Alina Mungiu-Pippidi: Alegeri pentru Sibiu, nu pentru TVR!

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi este preşedintele Societăţii Academice din România (SAR)
Alina Mungiu-Pippidi este preşedintele Societăţii Academice din România (SAR)

Într-o decizie fără precedent în România, Curtea de Apel Cluj obligă Guvernul să organizeze alegerile parţiale pentru preşedinţia Consiliului Judeţean pe motiv că refuzul Cabinetului Ponta de a organiza alegerile reprezintă un „exces de putere”.

Guvernul Ponta a blocat dreptul la vot în cinci judeţe: Cluj, Botoşani, Neamţ, Vâlcea şi Mehedinţi, în trei mari municipii: Sibiu, Râmnicu Vâlcea şi Piatra Neamţ, şi în 14 colegii parlamentare. În toate, era obligat să organizeze alegeri parţiale locale şi parlamentare, după caz, conform prevederilor legale aflate în vigoare, iar organismele care trebuiau să pregătească alegerile, prefecţii şi autoritatea electorală sunt toţi pregătiţi. Numai o enormă sfidare a legii şi a votanţilor face ca Victor Ponta să lungească interimatele din aceste judeţe şi oraşe, în speranţa că vor scădea procentele adversarilor săi între timp, deşi în anul 2012 se plângea că PDL, atunci la putere, comite acelaşi abuz. PDL a plătit însă abuzul prin mişcările de stradă şi sancţiunea de către alegători. La fel riscă şi Victor Ponta, oricând le-ar organiza, pentru că oamenii îl vor taxa. Şi noi o să le aducem aminte. Oricât de slabi şi nemerituoşi ar fi adversarii săi politici, Victor Ponta o să ia iarăşi şuturi autoprovocate de la alegători că nu se învaţă minte. Ar fi destul să se poarte corect şi democratic şi procentele liberalilor s-ar dezumfla prin simpla lor inadecvare la realitate - cumpărând avioane pentru Iohannis nici măcar popularitatea preşedinţiei nu e pe cale să crească. Se mai ţine vreo şedinţă la Bistriţa şi gata pocinogul.

Victor Ponta se ocupă însă să se autoînfrângă, cum a făcut astă toamnă cu diaspora. Ca să-l ajutăm în muncă, trei sfaturi cum să se eutanasieze mai repede ca să dea o mână de ajutor lui Predoiu et comp, care se mişcă cam greu:

-  Nu mai organiza alegeri deloc până nu eşti sigur că le câştigi. Lasă-i să-ţi facă dosare penale şi să te demaşte în Parlamentul European, că nu mai contează.

-  Vezi de uită să bugetezi mai multe secţii de votare în diaspora pentru la anul după ce ai uitat să socoteşti câte sunt necesare. Bugetul e chestia aia care se trece între Crăciun şi Anul Nou, cum ai făcut anul trecut, deci mai ai timp să uiţi numai vreo şase luni.

-  După ce l-aţi apărat pe Zgabercea, un infractor acuzat de spălare de bani, şi pe Lucaci, un ofiţer de partid, declară TVR un loc de netrăit fără ei şi dă afară Consiliul de Administraţie, ca să avem ce scrie iarăşi prin MCV, Freedom House şi Reporteri fără Frontiere. Câştigul în audienţă va fi zero, dar măcar o să fie clar mesajul că TVR are nevoie de pesedişti, nu de legea nouă, care ar pune în sfârşit capăt aberaţiei că Parlamentul, care e de facto proprietarul TVR, în loc să se retragă un pas din această poziţie din care vreme de cinsprezece ani i-a cauzat falimentul dă afară anual pe cei numiţi în anul precedent tot de el, mai ales dacă încearcă să schimbe câte ceva.

Mai am diverse de spus despre ultima tăiere de fonduri europene, că eram pe acolo când s-a decis, dar dacă te mai gândeşti la cele de mai sus revin cu rezolvarea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite