Politică

articolul anterior articolul urmator

Alina Gorghiu susţine digitalizarea Parlamentului astfel încât propunerile legislative să poată fi făcute şi online

6
22 Mar 2020 16:43:53
Autor: Iulian Bîrzoi
Alina Gorghiu - FOTO Eduard Enea
Alina Gorghiu - FOTO Eduard Enea

Vicepreşedintele Senatului Alina Gorghiu a declarat că luni urmează să depună un proiect de  modificarea a Regulamentului Senatului astfel încât propunerile legislative să poată fi făcute şi online, nu doar pe hârtie la secretariat. Aceasta motivează că votul pentru Decretul preşedintelui a demonstrat nevoia de informatizare a Parlamentului.

Senatorul PNL explică că în prezent parlamentarii aflaţi în izolare nu pot să depună iniţiative legislative pe motiv că, potrivit procedurii, iniţiativa trebuie prezentată fizic la secretariat.

„Total neproductiv şi, în acelaşi timp, frustrant pentru un parlamentar care trebuie să stea în izolare la domiciliu, să nu poată depune o iniţiativă legislativă. Şi asta doar pe motiv că singura procedură legală este că ea trebuie prezentată la secretariat pe hârtie, în format original, pentru a putea fi înregistrată. O astfel de situaţie nu mai poate fi tolerată, munca pe modelul funcţionarului public cu mânecuţe trebuie să înceteze rapid şi ireversibil. În toate instituţiile statului român”, a precizat Gorghiu.

Aceasta a adăugat că votul pentru Decretul preşedintelui Iohannis privind instituirea stării de urgenţă a arătat importanţa informatizării Parlamentului şi prin urmare mâine va depune un proiect de modificare a Regulamentului Senatului astfel încât propunerile legislative să poată fi făcute şi online.

„Chiar experienţa cu votul din plenul Parlamentului pentru Decretul preşedintelui Iohannis privind instituirea stării de urgenţă a evidenţiat câtă nevoie este de informatizare şi la nivelul acestei instituţii. Nici Senatul, nici Camera Deputaţilor nu poate asigura legiferarea fără sincope, cât timp multe dintre activităţile care implică responsabilităţile funcţiei de parlamentar nu vor putea fi desfăşurate şi prin mijloace de comunicare electronice. 

Este total inadmisibil să perpetuăm un mod de lucru arhaic doar pentru că aşa scrie la Regulament, în condiţiile în care acesta poate fi modificat de fiecare dată când anumite norme nu mai contribuie la eficientizarea muncii. Alternativa există: informatizarea. Însă, dacă nu va exista cadrul legal pentru a fi implementată şi la nivel de Senat, oricât de raţională şi necesară este, ea va rămâne doar la nivel de intenţie.

Prin urmare, mâine depun un proiect de modificare a Regulamentului Senatului. Propun astfel ca, prin intermediul unei aplicaţii informatice (Aplicaţie pentru Gestionarea Înregistrării Proiectelor Legislative – AGIPL), cele patru tipuri de iniţiatori ai unei propuneri legislative (senatori, deputaţi, Guvern şi cetăţeni) să o poată depune şi online la secretariatul instituţiei. Proiectul de hotărâre vizează, de asemenea, şi posibilitatea senatorilor de a formula întrebări şi interpelări prin mijloace electronice. Aplicaţia va permite, totodată, şi semnarea electronică a documentelor mai sus amintite. Şi bine ar fi ca fiecare senator să aibă cât mai curând semnătură electronică”, a mai notat Alina Gorghiu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Tomescu Tom
22.03.2020, 17:00:29

Dacă tot " Este total inadmisibil să perpetuăm un mod de lucru arhaic " ..când vine vorba de votul în parlament , nu ar vrea parlamentarii noștri să implementeze votul electronic pentru toți cetățenii României ? Că parcă ne-ar place și nouă .... să votăm electronic .. . . Căci așa cum spune doamna ... " O astfel de situație nu mai poate fi tolerată "

+1 (1 vot)
elfu
22.03.2020, 17:06:35

curiozitate: cati bani au fost cheltuiti pana acum pentru "digitizarea" parlamentului ? ca tot suntem gospodari buni, ar trebui sa putem avea un rezumat in acest domeniu pentru ultimii 10 ani . se baga cineva ?

+2 (2 voturi)
elfu
22.03.2020, 17:13:06

o gramada de licente noi pentru pachete de programe folosite sub 1% din capacitatea lor, sisteme noi cu specificatii superioare/de top la fiecare cativa ani .. .ca de , se invechesc ci nu merge solitair-ul .. conexiune internet full ... ca trebuie sa fii prezent pe facebook si tot asa ... asta e parlamentul si intreaga structura administrativa a romaniei ... a fost si este un loc in care se manaca bani si se STA. .. e plin de incompetenti si ineficienti

+2 (2 voturi)
Tomescu Tom
22.03.2020, 18:29:14

elfu Zici că LINUX ... le dă fiori ? Este mai presus de înțelegerea lor ? Tot ce este " open source" le provoacă urticarie ? Și nu mă refer doar la parlamentari ...ci la toată administrația publică .. la toate instituțiile statului ... Unde stațiile de lucru necesită Windows sau MAC .. ..fiindcă dehh.. este vorba de softuri pentru utilizatori profesioniști .. acolo nu-i bai ..e ok

+1 (1 vot)
Tomescu Tom
22.03.2020, 18:30:32

elfu Cumva, am impresia că ar trebui alfabetizați parlamentarii ...

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările