contează guvernarea timp de 4 ani, contează faptul că 5 luni înainte de alegeri NPP nu a mai fost la guvernare. FPÖ a câştigat 53 de mandate, cu 13 mai mult, având un scor de 27,4%, cu 6,8 % mai bun decât în 2013. NPP şi FPÖ au preluat voturi de la partide care nu se vor mai regăsi în Parlament sau care au scăzut considerabil. Scorul bun al FPÖ se explică prin migraţia alegătorilor care votau în mod tradiţional socialiştii, scăderea acestora fiind compensată de transferul de voturi de la ecologişti la socialişti. FPÖ şi-a propus şi a reuşit să atragă alegători de stânga, nemulţumiţi de prestaţia SPÖ în problema migraţiei. Turneul electoral al lui Heinz-Christian Strache în Austria s-a numit Fairness Tour (turneul echităţii), fiind astfel preluat un termen cheie din vocabularul stângii. Strache a folosit mai mult decât Kern un alt cuvânt, cel de solidaritate, cu acelaşi scop. FPÖ se defineşte ca fiind un partid „patriotic“ pentru a prelua voturi de la conservatori, „social“ pentru a prelua voturi de la social-democraţi şi a păstrat denumirea de partid ‚al libertăţii’ pentru a acapara şi segmentul liberal. FPÖ devine astfel primul partid populist care aplică cu succes reţeta catch-all party, practicată de creştin-democraţi şi populari la începutul construcţiei europene.

Realitatea de pe teren şi tendinţele electoratului limitează opţiunile noului guvern de la Viena.

Cum în Austria alegerile sunt precedate şi acompaniate de foarte multe cercetări sociologice, iar la emisiunile televizate din noaptea alegerilor sunt invitaţi cercetători veritabili al căror rol se rezumă la explica multe grafice, cunoaştem ce anume au apreciat alegătorii austrieci la partidele pe care le-au votat. Alegătorii SPÖ au apreciat în primul rând programul partidului, iar pe liderul partidului Kern în al doilea rând. Aceasta confirmă faptul că actualul Cancelar nu a fost o locomotivă pentru propriul partid. Totodată, aceste preferinţe sunt un avertisment pentru viitoarea coaliţie NPP-FPÖ: alegătorii au fost interesaţi mai degrabă de programul social decât de chestiunea migraţiei, iar orice îndepărtare de problema socială (crearea de locuri de muncă) va fi fatală noii coaliţii de guvernare. Alegătorii NPP au preferat acest partid din cauza prestaţiei lui Sebastian Kurz (54%), pentru accentul pus pe necesitatea schimbării (21%) şi pentru program (18%). Kurz a fost astfel locomotiva care a adus foarte multe procente NPP. Alegătorii NPP au sesizat contradicţia dintre a menţine natura de partid conservator şi a vorbi despre nevoia de schimbare în politică şi au dezaprobat această strategie. FPÖ a fost votat pentru cea mai bună politică în domeniul migraţiei, pentru nevoia de schimbare, pentru program şi pentru liderul Strache. Aparent, Strache nu a fost o locomotivă pentru electoratul FPÖ, dar mulţi din cei care au votat FPÖ pentru atitudinea faţă de migraţie au acordat implicit şi un vot de încredere liderului acestui partid. Strache nu a mai vorbit despre pericolul migraţiei, ci despre cel al islamizării. Astfel se explică de ce NPP şi FPÖ au căpătat atât de multe voturi în plus: Kurz a preluat tema migraţiei şi i-a oferit o altă dimensiune decât cea îngustă, xenofobă practicată până acum de FPÖ, iar FPÖ a fost singurul partid care a tratat tema islamizării, acuzându-l pe Kurz că priveşte Islamul ca aparţinând identităţii austriece. Astfel, tema migraţiei a fost exploatată la maxim în timpul campaniei electorale dar orice depăşire a noilor bariere atinse în legătură cu această temă va avea efect de bumerang împotriva celor care vor încerca această strategie.

Realitatea de pe teren şi tendinţele electoratului limitează, aşadar, opţiunile noului guvern de la Viena. Întrucât alegătorii nu au fost pasionaţi de politica externă, iar partidele au ocolit elegant acest aspect, nu ştim care vor fi opţiunile. Tradiţional, în Austria, partidul minor dintr-o coaliţie capătă poziţia de ministru de Externe. Este Strache pregătit pentru un asemenea rol, şi-l doreşte cu adevărat? Se pare că nu vrea decât păstrarea poziţiei în fruntea partidului, agreând ideea desemnării lui Norbert Hofer în această poziţie. Cum vor avea aceeaşi poziţie în plan extern preşedintele Van der Bellen şi ministrul (potenţial) de externe Hofer, după campania electorală care i-a opus iremediabil, este o problemă deschisă. O altă variantă discutată intens la Viena este ca FPÖ să renunţe la portofoliul externelor şi să capete justiţia şi internele. Îşi va pune astfel în aplicare FPÖ ideile referitoare la migraţie? Greu de crezut. Din acest motiv, negocierea pe portofolii va fi foarte serioasă şi rezultatul deocamdată imprevzibil.


Heinz-Christian Strache

Se speculează foarte mult că Austria, cu noua guvernare NPP-FPÖ se va apropia foarte mult de Grupul Vişegrad. Trebuie văzut mai întâi cine va fi ministru de externe şi cum va dori preşedintele Van der Bellen să se poziţioneze. Interesant este că ecologiştii nu vor mai fi în noul Parlament, ceea ce face ca Van der Bellen să nu se poată baza pe nicio forţă politică de calibru - doar dacă social-democraţii din opoziţie nu vor căuta apropierea de preşedinte. Clivajul dintre stânga (preşedinte şi opoziţie), pe de o parte şi dreapta (partidele aflate la guvernare), pe de altă parte, va genera un echilibru care va face ca Austria să oscileze în continuare între tandemul franco-german şi Grupul de la Vişegrad.

România devine una din puţinele ţări cu un partid de centru-stânga, tradiţional, la putere.

Care sunt consecinţele concrete pentru România ale alegerilor din Austria? În primul rând, aceste alegeri, ca şi cele din Franţa sau Germania, au demonstrat criza de substanţă a social - democraţiei europene. Electoratul de stânga a migrat în direcţia partidelor populiste, de stânga (Syriza) de dreapta (FPÖ) sau a celor de centru (En Marche). România devine una din puţinele ţări cu un partid de centru-stânga, tradiţional, la putere. Probabil că din acest motiv PSD va fi reevaluat pragmatic de partidele socialiste şi social - democrate. Va fi doar o iluzie de moment. Criza social-democraţiei va lovi inevitabil şi România. Iar PSD, după cum a arătat în ultima vreme, cu greu mai poate gestiona coerent o criză în interior, cu atât mai puţin una venită din exterior. Va reuşi PSD să se transforme radical, precum conservatorii austrieci sub conducerea lui Kurz? Este nevoie de un lider carismatic, de 31 de ani - un lider care nu există în acest moment.

Articolul este scris în perioada (14-20 octombrie) în care sunt invitat să susţin prelegeri la Institutul de Ştiinţe Politice al Universităţii din Viena, fiind bazat pe cercetările pre şi post-electorale publicate în Austria.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Mircea Nistor
17.10.2017, 18:43:10

Hmm, o guvernare care mută povara contribuțiilor sociale de la patroni la salariați, mai poate fi considerată de "centru -stanga" ?! Eu cred că ne confruntăm cu o criză gravă a conceptului de democrație.Pretutindeni în lume,ne confruntăm cu o degradare izbitoare a moravurilor politice, cu un electorat tot mai sărac cu duhul și mai manipulat,indus în eroare, amăgit cu promisiuni populiste.Puterea se câștigă cu "stânga", adică cu promisiuni populiste fără acoperire ( cu cât mai gongorice,cu mai mult entuziasm îmbrățișate și votate !). Oameni cu o educație tot mai deficitară, cu situație economică tot mai precară, sunt induși în eroare, manipulați fără rușine ,cu mijloacele de propagandă pe care le utilizau în perioada interbelică sistemele totalitare fasciste și comuniste. În aceste condiții,"democrația" a ajuns o caricatură, o "formă fără fond" .Este o spoială de fațadă, o campanie agresivă, fără scrupule,de "marketing" politic, în care clasele politice reciclează peste noapte diverse zdrențe de la groapa de gunoi a istoriei, le revopsesc și le prezintă cu reclamă stridentă fraierilor, drept unici căi de urmat, indiferent cât de străine sunt de conceptul"democrației" " Totul de vânzare!"

+4 (4 voturi)
Stancu Dan
17.10.2017, 19:34:45

Mdeh ... politrucii ... nici macar n-au o directie clara. Se invart precum niste curci bete. O perioada au cultivat hedonismu' iindividual (si implicit consumu' fara cap si "fara numar", mai ales pe credit). Dupa aia si-au dat seama ca prea mult hedonism reduce productivitatea fiindca ala educat sa primeasca bani moka nu-i dispus sa munceasca pe bani putini. Cica Iuropa tre' sa fie "competitiva". Si cu cine sa concureze ? Pai cu chinezu' care tremura de frica sa nu-l dea afara patronu' daca cere juma' de renmimbi majorare de salariu.

+2 (2 voturi)
Cristian saileanu
19.10.2017, 12:10:20

nu inteleg ce inseamna termentul de "populism"... nu asta e democratia? iar cand guvernul actual nu isi face datoria, nu e normal sa fie inlocuit cu altul care promite sa isi faca treaba?

+4 (4 voturi)
Vasile Marcus
20.10.2017, 23:02:49

Eu cred ca voi nu intelegeti ce se petrece in vestul Europei. Dar o sa intelegeti...rabdare si refugiati.

+4 (4 voturi)
Delle Crociati Regina
26.10.2017, 15:40:10

Vasile Marcus @: eu as dori sa subliniez ca ai dreptate.In loc de "refugiati",as completa "refugiati islamici",deoarece marea majoritate sint din tari islamice fundamentaliste in care al Quaeda,organizatia terorista Isis,talibanii,grupul terorist al Shabab somalez,Boko haram din Nigeria sint active si au transformat acele state in "epave".Practic in vestul Europei se transfera clar in aceste momente conflictele religioase si interetnice din lumea islamica,este doar o chestiune de timp pina cind londra sau parisul vor incepe sa semene precum Beirut in 1975,la inceperea razboiului civil libanez.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările