Alina Gorghiu, copreşedinte PNL: „Voi cere în plen alegerea primarilor în două tururi de scrutin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PNL, Alina Gorghiu, nu a reuşit să explice de ce, în Senat, PNL a votat alături de PSD legea alegerilor locale, dar spune că, în Camera Deputaţilor, va susţine ca primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a încercat să explice, la Adevărul Live, de ce PNL a votat în Senat noua lege a alegerilor locale, o lege care, practic, calcă în picioare democraţia prin faptul că permite alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, cu doar un vot mai mult decât adversarul. Pe scurt, Alina Gorghiu spune că votul din Senat a fost o scăpare, iar PNL va încerca să corecteze legea în Camera Deputaţilor, forul decizional. Însă nimic nu e sigur, din moment ce PSD are majoritate.

„Alegerea primarilor din două tururi de scrutin este un amendament la care PNL nu va renunţa. Veţi vedea asta când legea va veni în plenul Camerei Deputaţilor. Este posibil să ieşim din sală dacă nu se adoptă amendamentul. Este posibil să luăm şi alte măsuri de protest. Vă mai amintesc că în Comisia de Cod Electoral PNL are cinci parlamentari, în timp ce PSD are 10. Este imposibil să impui un amendament. Am susţinut şi în plenul Senatului acest amendament, însă a picat pentru că PSD are majoritate“, a susţinut Alina Gorghiu la „Adevărul Live“.

Într-adevăr, PNL, prin Sebastian Grapă, a susţinut un amendament în plenul Senatului, prin care a cerut alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Amendamentul a fost respins de PSD. „Ce puteam face? Nu pot să-i dau în cap lui Ponta sau lui Zgonea pentru a scrie un amendament aşa cum vreau eu“, s-a apărat Alina Gorghiu.

PNL putea face următorul lucru: să iasă din sală, să se abţină de la vot sau, şi mai corect, să voteze împotrivă. Însă rezultatul votului din Senat (114 voturi „pentru“, 3 „împotrivă“ şi 4 abţineri)  arată faptul că PNL a preferat să voteze cot la cot cu PSD. „De ce să blocăm o lege la Senat când o putem bloca în Camera Deputaţilor? Dacă spuneţi că PNL nu a făcut nimic, este un mare neadevăr. PSD a propagat această idee că există un consens în Comisia de Cod Electoral pe legea alegerilor locale. Nimic mai fals“, a ripostat liderul PNL. Însă „consensul“ nu a fost propagat doar de PSD, ci şi de liberali. „La Comisia de Cod Electoral s-a aprobat pachetul de legi electorale prin consens. Noi am depus amendamente în plenul Senatului referitoare la legea alegerilor locale, însă au picat la vot“, spunea liderul senatorilor PNL, Ion Popa, pentru „Adevărul“.

„Decenţă, bun-simţ şi respect“
Alina Gorghiu a insistat că PSD ar fi marele câştigător de pe urma acestei legi. „Noi avem un principiu: dă-i primarului legitimitatea votului. PSD, prin ordonanţa traseismului, a confiscat de la PNL o grămadă de primari. Multe sute. I-a momit cu bani. Acum, PSD are de gând să-şi conserve acest număr de primari, pentru că ei cred că îi vor ajuta să câştige alegerile parlamentare. Eu cred că PSD va pierde alegerile tocmai pentru că practică aceeaşi aroganţă“, a clamat Gorghiu.

Cifrele spun altceva. PSD are cei mai mulţi primari, dar nici PNL nu este departe. Chiar dacă au pierdut câteva sute de aleşi locali în urma ordonanţei lui Dragnea, liberalii au rămas cu foarte mulţi primari în urma ruperii USL, la care s-a mai adăugat şi lotul PDL. Aşadar, pe cât de mult au fost interesaţi social-democraţii să promoveze această lege, la fel de mult au fost interesaţi şi liberalii, pentru că experienţa politică ne arată că un partid cu mulţi primari scoate un rezultat mai bun la alegerile parlamentare, deci îşi maximizează şansele de a ajunge la Putere. „Nu pot să gândesc în logica aceasta. Cred că vom câştiga localele pentru că avem decenţa, bunul-simţ şi respectul pentru angajamentele din campanie“, a mărturisit liderul PNL.

În final, Alina Gorghiu a venit cu o promisiune. „Dacă nu vom susţine amendamentul de care am vorbit, eu voi fi cea care se va duce la microfon şi voi avea toată argumentaţia necesară pentru a cere două tururi de scrutin, în ciuda huiduielilor pe care le veţi auzi din sală de la majoritatea parlamentară“, a asigurat copreşedintele PNL. Cât despre alegerea preşedinţilor de consilii judeţene la mica negociere între consilieri, Alina Gorghiu spune:  „Şi la consiliul judeţean avem aceeaşi opinie. Nu putem face discriminare între preşedinţii de consilii judeţene şi primari. Tot alegeri în două tururi vrem“.

„Valul împotriva DNA se va înteţi“
În emisiunea de la Adevărul Live, Alina Gorghiu a vorbit şi despre campania murdară dusă împotriva sa, pe care o pune în cârca PSD. „Este o campanie de discreditare a mea, a PNL, a lui Vasile Blaga, a lui Cătălin Predoiu, a preşedintelui Iohannis. De ce? Cumva, încurcăm. Campania împotriva mea a început în ziua votului pentru Dan Şova, în Senat. A început o serie de calomnii lansate de trusturile de presă prietene domnului Ponta care nici măcar drept la replică nu au cerut sau nici măcar opinia făcută de mine publică nu au redat-o“, a spus Alina Gorghiu. „ Însă mai importantă este campanie susţinută  împotriva unor instituţii care ţin de Justiţie. Tare îmi e teamă că acel val început de ceva vreme, care e întreţinut de Tăriceanu, de Băsescu, de PSD, împotriva DNA, va creşte, se va înteţi. Nu doar că îmi voi menţine discursul, dar voi încerca să conving că este foarte bine să încercăm să ţinem piept acestui val anti-Justiţie, dar voi face apel şi la opinia publică. Această opinie publică a spus că vrea schimbarea clasei politice“, a conchis Gorghiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite