Politică

articolul anterior articolul urmator

Alexandru Muraru: „Este necesară delimitarea Academiei Române faţă de activitatea antisemită a lui Nicolae Paulescu”

9
27 Jul 2021 17:29:11
Autor: News.ro
FOTO: Facebook/ Alexandru Muraru
FOTO: Facebook/ Alexandru Muraru

Deputatul PNL Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, susţine că este necesară delimitarea fermă şi rapidă a conducerii Academiei Române faţă de activitatea antisemită a lui Nicolae Paulescu, elogiat recent într-un eveniment al Academiei.

Alexandru Muraru a transmis, într-un comunicat de presă, că evenimentul de miercuri, 21 iulie, organizat de Academia Română şi Fundaţia Culturală „Bartoc” prin care a fost elogiată personalitatea lui Nicolae Paulescu, fără a se menţiona activitatea sa politică şi publică virulent antisemită, reprezintă o abdicare de la principiile de adevăr şi toleranţă pe care trebuie să se aşeze societatea românească.

„Este nevoie de o delimitare fermă şi rapidă a conducerii Academiei Române faţă de această abordare necritică asupra operei şi vieţii omului de ştiinţă Nicolae Paulescu, un notoriu ideolog şi activist antisemit. O instituţie de talia Academiei Române nu poate să ignore activitatea politică antisemită a lui NC Paulescu, care a pus, printre altele, bazele ideologice ale exterminării unei categorii etnice şi religioase din societatea românească. Lipsa unei abordări oneste a unui înalt for ştiinţific asupra activităţii politice a lui NC Paulescu asimilează acest tip de manifestare cu cele din perioada comunistă”, a afirmat deputatul Alexandru Muraru.

Reprezentantul Special al Guvernului consideră că meritele ştiinţifice ale fiziologului Nicolae Paulescu trebuie prezentate împreună cu acţiunile sale politice.

„Nicolae Paulescu reprezintă unul dintre cei mai înverşunaţi ideologi antisemiţi, care au pregătit terenul pentru declanşarea exterminării în masă a evreilor. Paulescu a apelat la teorii, mesaje şi acţiuni care au produs un prejudiciu ireparabil pentru o democraţie, pentru principiile fundamentale ale societăţilor contemporane. Punerea meritelor sale ştiinţifice în afara activităţii sale politice presupune o exonerare a sa de o imensă responsabilitate. Antisemitismul politicianului a devenit astfel parte din opera sa ştiinţifică. Exemplul cel mai clar al pseudoştiinţei antisemite practicate de Paulescu este lucrarea Degenerarea Rasei Jidăneşti, care a fost publicată în 1928“, a mai spus deputatul Alexandru Muraru.

Totodată, Muraru aminteşte că Paulescu s-a pronunţat în favoarea exterminării evreilor în lucrarea Tălmăcirea Apocalipsului. Soarta viitoare a jidănimii.

„Nicolae Paulescu nu doar că a publicat cărţi, broşuri, articole împotriva evreilor, dar a şi acţionat politic prin înfiinţarea, în 1922, împreună cu A.C. Cuza, a Uniunii Naţional Creştine, al doilea partid din Europa care a adoptat zvastica drept simbolul său oficial. Un an mai târziu, cei doi au pus bazele Ligii Apărării Naţionale Creştine şi au păstrat zvastica neagră în mijlocul tricolorului românesc ca însemn al noului partid”, a precizat acesta.

Nu în ultimul rând, Muraru a mai adăugat că schimbarea României în bine se poate face doar pe adevăr.

„Prezentarea meritelor ştiinţifice ale diferitelor personalităţi din patrimoniul României, fără a menţiona şi eventuala activitate politică sau ideologică, în anumite cazuri, pusă, în slujba unor idealuri sau regimuri care au condus la persecutarea sau exterminarea unor oameni nevinovaţi, înseamnă a perpetua un neadevăr istoric şi o implicită ultragiere a memoriei victimelor directe sau indirecte ale acestora”, adaugă deputatul PNL, Alexandru Muraru.

Scriitorul Norman Manea şi Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”, figurează printre semnatarii unei scrisori deschise adresate prim-ministrului Florin Cîţu şi ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, în care este contestată prezenţa subsecretarului de stat Irina Sanda Marin Cajal la un eveniment organizat de Academia Română în onoarea lui Nicolae Paulescu, caracterizat drept „unul dintre cei mai antisemiţi ideologi interbelici”.

Conducerea Academiei Române a transmis marţi că este recunoscătoare subsecretarului de stat Irina Cajal şi preşedintelui onorific al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), Aurel Vainer, pentru că au participat şi au luat cuvântul la manifestarea de săptămâna trecută la care a fost omagiat Nicolae Paulescu. 

Vezi şi: Norman Manea şi directorul „Elie Wiesel”, între semnatarii unui apel de demitere a subsecretarului de stat Irina Cajal

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Aspida
27.07.2021, 17:36:52

. dacă celor care îi blamează pe evrei li se spune antisemiți, celor care lustruiesc cu limba proprie cismele sioniștilor, cum li se spune? dar celor care înjură orice român mai răsărit? 🐵♒️

-8 (16 voturi)
Ludwig
27.07.2021, 17:47:07

Pai cam de aceea nu a luat Nobelul pentru medicina cu insulina lui. A fost acordat unor americani. Bietul Paulescu a crezut in ideologia legionara. A purtat camasa verede si parul valvoi si a ridicat mana in sus in salutul nazist.. A fost un prost in ce priveste politica, dar un geniul medical...Dar la ce i-a folosit?!

+6 (8 voturi)
ovidiu preda
27.07.2021, 17:45:23

Siamezii murariu sinteti penibili ca si seful vostru, de cind academia "trebuie" sa faca ce ziceti voi??

-6 (12 voturi)
Bank Arly
27.07.2021, 17:56:53

eu blamez strainii din tara mea... ei vin aici, ne zambesc si apoi ne fura totul jidanii's printre ei... ce pwla mea mai vrei?... hai siktir lifta straina, ia-ti un Nobel si mai discutam, kakanarule...!!! [mesaj autorilor si sustinatorilor de kakatei straini de tara]

-8 (10 voturi)
eu doar constat
27.07.2021, 17:58:45

Pai, dle Muraru, sa ne lepadam si de Cioran, care traznea de antisemitism si de Blaga si de Rebreanu. Ba chiar si de Eminescu. Dar sa nu ne lepadam si de cei, care, ca reactie la antisemitism, sunt impotriva romanilor si a traditiilor lor? E drept ca dintre astia nu prea existau pe vremea lui Paulescu, dar e plin de ei in ziua de azi, Chiar si dta esti unul dintre ei. Oare atat ai inteles dta din elogierea lui Paulescu de catre Academia Romana? Doar activitatea sa antisemita, despre care, ma-ntreb daca Academia a amintit ceva? Parca Paulescu este adevaratul inventator al insulinei, care salveaza milioane de oameni pe intregul glob. Inventie, atribuita alucuiva de Comitetul Nobel, asupra careia in prezent exista incercari de reabilitare a meritelor lui Paulescu in intreaga lume, in care nu se pune problema ca nu o merita, pentru ca in 1913 ar fi publicat lucrarea " The Hospital, the Koran, the Talmud, the Kahal and Freemasonry" - parca nu este vorba doar de evrei in asta, iar in 1922 ar fi pus umarul la infiintarea unei organizatii nationaliste, nu indreptata neaparat impotriva evreilor, ci a tuturor care erau considerati la timpul respectiv, dusmanii romanilor. Si, scuza-ma, dle Müller, dar cum poti dta sa judeci si sa condamni cu mentalitatea de azi, un om, care a trait si a gandit in limitele mentalitatii nationale si chiar mondiale de acum o suta de ani?

-6 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările