Alexandru Muraru (PNL): Agitaţia social-democraţilor în jurul bugetului este sterilă şi plină de demagogie. Educaţia va primi cei mai mulţi bani din ultimii ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Muraru, deputat PNL. FOTO: Facebook Alexandru Muraru
Alexandru Muraru, deputat PNL. FOTO: Facebook Alexandru Muraru

Vicepreşedintele Comisiei pentru Educaţie din Camera Deputaţilor, Alexandru Muraru, susţine că „agitaţia” PSD pe tema bugetului este „sterilă şi plină de demagogie”, în condiţiile unei creşteri economice estimată la peste patru la sută şi a unui buget record alocat Educaţiei.

Deputatul liberal Alexandru Muraru, vicepreşedinte al Comisiei pentru Educaţie a precizat vineri, într-un comunicat de presă, că declaraţiile critice ale PSD pe tema bugetului nu sunt justificate, în condiţiile în care creşterea economică estimată în acest an este de 4,3 la sută.

„Agitaţia social-democraţilor în jurul bugetului pe anul 2021 este sterilă şi plină de demagogie. În primul rând, economia creşte cu 4,3 la sută în România, mai mult decât media la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană, estimată pentru anul 2021 la 4,1 la sută. Am văzut confuzie în jurul alocării bugetare în domeniul Educaţiei, şi consider că trebuie aduse o serie de clarificări. Proiecţia bugetară arată că 28,507 miliarde lei sunt alocate Ministerului Educaţiei, însemnând un procent de 2,55% din PIB. Unii s-au grăbit să facă o comparaţie cu alocarea iniţială de anul trecut, în procent de 2,7%. Ceea ce se scapă din vedere este că, în anul 2020, Ministerul Educaţiei cuprindea Cercetarea şi Inovarea, însă de la învestirea Guvernului Cîţu, acestea funcţionează ca entităţi separate! Astfel, dacă ne aplecăm privirea către alocarea bugetară la nivelul Ministerului Cercetării, în cuantum de 1,92 miliarde lei, adică 0,17% din PIB, rezultă că cele două ministere au împreună 2,72% din PIB, echivalentul alocării de anul trecut”, a precizat liberalul Alexandru Muraru.

Deputatul Alexandru Muraru susţine că educaţia va primi cei mai mulţi bani din ultimii 30 de ani în 2021, adică opt miliarde euro.

„Sunt alocaţi 5.7 miliarde euro Ministerului Educaţiei de la bugetul naţional, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă se vor aloca alţi 1,8 miliarde euro, iar prin programe europene, sunt preconizate investiţii în resursa umană şi infrastructura şcolară de 500 milioane euro. 70 milioane euro se vor aloca doar pentru plata profesorilor pentru acţiuni remediale pentru elevii care nu au parcurs toată materia pe semestrul I din cauza pandemiei”, a mai spus deputatul liberal.

Alexandru Muraru afirmă că pentru bursele şcolare ale elevilor sunt alocate 536 de milioane de lei, suma fiind dublă faţă de cea de anul trecut.

„O noutate este că această sumă va fi susţinută din bugetul naţional. Bursa minimă va fi de 100 lei, pentru fiecare tip de bursă: de performanţă, de merit, de studiu sau socială. Autorităţile locale au posibilitatea să mărească acest cuantum din bugetele locale”, a mai precizat deputatul PNL Alexandru Muraru.

Citeşte şi:

Ciolacu: Guvernul Cîţu a venit cu un buget al ruşinii. PSD a demonstrat că se pot creşte veniturile oamenilor, bugetul Sănătăţii, se poate investi în Educaţie

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite