Aleşii încep lupta împotriva „antiromânismului“. Proiect: Închisoare până la 10 ani pentru constituirea unei organizaţii cu caracter antiromânesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, este unul dintre principalii iniţiatori. FOTO Mediafax
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, este unul dintre principalii iniţiatori. FOTO Mediafax

Mai mulţi parlamentari ai PMP, PNL, PSD şi USR au depus un proiect pentru prevenirea şi combaterea antiromânismului care prevede că persoanele care promovează în spaţiul public idei antiromâneşti riscă închisoare până la 3 ani. Mai mult, persoanele care ar constitui o organizaţie de acest tip, riscă o pedeapsă cu închisoarea între 3 şi 10 ani.

UPDATE Deputaţii Cristian Seidler (USR), Bogdan Rodeanu (USR) şi Robert Turcescu (PMP) au anunţat că îşi vor retrage semnăturile depe proiect. 


„Fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepţii sau doctrine antiromâneşti constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi", prevede unul dintre articolele iniţiativei legislative depuse pe 28 iunie la Senat, semnat de parlamentari din PMP, PNL, PSD şi USR.

Un alt articol prevede că „distribuirea sau punerea la dispoziţie publicului de materiale antiromâneşti se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani“. De asemenea, este interzisă comercializarea sau „răspândirea simbolurilor antiromâneşti şi untilizarea acestora în spaţiul public", încălcarea acestei prevederi fiind pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani, dar şi interzicerea unor drepturi, potrivit articolului 5 din proiectul legislativ. Nu se consideră infracţiune dacă fapta este săvârşită în interesul artei, ştiinţei, cercetării sau educaţiei, sau în scopul dezbaterilor unor aspecte de interes public.

Considerăm că trebuie prevenite şi combătute astfel de manifestări ostile la adresa statului român, situate în afara prevederilor Constituţiei României care aduc atingere integrităţii teritoriale a României, valorilor naţionale sau memoriei eroilor naţiunii române. Iniţiatorii, în expunerea de motive

Mai mult, „se consideră infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antiromânesc, dar şi aderarea sau sprijinirea unei astfel de organizaţii". De asemenea, persoanele care denunţă existenţa organizaţiei, înainte ca aceasta să fie descoperită, nu se pedepsesc.

Cum e explicat antiromânismul

Iniţiatorii explică sintagma  „antiromânism” astfel: percepţia referitoare la români exprimată ca ură împotriva acestora, precum şi manifestările verbale sau fizice, motivate de ură împotriva românilor, îndreptate împotriva românilor sau ne-românilor, a proprietăţilor românilor, a instituţiilor comunităţilor româneşti sau a lăcaşurilor de cult ale românilor.

De asemenea,organizaţia cu caracter antiromânesc ar fi: orice grup format din trei sau mai multe persoane, care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent, în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor antiromâneşti. În această categorie pot fi incluse organizaţiile cu sau fără personalitate juridică, partidele şi mişcările politice, asociaţiile şi fundaţiile, societăţile reglementate de Legea societăţilot nr 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi orive alte persoane juridice care intră sub incidenţa prezentei legi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite