Alina Mungiu-Pippidi: Ce e contra PSD ajută democraţia

Publicat:
Ultima actualizare:
foto: Octav Ganea (Inquam Photos)
foto: Octav Ganea (Inquam Photos)

În 2007, când Băsescu căuta un sistem electoral care să rezolve problemele de fragmentare pe partea dreaptă a spectrului politic (mai exact, o coaliţie indisciplinată), i-am vorbit de sistemul majoritar în două tururi de scrutin. I-am explicat avantajul principal: se formează o majoritate pentru că în al doilea tur partidele sunt obligate să negocieze.

Am dat exemplul alegerilor de primar, care atunci era în două tururi (el l-a scos, după ce a cucerit marile primării), ca să arăt că avem un pic de experienţă cu el. Am explicat şi că nu e panaceu, dar că e un sistem bun – în Franţa i-a împiedicat pe extremişti să intre în Parlament ani la rând. Sigur, însă, că românii nu sunt francezi şi nu am uitat să îi spun că sistemul electoral nu schimbă o societate, ci dirijează apa ca un sistem de ţevi, dar calitatea ei nu o creşte.

În 2015, cînd cîştigase Iohannis, am transmis trupei foarte neexperimentată din societatea civilă (”Fără bariere”) să ceară două tururi de scrutin la primar, eliminarea pragului la consilii locale şi scăderea numărului de semnături la independenţi. Trupa (F. Presadă, azi USR, Nicuşor Dan, azi independent, Claudiu Crăciun etc) n-a reuşit decît să se lase trasă în piept de o redutabilă alianţă PSD-PNL, s-a ajuns la arbitrajul prezidenţial unde aveam ceva speranţe şi am trimis-o pe Simona Popescu la Laurenţiu Ştefan să îi spună că Alina zice ”Musai două tururi”. Laur i-a spus că partidele nu vor (inclusiv Iohannis şi PNL nu voiau), iar eu nu am mai venit în ţară în acea primăvară, publicam în Nature şi cariera mea avea alte provocări. Sunt sigură că Simona şi Nicuşor au făcut ce au putut. Pe fond, era o chestie partizană. Pentru noi, societatea civilă, conta mai mult să cadă barierele, pragul electoral şi semnăturile. Două tururi erau pe fond mai importante la legislative, unde mereu erau majorităţi improvizate, altfel faţă de primari, unde lumea ştia cine are şanse şi s-ar fi putut duce şi la primul tur dacă voiau să împiedice să iasă unul sau altul.

Cum repetenţii din politica românească susţin mereu examenele de acum trei sesiuni, nici măcar două, s-a ajuns azi la o enormă importanţă dată celor două tururi şi mai ales -ceea ce e supărător- a prezentării marelui avantaj democratic al acestui sistem. Chestia pică pe loc testul unei examinări sumare, pentru că atunci cînd e vorba de consilii judeţene nici măcar un tur nu e cosiderat democratic de liberali, nu vrem poporul să îi voteze direct deloc. Mai exact, stăm aşa:

  • Se presupune, pe o bază de experienţă fără nicio înţelegere teoretică, că a alege direct preşedinţii de consilii judeţene favorizează PSD. Deci e rău (Anca Simina la Europa FM);
  • Se presupune, pe aceeaşi bază intelectuală precară, că alegerea directă a primarilor în două tururi poate strategic fi folosită pentru a izola PSD. Deci e bine (unanimitate pro PNL şi USR).

Rezumatul acestei gîndiri este aşa: ce e contra PSD şi ne ajută pe noi ajută democraţia.

Ca atare e justificat să dăm dracu’ Comisia de la Veneţia pe care tot noi am ridicat-o mai sus decît îi era locul şi să modificăm legislaţia electorală cu mai puţin de şase luni înainte de alegeri în avantajul cui e la putere, deşi exact pentru a evita asemenea situaţii Consiliul Europei spune să nu fie modificată.

Făcînd, desigur, teoria că o facem în interes general, că sunt multe cozi de topor să repete şi proşti destui să o creadă.

Mare păcat că nu e un proces la Curtea Constituţională, cu martori, în care aceia dintre noi care am fost de faţă să putem depune mărturie. Deşi la violenţa care domneşte prin gloata neofascistă de ultimă generaţie nu m-ar mira să se facă demonstraţie ca să ne împiedice să depunem mărturie asupra a ceea ce este clar: caracterul curat egoist al măreţului efort liberal pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin la care tot ei se opuneau acum ceva vreme.

Bine era, ca atare, ca şi la consiliile judeţene, şi la primării, să lăsaţi voi legislaţia cum era acum un an şi fără să trageţi de reguli ca să vă maximizaţi avantajul. Nu de alta, dar iarăşi trimiteţi unde de şoc şi nu se mai împrumută săptămânal Teodorovici din piaţă ca să plătească salarii şi pensii, ci Cîţu. Aveţi grijă la rata dobînzii, că o să cîştigaţi şi fără două tururi, ori zău, degeaba mai căştigaţi la cîte datorii o să aveţi de plătit. Şi egoişti, şi amatori.

Îi puteţi trimite comentariile dvs. autorului pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite