Alina Gorghiu: Brăţara electronică este una dintre cele mai mari reuşite pentru combaterea violenţei domestice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Gorghiu FOTO Facebook
Alina Gorghiu FOTO Facebook

Vicepreşedintele Senatului Alina Gorghiu a declarat miercuri că adoptarea brăţării electronice pentru agresori este „una dintre cele mai mari reuşite pentru combaterea violenţei domestice din România”.

„Important este că am reuşit. Am început cu paşi mărunţi, primul fiind în 2012, când a fost introdus ordinul de protecţie prin Legea 25/2012. În 2014, legislaţia românească în domeniu a fost îmbunătăţită substanţial odată cu semnarea de către România a Convenţiei de la Istanbul, dar şi cu eliminarea posibilităţii suspendării condiţionate a executării pedepsei, în cazul condamnărilor. Doi ani mai târziu, s-a adoptat Legea 151/2016 privind ordinul de protecţie european, iar în 2018, prin Legea 174/2018, a fost introdus ordinul de protecţie provizoriu.

Acum, această legiferare a monitorizării electronice în cadrul unor proceduri penale va eficientiza şi mai mult justiţia românească. Brăţările electronice vor fi integrate într-o infrastructură naţională, sub numele de Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME). Atunci când se emite un ordin de protecţie, per-sona supravegheată va primi o brăţară electronică care îi va monitoriza mişcările prin GPS. Imediat cum agresorul depăşeşte limita impusă prin ordin, sistemul va emite o alertă direct către secţiile de poliţie. In-tervenţia va fi rapidă, cel mai apropiat poliţist se va sesiza. Este soluţia eficientă pentru a feri alte victime ale violenţei domestice de soarta pe care au avut-o Nicoleta Botan, înjunghiată mortal de fostul soţ în in-cinta grădiniţei unde aceasta lucra, sau Florina Vlădan, una dintre victimele fostului său soţ în crima care a avut loc în coaforul de la Perla”, a explicat Alina Gorghiu.

Vicepreşedintele Senatului a adăugat apoi că proiectul intră în faza pilot şi că are costuri estimative în valoare de 3.490.000 de Euro. 

„Un preţ mic pentru siguranţa cetăţenilor noştri vulnerabili! Prioritatea noastră în prima etapă sunt victimele violenţei domestice, însă monitorizarea electronică îi va include ulterior şi pe inculpaţii arestaţi şi pe cei aflaţi sub control judiciar. Iar în 2025, platforma va deveni pe deplin operaţională!

„Brăţara electronică” este una dintre cele mai mari reuşite pentru combaterea violenţei domestice din România şi, implicit, pentru justiţia din ţara noastră. Mă bucur că ea s-a realizat cu majoritatea de dreapta din Parlament, aceasta fiind şi o dovadă că, în afară de teme care ţin de pandemie, ne ţinem de cuvânt să facem legi bune, aplicabile în folosul tuturor românilor”, a conchis Gorghiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite