Adevărul Live. Alina Gorghiu: S-a încercat transferul de putere de la Traian Băsescu către Victor Ponta. Din fericire, Iohannis a stricat acest scenariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Gorghiu, copreşedinte al Partidului Naţional Liberal, în studioul Adevărul LIVE/FOTO David Muntean
Alina Gorghiu, copreşedinte al Partidului Naţional Liberal, în studioul Adevărul LIVE/FOTO David Muntean

Alina Gorghiu, copreşedintele PNL, a explicat într-un interviu exclusiv pentru Adevărul LIVE cum speră liberalii să ajungă la guvernare până în 2016 şi ce probleme întâmpină în formarea unei noi majorităţi parlamentare. De asemenea, Alina Gorghiu a vorbit despre relaţia politică dintre Ponta şi Băsescu, despre Codul Fiscal propus de PSD, dar şi despre oamenii politici aflaţi după gratii.

 

Adevărul: Victor Ponta vă urează să nu deveniţi PDL-istă.

Alina Gorghiu:  I-am şi răspuns şi nu aş vrea să revin. Este un moment în care Victor Ponta a uitat să fie domn. Este plină ţara de domni.

Nu aţi gustat gluma.

Gust în general lucruri de bun simţ. Nu a fost cazul acum, dar nu-i niciun fel de problemă. Premierul încearcă să facă distincţia între PDL şi PNL. Ponta să nu uite că a fost unul dintre miniştrii giraţi de Traian Băsescu în Cabinetul PDL şi că a fost coleg de băncuţă cu Elena Udrea în Guvern. Nu-mi aduc aminte să spună că i-a fost ruşine. Este ultima temă de atac a premierului. Asta înţelege el din politică.

Cum vedeţi apropierea dintre Ponta şi Udrea, pe care noi i-am perceput ca cei mai vehemenţi adversari politici? Am rămas uluit când am auzit că doamna Udrea îl vizita pe domnul Ponta.

O să încep cu o glumă. Credeam că mă întrebaţi dacă am fost la o întâlnire cu premierul privitoare la procurori. Nu, nu am fost. Înţelegerea dintre Victor Ponta şi Traian Băsescu este de notorietate. Era singurul lucrur pe care îl ştiam cu certitudine. La dvs. în emisiune am spus-o de o mie de ori înaintea începerii campaniei. Momentul pactului de coabitare a fost momentul în care a început să se destrame USL. Până la urmă, tot răul spre bine. A fost o înţelegere care a depăşit limita decenţei. S-a folosit acelaşi discurs dublu pe care îl vedeţi astăzi la Victor Ponta. Pe ecranele televizoarelor erau adversari, în spatele ecranului, erau foarte buni prieteni. Era un grup care avea un obiectiv comun, acela de a face transferul de putere, într-un mod elegant, de la Traian Băsescu către Victor Ponta, viitorul preşedinte al României, în opinia domniei sale. A existat, din fericire pentru PNL şi România, un Klaus Iohannis care le-a stricat tot acest scenariu de groază. ne aflăm astăzi într-un pucnt în acre pute construi o clasă politică şi să încercăm să avem încredere în instituţii şi oameni.

„Nu mă bucur niciodată când văd femei în cătuşe“. Recunoaşteţi acest citat?

Ştiu paternitatea citatului. Îi aparţine premierului. Sunt mai multe perspective. Reforma Justiţiei văzută de PSD. Această declaraţie se încadrează aici. La votul pentru Udrea, premierul nu a existat, nu a fost în Parlament, dar acum el este cel  foarte sensibilizat. Sunt foarte mulţi oameni aflaţi în puşcărie pentru fapte mărunte. Pe oamenii aceia nu îi mai căinează premierul.  Avem un proiect în Parlament, care ar limpezi procedurile în cazurile solicitările venite de la Parchete. Îţi vin solicitările, iar Parlamentul, prin vor deschis, rezolvă situaţia în 48 de ore. Acest proiect este ţinut la sertar, nimeni nu vorbeşte despre el. Ridicarea imunităţii este o bilă neagră pe care ne-o impută Comisia Europeană, ONG-urile.

Vorbea zilele trecute premierul despre criterii de integritate şi cum îşi va rezolva problemele de statut. Am constatat un lucru. Atunci când PSD are probleme cu legea, nu mai are valoare de ştire. Când cineva din PNL are probleme cu legea, ştacheta este ridicată foarte sus şi este un lucru foarte bun. Preşedintele Iohannis a câştigat fix pe acest discurs. Vine primarul din Buzău, îi rpezintă demisia prim-ministrului şi nu i-a acceptat demisia.

Cum să nu spun că PSD mimează reforma internă, că Ponta vrea criterii aspre pentru a-şi elimina adversarii politici din interiorul partidului. Avem o şedinţă pe 16 martie, în care vom avea câteva subiecte definitorii. În primul rând, aceste modificări la statut. Aş vrea să cred că nu vom avea niciun fel de piedică în a explica tuturor că lucrurile acestea trebuie făcute. Va fi luată cu o largă majoritate. Dacă nu facem asta acum, noi, ca partid politic, nu vom avea un viitor frumos.

Care vor fi criteriile de integritate introduse în statutul PNL?

Sunt câteva lucruri care lămuresc situaţia persoanelor aflate în diverse etape procesuale. Dacă o persoană este supusă unei măsuri de prevenţie, este arestată preventiv sau la domiciliu, persoana respectivă este suspendată din calitatea de membru. Pentru că nu putem să punem noi parafa vinovat, condamnat. Doar Justiţia poate să o facă. Dacă o persoană este trimisă în judecată, condamnată în primă instanţă, fie îşi va pierde funcţia  politică, fie este suspendată calitatea de membru. Trebuie separate lucrurile. Partidul are o imagine de protejat, respectă anumite principii. Este condamnat, persoana este radiată din PNL. Omul este achitat, îşi reia activitatea în cadrul partidului. Nu putem să fim credibili fără o limpezime. Este cel mai important lucru în acest moment să-i arăţi publicului din România că încerci să faci faţă unor rigori care nu sunt de neaceptat într-un partid politic. Dacă partidul îşi doreşte să fie el mai bun pentru a pezenta o ofertă mai bună electoratului, atunci se va întâmpla cât se poate de repede. 

Liberalul Varujan Vosganian a fost apărat de colegii parlamentari. Cum a  fost posibil acel moment?

Este foarte bine că amintiţi pentru că a fost un moment politic care a dus PNL mult în spate. A fost un derapaj, ni l-am asumat. Am vorbit cu Vosganian să-şi dea demisia, şi-a dat-o. Demisia din Parlament şi-o poate da doar dacă doreşte. Nu este un moment cu care PNL să se mândrească. Mi-aş fi dorit să nu avem exemplul acesta. A fost o capcană a celor din PSD în care PNL a picat.  Acest refuz de a vota începerea urmăririi penale afectează bunul mers al Justiţiei. Am absoluta convingere că nu se va repeta un asemenea moment. A fost o disucţie şi un vot deschis în grupul senatorial. Nu a fost o discuţie cu mângăieri, ci fermă.

Veţi vota cu bilele la vedere?

Se va vota cu bilele la vedere. Eu mi-aş dori să nu se repete. Nu veţi vedea niciun fel de Opoziţie din partea grupului parlamentar al PNL.

Victor Ponta încearcă să implementeze şi el criterii de integritate în PSD.

Nu are de gând să impună aceste criterii Victor Ponta. Aţi văzut cu ce scântei a fost în ultimul BPN al PSD. Mă îndoiesc că le promova cu bune credinţe, în condiţiile în care peste 50% din liderii PSD au probleme cu legea. Câştigul ar trebui să fie al partidului. Nu cred că agenda publică mai permite derapaje de la criteriile de integritate sau pregătirea profesională. Lucrăm intens pentru proiectul votului prin corespondenţă. Nu aţi auzit pe cineva deschizând un dialog pe această temă. Ponta şi Zgonea evită acest subiect pentru că arată ipocrizia unui partid. Au împiedicat exercitarea dreptului la vot unor români.

Votul prin corespondenţă ar putea aduce şi mai multă birocraţie.

Am tot interesul să văd românii să-şi exercite deptul de vot, nu să alerge zeci de km. Votul prin corespondenţă va fi dublat de creşterea numărului secţiilor de votare. Sunt mişloace prin care să-i facem pe aceşti oameni să se simtă români. ONG-urile vin cu propuneri. După data de 16 martie, voi explica cum va suna proiectul pe care şi va fi salutat de întreaga Diasporă. Au împiedicat exercitarea dreptului la vot unor români. Pe 16 îl discutăm. Sunt foarte multe propuneri de la Asociaţiile din Diaspora. Cei din Comisia de Cod Electoral nu ar trebui să ocolească creşterea numărului de parlamentari.

Există animozităţi între filialele PNL şi PDL din teritoriu?

Statutul prevede foarte clar ca în baza unor criterii cuantificabile, pe care l-am fixat la eruoparlamentare, şi numărul de aleşi, să stabilim ponderile. Luaţi Aradul. Filiala fostului PDL este foarte puternică. Am stabilti ponderi pe baza criteriilor care să răspundă unor rezultate pe care le-au avut. Nu au putut să comenteze nimeni de corectitudinea criteriilor.  Încă sunt lucruri de fineţe care trebuie ajustate, dar când aud cât de mare este scandalul, vă spun că este o temă folosită exlusiv de oamenii care nu ştiu ce se întâmplă în PNL. Suntem la mai puţin de un an de la fuziune şi funcţionăm în parametrii foarte buni. În Timişoara au deja un singur preşedinte. 

Cum apreciaţi activitatea Jutiţiei din ultima perioadă?

Este o activitate intensă a Justiţiei pe care nu aş catalag-o în niciun fel. Este teraba Justiţiei cum îşi face treaba. Pe mine, ca om politic, mă interesează că DNA are nevoie de 50 de procurori şi nu ştiu dacă Guvernul i-a pus la dispoziţie. Mă interesează dacă actul justiţiei merge până la final. Mă interesează să se recupereze prejudiciul, ceea ce în România nu se întâmplă. Am făcut o dezbatere şi toată lumea spune acelaşi lucru: este inacceptabilă lentoarea ANAF-ului. A fost prezent şi ministrul Vâlcov şi ministrul Cazanciuc. Să vă spun sincer, n-am înţeles ce vor să facă.

Cred că trebuie să ne preocupe starea Justiţiei atâta timp cât sesizăm că sunt declaraţii care afectează Justiţie. În momentul în care am atâta corupţie cred că Justiţia este eficientă. Nu am o problemă cu declaraţiile politice pe care le dă o persoană fizică, dar am o problemă cu declaraţiile oamenilor politici. Nu cred că am comentat despre cum cineva este dus dintr-o parte în alta. Nu o să auziţi de la mine, Alina Gorghiu, să vorbesc despre cazuri punctuale. 

PSD a venit cu un Cod Fiscal ultraliberal. Apoi PNL a venit cu programul de guvernare, la fel de optimist. Ce va decurge de aici, pentru că Guvernul Ponta intenţionează să-şi asume răspunderea în Parlament.

Populismul de stânga poate fi la fel de păcătos ca cel de dreapta. Un proiect trebuie să vină la pachet cu credibilitatea. În programul de guvernare la PSD, spuneau că vor reduce TVA la 19%. Nu au făcut-o. Premierul defila cu cota progresivă. Noi ne-am isterizat că nu poţi să renunţi la cota unică. Inventarul locurilor de muncă a ajuns la 90.000. Ponta se angajase la un milion. Este simplu să scrii pe hârtie. Dacă nu eşti un Executiv credibil, nu ai făcut nimic. Nu spun că programul nostru de guvernare este perfect.

Codul Fiscal pentru PNL înseamnă în primul rând nevoia de relaxare fiscală. Nu ne vom opune unor astfel de măsuri, dar un Cod Fiscal nu îl poţi lăsa în dezbatere 30 de zile, ci câteva luni. Să asculţi opinia specialiştilor, ce este coerent si ce nu este corent în proiect. Nu s-a produs momentul dezbaterii. Ministurl Finanţelor a acceptat să vină în grupurile parlamentare reunite. Mă bucu că a acceptat pentru că avem foarte multe lucruri să-l întrebăm.

Primul pas pe care PSD ar trebui să-l facă este să ajungă la un consens cu specialiştii. Şi cu noi. Aş vrea să dezbatem Codul Fiscal. Să nu crezi că este perfect ceea ce ai făcut. Niciodată, relaxarea fiscală şi nevoia de stabilitate nu va funcţiona câtă vreme un Guvern îşi asumă răspunderea în Guvern. Are majoritatea să-l treacă.

Probabil vor depune moţiune de cenzură. Ce veţi face?

Eu nu cred că premierul nu îşi va asuma răspunderea pe Codul Fiscal. Este o sfidare la aresa specialiştilor, a Parlamentului.

De unde va fi acoperit bugetul din moment ce se adoptă măsuri de relaxare fiscală? Minsitrul Vâlcov spune că din creştere economică.

Creşterea economică este nesemnificativă. Evaziunea din România - nu s-a făcut nimic cu ea. Colectarea din TVA este sub preconizat cu foarte mult. Prejudiciile nerecuperate. Nu pot să cred că statul devine eficienţa întruchipată. Avem o etapă în care sistemul trebuie pregătit.  De şase an de zile nu s-a actualizat indemnizaţia mamelor. Am propus mărirea la 200 de lei. Înseamnă o nimica toată faţă de media europeană. PSD s-a opus în Senat. Este o concurenţă în ipocrizie, iar PNL nu va intra în jocul acesta. În mometnul în care te apuci să iei măsuri, trebuie să le poţi să le faci. 

Aveţi speranţe că îl puteţi răsturna pe Victor Ponta până în 2016?

S-a vorbit foarte mult despre cifre şi despre când se va întâmpla. Este momentul în care trebuie să ne concentrăm mai mult pe făcut. Când va exista această majoritate, vom da un Guvern liberal. Până atunci, putem discuta foarte multe lucruri. Vorbim de cifre, de PSD, dar uităm să fim oameni. O doamnă de 80 de ani a fost externată dintr-un spital din Braşov şi a murit. Putea să aibă cu totul alt destin dacă noi trăgeam un semnal de alarmă. Sunt câteva lucruri pe care trebuie să le discutăm. Este un obiectiv pe care aş vrea ca PNL să discute mai puţin. Sunt calcule care se fac. Au fost disucţii foarte multe.

Pe domnul Tăriceanu îl mai schimbaţi sau nu?

Se va întâmpla. Tăriceanu este fostul agent electoral al lui Ponta şi nu merită demnitatea de şef al Senatului. 

Intră pe live.adevarul.ro şi pune-i întrebări Alinei Ghorghiu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite