Alina Mungiu-Pippidi: Fără certificat verde, coaliţia e Kartel

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi

Că statul paralel (SP) s-a hotărît să accepte că o majoritate mai largă e mai bună decât una mai îngustă şi l-a convins şi pe KWI nu e nici o noutate. E un pas raţional în interiorul unei realităţi nedemocratice tolerate de români chiar de cînd a devenit mai vizibilă.

Dar cum SP a mers cam deficitar de cînd cu pandemia, deşi a avut puteri legale sporite şi poziţii date direct militarilor văd un risc foarte mare că nici cu marea lor majoritate politică nu vor face nimic decît un tipic Kartel care împarte influenţa între băieţi cu grad, şi joburile şi contractele între familii şi clientele. Am văzut recent lista de soţii de sereişti în agenţiile care se cupă de fonduri europene într-un judeţ din Muntenia – ce să mai vorbim de ASF şi alte asemenea.

Ei vor spune, desigur, că e invers, şi că de vină sunt civilii din partide care caută voturi şi fac mereu greşeala să întrebe pe votanţi. Şi cînd votanţii sunt pe locul 1 în Europa la violenţă domestică, trafic de persoane, avort septic, tuberculoză, hepatită, automedicaţie şi lipsă de vaccinare, pe scurt, la lipsa de educaţie sanitară şi elementară civilizaţie, ce poate face SP decît ce ştie- să îşi sporească influenţa fără a rezolva nimic. De ce să sufere ei dacă e poporul prost, şi de ce să intre la loc în cutie, lasă să ia şi ei dividendul lor din toate.

Oricum ei nu merg la alegeri şi partidele vor plăti pentru lipsa de rezultate. Dacă pierd nişte soldaţi din partide găsesc ei alţii, e listă de aşteptare din absolvenţii ANI şi Colegiului Naţional de Apărare.

Ca atare avem un prim rateu major – epidemia riscă să mai dureze ani de zile dacă viteza cu care se vaccinează întîrziaţii prima dată e mult sub viteza cu care se vacinează cei educaţi a treia oară. Cine nu se vaccinează azi va fi şi şomer peste un an, pentru că prelungeşte epidemia, cu consecinţe economice serioase.

Nu există tratament COVID cost eficient altul decît vaccinul. Anticorpii monoclonali sunt singurul ceva mai bun ca raport efect asupra COVID/efecte secundare. Antiviralele nu, nici cele aprobate, darămite cele pe care automedicatul Ciolacu le cumpără din piaţă. Discuţia despre ele este o diversiune grosolană. Dacă asta era calea o găseau ţările mai bogate şi mai educate ca noi. Acelea s-au vaccinat, şi nu mai au morţi. Unde populaţia era mai ezitantă, vaccinul a devenit de facto obligatoriu prin certificatul verde.

Ne trebuie imediat un certificat verde care să facă vaccinul obligatoriu, nu unul care să dea recompense la cei care cer statului să cheltuiască averi pe medicamente ineficiente că urmăresc ei televiziuni de rahat care le spun să nu se vaccineze în loc să se uite la exemplul Europei de Vest. OMS spune că e imoral noi să ne facem 3 vaccinuri în Europa cînd amărîţii din ţări sărace nu au nici prima doză. Să vină să vadă cum aruncăm noi doze fiindcă avem o populaţie care se transformă voluntar în cobai pe ei şi ţara în experimentul numit ”cum putem lungi pandemia la nesfîrşit fiindcă suntem vaccinaţi cu prostia”. Cel mai imoral lucru e să iroseşti doze pe români cînd alţii au nevoie de ele. Banii pe teste şi analize de anticorpi şi medicamente nu fac decît să îngraşe pe băieţii deştepţi care le livrează, că dacă e cerere… Ciuruim un buget şi aşa vai de capul lui cînd singurul instrument eficient, vaccinul, vine pe gratis şi e achiziţionat de UE fără comisioanele pe care le-am fi plătit noi. Cîţi ani o să facem asta? Patru, cinci, şase, că imunitatea dată de boală trece şi ea, e plin de deştepţi care fac deja a doua oară şi tot nu pricep nimic.

Sigur, eu sunt de acord să taxăm averile mari, mai ales dacă le taxăm verde, pe capacitatea motoarelor şi numărul lor şi alte asemenea, că sunt pe uscat sau pe apă, dar astea sunt pe viitor. Pe moment dacă nu putem prevedea un sfîrşit al pandemiei ţara e terminată. Nu avem decît şase luni în care imunitatea e mai acoperitoare, şi trebuie să aliniem toată populaţia pe aceste şase luni ca să oprim circuitul contaminării. Ne trebuie deci un certificat verde puternic, şi pentru privat, şi pentru public, fără nici un fel de scuze sau excepţii, şi poliţia să confişte tratamentele vîndute pe Internet sau în pieţe imediat.

Trebuie să vedem nişte beneficii din cartelizarea voastră, sau nu avem ce face cu ea.

Puteţi comenta acest articol pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite