Prima lege a Justiţiei, adoptată cu scandal de Camera Deputaţilor. Votul era programat pentru marţi, în ziua protestelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor a adoptat cu 179 de voturi „pentru“ şi 90 de voturi „împotrivă“ modificările aduse legii 303/2004 privind statutul magistraţilor, într-o şedinţă  convocată ad-hoc. De asemenea, a fost adoptată şi modificarea legii ANI, care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de Agenţia Naţională de Integritate în conflict de interese în perioada 2007 - 2013 încetează de drept.

UPDATE Statutul magistraţilor şi „Legea Iordache“, adică proiectul prin care aleşii care au probleme cu Agenţia Naţională de Integritate scapă de acestea, a trecut. 167 de deputaţi au fost „pentru“ „Legea Iordache“ şi doar 90 împotrivă.

Preşedintele de şedinţă, social-democratul Gabriel Vlase, a tăiat în repetate rânduri microfonul membrilor opoziţiei şi la un moment dat chiar a pus capăt intervenţiilor deputaţilor PNL şi USR.

Deputaţii USR au fluierat pe tot parcursul sesiunii de vot, iar liberalii au bătut cu palmele în bănci

UPDATE A început şedinţa de plen. Pentru a împiedica votul pe repede-nainte, Opoziţia a schimbat strategia. Adică, aceştia folosesc atacurile la persoană. Astfel, preşedintele de şedinţă trebuie să dea drept la replică pentru fiecare persoană menţionată.

UPDATE S-a încheiat şedinţa solemnă a plenului. Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că şedinţa Camerei Deputaţilor va începe în 10 minute.

UPDATE Liderul deputaţilor PSD, Ioan Munteanu, a anunţat că Legea 303 va intra la vot azi, la cinci minute după ce se încheie şedinţa solemnă dedicată Regelui Mihai. De asemenea, va intra la vot final şi proiectul privind modificarea Legii ANI, iniţiativă propusă de Florin Iordache. 

UPDATE Potrivit unor surse politice, în şedinţa Comitetului liderilor de grup s-a stabilit ca azi să intre la vot Legea 303 şi proiectul privind modificarea Legii ANI.

UPDATE „Că va fi azi, că va fi mâine, ce conteaza când e şedinţa?“, a declarat Florin Iordache, preşedintele Comisiei speciale pentru legile Justiţiei, întrebat dacă azi va fi şedinţa cu vot final pe Legea privind statutul procurorilor şi judecătorilor. 

Mai mult, chestionat dacă această grabă vine după ce au fost anunţate proteste mâine, în faţa Parlamentului, iordache a replicat: „Noi nu ne organizăm şedintele în funcţie de proteste“. 


Iniţial, votul final pe Legea 303/2004 referitoare la statutul judecătorilor şi procurorilor era programat pentru marţi, după ce, săptămâna trecută, plenul Camerei Deputaţilor a respins toate cele 400 de amendamente ale Opoziţiei. A fost o şedinţă cu scandal, care s-a terminat târziu în noapte. 

PSD încearcă să devanseze votul la prima dintre cele trei legi ale Justiţiei şi în contextul în care marţi erau anunţate proteste în faţa Parlamentului. 

Miercurea trecută, după o şedinţă-maraton, PSD nu a mai dat votul final pe proiectul de lege din lipsă de cvorum, după ce respinsese  amendamentele depuse de PNL şi USR. 

Te-ar putea interesa şi:

Comisia Iordache a dat raport pozitiv pe a doua lege a Justiţiei. Înfiinţarea unei secţii pentru investigarea magistraţilor, cea mai scandaloasă prevedere

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite